Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Blekinge julkalender 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Julen är snart här och för att fira det har vi gått ner i arkiven och letat fram våra bästa artiklar och nyheter på vår hemsida genom åren. Håll till godo fram till julafton!

Lucka 1: "Vi startade NOA därför att vi ville att vår son som tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället skulle få ett så bra liv som möjligt!" Jerry Håkansson och hans fru startade företag inom personlig assistans.

Lucka 2: Ungt företagande lär ungdomar att ta egna initiativ och omsätta idéer till handling. Det tjänar de på i alla sammanhang. Therese Enckell Svensson berättar mer.

Lucka 3: Politikerna höjer skatterna upp och ner, och förändringarna skapar stor osäkerhet för en småföretagare som Nina Johansson i Mörrum.

Lucka 4: Théa Bergqvist älskar att segla och har nu tagit sitt intresse vidare. I hennes företag står inte bara seglandet, utan även miljön, i fokus.

Lucka 5: "Företagsamhet är grunden för välstånd, företagare är vardagens hjältar". Det säger Magnus Larsson (C).

Lucka 6: "För vår del som friskola så blir det en dödsstöt". Många företagare oroar sig över förslagen om att begränsa privata skolor och andra företag i välfärden.

Lucka 7: 2013 utsåg i Robin Åkerman till Blekinges mest företagsamma människa. Här berättade han om vad utmärkelsen betyder för honom.

Lucka 8: Att kunna nätverka är en överlevnadsfråga för många företagare. Det hävdar Stefan Fritzdorf i dagens lucka.

Lucka 9: Det började med en obemannad äggbod, men växte sedan mer och mer. Lärare Anna-Lena Fransson berättar om sin företagarresa.

Lucka 10: Få människor i Blekinge väljer att starta eller leda företag. Varför är det så?

Lucka 11: Varje år rankar vi Sveriges kommuner efter hur bra företagen tycker det är att driva företag där. 2015 sjönk Karlskrona och utlovade riktade satsningar. Har det hjälpt?

Lucka 12: Vårt samhälle tenderar att belöna utåtriktade personer, menade Karin Johnson i denna artikel. Ett stort slöseri. Hur tar vi bättre tillvara alla inåtriktade människor?

Lucka 13: Offentliga upphandlingar får mycket kritik. Många tror att man alltid måste välja det billigaste alternativet. Men det finns andra möjligheter.

Lucka 14: Åsa Alm vill satsa för att göra Blekinge till ett turistmål. Men sen händer något. Politikerna går in och skapar osäkerhet.

Lucka 15: Fredrik Pallins råd till dagens unga är att satsa tidigt på sin karriär. Varje extra timme kommer ge tiofalt tillbaka senare i livet.

Lucka 16: Alla företag måste förhålla sig till samma tjocka bunt av lagar och regler, oavsett om man är Volvo eller en liten egenföretagare. Krisztina Andersson undrar om det är rimligt.

Lucka 17: Nils-Gunnar, ”Nisse”, Persson säljer disktrasor med tryck till inredningsbutiker i Japan, Sydkorea och USA. En galen idé som skapar arbeten i Sverige. Hur får vi fler som Nisse?

Lucka 18: Varje år mäter vi hur bra det är att driva företag i olika kommuner. Förra året fick Blekinge en ny etta. Kommer ni ihåg vilken?

Lucka 19: Erik, Elin och Jonathan löser problemet med trassliga hörlurar. Det som från början var ett UF-företag i skolan blev sedan ett bolag.

Lucka 20: Det är många regler och lagar att hålla reda på som företagare. Ida Henrysson på Subway önskar sig en enkel handbok att förhålla sig till.

Lucka 21: Det är viktigt att unga får komma ut på praktik och prova på arbetslivet. Men för Thomas Bonli på Ica Supermarket är det också en lönsam affär.

Lucka 22: Att nätverka och samverka med andra, det är en av faktorerna bakom Emily Palanders framgång. Lyssna på henne här!

Lucka 23: Var nyfiken och inspireras av andra. Det är Andreas Carlsson recept till framgång.

Lucka 24: Johan och Erik Ohlsson blev de sista som fick vår utmärkelse "årets mest företagsamma" i Blekinge. Resan dit har inte alltid varit lätt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Högre service och sänkta avgifter – vallöfte eller valfläsk?

VALFRUKOST Det märks att det snart är val. Företrädare för elva politiska partier fanns på plats på valfrukost för att svara på företagarnas frågor om satsningar på det lokala näringslivet i Sölvesborg.
NYHET Publicerad:

”Ställ krav på myndigheter”

VALFRÅGOR Förenklat regelverk och ökade satsningar på säkerhet var några av de områden som företagen i Sölvesborg belyste och skickade tydliga budskap om till kommunpolitikerna inför valet den 9 september.
NYHET Publicerad:

Samverkan mellan skola och näringsliv bör vara en naturlig del i elevernas vardag

GÄSTKRÖNIKA "Jag är övertygad om att det är viktigt att skola och näringsliv möts och samverkar för att eleverna ska få den bästa utbildningen och vara redo för kommande arbetsliv." Det skriver Malin Karlsson, före detta studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Blekinge, i en krönika.
NYHET Publicerad:

Bjud in varandra till manegen och kratta tillsammans

JOBBSKAPARE Max Michelson växte upp som cirkus- och skådespelarson och har själv erfarenhet från att stå på scen som skådespelare och clown. Nu driver han eget företag i Ronneby, MaxIT Consulting, och han gillar att vara personen som står mitt i manegen och projektleda andra.
NYHET Publicerad:

Företagsamma skolor satte frö för att gilla jobbskaparna

GILLA JOBBSKAPARNA I Blekinge har flera av länets skolor haft extra fokus på företagsamheten i konceptet Gilla Jobbskaparna genom att odla solrosor. "Med Gilla Jobbskaparna såg jag en möjlighet att visa hur eleverna efter en egen idé kan starta ett eget företag, bli självförsörjande och till och med skapa jobb åt andra", säger Yngve Hansson, studie- och yrkesvägledare på Nättrabyskolan.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Politiker, gör om och gör rätt!

PERSONALLIGGARE När de nya reglerna för personalliggare kom från Skatteverket trodde Nina Andersson, ägare till Ninas Konditori i Mörrum, inte att det var sant. Reglerna innebär att såväl ägaren som ägarens familjemedlemmar, inkluderat barn, ska skrivas in och ut i personalliggaren, om de på något sätt hjälper till i företaget. Ett misstag, av familjen eller någon anställd, så väntar böter.
NYHET Publicerad:

Svenska studenter börjar jobba för sent

ETABLERINGSÅLDER Det tar lång tid för svenska studenter att etablera sig på arbetsmarknaden, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. För personerna själva innebär det lägre pensioner och livslön, och för staten minskade skatteintäkter.
NYHET Publicerad:

Tack, kan vi sluta jaga företagarna i välfärden nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

Vad är vinsten med vårdskatten för samhället?

SKATT Riksdagen har nu fattat beslut om att anställda ska behöva betala skatt på sjukvårdsförsäkringar och hälso- och sjukvård som deras arbetsgivare betalar. Detta innebär även att en anställd begränsas i möjligheten att erbjudas bruttolöneavdrag för hälsovård som arbetsgivaren betalar för.
NYHET Publicerad:

Politikerbeslut och myndighetskrav hindrar företagsutvecklingen

DIALOGMÖTE Ett vinsttak skulle strypa välfärdsföretagens möjligheter att utvecklas och leda till konkurser för många små och medelstora företag. Något som inte bara oroar och väcker känslor hos välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Blekinge är upp och ner

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Blekinge ger bättre betyg i två av fem kommuner jämfört med föregående år och sämre i två kommuner. "Det är glädjande att företagsklimatet förbättras i två kommuner men självklart skulle jag vilja se förbättringar i alla fem", säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge.
NYHET Publicerad:

40 procent av rekryteringsförsöken i Blekinge misslyckas

ARBETSMARKNAD Kompetensbehovet hos företagen i Blekinge är stort och svårigheterna att rekrytera medarbetare med rätt kompetens är mer utbredd än på länge. Efterfrågan på personer från yrkesprogram och yrkeshögskolor är enormt och det är brister inom i princip alla branscher.
NYHET Publicerad:

Elever på företagsbesök bland robotar och maskiner

SAMARBETE Kallingeskolans årkurs 6 var under förra våren framgångsrika solrosodlare som nu mottog vinsten i form av ett besök på det lokala företaget Kockums Maskin AB som bara ligger ett stenkast från skolan – ett besök som blev mycket uppskattat av både elever och företagsrepresentanter.
NYHET Publicerad:

Lärare gästar det lokala näringslivet

SAMVERKAN På Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby besöker lärarna ett par gånger om året det lokala näringslivet. Senast var det Orbit One AB, Fueltech Sweden AB, Riflex Film AB, Kockums Maskin AB och Nordic Vehicle Conversion AB som tog emot lärare på studiebesök. Svenskt Näringslivs skolnätverksansvarige studentmedarbetare i Blekinge var med på besöket hos Orbit One AB för att få en inblick i skolans arbete och vilka aktuella kompetensfrågor företaget har.
NYHET Publicerad:

Blekinges företagare missnöjda med Arbetsförmedlingen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bara 23 procent av företagen i Blekinge planerar att ta hjälp av Arbetsförmedlingen under de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Det är ett underbetyg för myndigheten, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Checka In – där två världar möts

JOBBSKAPARNA Det är så fantastiskt roligt men samtidigt en stor och viktig utmaning, säger Anna Johansson som svar på varför hon startat en libanesisk restaurang i Sölvesborg. Företaget är ett resultat av att nyanlända kom till ett asylboende i Sölvesborg 2014.
NYHET Publicerad:

"Här får vi se hur det fungerar i verkligheten"

SAMARBETE Victoria Hallberg och Felicia Eriksson är två företagsamma elever på Vägga Gymnasieskola som har valt att praktisera hos riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) från Blekinge. Företagsamhet och näringslivsfrågor är en självklar del på agendan.