Socialförsäkring i förändring
Onsdag 4 december 2019
12275359-close-up-of-doctor-and-woman-meeting-at-hospital
Sjukfrånvaro Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete. Läs mer »
Mia Hultgren
Sjukfrånvaro Industriföretaget TBO Haglinds förebyggande arbete är avgörande för den låga sjukfrånvaron. ”Vi har fantastiska resultat. Samtalen handlar om att ge medarbetare metoder för att hantera arbete, privatliv, vardag och kriser, säger HR chefen Mia Hultgren. Läs mer »
Richard Fahlström
Sjukfrånvaro "Vårt mål är att hjälpa patienten att må bättre, det innebär inte nödvändigtvis en sjukskrivning", säger Rickard Fahlström, medicinsk chef på Capio Vårdcentral. Läs mer »
sdltc949f19-nh
Pensioner Riksdagen har efter beredning i Finansutskottet lämnat ett enhälligt tillkännagivande i fyra punkter om att regeringen skyndsamt ska återkomma med ändringar i förslaget om tjänstepensioner. Läs mer »
Psykisk ohälsa bakom långa sjukskrivningar
Långtidssjukskrivningar Stress och depression, följt av ryggproblem, är de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivningar, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Psykisk ohälsa ligger i topp i samtliga län samtidigt som andelen psykisk ohälsa skiljer sig mellan länen, enligt statistiken som AFA har tagit fram.
Ovanligt med förebyggande sjukpenning
Sjukpenning Få personer ansöker om och får förebyggande sjukpenning, enligt statistik från Försäkringskassan. Förebyggande sjukpenning riktar sig till personer som behöver avstå arbete för att förebygga sjukdom eller förkorta sjukdomstid. Exempel på behandlingar kan vara sjukgymnastik, psykologsamtal.
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Detta är ett nyhetsbrev som tar upp spännande exempel och nya idéer inom socialförsäkringsområdet. I nyhetsbrevet får du tips och idéer på hur bland annat företag kan bidra med att hitta nya lösningar på till exempel sjukskrivningar, rehabilitering och hur man kan få fler i arbete. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Catharina Bäck, +46 8 553 431 53, catharina.back@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.