Nytt från Svenskt Näringsliv
19 december 2019
Kålle, Linder, Dahl
Arbetsmarknad Idag har arbetsmarknadens parter kommit överens om en avsiktsförklaring om flexibiltet och trygghet i arbetslivet. Det meddelar de i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen. Bland annat ska allmän visstid ersättas och arbetsgivarna få större flexibilitet vid uppsägningar. Läs mer »
Elförsörjning
Energi Elnäten måste klara av att transportera elen dit den behövs. Ett problem är långa tillståndsprocesser. ”Det krävs en aktiv el-politik annars kan vi fimpa idén om ett fossilfritt Sverige”, sa Eva Vitell, Vattenfall, vid ett seminarium. Läs mer »
Elnätsutmaningen
Linda Flink - Klimat (1)
Kommentar Klimatet är en central utmaning, och mycket måste göras för att begränsa den globala uppvärmningen i linje med Parisavtalets mål. Därför är det bra att regeringen nu har presenterat sin klimathandlingsplan för mandatperioden, även om viktiga perspektiv saknas och mycket måste konkretiseras, skriver Linda Flink Wredh, expert på energi och klimat. Läs mer »
Jonas Frycklund
Kommentar Inkomstskillnaderna i Sverige fortsätter att öka, bedömer Långtidsutredningen. Utvecklingen på arbetsmarknaden påverkar inkomstskillnaderna. "Därför är det viktigt med en ekonomisk politik som stimulerar jobbskapande”, skriver biträdande chefekonom Jonas Frycklund. Läs mer »
Studenter
Kommentar Studenter tar god tid på sig innan de kan kvittera ut sin högskoleexamen. ”Det är en viktig bugg att lösa för att förbättra kompetensförsörjningen”, skriver Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert. Läs mer »
Anne Wigart 2
Bolagsrätt Ett dotterföretag till ett börsbolag ska inte behöva anmäla sin egen verkliga huvudman för registrering till Bolagsverket, enligt en lagändring. ”Det är glädjande att lagändringen görs”, säger jurist Anne Wigart. Läs mer »
Johan Jakobsson
Personalnytt Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020. Läs mer »
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Med vårt nyhetsbrev följer du debatten om näringslivets förutsättningar och läser mer om lösningar och möjligheter. Nyhetbrevet kommer två gånger i veckan.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Anna Dalqvist, +46 8 762 61 90, Anna.Dalqvist@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.