Lönen inte allt på Viktor Rydbergs skolor

NYHET Publicerad

LÖNEBILDNING Bristen på lärare har fått lönerna att öka snabbt. Men eftersom skolpengen inte hänger med utvecklingen måste skolorna hitta annat än höga löner att locka nya lärare med. På Viktor Rydbergs skolor erbjuds medarbetarna flexibilitet, utveckling och mindre administration.

Kristy Lundström
Foto: SÖREN ANDERSSON

Kristy Lundström

Lärarnas ingångslöner är mycket högre idag än de var för bara några år sedan. Då var en bra ingångslön 30 000 kronor – idag ligger den på 35 000 kronor, enligt Kristy Lundström, skolchef på Viktor Rydbergs skolor.

– Skillnaden är verkligen påtaglig. Vi tycker att det är jätteroligt, men problemet är att skolpengen inte alls har ökat i samma takt som lönerna – det går inte ihop, säger hon.

Den stora lärarbristen i Stockholmsområdet gör att lärarna ofta har flera arbetsgivare att välja mellan. Nu för tiden är det ofta läraren som intervjuar Kristy Lundström och hennes kollegor, i stället för tvärtom.

– Det här är nytt för oss och det har lett fram till att vi har blivit spetsigare och duktigare i vår kommunikation om verksamheten, visioner och värderingar. Vi måste sälja in oss på ett helt annat sätt än tidigare.

För att hitta en balans i det läge som råder utgår Viktor Rydbergs skolor från att lönen för många inte är det enda viktiga. Skolan jobbar mycket med relationen mellan elever och lärare, vilket skapar en god arbetsmiljö och en kultur utan bråk och stök som tar mycket av lärarnas energi.

– Vi märker också att våra lärare blir glada när vi tar bort administration från dem så att de kan fokusera på sitt huvuduppdrag.

De flesta lärare värdesätter även fortbildning och bra kollegor högt och det är något som Viktor Rydbergs skolor har tagit fasta på.

– Även om lönen är viktig så märker vi att andra faktorer är minst lika viktiga för medarbetarna. Vi satsar mycket på fortbildning och att skapa bra team. För medarbetarna är det viktigt att bli sedda av chefen, och att få tid och möjligheter att utvecklas.

Skolan försöker så långt det går att hålla sig till konkurrenskraftiga löner i mitten av lönespannet.

– Vi är väldigt tydliga med det. Och samtidigt förklarar vi vad vi kan erbjuda mer i form av en bra arbetsmiljö, fortbildning och en organisation med många duktiga kollegor.

Till exempel kan skolan ge lärare som är intresserade av pedagogiska frågor ett schema som ger dem möjlighet att forska parallellt.

– Överhuvudtaget försöker vi att vara flexibla med allt från schema till tjänstefördelning. Vi säger att ”vi ser dig, förstår dina behov och vi tar det i beaktande”. 

I de fall som tidigare anställda lärare kommer tillbaka är Viktor Rydbergs skolors strategi att inte ge dem högre lön än vad de hade haft om de hade jobbat kvar.

– Det är viktigt för oss att hålla fast vid. Vi vill inte understödja en sådan utveckling för det är inte hållbart i längden, säger Kristy Lundström.

Framöver kommer lärarnas karriärutveckling att vara i fokus, berättar hon. En idé som skolan tittar på nu är om det skulle finnas både administrativa och pedagogiska chefer i skolledningen. Det skulle kunna leda till att dagens skolledare avlastas och att det inte behöver lika många chefer.

– Då kan de resurserna läggas på lärarlöner i stället. Vi har många duktiga förstelärare som bidrar mycket i skolutvecklingen och som vi kan dra mer nytta av. Det vore spännande med lärare som ledare.

3000 elever

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor driver tre högstadieskolor och fyra gymnasieskolor i Stockholmsområdet. 

Skolorna har tillsammans nästan 3000 elever och 300 anställda varav 225 är lärare. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så håller du schyssta lönesamtal

LÖNEBILDNING Ett aktivt ledarskap, transparens och kommunikation är nyckelfaktorer för att lyckas med individuella löner. Det diskuterades på årets Lönebildningsdag som återigen slog rekord med nästan 400 anmälda deltagare.
NYHET Publicerad:

Tät återkoppling motiverar Ambeas medarbetare

MOTIVATION För att koppla lönen tajtare till den enskilde medarbetaren har Ambea skruvat upp frekvensen på sina utvecklingssamtal. Nu hålls de tre gånger per år. ”Vi tyckte att det var lite förlegat att ha utvecklingssamtal bara en gång per år”, säger hr-chefen Pernille Ramirez.
NYHET Publicerad:

"Det är chefen som får det att hända"

HALLÅ DÄR Sofia Malmrud, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Du är halvvägs igenom din avhandling om individuell lönesättning. Vad är din angreppsvinkel?
NYHET Publicerad:

Lönebildning: "Börja testa nya sätt att jobba"

STRATEGI Energibranschen har kommit långt när det gäller individuella löner. På Eon har processlöneavtalet utvecklat både chefer och medarbetare. ”Det har pushat mig till att våga prata om det som är svårt”, säger Charlotte Reidhav, chef på Eon.
NYHET Publicerad:

Företagsnära lönesättning lönar sig

LÖNEBILDNING Hur det går för företaget och vad medarbetaren presterar avgör hur hög lönen ska vara, enligt Mattias Dahl, vice vd. ”De flesta anser att det är rimligt. Ingen vill se motsatsen – att det inte har någon betydelse.”
NYHET Publicerad:

Så behåller it-företaget kompetenta medarbetare

LÖNEBILDNING It-mästarens nya lönemodell innebär att företaget lägger krut på att utveckla medarbetare som bidrar extra mycket till verksamhetens framgångar. ”På så sätt kan vi ännu bättre se till att inte tappa dem”, säger hr-chefen Göran Lejerwik.
NYHET Publicerad:

”Intressant att få bredden på en och samma dag”

HALLÅ DÄR Greta Sundin, strategiskt ansvarig för löne- och förmånsfrågor samt hr-ekonomi inom utbildningskoncernen Academedia. I oktober är du för tredje gången med på Lönebildningsdagen som Svenskt Näringsliv ordnar. Vad är det som lockar?
NYHET Publicerad:

Telekomjätte lockar ingenjörer med trendig lönemodell

LÖNEBILDNING Från lokal till global lönebildning för 100 000 anställda spridda över hela världen. För fem år sedan lade telekomjätten Ericsson om hela sin löneprocess för att öka attraktiviteten, enligt Sverker Walldal på Ericsson.
NYHET Publicerad:

Nationalekonomer vill se förändrade kollektivavtal

HALLÅ DÄR Lars Calmfors, nationalekonom och medförfattare till en ny bok, Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid. Vad handlar den om?
NYHET Publicerad:

Höstens lönebildningsdag löser hr-utmaningar

I PRAKTIKEN Den 9 oktober är det för femte året i rad dags för Lönebildningsdagen i Stockholm. Konferensens rubrik är Bang for the buck – 5 utmaningar och 6,5 lösningar, och den här gången får hr-rollen extra uppmärksamhet.
NYHET Publicerad:

”Motivation kan inte köpas för pengar”

HALLÅ DÄR Johan Thesslin som skrivit boken Lön och motivation: chefens handbok för att belöna och utveckla medarbetare, tillsammans med AnnCharlotte Bretan. Varför skrev ni den?
NYHET Publicerad:

Vägledande avtal dras med utmaningar

STRATEGI Ledaravtalet var först ut med företagsnära lönebildning år 1992. Många kollektivavtal har följt efter, men det finns också utmaningar, enligt Ledarnas förhandlingschef Helena Hedlund.
NYHET Publicerad:

Så får IBM rättvisare löner

LÖNESÄTTNING När it-jätten IBM införde en ny lönemodell lyfte det medarbetarnas engagemang. Genom att chef och medarbetare på egen hand tar större ansvar för återkoppling och bedömning blir lönesättningen dessutom rättvisare, enligt Simona Scaravella, hr-chef på IBM Sverige.
NYHET Publicerad:

Digitalisering inleder seminarieserie om framtidens arbetsmarknad

DEN TEKNISKA UTVECKLINGEN Den 11 juni är det dags för det första seminariet som arrangeras av Svenskt Näringslivs projekt Framtidens arbetsmarknad, FrAM. I fokus är digitaliseringen och den konkurrenskraft som finns i teknikutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Här tar medarbetarna fram lönemodellen

LÖNEBILDNING På Gnosjö Automatsvarvning tog medarbetarna fram den nya bedömningsmodellen som ligger till grund för lönesättningen. Nu är det tydligare för alla hur de kan påverka sin lön och karriärutveckling, enligt vd:n Linda Fransson.
NYHET Publicerad:

Lönesättning som förändrar beteenden

STRATEGI För Epiroc i Kalmar var det en fullträff att koppla lönekriterierna rakt av till den värdegrund som företaget tagit fram. ”Löneprocessen driver precis det vi vill driva – förbättrade beteenden”, säger vd:n Jenny Heimersson.
NYHET Publicerad:

Därför fungerar sifferlöst så bra i energibranschen

HALLÅ DÄR Nikta Nabavi, ansvarig för Unionens kollektivavtal inom energibranschen. Varför fungerar sifferlösa avtal så bra inom det området?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Unga vill göra karriär – men har inte bråttom

MILLENNIEGENERATIONEN Att unga bara vill vidare till nästa jobb för att få upp lönen är en missuppfattning, konstaterar Isak Petrén, senior analytiker på Willis Towers Watson. ”Millennials vill göra karriär men det är inget måste att byta jobb för att åstadkomma det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.