Satir
Foto: Skärmdump SVT

Svenska nyheters programledare Jesper Rönndahl.

”SVT skapade organiserad spamattack mot friskolorna”

NYHET Publicerad

FRISKOLA Tiotusentals anmälningar till friskolornas köer. Det är resultatet av satirprogrammet Svenska Nyheter på långfredagen. Nu måste skolorna hantera varje ansökan, en närmast omöjlig uppgift när enskilda skolor ska ringa tusentals föräldrar för att undersöka om köplatsen är allvarligt menad. "Detta är inget mindre än en organiserad spamkampanj initierad från SVT:s webbsida, säger Ulla Hamilton", vd för Friskolornas Riksförbund.

Ulla Hamilton, vd, Friskolornas riksförbund.

– Att hantera köer till friskolor är ingen lek, som SVT tycks tro. Det handlar om att på ett rättssäkert sätt se till att människors önskemål om skola tillgodoses, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund.

Johan Ingerö är ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.

Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.

Foto: Pressbild

Friskolorna fick tåla hårda tag i SVT:s satirprogram Svenska Nyheter på långfredagen. Tesen var att den ökande segregationen i Sverige till stora delar kan skyllas på friskolornas framväxt sedan skolpengen och valfriheten att välja skola infördes i början av 1990-talet.

För att råda bot på orättvisorna lanserade programledaren Jesper Rönndahl sajten skolko.svt.se där föräldrar genom att fylla i ett enkelt formulär kunde ställa sina barn i kö till i princip alla friskolor i landet. Den uppmaningen följdes av tusentals personer vilket i sin tur resulterade i att en flod av köanmälningar drabbade landets friskolor. En friskolkoncern som Entreprenör talat med har fått in 13 000 anmälningar sedan programmet sändes. En enskild skola har fått över 2 000 anmälningar, bland annat från föräldrar som bor över 70 mil från skolan.

De regler som friskolorna lyder under är noga med hur köerna till skolan och i förlängningen av det, hur antagningen till skolan sker. Bland annat innebär det att alla ansökningar om köplats måste hanteras enskilt.

– Att hantera köer till friskolor är ingen lek, som SVT tycks tro. Det handlar om att på ett rättssäkert sätt se till att människors önskemål om skola tillgodoses, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund i ett blogginlägg,

Den stora anstormningen av ansökningar har nu tvingat ett stort antal skolor att lägga alla andra arbetsuppgifter åt sidan för att istället med telefon och mail arbeta sig igenom floden av anmälningarna, vare sig de är seriöst menade eller inte. Flera gånger har de stött på föräldrar som över huvud taget inte är intresserade av en plats för sina barn utan som såg det hela ”som en kul grej…”.

– Vissa familjer har inte ens vetat om att deras barn anmälts, och har blivit väldigt upprörda när skolorna hör av sig, Vilket friskolor, till skillnad från kommunskolor gör, säger Johan Ingerö på Timbro som menar att hela programmet är ”så infantil och obegåvad att det mest liknar en urspårad klassens timme-övning.”

Han menar också att det finns en betydligt allvarligare sida av effekterna av programmet:

– När andra organisationer gör sånt här kallar vi det ”överbelastningsattack”. Men när stats-tv gör det så heter det alltså ”satir”.

Ulla Hamilton är inne på samma linje i ett blogginlägg på den egna hemsidan:

– Detta är inget mindre än en organiserad spamkampanj initierad från SVT:s webbsida. Hur SVT över huvud taget kan tveka om att ta bort detta när det står klart vilka effekter som denna ”satir” får för enskilda verksamheter är obegripligt – om det inte är så att syftet i själva verket är att skada friskolorna.

Svenska nyheters producent Michael Lindgren säger till SVT Nyheter att han förstår att det blir en administrativ börda för vissa skolor.

– Men barnen anmäls bara till de län föräldrarna själva valt. När man gör satir hör det lite till att några blir upprörda. I detta fall försöker vi – genom att göra en tjänst där man enkelt kan anmäla sig till många skolor – underlätta för föräldrar och belysa det orättvisa i själva kösystemet, där till exempel tiden på året ett barn är fött har betydelse för köplats, säger han till SVT Nyheter.

SVT har nu tagit bort länken från sin hemsida. Det har stoppat floden av anmälningar men fortfarande återstår arbetet ute på de enskilda skolorna att kontakta alla de som skickat in en köanmälan.

– SVT borde ersätta varje berörd skola för varenda minut av merarbete som deras politiska stunt orsakat. Med tanke på all skit de sänder så har de definitivt råd, skriver Johan Ingerö på sin Facebooksida.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Regeringen vill inte ha högkompetenta arbetskraftsinvandrare här"

ENTREPRENÖR GRANSKAR Ning såg en god vän utvisas efter fyra år i Sverige, på grund av en tidigare arbetsgivares misstag. Det fick honom att starta en sajt som samlar vittnesmål från arbetskraftsinvandrare som hotas av samma öde. ”Budskapet är att den svenska regeringen inte vill ha arbetskraftsinvandrare här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lastbil lämnade företräde för barnfamilj – fick böter

REGELTILLÄMPNING Kontrollerna av tunga transporter saknar sans och vett, anser flera företagare. När en av Bengt Söderstens chaufförer flyttade sin timmerbil några meter under en lagstadgad rast fick han 3000 kronor i böter. ”Ingen kan gå fri”, säger Bengt Södersten.
NYHET Publicerad:

Momsröra i konferensbranschen

SKATTER Mat som serveras i samband med en konferens uppfyller inte kraven för den nya lägre momssatsen på 12 procent. Nu råder stor förrvirring hos restauranger som även har konferenser. "Vi vet inte hur vi ska hantera momsen", säger Ulf Mannestig, vd på Långholmen.
NYHET Publicerad:

Sänkt restaurangmoms ger redan effekt

SKATT Bara någon vecka in på det nya året märks effekterna av den sänkta restaurangmomsen. Många restauranger nyanställer och sänker även priserna. "Vi har ju förespråkat reformen under en längre tid, vi tror verkligen på de positiva effekterna av den och vill att den ska märkas bland gästerna och i samhället i stort", säger Frida Berg, presschef på McDonald’s Sverige.