Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 30 augusti 2019
Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM
Webb-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan. Läs mer »
 Skolmaterial  Med Elsimulatorn kan eleverna själva bestämma hur Sveriges elproduktion ska utformas. I detta lektionsupplägg är utmaningen att skapa en elproduktion helt byggd på förnybara energikällor och samtidigt se till att vi har tillräckligt hög elproduktion för att möta behoven när efterfrågan är som störst. Lektionsupplägget är anpassat till 40 minuter, men kan förlängas till 80 minuter. Lärarhandledningen innehåller dels en beskrivning av själva utmaningen och hur eleverna kan arbeta med Elsimulatorn, dels förslag till diskussioner. De två sista sidorna av lektionsupplägget delas ut till eleverna.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Den fortsatta utbyggnaden av yrkeshögskolan fordrar tuffa prioriteringar, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation. Läs mer »
Morgondagens yrkeshögskola
Gymnasiekommissionen - Så utformar vi framtidens gymnasieskola
Kompetensförsörjning Näringslivet har ett stort ansvar att agera så att den egna branschen blir attraktiv. Det menar Lennart Bölin, vd för Teknikutbildarna. Han har på nära håll sett hur förväntningar hos arbetsgivare och arbetssökande inte alltid går hand i hand Läs mer »
Marknadsekonomi Funderar du på hur Sverige på 150 år gick från ett fattigt bondesamhälle som tog emot ekonomisk hjälp till ett av världens rikaste länder? Det är en av många frågor som besvaras i Ekonomifaktas föreläsning "Det har blivit bättre" som erbjuds gymnasieelever runt om i landet. "Det är såklart oerhört viktigt att ungdomar får förståelse för hur vi skapar resurser och utvecklas som samhälle, säger Fredrik Carlgren, chef på Ekonomifakta. Läs mer »
Helena Söderberg JM AB
Hallå där Helena Söderberg, HR-direktör på byggföretaget JM. I höst drar ert lärlingsprogram för kvinnor igång för tredje året i rad. Vad ligger bakom det? Läs mer »
Samverkan Vi välkomnar Hanna Waerland-Fager som ny skolnätverksansvarig till Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Hanna kommer i sin roll som skolnätverksansvarig att arbeta med att öka samverkan mellan skola och näringsliv genom att förmedla Svenskt Näringslivs kostnadsfria skolmaterial. Läs mer »
Hallå där, Mimmi!
Forskning Gränsen mellan forskning och näringsliv måste suddas ut, särskilt när det gäller tillämpad forskning. Det säger Robin Teigland, professor på Chalmers. ”Varför sitter inte fler forskare ute hos företag? Varför tar inte företag fler studenter och doktorander innanför sina väggar?” Läs mer »
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.