ÅF lockar med intressanta arbetsuppgifter och en bra chef

NYHET Publicerad

STRATEGI En bra chef och intressanta arbetsuppgifter smäller högre än lön och förmåner. Det visar ingenjörs- och designföretaget ÅF:s undersökningar. För att tackla branschens höga personalomsättning satsar nu företaget på att det ska vara tydligt för medarbetaren hur karriärvägen framåt ser ut.

Martin Lindecrantz
Foto: SÖREN ANDERSSON

"Det får inte vara oklart vilka möjligheter som finns inom företaget", säger Martin Lindecrantz, chef för talangerbjudande, löner och förmåner på ÅF.

När ÅF frågar anställda och potentiella anställda om vad de värdesätter hos en arbetsgivare hamnar både lön och förmåner lite längre ner på listan, förklarar Martin Lindecrantz, chef för talangerbjudande, löner och förmåner på ÅF. Mest betydelsefullt är det att ha en bra chef som stöttar en i yrkeslivet. Nummer två är att ha ett intressant innehåll i sitt arbete.

– Lönen har betydelse men det har även andra saker. Vi är sällan löneledande men ser till att ha bra villkor. Helst pratar vi om hur vi jobbar med ledarskap, bygger vår kultur och de intressanta möjligheter som finns i en karriär på ÅF.

Även när ÅF frågar de som slutar på företaget blir svaret sällan att lönen är den enda eller viktigaste orsaken att lämna. Den som lämnar och får en högre lön någon annanstans tar ofta ett kliv uppåt i karriären.

ÅF är medvetet om att risken är stor att medarbetare ser sig om externt för att ta nästa steg uppåt om det inte är tydligt vad de kan förvänta sig av sin karriär framåt. Därför är det så viktigt att jobba med, konstaterar Martin Lindecrantz.

 – Det får inte vara oklart vilka möjligheter som finns inom företaget. Den som vet att det går att få samma tjänst på ÅF inom två år kanske vill stanna och vänta på det, även om vi inte alltid kan matcha lönen.

För att stötta cheferna i dialogen med medarbetarna ser ÅF till att rusta dem för att på ett bra sätt samtala om karriären, följa upp, ge feedback och coacha. Chefen måste också kunna visa på kopplingen mellan kompetensnivå och kompetensutveckling, så att det är tydligt för medarbetaren vad som behöver göras för att ta nästa steg.

– Här tror vi att det finns ännu mer att göra, speciellt när det gäller tydligheten kring karriärvägar. Det är högt upp på prioriteringslistan för oss som jobbar med hr. Just nu jobbar vi med att göra det tydligt vad det innebär att vara expert på ÅF.

ÅF har gjort ett stort arbete med att förtydliga hur förmånspaketet ser ut och den som är i en rekryteringsprocess kan gå in en kandidatportal på webben och läsa på om ÅF och vad det innebär att jobba på företaget.

– I paketet vi erbjuder finns de rena förmånerna men oftast är det intressantaste sådant som att få jobba i ett företag med ett starkt varumärke med möjligheter att komma ut till spännande kunder och intressanta projekt.

Även företagskulturen är något som lockar många till företaget. När ÅF frågar de som varit anställda ett par månader hur de upplevde rekryteringsprocessen och starten, visar det sig att personalföreningarna är något som uppskattas mycket.

– Det är ideella krafter som ordnar alla möjliga sociala aktiviteter, som ÅF är med och sponsrar och uppmuntrar. För de som är nyexaminerade blir det lite som en förlängning av studentlivet.

När det gäller traditionella förmåner erbjuder ÅF det som kan förväntas av en arbetsgivare i branschen, bland annat försäkringar, friskvårdsbidrag och extra semesterdagar.

– Redan innan vi anställer visar vi upp paketet med förmåner och hoppas att bredden ska tilltala, säger Martin Lindecrantz.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så blir fler nöjda med sin lön

MOTIVATION Almega och Kommunal har tillsammans jobbat fram stöd för att fler arbetsplatser ska använda avtalens möjligheter till individuell lönesättning fullt ut. Största vinsten är att fler medarbetare blir nöjda med sin lön, enligt Per Östlund på Almega.
NYHET Publicerad:

Här väger pålitlighet tungt i lönesättningen

INDIVIDUELL LÖN Ett starkt fokus på värderingar är det som ligger bakom en stor del av fastighetsbolaget Atrium Ljungbergs framgångar. Det gäller även lönesättningen. ”När vi mäter beteenden och inte bara affärsresultat får vi ett långsiktigt resultat”, säger vd:n Annica Ånäs.
NYHET Publicerad:

Duktiga medarbetare spräcker lönemodellen

STRATEGI När lönesystemet satte stopp för att belöna de kollektivanställda på ett bra sätt införde industriföretaget Gnutti Carlo Sweden i stället individuella löner, som för tjänstemännen. ”Det tar tid och det kräver mod, men det är absolut inte omöjligt”, säger hr-chefen Bodil Alvarsgård.
NYHET Publicerad:

Bättre dialog med statligt tillsvidareavtal

HALLÅ DÄR Lena Emanuelsson, förhandlingschef på Akavia. Du är ordförande för Saco-S som förhandlar för akademiker i staten med ett tillsvidareavtal utan siffror. Varför är det viktigt med ett tillsvidareavtal?
NYHET Publicerad:

EU:s klåfingrighet hotar svensk lönebildning

EU Arbetsmarknadsfrågorna klättrar allt högre upp på EU:s agenda, trots att det är ett område där förutsättningarna är så olika. ”Det är väldigt tokigt att trycka på alla länder samma regler”, säger Gabriella Sebardt, som arbetar med EU-arbetsrättsliga frågor i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Så får Ericsson ihop lönepusslet

STRATEGI Att ha en gemensam global löneprocess samtidigt som löner och villkor måste vara konkurrenskraftiga lokalt är en utmaning. Det konstaterar Annika Wedberg som arbetar med lön och belöning på Ericsson. Här berättar hon hur företaget gör för att ta fram den bästa lösningen.
NYHET Publicerad:

Pensionen viktig lönefråga

LÖNEBILDNING I takt med att löneökningen får mindre betydelse blir pension och arbetstider desto intressantare. Med den svenska modellen kan parterna själva anpassa villkoren så länge det ryms inom arbetsgivarens totala kostnader, enligt Irene Wennemo på Medlingsinstitutet.
NYHET Publicerad:

”Rak feedback är aldrig brutal” 

HALLÅ DÄR Elizabeth Kuylenstierna, ledarskapskonsult och författare av boken Framgång med feedback. Varför är det så viktigt?
NYHET Publicerad:

Så ökar förståelsen för den nya lönen

INDIVIDUELLA LÖNER AFA Försäkring inför ett nytt samtal i löneprocessen där medarbetaren får uttrycka sina förväntningar inför lönesamtalet för chefen. ”Vi undviker missförstånd när chef och medarbetare är på samma våglängd”, säger Jens Danielsson, ansvarig för lönebildning och förmåner.
NYHET Publicerad:

Större lönelyft till högpresterare – utan höjd totalkostnad

INDIVIDUELLA LÖNER För ett år sedan ändrade Alektum Group sin löneprocess från grunden. Samtidigt som medarbetarnas prestationer nu bedöms enligt samma modell har cheferna fått större frihet att sätta lönenivåerna, enligt Erik Hamberg som ansvarar för löner och förmåner i koncernen.
NYHET Publicerad:

Så tar du kontroll över lönesnacket

MOTIVATION Risken för feltolkningar och missnöje är stor när medarbetare jämför löner med varandra. Men genom att ta kontroll över öppenheten kring löner kan arbetsgivare öka de anställdas motivation och engagemang, enligt hr-konsulten Marie Wikander.
NYHET Publicerad:

Hög lön inte i topp på talangens önskelista

KOMPETENS Lönen är en viktig faktor för unga när de väljer arbetsgivare, men den är långt ifrån viktigast. ”Det som avgör är värderingar, företagskulturen och ledarskapet”, säger Anna Stenberg, grundare av Women Executive Search, Wes.
NYHET Publicerad:

Lönesättning: Här är chefens största utmaningar

LEDARSKAP Cheferna har en central roll vid individuell lönesättning och det viktigt att de har rätt förutsättningar för att kunna göra det som förväntas av dem. Men vad behöver de? En svensk studie som gjorts av hur cheferna upplever lönesättningen visar på flera utmaningar.
NYHET Publicerad:

Lönesättningen får alla att dra åt samma håll

STRATEGI Individuella löner säkrar ABB Sveriges fortsatta utveckling. Nyckelfaktorn är att cheferna är kompetenta och vågar differentiera, enligt HR-direktören Maria Brithon.
NYHET Publicerad:

Många mål får strategin att gå i baklås

MÅLSTYRNING Tio procent av alla strategier som tas fram genomförs. Här ger David Holmberg, expert inom målstyrning, sina bästa tips på bästa för att få hela verksamheten att följa strategin som har satts upp.
NYHET Publicerad:

Flexibilitet viktigare än lön för unga

REKRYTERING Inom tio år utgör millennials, de som är födda 1983–1994, en fjärdedel av den tillgängliga arbetskraften. De är mer benägna att ta ett jobb med flexibla arbetstider än ett jobb med högre lön, enligt Peter Adielsson, konsult på Willis Towers Watson.
NYHET Publicerad:

Så håller du schysta lönesamtal

LÖNEBILDNING Ett aktivt ledarskap, transparens och kommunikation är nyckelfaktorer för att lyckas med individuella löner. Det diskuterades på årets Lönebildningsdag som återigen slog rekord med nästan 400 anmälda deltagare.
NYHET Publicerad:

Tät återkoppling motiverar Ambeas medarbetare

MOTIVATION För att koppla lönen tajtare till den enskilde medarbetaren har Ambea skruvat upp frekvensen på sina utvecklingssamtal. Nu hålls de tre gånger per år. ”Vi tyckte att det var lite förlegat att ha utvecklingssamtal bara en gång per år”, säger hr-chefen Pernille Ramirez.
NYHET Publicerad:

"Det är chefen som får det att hända"

HALLÅ DÄR Sofia Malmrud, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Du är halvvägs igenom din avhandling om individuell lönesättning. Vad är din angreppsvinkel?