ÅF lockar med intressanta arbetsuppgifter och en bra chef

NYHET Publicerad

STRATEGI En bra chef och intressanta arbetsuppgifter smäller högre än lön och förmåner. Det visar ingenjörs- och designföretaget ÅF:s undersökningar. För att tackla branschens höga personalomsättning satsar nu företaget på att det ska vara tydligt för medarbetaren hur karriärvägen framåt ser ut.

Martin Lindecrantz
Foto: SÖREN ANDERSSON

"Det får inte vara oklart vilka möjligheter som finns inom företaget", säger Martin Lindecrantz, chef för talangerbjudande, löner och förmåner på ÅF.

När ÅF frågar anställda och potentiella anställda om vad de värdesätter hos en arbetsgivare hamnar både lön och förmåner lite längre ner på listan, förklarar Martin Lindecrantz, chef för talangerbjudande, löner och förmåner på ÅF. Mest betydelsefullt är det att ha en bra chef som stöttar en i yrkeslivet. Nummer två är att ha ett intressant innehåll i sitt arbete.

– Lönen har betydelse men det har även andra saker. Vi är sällan löneledande men ser till att ha bra villkor. Helst pratar vi om hur vi jobbar med ledarskap, bygger vår kultur och de intressanta möjligheter som finns i en karriär på ÅF.

Även när ÅF frågar de som slutar på företaget blir svaret sällan att lönen är den enda eller viktigaste orsaken att lämna. Den som lämnar och får en högre lön någon annanstans tar ofta ett kliv uppåt i karriären.

ÅF är medvetet om att risken är stor att medarbetare ser sig om externt för att ta nästa steg uppåt om det inte är tydligt vad de kan förvänta sig av sin karriär framåt. Därför är det så viktigt att jobba med, konstaterar Martin Lindecrantz.

 – Det får inte vara oklart vilka möjligheter som finns inom företaget. Den som vet att det går att få samma tjänst på ÅF inom två år kanske vill stanna och vänta på det, även om vi inte alltid kan matcha lönen.

För att stötta cheferna i dialogen med medarbetarna ser ÅF till att rusta dem för att på ett bra sätt samtala om karriären, följa upp, ge feedback och coacha. Chefen måste också kunna visa på kopplingen mellan kompetensnivå och kompetensutveckling, så att det är tydligt för medarbetaren vad som behöver göras för att ta nästa steg.

– Här tror vi att det finns ännu mer att göra, speciellt när det gäller tydligheten kring karriärvägar. Det är högt upp på prioriteringslistan för oss som jobbar med hr. Just nu jobbar vi med att göra det tydligt vad det innebär att vara expert på ÅF.

ÅF har gjort ett stort arbete med att förtydliga hur förmånspaketet ser ut och den som är i en rekryteringsprocess kan gå in en kandidatportal på webben och läsa på om ÅF och vad det innebär att jobba på företaget.

– I paketet vi erbjuder finns de rena förmånerna men oftast är det intressantaste sådant som att få jobba i ett företag med ett starkt varumärke med möjligheter att komma ut till spännande kunder och intressanta projekt.

Även företagskulturen är något som lockar många till företaget. När ÅF frågar de som varit anställda ett par månader hur de upplevde rekryteringsprocessen och starten, visar det sig att personalföreningarna är något som uppskattas mycket.

– Det är ideella krafter som ordnar alla möjliga sociala aktiviteter, som ÅF är med och sponsrar och uppmuntrar. För de som är nyexaminerade blir det lite som en förlängning av studentlivet.

När det gäller traditionella förmåner erbjuder ÅF det som kan förväntas av en arbetsgivare i branschen, bland annat försäkringar, friskvårdsbidrag och extra semesterdagar.

– Redan innan vi anställer visar vi upp paketet med förmåner och hoppas att bredden ska tilltala, säger Martin Lindecrantz.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svensk lönemodell klarar trycket

LÖNEBILDNING Den svenska lönemodellen står stark, även om det blåser upp till strid inför höstens avtalsrörelse, menar Irene Wennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör. Hon litar på att systemet håller emot krav på alltför snabba löneökningar i enstaka branscher.
NYHET Publicerad:

Dahl: Allt fokus på att värna jobben

AVTAL 2020 I årets avtalsrörelse har alla parter ett intresse av att se till att jobben stannar i Sverige, konstaterar vice vd Mattias Dahl som inte utesluter ett nollbud från arbetsgivarsidan. ”Det beror helt på hur ekonomin ser ut och vad företagen klarar av”, säger han.
NYHET Publicerad:

Rekordfå tror på löneökningar

UNDERSÖKNING Arbetstagares förväntningar på generella lönehöjningar är historiskt låga inför höstens förhandlingar, enligt en undersökning. ”Det är en kraftig förstärkning av den nedåtriktade trend som vi har sett de senaste åren”, säger Skops Örjan Hultåker.
NYHET Publicerad:

Distansarbete kan krympa kontoren

HALLÅ DÄR Camilla Forsling, ansvarig för löneundersökningar i Norden, på Willis Towers Watson. Er undersökning visar att produktiviteten inte påverkats nämndvärt av coronakrisen trots att många jobbar på distans. Hur ser det ut?
NYHET Publicerad:

Utbildning räcker inte mot arbetslöshet

KRÖNIKA Oenigheten är stor kring vad som är bästa sättet att stödja de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Nationalekonomer förespråkar lägre ingångslöner medan facken anser att utbildning är nyckeln, skriver Edel Karlsson Håål, löneexpert.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

LO: ”Coronahöjning” för vissa grupper fungerar inte

LÖNEBILDNING Att höja lönen kraftigt för vissa grupper på grund av corona fungerar inte. Lönebildningen måste vara långsiktigt hållbar. Det menar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. ”Sedan kanske det kommer en ny kris och då vill en annan grupp ha mer betalt”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Unionen vill se permanent system för korttidsarbete

STÖDSYSTEM Exportföretagen är ryggraden i svensk ekonomi som ger pengar till välfärden och utrymme för reallöneökningar. Därför är det viktigt att corona inte leder till protektionism och stängda gränser, säger Martin Wästfelt förhandlingschef på Unionen.
NYHET Publicerad:

Sveriges Ingenjörer: Viktigt att komma snabbt ur startblocken

KOMPETENS Att rädda kompetensen är en av de viktigaste frågorna just nu, hävdar Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer. Mängder av verksamhetskritiska projekt har frysts och Sverige måste vara redo när hjulen börjar rulla igen för att inte hamna i bakvattnet.
NYHET Publicerad:

”Corona påskyndar automationen”

INDUSTRI Många företag inom branschorganisationen Ikem ser ingen större nedgång på grund av corona. Oron för framtiden finns och påskyndar automationen. ”Det är ett sätt att dra ner på personalkostnaderna”, säger förhandlingschefen Lars Askelöf.
NYHET Publicerad:

Kvinnor kan tvingas lämna byggsektorn 

JÄMSTÄLLDHET Blir coronakrisen långvarig riskerar byggbranschens satsningar på jämställdhet och mångfald att gå om intet. Mats Åkerlind på Byggföretagen jämför med 1990-talet då kvinnor och utlandsfödda tvingades att lämna – och sedan kom de aldrig tillbaka.
NYHET Publicerad:

Transportföretagen: Inför samma system som i Danmark 

STÖDPAKET Delar av transportsektorn står stilla men för många företag är korttidspermitteringar inget alternativ. Transportföretagens vd Marcus Dahlsten vill se direkta stöd från staten för att täcka fasta kostnader, som i Danmark och Norge.
NYHET Publicerad:

Intresset för att jobba i vården ökar

KOMPETENS Vårdföretagen går för högtryck och gör fantastiska insatser just nu. En positiv bieffekt av corona är att fler vill jobba inom vården.
NYHET Publicerad:

Lönebildningen får inte drabbas av panik

KRÖNIKA Coronapandemin gör att arbetsmarknaden gasar och bromsar samtidigt. Omorienteringen blir säkert långsiktigt bra men i det akuta skedet är många förlorare, konstaterar lönebildningsexperten Edel Karlsson Håål.
NYHET Publicerad:

Allvarligt läge för detaljhandeln 

STÖDPAKET Nästan vart tredje företag inom sällanköp uppger att de klarar högst två månader till om situationen inte förbättras. Läget är kaotiskt och allvarligt, konstaterar Johan Davidson på Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Smartaste sättet att använda extern lönestatistik

STATISTIK Företagsnära lönebildning handlar om att lägga ett pussel och där är marknadslönedata är en viktig del. Här berättar Anna Danielsson om den lönestatistik som Svenskt Näringsliv varje år tar fram till medlemsföretagen i tjänsten Näringslivets lönestatistik.
NYHET Publicerad:

Företagen måste tänka nytt i slaget om kompetensen

KOMPETENS Idag kan lönemodellen se helt olika ut beroende på vilket jobb och vilket företag en person väljer. Det gör att företag måste tänka om i slaget om kompetensen. Hr-chefer kan inte längre se lönen enbart som en kostnad, menar KTH-professorn Eric Giertz.
NYHET Publicerad:

Så sätter betaltjänsten Klarna konkurrenskraftiga löner

INDIVIDUELL LÖN Klarnas nya lönemodell har gjort lönesättningen mindre vildvuxen och de fantasifulla titlarna färre. Att koppla lönen till kompetens och beteende ger större rättvisa och den som utvecklas snabbt kan snabbt få en högre lön, enligt David Morgenstern på Klarna.
NYHET Publicerad:

”Sifferlösa avtal följer konjunkturen” 

HALLÅ DÄR Christian Kjellström, nationalekonom och utredare på Medlingsinstitutet. Vad lyfter ni fram i er senaste årsrapport?