Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

NYHET Publicerad

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.

framtid_Leif Johansson_opt
Foto: Sören Andersson

Leif Johansson, vd och koncernchef på Volvo, är djupt oroad över den teknikerbrist som hägrar på sikt och uppmanade politikerna att agera nu.

Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.

Svenskt Näringsliv uppstod i en tid då Sverige precis hade tagit sig ur finanskrisen i början av 90-talet. Flera tunga politiska reformer – samt en ny överenskommelse på arbetsmarknaden, det så kallade Industriavtalet, gav Sverige nytt hopp inför det nya millenniet. Kunde åren med galopperande inflation som åt upp löner och hög statlig skuldsättning rentav vara förbi?

– Jag brukar säga att åren 1968-1994 var fruktansvärda år – vi backade på alla punkter i Sverige. I början av 90-talet hade vi en statsskuld, i procentsats av BNP, som var jämförbar med Greklands när de gick in i sin euokris. Vi hade reallönesänkningar många år trots nominella löneökningar. Perioden är den värsta i svensk modern historia, säger Leif Johansson.

Han är en av Sverige mest prominenta industriledare med vd-jobb i några av Sveriges mäktigaste koncerner, som Electrolux och Volvo. Han har också under många år varit ordförande för Ericsson samt i AstraZeneca som han fortfarande styr över.

I slutet av 90-talet var Leif Johansson ordförande i den huvudmannagrupp som lyckades slå ihop den tidens två tyngsta näringslivsorganisationer, SAF och Industriförbundet. Delvis handlade det om att skapa en resurseffektiv organisation, men ambitionerna var större än så.

– SAF hade legitimiteten att ha de många företagen med sig. Samtidigt så fanns på Industriförbundet kunskap om näringspolitik, men drivet av de stora företagen. Då var vi några som såg möjligheten att behålla arbetsgivarfrågorna, men också att göra en kraftsamling på näringslivspolitik, säger Leif Johansson.

– Drivkraften var att skapa ett näringslivsprogram som var gemensamt för de små och stora företagen. Och att ha en stabilitet i arbetsgivarfrågorna.

Han ser flera styrkor med organisationen.

– Styrkorna är att näringslivspolitiskt har vi en organisation med brett mandat från de stora och små företagen. Därför kan vi uttala oss med trovärdighet.

Leif Johansson lyfter också fram Svenskt Näringslivs beredningsfunktion. När väl organisationen och dess ledning gör ett ställningstagande är det brett förankrat, menar han. Han tycker också att den struktur med en mängd medlemsorganisationer, samt Svenskt Näringsliv som en paraplyorganisation, fungerar väl än idag.

– Vi har hittat en bra balans mellan det som ligger på förbundsnivå och det som ligger på central nivå – vi är en kör men sjunger olika stämmor. Det tycker jag att vi har lyckats med. Sedan kan vi konstatera att den decentralisering som vi ville åstadkomma inom arbetsgivarfrågorna inte blev så utopisk som vissa trodde på 90-talet, säger han.

Men kritiken? Det finns en del som menar att Svenskt Näringsliv är för osynlig debatten.

– Jag brukar vara försiktig med att kritisera Svenskt Näringsliv. Det finns ett drag i denna organisation att vara för självkritisk – jag behöver inte bidra med det. Det viktigaste är att vi har ett externt fokus i debatten, snarare än att fundera på de interna mekanismerna i organisationen, säger han.

Leif Johansson är medveten om att samarbetet mellan Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationerna inte alltid är gnisselfritt.

– Men när vi gör det bra så kommer vi ut med gemensamma ståndpunkter. Svenskt näringsliv kan argumentera för vissa övergripande ståndpunkter i frågor som infrastruktur eller digitalisering. Förbunden kan hantera andra frågor. Svensk Handel kan till exempel ta avtalsfrågor eller strukturfrågor inom handeln, eller så kan Teknikföretagen hantera industriella frågor. När vi gör det med ett förtroendefullt samarbete med varandra så blir det väldigt bra. När vi schabblar internt blir vi inte bra, säger han.

Han reagerar starkt på dagens debattklimat och snuttifieringen i sociala medier. Han vill tillbaka till en seriös debatt, men tror samtidigt att det är ditåt Sverige är på väg. Förenklade budskap i sociala medier kommer att kompletteras av än mer kvalitetsjournalistik. I den kontexten har Svenskt Näringsliv mycket att erbjuda.

Var tror du att organisationen befinner sig om tio år?

– Då hoppas jag att Svenskt Näringsliv på ett konstruktivt sätt och med goda värderingar kommer att delta i samhällsdebatten, men jag tror att vi gör det med fler ord än med oneliners, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Regeringen behöver vidta åtgärder”

CORONAVIRUSET Regeringen samlade tidigare idag representanter från det svenska näringslivet för att diskutera den pågående spridningen av coronaviruset. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl var med på mötet.
NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.
NYHET Publicerad:

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

FÖRSÄKRINGAR Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv vill inspirera unga till yrkesutbildning under Järvaveckan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utbildning är en nyckel till kompetensförsörjning. Därför är Svenskt Näringsliv på plats under Järvaveckan och pratar yrkesutbildning och framtidsyrken.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.
NYHET Publicerad:

De sitter i den nya styrelsen

STÄMMA 2019 Svenskt Näringslivs stämma och dess medlemsorganisationer har utsett ny styrelse.
NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.