Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 8 november 2019
UF-elever på skolgården
Ung Företagsamhet På bara tre år har Bromma gymnasium gått från att två ekonomiklasser läste UF till att förra läsåret ha 300 UF-elever. Carl Kronberg förstelärare i entreprenörskap säger: ”Mitt främsta råd är att helt enkelt bara bestämma sig för att nu satsar vi på UF och sedan dra igång.” Läs mer »
Årets UF-företag i Stockholm flyger högt
Explosion av unga entreprenörer i Bromma
Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma
 Skolmaterial  iPraktiken Företag är boken för dig som tar emot praktikanter/praoelever i din verksamhet. Den innehåller tips och stöd i kontakterna med eleven och skolan inför och under prao/praktik. Se även gärna material för elev och skola på eduna.se.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Debatt Företag efterfrågar kompetens från gymnasial yrkesutbildning, men vart fjärde rekryteringsförsök misslyckas. Kompetenskrisen kräver att staten och privata företag tar ett större ansvar för utformningen av yrkesutbildningarna, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson. Läs mer »
Kompetensförsörjning Trots en arbetslöshet i Västmanland på 8,5 procent så har industrin väldigt svårt att hitta kompetens. Hälften av industriföretagen har inte kunnat utveckla produkter och tjänster som planerat på grund av kompetensbrist. För en tredjedel av företagen har svårigheterna att rekrytera inneburit att man har gått miste om potentiella affärer. Detta enligt Teknikföretagens rapport Vinna eller försvinna. Läs mer »
Kompetensförsörjning De senaste åren har Dalab i Borlänge, som jobbar med luftbehandling, VVS och el, vuxit stort. Men bristen på kompetent arbetskraft gör det svårare för företaget att utvecklas ytterligare. ­"Det behövs ett bättre samarbete mellan skola och näringsliv för att lösa den här frågan", säger Henrik Ekgren, vd för Dalab Sverige AB. Läs mer »
Kompetensförsörjning Tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången i slutet av oktober. Flera av Götenes industrier höll öppet kvällstid för att elever, lärare och allmänt intresserade skulle ha möjlighet att besöka dem och få insyn i deras verksamhet. Läs mer »
Kompetensförsörjning Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert. Läs mer »
Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna
Rekrytering Inom tio år utgör millennials, de som är födda 1983–1994, en fjärdedel av den tillgängliga arbetskraften. De är mer benägna att ta ett jobb med flexibla arbetstider än ett jobb med högre lön, enligt Peter Adielsson, konsult på Willis Towers Watson. Läs mer »
Friskolan Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor. Läs mer »
neval
Hallå där Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det? Läs mer »
Kunskapstörstande lärare
Fortbildning 250 lärare och SYV från hela Sverige deltog på Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdag i Stockholm. På schemat stod arbetsmarknad, framtidens lärande samt entreprenörskap och företagande, som diskuterades under föreläsningar och seminarier.
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.