Riksrevisionen sågar Arbetsförmedlingens utbildning

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Mellan 5 000 och 15 000 kronor – så mycket mindre får de som har gått Arbetsförmedlingens Förberedande och orienterande utbildning jämfört med dem som har varit öppet arbetslösa. Det visar Riksrevisionens granskning som konstaterar att en av Arbetsförmedlingens största insatser inte är effektiv.

Stefan Lundgren
Foto: Pontus Lundahl/TT

"Deltagarna får efter genomgången utbildning i snitt får lägre arbetsinkomster än om de istället var öppet arbetslösa", säger riksrevisorn Stefan Lundgren.

Arbetsförmedlingens Förberedande och orienterande utbildning, FUB, ska stärka den arbetssökandes möjligheter att behålla ett arbete. Men Riksrevisionens granskning visar att deltagarna förlorar på utbildningen.

– Granskningen visar att deltagarna efter genomgången utbildning i snitt får lägre arbetsinkomster än om de istället var öppet arbetslösa eller deltog i arbetspraktik, säger riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

År 2016 kostade FUB runt två miljarder kronor. Det är alltså en av Arbetsförmedlingens största insatser. Och den har pågått under lång tid. Riksrevisionens granskning rör främst tiden 2006–2011. och den genomsnittliga effekten av FUB. Det kan, enligt Riksrevisionen, finnas delar av utbildningen som går sämre och delar som går bättre.

– De positiva effekterna i form av höjda skatteintäkter för de här grupperna är dock enligt våra beräkningar inte tillräckligt stora för att fullt ut täcka kostnaderna för insatsen. Men det kan finnas andra värden än rent ekonomiska, till exempel att det för deltagarna är värdefullt att ha en aktivitet, säger Marie Gartell, som är ämnessakkunnig på Riksrevisionen.

Läs mer om granskningen på Arbetsmarknadsnytt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Teknik mot mensvärk lockar unga

HALLÅ DÄR Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen. På sajten Hacktheworld.se låter ni videobloggaren Therese Lindgren och andra Youtube-profiler presentera tekniska lösningar på vardagliga problem. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

"Regeringen skjuter bredvid målet"

UTBILDNING Regeringens förslag om att öka genomströmningen i högre utbildning skjuter bredvid målet, menar Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert. ”Förslaget riskerar i värsta fall att sända signaler om att sänka kvaliteten”.
NYHET Publicerad:

Riksrevisionen sågar Arbetsförmedlingens utbildning

ARBETSMARKNAD Mellan 5 000 och 15 000 kronor – så mycket mindre får de som har gått Arbetsförmedlingens Förberedande och orienterande utbildning jämfört med dem som har varit öppet arbetslösa. Det visar Riksrevisionens granskning.
NYHET Publicerad:

Lokala tävlingar ska locka till praktiska jobb

HALLÅ DÄR Pontus Slättman, vd på Worldskills. Ni har fått er ansökan om projektstöd från Europeiska socialfonden, ESF, godkänd. Hur ska pengarna användas?
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist gör att företag förlorar uppdrag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För att regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ska kunna nås krävs inte minst åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Rekryteringen gick snett

REKRYTERING Städföretaget Gipeco hade ett akut rekryteringsbehov och vände sig till Arbetsförmedlingen i Jönköping för att få hjälp. Men Arbetsförmedlingen var inte till någon större nytta. "Det tog två månader innan vi fick träffa en arbetssökande och återkopplingen var obefintlig", säger Leif Carlsson, personalchef på Gipeco.
NYHET Publicerad:

"Låt oss företagare berätta om fördelarna med att vara företagare!"

FÖRETAGSKLIMAT Hur företagens roll tas upp i skolan och undervisningen är något som bör prioriteras av den politiska ledningen i kommunerna. Detta enligt Svenskt Näringslivs undersökning om vad som bör prioriteras av kommunpolitiker. "En viktig del i att öka elevernas kunskap om fördelarna med att vara företagare är att föra in entreprenörskap i skolan som en obligatorisk del i utbildningen", säger Magnus Söderberg, vd på Netcomp AB.
NYHET Publicerad:

"Vi vill berätta om vår vardag"

FÖRETAGSKLIMAT Ökade kunskaper om företagens villkor hos kommunpolitiker och -tjänstemän efterlyses bland annat från företagarna i en stor undersökning. Carl-Fredrik Malmgren, vd på Fremlab AB, är en av de drygt 30 000 företagare som deltagit i undersökningen och han tror att behovet är stort av att fortsätta att diskutera och visa på potentialen som finns med ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

"Skolan näringslivets viktigaste leverantör"

FÖRETAGSKLIMAT Ökade kontakter med politiker och tjänstemän och inte minst en skola som lär elever att företagen har en central roll att spela i samhället. Det är vad företagarna efterfrågar i en stor undersökning med 33 000 företagare. "Skolan är näringslivets absolut viktigaste leverantör", säger Urban Bäckström i en tv-intervju.
NYHET Publicerad:

Macken som fixar jobb åt långtidsarbetslösa

ENTREPRENÖRSKAP Fredrik Bergman, ägare av Macken i Växjö, är entreprenören som fixar jobb åt långtidsarbetslösa. Nyligen belönades han med utmärkelsen Årets Entreprenör för sitt arbete, skriver tidningen Platsjournalen.
NYHET Publicerad:

Så ska Sundsvall och Timrå få bättre företagsklimat

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Biblioteket på The Bishops Arms är fullsatt med unga arbetsgivare, politiker och näringslivsutvecklare från Sundsvall och Timrå. De diskuterar tillväxt och företagsklimat. - Att förändra attityderna i samhället för att få fler drivna entreprenörer – det är viktigt för företagsklimatet, säger Jonas Lantz, som äger Lantz Skogsvård AB.