Krishantering kräver raka enkla frågor

NYHET Publicerad

Se till att ha en klar och tydlig handlingsplan för hur du ska ta hand om personalen i en krissituation. Underskatta inte problemen, erkänn att situationen kräver handling. Sjukdomsstämpla inte den som behöver hjälp. Ge extern vägledning och stöd, så att den drabbade, trots krisen, fungerar i företaget.

Råden till småföretagaren levereras av Peter Jonsson, riskhanteringsexpert på kris- och riskhanteringsbyrån Seccredo.

Naturkatastrofen kastar sin skugga över många företag. Arbetsgivare brottas med svåra frågeställningar. Vad säger man till en medarbetare som förlorat hustru/make och barn i en stor olycka? Hur agerar jag när en arbetskollega förlorar fotfästet i livet efter en katastrof?

– Använd sunt förnuft. Behandla den drabbade på vanligt sätt. Våga prata om det inträffade, bli inte emotionell, det gör det bara värre, säger Peter Jonsson.

Dessutom gäller det att agera snabbt, poängterar han.

– Tänk på att du blir bedömd efter vad du åstadkommer de första åtta timmarna.

Nyss hemkommen från det flodvågsdrabbade Thailand, där han hjälpt drabbade kundföretag med bland annat krissamtal, kontakter med anhöriga och praktisk reshjälp, konstaterar han att krishantering handlar om att slå sönder skadeverkningarna av en extraordinär händelse, där förloppet är snabbt och erfarenhet ofta saknas.

Peter Jonsson berättar att personer som upplevt traumatiska händelser genomgår såväl känslomässiga, tankemässiga, beteendemässiga som fysiska förändringar.

– Avgörande för om du observerar förändringarna beror på hur väl du känner dina medarbetare. Som VD kan det vara svårt, men avdelningschefen eller personalchefen har ofta större kännedom.

Han ger ett exempel.

– En tidigare glad, talträngd kollega blir plötsligt tyst, drar sig undan, fastnar i grubblerier, sjukskriver sig, har koncentrationssvårigheter och får beslutsångest.

Han passar på att slå ett slag för Röda Korsets fyra H: häll i vätska, håll ut, håll om och håll käft.

– En person i kris slutar ofta att dricka och äta, alla kroppsfunktioner går åt till att överleva. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att i en kaossituation tar allting tid, säger Peter Jonsson.

Han betonar också behovet av närhet.

– Sätt dig ner och lyssna, låt den drabbade prata.

Hur svårt och mörkt det än ser ut, så går det att ta sig igenom, menar Peter Jonsson.

– Det är ett viktigt meddelande till den drabbade.

Peter Jonsson ger småföretagaren följande rättesnören: • Lugn motverkar oro.
  Prata och uppträd lugnt. Motverkar oro hos den drabbade.
 • Struktur motverkar kaos.
  Du har struktur i ditt beteende, i ditt samtal, i handlingsplan och i verkställighetsplan.
 • Tankar
  Du måste ge mycket fakta om vad som hänt. Du tillåter den drabbade att berätta om sina tankar kring händelsen. Motverkar irrationella tankar som när kommer nästa tsunami.
 • Verbalisering
  Du skapar utrymme för människor att berätta vad som hänt, enskilt eller i grupp.
 • Information
  Kontinuerlig information, varje kvart eller var 10:de minut beroende på vad som hänt. Syftet är att etablera kontroll. Med information kontrollerar du skeendet.
 • Acceptans
  Du accepterar att den drabbade agerar och uppträder på ett speciellt sätt. Den drabbade får därmed socialt stöd. Motverkar att personer drar sig tillbaka, sluter sig och undviker kollegor.
 • Agera Du visar handlingskraft. Motverkar känslan av hjälplöshet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Dags för kloka reformer

UTMANINGAR Vårt framtida välstånd kräver reformer. Behoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor, skriver vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Jacke: Vi ska vara de stora såväl som de små företagens röst

NY PÅ JOBBET Svenskt Näringslivs nya vd Jan-Olof Jacke har en passion för entreprenörskap och inte minst ungt företagande. Det tar den tävlingsinriktade företagsledaren med sig när han nu tar sig an sitt nya uppdrag.
NYHET Publicerad:

Storkommunerna mår inte bra – företagsklimatet kraftigt försämrat

RANKING 2018 Kräftgången fortsätter för landets tre största kommuner. Stockholm står och stampar, Malmö och Göteborg backar. Det visar årets ranking av företagsklimatet i landets kommuner.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv huvudman för Institutet Mot Mutor

IMM Svenskt Näringsliv är en av tre huvudmän för Institutet Mot Mutor, IMM.  Det är en ideell näringslivsorganisation som motverkar korruption.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv ser över försäkringsinformationen

AVTALSFÖRSÄKRING Svenskt Näringsliv gör en bred översyn av hur information till företag och individer om de kollektivavtalade försäkringarna (avtalsförsäkringar, pensioner och omställning) bör äga rum i framtiden. Skälet till översynen är bland annat att dagens försäkringsinformation genom parterna till viss del överlappar den information som administrationsbolagen Fora och Collectum samt försäkringsbolagen själva ger, vilket ökar de totala kostnaderna.
NYHET Publicerad:

Här är våra seminarier i Almedalen

PROGRAM Svenskt Näringsliv är på plats i Visby. I år står sex seminarier på programmet. Veckan färgas av debatter om välfärd, miljö- och ägandeskatter, integration, näringslivets konkurrenskraft och kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Jan-Olof Jacke ny vd för Svenskt Näringsliv

PÅ NY POST Kvick, analytisk och tidsoptimistisk. Så har Svenskt Näringslivs tillträdande vd, Jan-Olof Jacke, beskrivits i medierna under åren. Den 53-årige göteborgaren har sedan 1999 haft flera olika positioner inom läkemedelsjätten Astra Zeneca. Sedan 2013 axlar han vd-rollen i Sverige.
NYHET Publicerad:

Politikerna om näringslivets viktigaste valfrågor

VALET 2018 Moderaterna och Liberalerna vill ha tuffare kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Miljöpartiet vill att Arbetsförmedlingen anlitar fler externa aktörer och Socialdemokraterna hyllar etableringsjobben. Det framkom vid politikerutfrågningen på Svenskt Näringslivs stämma.
NYHET Publicerad:

Fredrik Persson vald till styrelseordförande

SVENSKT NÄRINGSLIV Fredrik Persson är ny styrelseordförande. Han valdes vid torsdagens stämma. "Vi är ett genuint allmänintresse, som arbetar uthålligt och långsiktigt för jobb och välstånd i Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Är du student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag?

LEDIGA TJÄNSTER Till Svenskt Näringsliv söker vi nu studentmedarbetare som ska ansvara för regionalt skolnätverk och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

ITP-upphandling klar – ”Mer pension för pengarna”

ITP Idag presenterades vilka försäkringsbolag som blir valbara i tjänstepensionerna ITP 1 och ITPK under perioden 1 oktober 2018 - 30 september 2023. Lägre avgifter och mer pengar i plånboken blir att vänta.
NYHET Publicerad:

Fredrik Persson föreslås bli ny styrelseordförande

PÅ NY POST Svenskt Näringslivs valberedning föreslår att Fredrik Persson utses till ny styrelseordförande i samband med föreningens ordinarie stämma den 24 maj i år.
NYHET Publicerad:

Ingen politisk verksamhet på arbetsplatsen

ARBETSGIVARFRÅGOR Inför valet rekommenderar Svenskt Näringsliv sina 60 000 medlemsföretag att säga nej till partipolitisk verksamhet på jobbet. ”Vi anser att betald arbetstid ska ägnas åt arbete”, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen.
NYHET Publicerad:

Lär känna Fredrik Persson – ny ordförande

TV Fredrik Persson har valts till ny ordförande. Han har suttit i styrelsen i nio år, bland annat som vice ordförande. Nu svarar han på frågor om sport, skatteplanering och vilka frågor som är viktiga för Svenskt Näringsliv just nu.