Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Blekinge julkalender 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Julen är snart här och för att fira det har vi gått ner i arkiven och letat fram våra bästa artiklar och nyheter på vår hemsida genom åren. Håll till godo fram till julafton!

Lucka 1: "Vi startade NOA därför att vi ville att vår son som tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället skulle få ett så bra liv som möjligt!" Jerry Håkansson och hans fru startade företag inom personlig assistans.

Lucka 2: Ungt företagande lär ungdomar att ta egna initiativ och omsätta idéer till handling. Det tjänar de på i alla sammanhang. Therese Enckell Svensson berättar mer.

Lucka 3: Politikerna höjer skatterna upp och ner, och förändringarna skapar stor osäkerhet för en småföretagare som Nina Johansson i Mörrum.

Lucka 4: Théa Bergqvist älskar att segla och har nu tagit sitt intresse vidare. I hennes företag står inte bara seglandet, utan även miljön, i fokus.

Lucka 5: "Företagsamhet är grunden för välstånd, företagare är vardagens hjältar". Det säger Magnus Larsson (C).

Lucka 6: "För vår del som friskola så blir det en dödsstöt". Många företagare oroar sig över förslagen om att begränsa privata skolor och andra företag i välfärden.

Lucka 7: 2013 utsåg i Robin Åkerman till Blekinges mest företagsamma människa. Här berättade han om vad utmärkelsen betyder för honom.

Lucka 8: Att kunna nätverka är en överlevnadsfråga för många företagare. Det hävdar Stefan Fritzdorf i dagens lucka.

Lucka 9: Det började med en obemannad äggbod, men växte sedan mer och mer. Lärare Anna-Lena Fransson berättar om sin företagarresa.

Lucka 10: Få människor i Blekinge väljer att starta eller leda företag. Varför är det så?

Lucka 11: Varje år rankar vi Sveriges kommuner efter hur bra företagen tycker det är att driva företag där. 2015 sjönk Karlskrona och utlovade riktade satsningar. Har det hjälpt?

Lucka 12: Vårt samhälle tenderar att belöna utåtriktade personer, menade Karin Johnson i denna artikel. Ett stort slöseri. Hur tar vi bättre tillvara alla inåtriktade människor?

Lucka 13: Offentliga upphandlingar får mycket kritik. Många tror att man alltid måste välja det billigaste alternativet. Men det finns andra möjligheter.

Lucka 14: Åsa Alm vill satsa för att göra Blekinge till ett turistmål. Men sen händer något. Politikerna går in och skapar osäkerhet.

Lucka 15: Fredrik Pallins råd till dagens unga är att satsa tidigt på sin karriär. Varje extra timme kommer ge tiofalt tillbaka senare i livet.

Lucka 16: Alla företag måste förhålla sig till samma tjocka bunt av lagar och regler, oavsett om man är Volvo eller en liten egenföretagare. Krisztina Andersson undrar om det är rimligt.

Lucka 17: Nils-Gunnar, ”Nisse”, Persson säljer disktrasor med tryck till inredningsbutiker i Japan, Sydkorea och USA. En galen idé som skapar arbeten i Sverige. Hur får vi fler som Nisse?

Lucka 18: Varje år mäter vi hur bra det är att driva företag i olika kommuner. Förra året fick Blekinge en ny etta. Kommer ni ihåg vilken?

Lucka 19: Erik, Elin och Jonathan löser problemet med trassliga hörlurar. Det som från början var ett UF-företag i skolan blev sedan ett bolag.

Lucka 20: Det är många regler och lagar att hålla reda på som företagare. Ida Henrysson på Subway önskar sig en enkel handbok att förhålla sig till.

Lucka 21: Det är viktigt att unga får komma ut på praktik och prova på arbetslivet. Men för Thomas Bonli på Ica Supermarket är det också en lönsam affär.

Lucka 22: Att nätverka och samverka med andra, det är en av faktorerna bakom Emily Palanders framgång. Lyssna på henne här!

Lucka 23: Var nyfiken och inspireras av andra. Det är Andreas Carlsson recept till framgång.

Lucka 24: Johan och Erik Ohlsson blev de sista som fick vår utmärkelse "årets mest företagsamma" i Blekinge. Resan dit har inte alltid varit lätt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Politiker, gör om och gör rätt

PERSONALLIGGARE När informationsbrevet om de nya reglerna för personalliggare kom från Skatteverket trodde Nina Andersson, ägare till Ninas Konditori i Mörrum, att det inte kunde vara sant. De nya reglerna innebär att såväl ägaren som ägarens familjemedlemmar, inkluderat barnen, ska skrivas in och ut i personalliggaren om de på något sätt hjälper till på företaget. Sker ett mänskligt misstag av familjen eller någon anställd blir det böter.
NYHET Publicerad:

Svenska studenter börjar jobba för sent

ETABLERINGSÅLDER Det tar lång tid för svenska studenter att etablera sig på arbetsmarknaden, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. För personerna själva innebär det lägre pensioner och livslön, och för staten minskade skatteintäkter.
NYHET Publicerad:

Tack, kan vi sluta jaga företagarna i välfärden nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

Vad är vinsten med vårdskatten för samhället?

SKATT Riksdagen har nu fattat beslut om att anställda ska behöva betala skatt på sjukvårdsförsäkringar och hälso- och sjukvård som deras arbetsgivare betalar. Detta innebär även att en anställd begränsas i möjligheten att erbjudas bruttolöneavdrag för hälsovård som arbetsgivaren betalar för.
NYHET Publicerad:

Politikerbeslut och myndighetskrav hindrar företagsutvecklingen

DIALOGMÖTE Ett vinsttak skulle strypa välfärdsföretagens möjligheter att utvecklas och leda till konkurser för många små och medelstora företag. Något som inte bara oroar och väcker känslor hos välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Blekinge är upp och ner

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Blekinge ger bättre betyg i två av fem kommuner jämfört med föregående år och sämre i två kommuner. "Det är glädjande att företagsklimatet förbättras i två kommuner men självklart skulle jag vilja se förbättringar i alla fem", säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge.
NYHET Publicerad:

40 procent av rekryteringsförsöken i Blekinge misslyckas

ARBETSMARKNAD Kompetensbehovet hos företagen i Blekinge är stort och svårigheterna att rekrytera medarbetare med rätt kompetens är mer utbredd än på länge. Efterfrågan på personer från yrkesprogram och yrkeshögskolor är enormt och det är brister inom i princip alla branscher.
NYHET Publicerad:

Elever på företagsbesök bland robotar och maskiner

SAMARBETE Kallingeskolans årkurs 6 var under förra våren framgångsrika solrosodlare som nu mottog vinsten i form av ett besök på det lokala företaget Kockums Maskin AB som bara ligger ett stenkast från skolan – ett besök som blev mycket uppskattat av både elever och företagsrepresentanter.
NYHET Publicerad:

Lärare gästar det lokala näringslivet

SAMVERKAN På Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby besöker lärarna ett par gånger om året det lokala näringslivet. Senast var det Orbit One AB, Fueltech Sweden AB, Riflex Film AB, Kockums Maskin AB och Nordic Vehicle Conversion AB som tog emot lärare på studiebesök. Svenskt Näringslivs skolnätverksansvarige studentmedarbetare i Blekinge var med på besöket hos Orbit One AB för att få en inblick i skolans arbete och vilka aktuella kompetensfrågor företaget har.
NYHET Publicerad:

Blekinges företagare missnöjda med Arbetsförmedlingen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bara 23 procent av företagen i Blekinge planerar att ta hjälp av Arbetsförmedlingen under de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Det är ett underbetyg för myndigheten, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Checka In – där två världar möts

JOBBSKAPARNA Det är så fantastiskt roligt men samtidigt en stor och viktig utmaning, säger Anna Johansson som svar på varför hon startat en libanesisk restaurang i Sölvesborg. Företaget är ett resultat av att nyanlända kom till ett asylboende i Sölvesborg 2014.
NYHET Publicerad:

"Här får vi se hur det fungerar i verkligheten"

SAMARBETE Victoria Hallberg och Felicia Eriksson är två företagsamma elever på Vägga Gymnasieskola som har valt att praktisera hos riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) från Blekinge. Företagsamhet och näringslivsfrågor är en självklar del på agendan.
NYHET Publicerad:

Stora krav ställs på små företag

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, möter gärna företagare för att diskutera olika frågeställningar som företagen har i sin vardag. Oavsett bransch så är det ofta frågor om regelkrångel, skatter och anställningsfrågor som lyfts fram från företagarna. Kraven på företagen är stora och omfattande och tar oftast ingen hänsyn till företagens storlek.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna är hjältar – det vill vi uppmärksamma

JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Vill vi att fler ska förverkliga sina idéer och starta företag krävs rätt förutsättningar. Därför vill vi under april månad rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna", säger regionchef Carina Centrén.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap på riktigt

UNG FÖRETAGSAMHET Årets upplaga av Ung Företagsamhets mässa i Blekinge/Bromölla slog nytt rekord! 140 utställande UF-företag och över 300 UF-elever vittnade än en gång om gymnasieelevers företagsamhet och drivkraft.
NYHET Publicerad:

”Var tydligare med vad ni står för”

DIALOGMÖTE Politikerna missar att vara tydliga med hur de partiideologiskt vill driva de samhällsutvecklande frågorna, däribland näringslivslivsfrågorna. Det var ett av budskapen när företagare i Blekinge nyligen mötte politikerna i Karlskrona för samtal kring företagsutveckling och näringslivsfrågor.
NYHET Publicerad:

Företagen hjälper Karlskrona att bli en bättre stad

FÖRETAGSKLIMAT Bättre service till en billigare kostnad. Det är vad många kommuner hoppas att digitaliseringen ska kunna skapa. Karlskrona ligger långt fram i utvecklingen, mycket tack vare täta samarbeten med företagen. ”Vi måste samverka för att dra nytta av utvecklingen”, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör i Karlskrona. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän från sydöstra Sverige träffades.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.