Socialförsäkring i förändring
Tisdag 5 maj 2020
Cecilia Udin
Coronakrisen Den första krediteringen till arbetsgivare för sjuklön kommer göras efter den 12 maj, berättar Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare för sjukförsäkring på Försäkringskassan. ”Högsta prioritet för oss är att se till så att livet fungerar för människor trots den kris som hela samhället nu genomlider.” Läs mer »
Anna Karin Hammarstrand bild 5.ny
Stödpaket Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som stannar hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare. Läs mer »
Ardalan Shekarabi
Sjukskrivning Utredningen om en väl fungerande sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess har lämnats över till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Läs mer »
Myndighetssamarbete ska stävja missbruk
Välfärd Samarbetet mellan ett stort antal myndigheter intensifieras för att bekämpa missbruk av välfärdssystemen under pågående virusepidemi. "Vi vet att det finns en liten minoritet som kommer att försöka missbruka välfärdssystemen i en situation som denna. Därför kommer vi att vidta åtgärder för att så långt som möjligt säkerställa att de utbetalningar som sker också når de personer och företag som hjälpen är till för och inga andra", säger Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan.
Ny rapport om arbetssjukdomar
Statistik Godkända arbetssjukdomar med psykiska diagnoser har historiskt sett varit mindre vanligt, men sedan 2012 och framåt har de ökat. 68 procent är kvinnor och det är framförallt kvinnor i kommun- och regionssektorn som är drabbade. Det visar AFA Försäkrings senaste statistikrapport om arbetssjukdomar med psykiska orsaker.
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Läs om spännande exempel och nya idéer inom socialförsäkringsområdet. I nyhetsbrevet får du tips och idéer på hur bland annat företag kan bidra med att hitta nya lösningar på till exempel sjukskrivningar, rehabilitering och hur man kan få fler i arbete. Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång i månaden.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Catharina Bäck, +46 8 553 431 53, catharina.back@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.