Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

NYHET Publicerad

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.

framtid_Leif Johansson_opt
Foto: Sören Andersson

Leif Johansson, vd och koncernchef på Volvo, är djupt oroad över den teknikerbrist som hägrar på sikt och uppmanade politikerna att agera nu.

Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.

Svenskt Näringsliv uppstod i en tid då Sverige precis hade tagit sig ur finanskrisen i början av 90-talet. Flera tunga politiska reformer – samt en ny överenskommelse på arbetsmarknaden, det så kallade Industriavtalet, gav Sverige nytt hopp inför det nya millenniet. Kunde åren med galopperande inflation som åt upp löner och hög statlig skuldsättning rentav vara förbi?

– Jag brukar säga att åren 1968-1994 var fruktansvärda år – vi backade på alla punkter i Sverige. I början av 90-talet hade vi en statsskuld, i procentsats av BNP, som var jämförbar med Greklands när de gick in i sin euokris. Vi hade reallönesänkningar många år trots nominella löneökningar. Perioden är den värsta i svensk modern historia, säger Leif Johansson.

Han är en av Sverige mest prominenta industriledare med vd-jobb i några av Sveriges mäktigaste koncerner, som Electrolux och Volvo. Han har också under många år varit ordförande för Ericsson samt i AstraZeneca som han fortfarande styr över.

I slutet av 90-talet var Leif Johansson ordförande i den huvudmannagrupp som lyckades slå ihop den tidens två tyngsta näringslivsorganisationer, SAF och Industriförbundet. Delvis handlade det om att skapa en resurseffektiv organisation, men ambitionerna var större än så.

– SAF hade legitimiteten att ha de många företagen med sig. Samtidigt så fanns på Industriförbundet kunskap om näringspolitik, men drivet av de stora företagen. Då var vi några som såg möjligheten att behålla arbetsgivarfrågorna, men också att göra en kraftsamling på näringslivspolitik, säger Leif Johansson.

– Drivkraften var att skapa ett näringslivsprogram som var gemensamt för de små och stora företagen. Och att ha en stabilitet i arbetsgivarfrågorna.

Han ser flera styrkor med organisationen.

– Styrkorna är att näringslivspolitiskt har vi en organisation med brett mandat från de stora och små företagen. Därför kan vi uttala oss med trovärdighet.

Leif Johansson lyfter också fram Svenskt Näringslivs beredningsfunktion. När väl organisationen och dess ledning gör ett ställningstagande är det brett förankrat, menar han. Han tycker också att den struktur med en mängd medlemsorganisationer, samt Svenskt Näringsliv som en paraplyorganisation, fungerar väl än idag.

– Vi har hittat en bra balans mellan det som ligger på förbundsnivå och det som ligger på central nivå – vi är en kör men sjunger olika stämmor. Det tycker jag att vi har lyckats med. Sedan kan vi konstatera att den decentralisering som vi ville åstadkomma inom arbetsgivarfrågorna inte blev så utopisk som vissa trodde på 90-talet, säger han.

Men kritiken? Det finns en del som menar att Svenskt Näringsliv är för osynlig debatten.

– Jag brukar vara försiktig med att kritisera Svenskt Näringsliv. Det finns ett drag i denna organisation att vara för självkritisk – jag behöver inte bidra med det. Det viktigaste är att vi har ett externt fokus i debatten, snarare än att fundera på de interna mekanismerna i organisationen, säger han.

Leif Johansson är medveten om att samarbetet mellan Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationerna inte alltid är gnisselfritt.

– Men när vi gör det bra så kommer vi ut med gemensamma ståndpunkter. Svenskt näringsliv kan argumentera för vissa övergripande ståndpunkter i frågor som infrastruktur eller digitalisering. Förbunden kan hantera andra frågor. Svensk Handel kan till exempel ta avtalsfrågor eller strukturfrågor inom handeln, eller så kan Teknikföretagen hantera industriella frågor. När vi gör det med ett förtroendefullt samarbete med varandra så blir det väldigt bra. När vi schabblar internt blir vi inte bra, säger han.

Han reagerar starkt på dagens debattklimat och snuttifieringen i sociala medier. Han vill tillbaka till en seriös debatt, men tror samtidigt att det är ditåt Sverige är på väg. Förenklade budskap i sociala medier kommer att kompletteras av än mer kvalitetsjournalistik. I den kontexten har Svenskt Näringsliv mycket att erbjuda.

Var tror du att organisationen befinner sig om tio år?

– Då hoppas jag att Svenskt Näringsliv på ett konstruktivt sätt och med goda värderingar kommer att delta i samhällsdebatten, men jag tror att vi gör det med fler ord än med oneliners, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigt med tydliga drivkrafter i omställningsförsäkring

KOMMENTAR Ett förslag till ny arbetslöshetsförsäkring har presenterats. "Systemet blir mer förutsägbart och administrationen för arbetsgivare enklare", skriver försäkringsexpert Pär Andersson.
NYHET Publicerad:

Nya styrelseledamöter invalda vid stämman

ÅRSSTÄMMA En ny styrelse har klubbats vid Svenskt Näringslivs ordinarie stämma den 28 maj. Omvald som ordförande är Fredrik Persson. Utöver det välkomnas bland annat tre nya ledamöter valda av stämman.
NYHET Publicerad:

Massarbetslöshet dyrare än effektiva krisåtgärder

CORONAKRISEN Det är helt avgörande att vi lyckas undvika massarbetslöshet. Det klarar vi bara om företagen finns kvar efter krisens akuta fas, skriver vd Jan-Olov Jacke.
NYHET Publicerad:

Rutinerad trio till Svenskt Näringslivs styrelse

ÅRSSTÄMMA Svenskt Näringslivs valberedning föreslår att tre nya styrelseledamöter utses i samband med föreningens ordinarie stämma den 28 maj. De är Johan Forssell, vd och koncernchef Investor, Martin Lundstedt, vd och koncernchef AB Volvo och Helena Stjernholm, vd Industrivärden.
NYHET Publicerad:

Överenskommelser om pensions- och försäkringsfrågor

AVTAL Svenskt Näringsliv har tecknat överenskommelser med LO och PTK om vissa pensions- och försäkringsfrågor.
NYHET Publicerad:

Krisen kräver åtgärder över hela landet

CORONAKRISEN Svenskt Näringsliv tar nu kontakt med kommuner, regioner och länsstyrelser för att föreslå åtgärder som underlättar för företagen att klara coronakrisen. Det är viktigt både med åtgärder som stärker företagens likviditet och med åtgärder som frigör företagarnas tid till att hantera krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv föreslår nya krisåtgärder

CORONA Läget i Svenskt Näringslivs medlemsföretag har förvärrats dramatiskt under veckan, visar svar från företagarpanelen. Svenskt Näringsliv har därför idag lagt fram nya förslag på åtgärder till regeringen. "Nu är det viktigt med fler snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Välkommet krispaket

CORONA – Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke efter regeringens krispaket.
NYHET Publicerad:

Läget i företagen och Coronakrisen

KRISÅTGÄRDER Många företag påverkas negativt av coronasmittan, skriver vd Jan-Olof Jacke i ett brev till regeringen och föreslår åtgärder som kan hjälpa företag att klara det akuta läget.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl: ”Bra att regeringen inför korttidsarbete – måste snabbt på plats”

KORTTIDSARBETE Regeringen lägger ett lagförslag om korttidsarbete. Mattias Dahl, vice vd, konstaterar att det kan rädda många svenska jobb, men att det inte får dröja för länge innan reformen kommer på plats.
NYHET Publicerad:

”Regeringen behöver vidta åtgärder”

CORONAVIRUSET Regeringen samlade tidigare idag representanter från det svenska näringslivet för att diskutera den pågående spridningen av coronaviruset. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl var med på mötet.
NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.