Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Blekinge julkalender 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Julen är snart här och för att fira det har vi gått ner i arkiven och letat fram våra bästa artiklar och nyheter på vår hemsida genom åren. Håll till godo fram till julafton!

Lucka 1: "Vi startade NOA därför att vi ville att vår son som tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället skulle få ett så bra liv som möjligt!" Jerry Håkansson och hans fru startade företag inom personlig assistans.

Lucka 2: Ungt företagande lär ungdomar att ta egna initiativ och omsätta idéer till handling. Det tjänar de på i alla sammanhang. Therese Enckell Svensson berättar mer.

Lucka 3: Politikerna höjer skatterna upp och ner, och förändringarna skapar stor osäkerhet för en småföretagare som Nina Johansson i Mörrum.

Lucka 4: Théa Bergqvist älskar att segla och har nu tagit sitt intresse vidare. I hennes företag står inte bara seglandet, utan även miljön, i fokus.

Lucka 5: "Företagsamhet är grunden för välstånd, företagare är vardagens hjältar". Det säger Magnus Larsson (C).

Lucka 6: "För vår del som friskola så blir det en dödsstöt". Många företagare oroar sig över förslagen om att begränsa privata skolor och andra företag i välfärden.

Lucka 7: 2013 utsåg i Robin Åkerman till Blekinges mest företagsamma människa. Här berättade han om vad utmärkelsen betyder för honom.

Lucka 8: Att kunna nätverka är en överlevnadsfråga för många företagare. Det hävdar Stefan Fritzdorf i dagens lucka.

Lucka 9: Det började med en obemannad äggbod, men växte sedan mer och mer. Lärare Anna-Lena Fransson berättar om sin företagarresa.

Lucka 10: Få människor i Blekinge väljer att starta eller leda företag. Varför är det så?

Lucka 11: Varje år rankar vi Sveriges kommuner efter hur bra företagen tycker det är att driva företag där. 2015 sjönk Karlskrona och utlovade riktade satsningar. Har det hjälpt?

Lucka 12: Vårt samhälle tenderar att belöna utåtriktade personer, menade Karin Johnson i denna artikel. Ett stort slöseri. Hur tar vi bättre tillvara alla inåtriktade människor?

Lucka 13: Offentliga upphandlingar får mycket kritik. Många tror att man alltid måste välja det billigaste alternativet. Men det finns andra möjligheter.

Lucka 14: Åsa Alm vill satsa för att göra Blekinge till ett turistmål. Men sen händer något. Politikerna går in och skapar osäkerhet.

Lucka 15: Fredrik Pallins råd till dagens unga är att satsa tidigt på sin karriär. Varje extra timme kommer ge tiofalt tillbaka senare i livet.

Lucka 16: Alla företag måste förhålla sig till samma tjocka bunt av lagar och regler, oavsett om man är Volvo eller en liten egenföretagare. Krisztina Andersson undrar om det är rimligt.

Lucka 17: Nils-Gunnar, ”Nisse”, Persson säljer disktrasor med tryck till inredningsbutiker i Japan, Sydkorea och USA. En galen idé som skapar arbeten i Sverige. Hur får vi fler som Nisse?

Lucka 18: Varje år mäter vi hur bra det är att driva företag i olika kommuner. Förra året fick Blekinge en ny etta. Kommer ni ihåg vilken?

Lucka 19: Erik, Elin och Jonathan löser problemet med trassliga hörlurar. Det som från början var ett UF-företag i skolan blev sedan ett bolag.

Lucka 20: Det är många regler och lagar att hålla reda på som företagare. Ida Henrysson på Subway önskar sig en enkel handbok att förhålla sig till.

Lucka 21: Det är viktigt att unga får komma ut på praktik och prova på arbetslivet. Men för Thomas Bonli på Ica Supermarket är det också en lönsam affär.

Lucka 22: Att nätverka och samverka med andra, det är en av faktorerna bakom Emily Palanders framgång. Lyssna på henne här!

Lucka 23: Var nyfiken och inspireras av andra. Det är Andreas Carlsson recept till framgång.

Lucka 24: Johan och Erik Ohlsson blev de sista som fick vår utmärkelse "årets mest företagsamma" i Blekinge. Resan dit har inte alltid varit lätt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stark framtidstro bland Blekinges företagare

KONJUNKTURPROGNOS Många företagare planerar att öka investeringarna och antalet anställda de kommande sex månaderna. De blekingska företagarna är mer optimistiska än företagen i resten av Sverige, enligt Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer. Samtidigt börjar högkonjunkturen bromsa in och riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Arbetsrättsexpert: ”Gör det enklare att byta arbete”

FÖRETAGARDAGEN En återkommande fråga inom politiken och i näringslivet är lagen om anställningsskydd (LAS). Under Svenskt Näringslivs företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, vill se en förändring. "Med en mer dansk modell skulle det bli enklare för både arbetstagaren och företagen", säger han.
NYHET Publicerad:

Alla elever på yrkesprogram borde få testa att driva företag

ARBETSGIVARDAGEN Antalet ungdomar som driver företag på gymnasiet via Ung Företagsamhet (UF) ökar varje år. Studier visar att dessa elever lyckas bättra senare i livet. De får i snitt högre lön och fler blir chefer. Samtidigt är det många elever som inte har möjlighet att driva UF-företag eftersom det inte ingår i deras gymnasieprogram. "Då hamnar kursen ofta i kläm med andra valbara kurser", säger Jennifer Stenfelt, regionchef för Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla.
NYHET Publicerad:

Nya regler och fokus på vårdskatten för sjukskrivna medarbetare

ARBETSGIVARDAGEN Sjukfrånvaron i Sverige har gått upp och ner som en bergochdalbana genom åren. Just nu blir alltfler sjukskriva på grund av psykisk ohälsa, framförallt kvinnor. Det var några av trenderna som beskrevs när Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, och Marie-Therese Siggelkow, samverkansansvarig på Försäkringskassan, talade på Arbetsgivardagen i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

Missförstånd att det alltid krävs samtycke för att spara uppgifter

ARBETSGIVARDAGEN Det har nu gått mer än ett halvår sedan den nya dataskyddsförordningen, GDPR, trädde i kraft. Många missförstånd råder kring vad reglerna innebär, konstaterade Svenskt Näringslivs expert Carolina Brånby på Arbetsgivardagen i Blekinge. Exempelvis är det många som tror att det alltid krävs samtycke för att spara uppgifter. "Det finns flera andra grunder för att få spara uppgifter, och om möjligt bör man försöka använda någon av dem", säger Carolina Brånby.
NYHET Publicerad:

Pension är en djungel, men konkreta tips finns för arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN Det är många regler att hålla reda på när det gäller pension, och som arbetsgivare kan det ibland vara svårt att få ordning på alla begrepp. På arbetsgivardagen i Blekinge föreläste Åsa Blomberg, Finfa, och Ambjörn Wahlberg, Grafiska företagen och TMF, om nyheter i pensionssystemet och vad man som arbetsgivare bör hålla extra koll på. "Det kan vara krångligt ibland, men det är väldigt viktigt. Det handlar om vår inkomst efter arbetslivet", säger Åsa Blomberg.
NYHET Publicerad:

”Vi kan inte blunda för riskbilden”

EKONOMI Produktivitetstillväxten måste öka om vi ska få fart på ekonomin. Vi kan inte blunda för riskbilden, menar Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv när han mötte företagare, politiker och kommunala näringslivsrepresentanter från Blekinge vid ett frukostmöte i Karlshamn. Han gav sin analys över ekonomin, mot bakgrund av en ny konjunkturrapport som släpptes i dagarna.
NYHET Publicerad:

”Infrastrukturen har halkat efter”

REFORMER Sverige har den lägsta entreprenöriella aktiviteten med tillväxtambitionär. Här behövs reformer för att ta reda på orsaken.
NYHET Publicerad:

”En skev bild som målas upp”

SAMARBETE Den skeva bilden av hur en modern industri ser ut och fungerar måste förändras. Att medverka i projekt där skola och näringsliv samarbetar är ett sätt att vända förutfattade meningar och kunna säkra kompetensförsörjningen på sikt. Företaget Riflex Film i Ronneby deltar i projektet Delta Blekinge vars syfte är att stärka teknikföretagens och industriernas möjlighet att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens genom att med olika aktiviteter och insatser inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikbranschen.
NYHET Publicerad:

Företagens överlevnad stavas kompetensförsörjning

UTBILDNING Företag i teknikbranschen har svårt att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens. Både företagen och skolorna i Ronneby ser nyttan av att ha ett bra samarbete. De vill tillsammans locka unga till industri- och teknikinriktade utbildningar och matcha utbildningarna med företagens behov av kompetens. ”Teknik för tjejer” är ett obligatoriskt inslag i undervisningen för alla tjejer i årskurs 8 i Ronneby kommun och ett exempel på insatserna att attrahera och inspirera unga att söka sig till yrken med teknisk inriktning.
NYHET Publicerad:

Kraftig ökning av patentansökningar från Blekinge

IMMATERIALRÄTT Mellan 2016 och 2017 ökade antalet nationella patentansökningar från Blekinge, från 12 till 17. Det är en kraftig ökning. ”Förhoppningsvis visar detta på en positiv trend för innovationskraften i Blekinge. Det är positivt att det finns innovativa företag i hela Sverige”, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Var upplever Blekingeföretagen att företagsklimatet är bäst i länet?

FÖRETAGSKLIMAT I årets ranking av företagsklimatet ser vi en ny etta i Blekinge. Det är Olofström som nu tagit på sig ledartröjan. Det framgår när Svenskt Näringsliv nu presenterar sin ranking av länets och landets alla kommuner. "Det är glädjande att se Olofström som den kommun där företagen upplever det bästa företagsklimatet i Blekinge. Olofström är en motor i länet och med flera företag som jobbskapare och stor exportandel", säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge.
NYHET Publicerad:

Ronnebys företag sätter avtryck i välfärden

VÄLFÄRDSAVTRYCK Arbetstillfällen som skapas i den privata sektorn ger avtryck i välfärden. Företagen i Ronneby bidrar med 1,5 miljarder kronor i skatter. Det motsvarar 10 700 förskoleplatser.
NYHET Publicerad:

”Jaga inte småföretagarna med blåslampa”

FÖRETAGSKLIMAT Försämra inte skattevillkoren och hjälp småföretagare genom att förenkla regelverken. Daniel Ekberg, företagare och huvudägare till nybildade Karöbolaget i Ronneby, har ett tydligt budskap till beslutsfattarna. "Kräv inte att småföretagare ska lägga huvuddelen av sin tid på en massa byråkratiskt tjafs för det finns det inte tid till, vi har en verksamhet att leda."
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Högre service och sänkta avgifter – vallöfte eller valfläsk?

VALFRUKOST Det märks att det snart är val. Företrädare för elva politiska partier fanns på plats på valfrukost för att svara på företagarnas frågor om satsningar på det lokala näringslivet i Sölvesborg.
NYHET Publicerad:

”Ställ krav på myndigheter”

VALFRÅGOR Förenklat regelverk och ökade satsningar på säkerhet var några av de områden som företagen i Sölvesborg belyste och skickade tydliga budskap om till kommunpolitikerna inför valet den 9 september.
NYHET Publicerad:

Samverkan mellan skola och näringsliv bör vara en naturlig del i elevernas vardag

GÄSTKRÖNIKA "Jag är övertygad om att det är viktigt att skola och näringsliv möts och samverkar för att eleverna ska få den bästa utbildningen och vara redo för kommande arbetsliv." Det skriver Malin Karlsson, före detta studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Blekinge, i en krönika.
NYHET Publicerad:

Bjud in varandra till manegen och kratta tillsammans

JOBBSKAPARE Max Michelson växte upp som cirkus- och skådespelarson och har själv erfarenhet från att stå på scen som skådespelare och clown. Nu driver han eget företag i Ronneby, MaxIT Consulting, och han gillar att vara personen som står mitt i manegen och projektleda andra.