Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 16 augusti 2019
LU Miljöbron Amanda Schoenfeld och Andres Vargas
Samverkan Diab, en global koncern med huvudkontor i Helsingborg, skapar lätta och hållbara kompositmaterial till bland annat vindkraftverk. Spillet från produktionen gick tidigare till soptippen. Studenterna Amanda Schoenfeld och Andres Vargas har istället lyckats utveckla spillet till en vinstgivande produkt. Recoboard, blev resultatet. Läs mer »
 Skolmaterial  Miljönytta handlar om hur bra villkor för företagsamhet också ger goda förutsättningar att finna effektivare och mer miljövänliga produktionsmetoder, samt mer hållbara produkter som gynnar såväl konsumenter som samhälle och miljö. Företag är bra på att lösa problem eftersom de konkurrerar med varandra. När ett problem blir uppmärksammat skapar företagen en uppsjö av olika försök till lösningar. De tävlar mot varandra och således är det de bästa företagen som når framgång.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Anna Widholm och Filip Sandgren
Worldskills Snart åker två västmanlänningar, Anna Widholm från Aspa och Filip Sandgren från Västerås, till Kazan i Ryssland för att tävla i Yrkes-VM. ”Det känns väldigt häftigt att få tävla med det svenska yrkeslandslaget. Jag har lagt ner så mycket tid och övning inför Yrkes-VM och jag ser fram emot att visa vad jag går för” säger Filip Sandgren, plattsättare. Läs mer »
Erik och Oscar representerar Sverige i betongarbete
Wilma tävlar för Sverige i Yrkes-VM
Kristoffer möter den internationella eliten i Yrkes-VM
Järvaveckan Trots att företagen skriker efter yrkesutbildade medarbetare väljer många 15-åringar bort yrkesprogrammen på gymnasiet. I Stockholm är andelen som läser yrkesprogram på gymnasiet lägre än i övriga landet trots att Stockholm är en tillväxtregion som har stora kompetensbehov. Läs mer »
Mimmi Ahlström
Skola Möt Mimmi Ahlström, ny skolnätverksansvarig vid region Norrbotten för Svenskt Näringsliv. Hon ska tillsammans med lärare, elever, studie- och yrkesvägledare och företagare minska avståndet mellan skola och näringslivet. Vi bad henne svara på tre frågor. Läs mer »
Sara Månsson
Företagsamhet Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år. Läs mer »
Entreprenörer Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar. De har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är viktiga egenskaper för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer. Läs mer »
Almedalen 2019 Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen. Läs mer »
Almedalen 2019 Den snabba digitala utvecklingen ökar kravet på ett lärande genom hela yrkeslivet. Men att åka iväg på flerdagarskurser fungerar inte. Lärandet måste ske i stunden – och det är de anställda själva som har ansvaret. Det diskuterades på ett seminarium. Läs mer »
Vardagslärandet höjer kompetensen
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.