Nytt från Svenskt Näringsliv
Fredag 17 maj 2019
Jacke och energi
Energi Elförsörjningen är en strategiskt långsiktig fråga för det svenska samhället. Det handlar om att klara klimatomställningen och den digitalisering av olika samhällsfunktioner som nu sker. Det är avgörande att den hanteras på ett sätt som är samhällsekonomiskt och klimatmässigt effektivt. Läs mer »
Skatter hotar elförsörjningen i storstadsregioner
Sedlar
Arbetskraftskostnader Lönerna ökar för snabbt, samtidigt som produktiviteten minskar i Sverige jämfört med övriga Västeuropa. På sikt är utvecklingen inte hållbar, visar en ny rapport. Läs mer »
Sammanfattande rapport: Lönebildning för framtida konkurrenskraft - lönens inverkan på Sveriges internationella konkurrenskraft
Anders Borg
Arbetsmarknad En ökad politisk oro, låg produktivitetstillväxt och en omställning på arbetsmarknaden kommer att bli avgörande för nästa avtalsrörelse, menar före detta finansministern Anders Borg. Han försvarar även industriavtalets roll för att ”det här är inte en tidpunkt då man bör experimentera”. Läs mer »
Arbetsmarknad
Debatt I ett inlägg i sociala medier hävdade generaldirektören för pensionsmyndigheten att det är en myt att Sverige har en hög inträdesålder på arbetsmarknaden och menar att situationen istället är den omvända. Det stämmer inte, skriver Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert och Tamara Sobolevskaia, nationalekonom. Läs mer »
sdltc83a669-nh
Kommentar Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) visar i flera oroande uttalanden att Socialdemokraterna vacklar som försvarare av pensionssystemet, skriver försäkringsexpert Ingvar Backle. Läs mer »
Kunglig medalj till näringslivsprofiler
Prisas Maud Spencer, vd för Svalson och ledamot av Svenskt Näringslivs SME-kommitté, var en av åtta näringslivsföreträdare som fick motta Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj under årshögtiden på Riddarhuset tidigare i veckan. Andra näringslivsprofiler som hedrades för sina insatser var Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, och Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen.
Här kan du snacka om EU-valet
Tips På måndag den 20 maj kan du vara med i en fokusgrupp och diskutera EU-frågor i två timmar. Antingen klockan 17-19 eller 19.30-21.30. Evenemanget äger rum i centrala Stockholm. Lättare förtäring och ett mindre arvode utgår som tack.
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Kommande event
SEMINARIUM / MÖTE Stockholms län
Datum     17 maj 2019
Tid           09:00-12:00
SEMINARIUM / MÖTE Stockholms län
Datum     17 maj 2019
Tid           09:00-12:00
SEMINARIUM / MÖTE Stockholms län
Datum     20 maj 2019
Tid           09:00-11:30
SEMINARIUM / MÖTE Stockholms län
Datum     21 maj 2019
Tid           12:00-16:00
KONFERENS Stockholms län
Datum     23 maj 2019
Tid           11:00-16:30
Med vårt dagliga nyhetsbrev följer du debatten om näringslivets förutsättningar och läser mer om lösningar och möjligheter.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Anna Dalqvist, +46 8 762 61 90, Anna.Dalqvist@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.