ÅF lockar med intressanta arbetsuppgifter och en bra chef

NYHET Publicerad

STRATEGI En bra chef och intressanta arbetsuppgifter smäller högre än lön och förmåner. Det visar ingenjörs- och designföretaget ÅF:s undersökningar. För att tackla branschens höga personalomsättning satsar nu företaget på att det ska vara tydligt för medarbetaren hur karriärvägen framåt ser ut.

Martin Lindecrantz
Foto: SÖREN ANDERSSON

"Det får inte vara oklart vilka möjligheter som finns inom företaget", säger Martin Lindecrantz, chef för talangerbjudande, löner och förmåner på ÅF.

När ÅF frågar anställda och potentiella anställda om vad de värdesätter hos en arbetsgivare hamnar både lön och förmåner lite längre ner på listan, förklarar Martin Lindecrantz, chef för talangerbjudande, löner och förmåner på ÅF. Mest betydelsefullt är det att ha en bra chef som stöttar en i yrkeslivet. Nummer två är att ha ett intressant innehåll i sitt arbete.

– Lönen har betydelse men det har även andra saker. Vi är sällan löneledande men ser till att ha bra villkor. Helst pratar vi om hur vi jobbar med ledarskap, bygger vår kultur och de intressanta möjligheter som finns i en karriär på ÅF.

Även när ÅF frågar de som slutar på företaget blir svaret sällan att lönen är den enda eller viktigaste orsaken att lämna. Den som lämnar och får en högre lön någon annanstans tar ofta ett kliv uppåt i karriären.

ÅF är medvetet om att risken är stor att medarbetare ser sig om externt för att ta nästa steg uppåt om det inte är tydligt vad de kan förvänta sig av sin karriär framåt. Därför är det så viktigt att jobba med, konstaterar Martin Lindecrantz.

 – Det får inte vara oklart vilka möjligheter som finns inom företaget. Den som vet att det går att få samma tjänst på ÅF inom två år kanske vill stanna och vänta på det, även om vi inte alltid kan matcha lönen.

För att stötta cheferna i dialogen med medarbetarna ser ÅF till att rusta dem för att på ett bra sätt samtala om karriären, följa upp, ge feedback och coacha. Chefen måste också kunna visa på kopplingen mellan kompetensnivå och kompetensutveckling, så att det är tydligt för medarbetaren vad som behöver göras för att ta nästa steg.

– Här tror vi att det finns ännu mer att göra, speciellt när det gäller tydligheten kring karriärvägar. Det är högt upp på prioriteringslistan för oss som jobbar med hr. Just nu jobbar vi med att göra det tydligt vad det innebär att vara expert på ÅF.

ÅF har gjort ett stort arbete med att förtydliga hur förmånspaketet ser ut och den som är i en rekryteringsprocess kan gå in en kandidatportal på webben och läsa på om ÅF och vad det innebär att jobba på företaget.

– I paketet vi erbjuder finns de rena förmånerna men oftast är det intressantaste sådant som att få jobba i ett företag med ett starkt varumärke med möjligheter att komma ut till spännande kunder och intressanta projekt.

Även företagskulturen är något som lockar många till företaget. När ÅF frågar de som varit anställda ett par månader hur de upplevde rekryteringsprocessen och starten, visar det sig att personalföreningarna är något som uppskattas mycket.

– Det är ideella krafter som ordnar alla möjliga sociala aktiviteter, som ÅF är med och sponsrar och uppmuntrar. För de som är nyexaminerade blir det lite som en förlängning av studentlivet.

När det gäller traditionella förmåner erbjuder ÅF det som kan förväntas av en arbetsgivare i branschen, bland annat försäkringar, friskvårdsbidrag och extra semesterdagar.

– Redan innan vi anställer visar vi upp paketet med förmåner och hoppas att bredden ska tilltala, säger Martin Lindecrantz.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tät återkoppling motiverar Ambeas medarbetare

MOTIVATION För att koppla lönen tajtare till den enskilde medarbetaren har Ambea skruvat upp frekvensen på sina utvecklingssamtal. Nu hålls de tre gånger per år. ”Vi tyckte att det var lite förlegat att ha utvecklingssamtal bara en gång per år”, säger hr-chefen Pernille Ramirez.
NYHET Publicerad:

"Det är chefen som får det att hända"

HALLÅ DÄR Sofia Malmrud, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Du är halvvägs igenom din avhandling om individuell lönesättning. Vad är din angreppsvinkel?
NYHET Publicerad:

Lönebildning: "Börja testa nya sätt att jobba"

STRATEGI Energibranschen har kommit långt när det gäller individuella löner. På Eon har processlöneavtalet utvecklat både chefer och medarbetare. ”Det har pushat mig till att våga prata om det som är svårt”, säger Charlotte Reidhav, chef på Eon.
NYHET Publicerad:

Företagsnära lönesättning lönar sig

LÖNEBILDNING Hur det går för företaget och vad medarbetaren presterar avgör hur hög lönen ska vara, enligt Mattias Dahl, vice vd. ”De flesta anser att det är rimligt. Ingen vill se motsatsen – att det inte har någon betydelse.”
NYHET Publicerad:

Så behåller it-företaget kompetenta medarbetare

LÖNEBILDNING It-mästarens nya lönemodell innebär att företaget lägger krut på att utveckla medarbetare som bidrar extra mycket till verksamhetens framgångar. ”På så sätt kan vi ännu bättre se till att inte tappa dem”, säger hr-chefen Göran Lejerwik.
NYHET Publicerad:

”Intressant att få bredden på en och samma dag”

HALLÅ DÄR Greta Sundin, strategiskt ansvarig för löne- och förmånsfrågor samt hr-ekonomi inom utbildningskoncernen Academedia. I oktober är du för tredje gången med på Lönebildningsdagen som Svenskt Näringsliv ordnar. Vad är det som lockar?
NYHET Publicerad:

Telekomjätte lockar ingenjörer med trendig lönemodell

LÖNEBILDNING Från lokal till global lönebildning för 100 000 anställda spridda över hela världen. För fem år sedan lade telekomjätten Ericsson om hela sin löneprocess för att öka attraktiviteten, enligt Sverker Walldal på Ericsson.
NYHET Publicerad:

Nationalekonomer vill se förändrade kollektivavtal

HALLÅ DÄR Lars Calmfors, nationalekonom och medförfattare till en ny bok, Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid. Vad handlar den om?
NYHET Publicerad:

Höstens lönebildningsdag löser hr-utmaningar

I PRAKTIKEN Den 9 oktober är det för femte året i rad dags för Lönebildningsdagen i Stockholm. Konferensens rubrik är Bang for the buck – 5 utmaningar och 6,5 lösningar, och den här gången får hr-rollen extra uppmärksamhet.
NYHET Publicerad:

”Motivation kan inte köpas för pengar”

HALLÅ DÄR Johan Thesslin som skrivit boken Lön och motivation: chefens handbok för att belöna och utveckla medarbetare, tillsammans med AnnCharlotte Bretan. Varför skrev ni den?
NYHET Publicerad:

Vägledande avtal dras med utmaningar

STRATEGI Ledaravtalet var först ut med företagsnära lönebildning år 1992. Många kollektivavtal har följt efter, men det finns också utmaningar, enligt Ledarnas förhandlingschef Helena Hedlund.
NYHET Publicerad:

Så får IBM rättvisare löner

LÖNESÄTTNING När it-jätten IBM införde en ny lönemodell lyfte det medarbetarnas engagemang. Genom att chef och medarbetare på egen hand tar större ansvar för återkoppling och bedömning blir lönesättningen dessutom rättvisare, enligt Simona Scaravella, hr-chef på IBM Sverige.
NYHET Publicerad:

Digitalisering inleder seminarieserie om framtidens arbetsmarknad

DEN TEKNISKA UTVECKLINGEN Den 11 juni är det dags för det första seminariet som arrangeras av Svenskt Näringslivs projekt Framtidens arbetsmarknad, FrAM. I fokus är digitaliseringen och den konkurrenskraft som finns i teknikutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Här tar medarbetarna fram lönemodellen

LÖNEBILDNING På Gnosjö Automatsvarvning tog medarbetarna fram den nya bedömningsmodellen som ligger till grund för lönesättningen. Nu är det tydligare för alla hur de kan påverka sin lön och karriärutveckling, enligt vd:n Linda Fransson.
NYHET Publicerad:

Lönesättning som förändrar beteenden

STRATEGI För Epiroc i Kalmar var det en fullträff att koppla lönekriterierna rakt av till den värdegrund som företaget tagit fram. ”Löneprocessen driver precis det vi vill driva – förbättrade beteenden”, säger vd:n Jenny Heimersson.
NYHET Publicerad:

Därför fungerar sifferlöst så bra i energibranschen

HALLÅ DÄR Nikta Nabavi, ansvarig för Unionens kollektivavtal inom energibranschen. Varför fungerar sifferlösa avtal så bra inom det området?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Unga vill göra karriär – men har inte bråttom

MILLENNIEGENERATIONEN Att unga bara vill vidare till nästa jobb för att få upp lönen är en missuppfattning, konstaterar Isak Petrén, senior analytiker på Willis Towers Watson. ”Millennials vill göra karriär men det är inget måste att byta jobb för att åstadkomma det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Almega jobbar vidare för fler sifferlösa avtal

HALLÅ DÄR Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen. Vad ser ni som viktigast när unga väljer arbetsgivare?