Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Blekinge julkalender 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Julen är snart här och för att fira det har vi gått ner i arkiven och letat fram våra bästa artiklar och nyheter på vår hemsida genom åren. Håll till godo fram till julafton!

Lucka 1: "Vi startade NOA därför att vi ville att vår son som tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället skulle få ett så bra liv som möjligt!" Jerry Håkansson och hans fru startade företag inom personlig assistans.

Lucka 2: Ungt företagande lär ungdomar att ta egna initiativ och omsätta idéer till handling. Det tjänar de på i alla sammanhang. Therese Enckell Svensson berättar mer.

Lucka 3: Politikerna höjer skatterna upp och ner, och förändringarna skapar stor osäkerhet för en småföretagare som Nina Johansson i Mörrum.

Lucka 4: Théa Bergqvist älskar att segla och har nu tagit sitt intresse vidare. I hennes företag står inte bara seglandet, utan även miljön, i fokus.

Lucka 5: "Företagsamhet är grunden för välstånd, företagare är vardagens hjältar". Det säger Magnus Larsson (C).

Lucka 6: "För vår del som friskola så blir det en dödsstöt". Många företagare oroar sig över förslagen om att begränsa privata skolor och andra företag i välfärden.

Lucka 7: 2013 utsåg i Robin Åkerman till Blekinges mest företagsamma människa. Här berättade han om vad utmärkelsen betyder för honom.

Lucka 8: Att kunna nätverka är en överlevnadsfråga för många företagare. Det hävdar Stefan Fritzdorf i dagens lucka.

Lucka 9: Det började med en obemannad äggbod, men växte sedan mer och mer. Lärare Anna-Lena Fransson berättar om sin företagarresa.

Lucka 10: Få människor i Blekinge väljer att starta eller leda företag. Varför är det så?

Lucka 11: Varje år rankar vi Sveriges kommuner efter hur bra företagen tycker det är att driva företag där. 2015 sjönk Karlskrona och utlovade riktade satsningar. Har det hjälpt?

Lucka 12: Vårt samhälle tenderar att belöna utåtriktade personer, menade Karin Johnson i denna artikel. Ett stort slöseri. Hur tar vi bättre tillvara alla inåtriktade människor?

Lucka 13: Offentliga upphandlingar får mycket kritik. Många tror att man alltid måste välja det billigaste alternativet. Men det finns andra möjligheter.

Lucka 14: Åsa Alm vill satsa för att göra Blekinge till ett turistmål. Men sen händer något. Politikerna går in och skapar osäkerhet.

Lucka 15: Fredrik Pallins råd till dagens unga är att satsa tidigt på sin karriär. Varje extra timme kommer ge tiofalt tillbaka senare i livet.

Lucka 16: Alla företag måste förhålla sig till samma tjocka bunt av lagar och regler, oavsett om man är Volvo eller en liten egenföretagare. Krisztina Andersson undrar om det är rimligt.

Lucka 17: Nils-Gunnar, ”Nisse”, Persson säljer disktrasor med tryck till inredningsbutiker i Japan, Sydkorea och USA. En galen idé som skapar arbeten i Sverige. Hur får vi fler som Nisse?

Lucka 18: Varje år mäter vi hur bra det är att driva företag i olika kommuner. Förra året fick Blekinge en ny etta. Kommer ni ihåg vilken?

Lucka 19: Erik, Elin och Jonathan löser problemet med trassliga hörlurar. Det som från början var ett UF-företag i skolan blev sedan ett bolag.

Lucka 20: Det är många regler och lagar att hålla reda på som företagare. Ida Henrysson på Subway önskar sig en enkel handbok att förhålla sig till.

Lucka 21: Det är viktigt att unga får komma ut på praktik och prova på arbetslivet. Men för Thomas Bonli på Ica Supermarket är det också en lönsam affär.

Lucka 22: Att nätverka och samverka med andra, det är en av faktorerna bakom Emily Palanders framgång. Lyssna på henne här!

Lucka 23: Var nyfiken och inspireras av andra. Det är Andreas Carlsson recept till framgång.

Lucka 24: Johan och Erik Ohlsson blev de sista som fick vår utmärkelse "årets mest företagsamma" i Blekinge. Resan dit har inte alltid varit lätt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsamhet ska locka elever till gymnasiet

UNG FÖRETAGSAMHET Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun, vill locka elever med företagsamhet som säljargument. Genom Ung Företagsamhet (UF) får eleverna testa på att driva företag på gymnasiet. En bra möjlighet som borde marknadsföras mer, menar hon.
NYHET Publicerad:

Utbildningschef vill satsa på ungt företagande

ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE Elever som får driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet, har lägre sjukfrånvaro, är mer anställningsbara och har ofta högre ledande befattningar. Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund, vill satsa mer på entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Disktraseföretaget förbereder dem för arbetslivet

UNG FÖRETAGSAMHET Att få driva företag på gymnasiet skapar självkänsla och mod. Det menar eleverna Jacob Karlsson, Jakob Ottosson och Klara Carlsson som genom Ung Företagsamhet (UF) testat på att vara entreprenörer. Nu vill Furulundsskolan i Sölvesborg att fler ska få samma möjlighet.
NYHET Publicerad:

Rättviksmodellen ger win-win i kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Rättviksmodellen, där kommunal tillsyn faktureras i efterhand, gick från att vara utskälld till att bli föredöme för kommuner som vill förbättra kommunikationen med sina företagare. Intresset var stort när skaparna av modellen kom till Blekinge.
NYHET Publicerad:

Varg inspirerar ungas entreprenörskap

SKOLMATERIAL Gunilla Oveson är lärare i årskurs 6 på Fridlevstads skola i Karlskrona. För henne är Svenskt Näringslivs skolmaterial ett värdefullt hjälpmedel i det entreprenöriella lärandet. "Skola och näringsliv behöver samarbeta ännu mer", säger hon.
NYHET Publicerad:

Löfte om uthållighet

OPINIONSBILDARE Så kan vi då skriva 2018. Jag tycker det känns som inte alltför långt bort när jag skrev 2000 första gången. Vart har de åren tagit vägen? 2000 var året jag började min bana som företagens företrädare i Blekinge och att arbeta med opinionsbildning.
NYHET Publicerad:

Delar av LAS har blivit ålderdomliga

DEBATT Lagen om anställningsskydd skrevs för en annan tid. Nu håller den både företagare och medarbetare tillbaka. "Vi är redo att förhandla", skrever Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med för några år sedan. "Det är en stor skillnad. För 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

Entreprenöriella insatser gav vinst

FÖRETAGSAMHET Det är med företagande som med solrosor, får de rätt förutsättningar att växa skjuter de i höjden. För eleverna i Fridlevstad skola, Karlskrona, gav de entreprenöriella insatserna resultat och som pris fick de besöka ett företag i bilbranschen.
NYHET Publicerad:

Från ägarlett till ägarstyrt – så lyckas du

LEDARSKIFTE Det finns många olika framgångsfaktorer som kan få ett företag att utvecklas. Det handlar om att styra företaget på rätt sätt och med rätt kompetens. Men vad bör man som ägare tänka på när det är tid för att ta in en extern vd och vad bör vd:n har koll på, för att samspelet ska bli en potential för förtagets tillväxt?
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

”Vi måste avdramatisera myndighetsutövandet”

FÖRETAGSKLIMAT Nye näringslivschefen i Sölvesborg siktar högt och lovar stärkta insatser för bättre företagsklimat. Samverkan och transparens är nyckelorden.
NYHET Publicerad:

”Vi dokumenterar ihjäl oss!”

FÖRETAGSBESÖK Företagen drunknar i pappersarbete och riskerar tappa betydande investeringar på grund av segdragna myndighetsprocesser. "Mängden dokumentation är kopiös" säger Johan Larsson, fabrikschef på Lyckeby Starch i Mjällby vid ett företagsbesök nyligen.
NYHET Publicerad:

Vinst för bästa växtkraften

SAMVERKAN Det lönar sig att vårda växtkraften. Det har inte minst eleverna i årskurs 6 på Hörviks skola, Sölvesborg, fått vara med om. Saga Olsson, Lisen Nilsson och Agnes Andersson odlade högsta solrosorna och vann företagsbesök för hela klassen. "Man kan aldrig i ett klassrum beskriva hur ett företag fungerar, det måste man ut på plats och se", säger läraren Mats Johnsson som följde med sina elever ut till Lyckeby Starch AB i Mjällby och Ottosson Truck i Norje.
NYHET Publicerad:

Blekinge julkalender 2017

JULKALENDER Julen är snart här och för att fira det har vi gått ner i arkiven och letat fram våra bästa artiklar och nyheter på vår hemsida genom åren. Håll till godo fram till julafton!
NYHET Publicerad:

Engagemanget är avgörande

FÖRETAGSBESÖK De är två helt olika företag, men båda satsar på nya och spännande idéer för att kunna växa i framtiden. Vi tog med riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) på företagsbesök till Johannishus Godsförvaltning i Ronneby och Contura Steel i Mörrum.
NYHET Publicerad:

Han ska få snurr på näringslivsarbetet i Karlshamn

FÖRETAGSKLIMAT Om ett år ska lotsfunktionen vara tillbaka, samarbetet med företagen stärkt och näringslivsenheten utökad med ytterligare en näringslivsutvecklare. Det är målet för Karlshamns nye näringslivschef Mathias Wijk.
NYHET Publicerad:

"Det är som en resa det här med företagande"

FÖRETAGSAMHET Stefan Nilsson, ägare och grundare till företaget PreFast AB i Sölvesborg, tillverkare av objektanpassade husmoduler och byggelement till byggindustrin, är en av de företagsamma entreprenörer som vågade ta steget och sadla om. I år har han utsetts till ”Årets Företagare i Sölvesborg”.
NYHET Publicerad:

Sölvesborg växlar upp insatserna

FÖRETAGSKLIMAT Nätverkande, dialog och samverkan stärker näringslivsutvecklingen och främjar företagsklimatet. Som ett fortsatt steg i att utveckla företagsklimatet i Sölvesborg och möta företagens önskemål, ökar näringslivsenheten genom samarrangemang antalet företagsträffar.
NYHET Publicerad:

Konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAG Det är så mycket man ska ha koll på som arbetsgivare, allt från nya regler som kommer till hur man hittar rätt medarbetare, men även vilket stöd som finns att få från olika organisationer. För råd och inspiration hölls därför nyligen en Arbetsgivardag i Blekinge för Svenskt Näringslivs medlemsföretag.