Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 21 september 2018
Yrkeslandslaget 2018
Yrkes-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert. Läs mer »
"Det största som hänt mig"
De är bäst på sitt yrke
Vendela förmedlar budskap med visuell marknadsföring
Lukas från Grästorp tävlar i Yrkes-EM
Kompetenstävlingar lockar ungdomar till vidareutveckling
 Bok  I Vår ekonomi får eleven en korfattad men fullständig genomgång av samhällets ekonomi. Boken ger eleven alla de verktyg som behövs för att förstå samhällsekonomin och ger dessutom en unik insikt i Sveriges ekonomi. Med hjälp av dessa verktyg och insikter kan eleven inte bara göra egna analyser och skolarbeten, utan även följa med i och bidra till samhällsdebatten.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Samverkan Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att bygga upp ett kontaktnät. Läs mer »
Prao Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. Arbetsgivarna välkomnar beskedet med öppna armar. Som en följd av riksdagens beslut har Halmstads kommun anställt Bob de Vries som praosamordnare. ”Detta är en viktig del i skolans arbete att förbereda elever inför studieval och arbetsliv”, säger Bob de Vries. Läs mer »
Hampus i skopa
Yrkesval På mindre än tre dygn fick filmen om livet som maskinförare som producerats av youtubestjärnan Hampus Hedström och Maskinentreprenörerna över 80 000 visningar. Och intresset håller sig. Läs mer »
Kommentar Utbildningspolitiken är en viktig samhällsfråga. Nästa regering behöver bland annat fokusera på kvalitet och studiero, värna friskolereformen och stärka samarbetet med företag inom hela utbildningssystemet, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson. Läs mer »
Kommentar Det råder kompetensbrist i de flesta branscher. Att få alla kvalifikationer kartlagda, värderade och godkända är avgörande för att öka rörligheten på arbetsmarknaden och öka matchningen, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert. Läs mer »
Validering i högskolan – för tillgodoräknande och livslångt lärande (SOU 2018:29)
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.