Krishantering kräver raka enkla frågor

NYHET Publicerad

Se till att ha en klar och tydlig handlingsplan för hur du ska ta hand om personalen i en krissituation. Underskatta inte problemen, erkänn att situationen kräver handling. Sjukdomsstämpla inte den som behöver hjälp. Ge extern vägledning och stöd, så att den drabbade, trots krisen, fungerar i företaget.

Råden till småföretagaren levereras av Peter Jonsson, riskhanteringsexpert på kris- och riskhanteringsbyrån Seccredo.

Naturkatastrofen kastar sin skugga över många företag. Arbetsgivare brottas med svåra frågeställningar. Vad säger man till en medarbetare som förlorat hustru/make och barn i en stor olycka? Hur agerar jag när en arbetskollega förlorar fotfästet i livet efter en katastrof?

– Använd sunt förnuft. Behandla den drabbade på vanligt sätt. Våga prata om det inträffade, bli inte emotionell, det gör det bara värre, säger Peter Jonsson.

Dessutom gäller det att agera snabbt, poängterar han.

– Tänk på att du blir bedömd efter vad du åstadkommer de första åtta timmarna.

Nyss hemkommen från det flodvågsdrabbade Thailand, där han hjälpt drabbade kundföretag med bland annat krissamtal, kontakter med anhöriga och praktisk reshjälp, konstaterar han att krishantering handlar om att slå sönder skadeverkningarna av en extraordinär händelse, där förloppet är snabbt och erfarenhet ofta saknas.

Peter Jonsson berättar att personer som upplevt traumatiska händelser genomgår såväl känslomässiga, tankemässiga, beteendemässiga som fysiska förändringar.

– Avgörande för om du observerar förändringarna beror på hur väl du känner dina medarbetare. Som VD kan det vara svårt, men avdelningschefen eller personalchefen har ofta större kännedom.

Han ger ett exempel.

– En tidigare glad, talträngd kollega blir plötsligt tyst, drar sig undan, fastnar i grubblerier, sjukskriver sig, har koncentrationssvårigheter och får beslutsångest.

Han passar på att slå ett slag för Röda Korsets fyra H: häll i vätska, håll ut, håll om och håll käft.

– En person i kris slutar ofta att dricka och äta, alla kroppsfunktioner går åt till att överleva. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att i en kaossituation tar allting tid, säger Peter Jonsson.

Han betonar också behovet av närhet.

– Sätt dig ner och lyssna, låt den drabbade prata.

Hur svårt och mörkt det än ser ut, så går det att ta sig igenom, menar Peter Jonsson.

– Det är ett viktigt meddelande till den drabbade.

Peter Jonsson ger småföretagaren följande rättesnören: • Lugn motverkar oro.
  Prata och uppträd lugnt. Motverkar oro hos den drabbade.
 • Struktur motverkar kaos.
  Du har struktur i ditt beteende, i ditt samtal, i handlingsplan och i verkställighetsplan.
 • Tankar
  Du måste ge mycket fakta om vad som hänt. Du tillåter den drabbade att berätta om sina tankar kring händelsen. Motverkar irrationella tankar som när kommer nästa tsunami.
 • Verbalisering
  Du skapar utrymme för människor att berätta vad som hänt, enskilt eller i grupp.
 • Information
  Kontinuerlig information, varje kvart eller var 10:de minut beroende på vad som hänt. Syftet är att etablera kontroll. Med information kontrollerar du skeendet.
 • Acceptans
  Du accepterar att den drabbade agerar och uppträder på ett speciellt sätt. Den drabbade får därmed socialt stöd. Motverkar att personer drar sig tillbaka, sluter sig och undviker kollegor.
 • Agera Du visar handlingskraft. Motverkar känslan av hjälplöshet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.
NYHET Publicerad:

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

FÖRSÄKRINGAR Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv vill inspirera unga till yrkesutbildning under Järvaveckan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utbildning är en nyckel till kompetensförsörjning. Därför är Svenskt Näringsliv på plats under Järvaveckan och pratar yrkesutbildning och framtidsyrken.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.
NYHET Publicerad:

De sitter i den nya styrelsen

STÄMMA 2019 Svenskt Näringslivs stämma och dess medlemsorganisationer har utsett ny styrelse.
NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Dags för kloka reformer

UTMANINGAR Vårt framtida välstånd kräver reformer. Behoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor, skriver vd Jan-Olof Jacke.