Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 10 augusti 2018
Elisabeth Nordström, företagare från Lycksele.
Kompetens Att bredda rekryteringsbasen är en utmaning för företag i norrländska Lycksele där lediga tjänster ofta inte har en enda sökande. Elisabeth Nordström, vd på Lycksele Plåtprodukter, arbetar hårt för att få kvinnor och unga att inse att jobben inte längre är smutsiga och tunga. Läs mer »
 Skolmaterial  I den här skriften beskriver vi hur arbetsmarknaden fungerar. Vi förklarar varför arbetslöshet finns, vad arbetskraften är och svarar på frågor om vad som påverkar din lön och hur din lön påverkar arbetsmarknaden. Vi berättar också om en alltmer internationell arbetsmarknad.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Prao ”Min erfarenhet är att prao i hög grad bidar till elevers insyn i det framtida arbetslivet”, säger Katarina Edlund Holmberg, HR-chef på Hemköp, med anledning av att prao återigen blir obligatoriskt i svensk grundskola. Läs mer »
”Jag minns själv hur kul det var”
Prao en viktig första kontakt med arbetslivet
Prao kan locka unga till äldreomsorgen
Euroskills Adam Kristensson är en av sju skånska deltagare som i september reser till Budapest, Ungern, för att representera Sverige i yrkes-EM. Den 21-åriga muraren från Lund reser tillsammans med yrkeslandslagets 32 svenska deltagare, som tillsammans kommer tävla i 27 yrkesgrenar. Läs mer »
Hallänning representerar Sverige i Yrkes-EM
Yrkesskickligheten tog honom till EM
Entreprenörskap ”Jag vill, jag kan och det är roligt” – det fick Rickard Nordström lära sig som barn av sin lärare. Han är för många känd som Magister Nordström, som kallar sitt klassrum för Kunskapsfabriken, bjuder på fredagsdans och sedan i våras även podcasten Superskolan. Läs mer »
"Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera är en av de största utmaningarna för svenska företag, många gånger med missade affärsmöjligheter som resultat. Bättre samarbete mellan näringslivet och universitet och högskolor är en nyckelfaktor för att lösa problemet", skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation och Emil Görnerup, forskningspolitisk expert. Läs mer »
Näringslivet och akademin - En undersökning om nyttan av samarbete
Kommentar Komvux på basnivå är en skolform med brister. Om inget görs, riskerar nyanlända att förlänga tiden i utanförskap. En väl fungerande utbildning kan vara inkörsporten till det svenska samhället, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation och Karin Rebas skolpolitisk expert. Läs mer »
Den bortglömda porten till det svenska samhället
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.