Socialförsäkring i förändring
Måndag 1 juli 2019
Rehab
Ohälsa Försäkringskassans nye generaldirektör Nils Öberg vill att Försäkringskassan ska vara en aktiv och drivande part för minskade sjukskrivningar. Rättssäkerhet ska prioriteras och han vill öka förtroendet för myndigheten. Läs mer »
Patric Hägglund
Ohälsa Enligt en ny rapport från Riksrevisionen bedöms kvinnor och män olika i sjukskrivningsprocessen. Rapporten visar att kvinnor sjukskrivs 30 procent mer än män med samma funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. Läs mer »
Ove Andersson
Sjukförsäkring Nya utredningar av socialförsäkringssystemets funktion är ofrånkomliga, menar läkaren Ove Andersson. Han var tidigare andre vice ordförande i Läkarförbundet och jobbar nu med att utforma en försäkringsmedicinsk enhet inom primärvården i Region Uppsala. Läs mer »
Många föräldrapenningdagar brinner inne – främst för papporna
Föräldrapenning Ny analys från Försäkringskassan visar att för drygt 70 procent av barnen födda 2010 finns föräldrapenningdagar som inte använts. Totalt handlar det om 3,7 miljoner dagar som brinner inne. I familjer med gemensam vårdnad om barnet som inte använder alla dagar, är det papporna som inte tar ut sina föräldrapenningdagar. För barn födda 2010 hade pappor i genomsnitt 28 dagar som brann inne och mammor 5 dagar. Totalt var det 7 procent av papporna som inte hade använt någon dag med föräldrapenning och 23 procent av papporna hade inte använt sina 60 reserverade dagar.
Satsning på partsgemensamt bolag för försäkringsinformation
Försäkringar Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. "Vi tar nu ett helhetsgrepp om försäkringsinformationen och skapar en plattform för en effektivare och mer ändamålsenlig information", säger Transportföretagens vd Mattias Dahl, som lett förhandlingarna för Svenskt Näringsliv.
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Detta är ett nyhetsbrev som tar upp spännande exempel och nya idéer inom socialförsäkringsområdet. I nyhetsbrevet får du tips och idéer på hur bland annat företag kan bidra med att hitta nya lösningar på till exempel sjukskrivningar, rehabilitering och hur man kan få fler i arbete. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Catharina Bäck, +46 8 553 431 53, catharina.back@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.