Entreprenörskap på riktigt

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Årets upplaga av Ung Företagsamhets mässa i Blekinge/Bromölla slog nytt rekord! 140 utställande UF-företag och över 300 UF-elever vittnade än en gång om gymnasieelevers företagsamhet och drivkraft.

Chocogift UF
Foto: Krisztina Andersson
Chocogift UF från Sölvesborg tog hem vinsten som Årets Företagare i Blekinge-Bromölla. Från vänster Emilia Nilsson, Elias Wiegaard, Lukas Holgersson och Yasmine Gustafsson.
Matilda Möhlnhoff
Foto: Krisztina Andersson
En kokbok med elittränares favoritrecept var Bli Elit UF:s affärsidé. Matilda Möhlnhoff visade smakprov.
Emma Karajica och Cajsa Håkansson
Foto: Krisztina Andersson
Miljöriktiga tygkassar för hållbar konsumtion. Emma Karajica och Cajsa Håkansson, Save It UF
Rebecka Reuterljung
Foto: Krisztina Andersson
Rebecka Reuterljung, Mensbutiken UF, satsade på hållbara mensprodukter.
Alexander Olsson och Jesper Isgren
Foto: Krisztina Andersson
Alexander Olsson och Jesper Isgren med företaget Handymen UF.
Najibeh Heidari
Foto: Krisztina Andersson
Najibeh Heidari, Najibes Syhörna UF, satsade på sömnad.

Att andelen unga som startar UF-företag ökar för varje år går inte att ta miste på och trenden håller i sig. På förra årets mässa var det 130 montrar med unga företagare jämfört med årets 140. Men Blekinge har förutsättningar att prestera bättre.

Anna Skiöldebrand Berg

Anna Skiöldebrand Berg, HR-ansvarig och vice vd för Ung Företagsamhet Sverige.

Foto: Krisztina Andersson

– Blekinge har en jättestor potential att växa ytterligare i Ung Företagsamhet och länet har goda förutsättningar att lyckas. Ge fler chansen att driva UF-företag, sa Anna Skiöldebrand Berg, HR-ansvarig och vice vd för Ung Företagsamhet Sverige, när hon deltog i det inledande lunchmötet om företagsamhet i samband med UF-mässan i Ronneby.

Det är när något blir på riktigt som det också blir lärdom. Att driva UF-företag är på riktigt, kunskapen sätts i ett sammanhang och koncept, det är då förmågor kan utvecklas.

– En sådan här dag som UF-mässan är därför väldigt viktig, sa Anna Skiöldebrand Berg.

Mattias Nygren, Anna Lindqvist, Jessica Holmström och Anna Skiöldebrand Berg

Jessica Holmström, vd och grundare av företaget Techmedico.

Foto: Krisztina Andersson

Jessica Holmström, vd och grundare av företaget Techmedico, deltog också vid lunchmötet och liknade sin roll som företagare med en fotbollstränares.

– Fotbollen är som ett företag. Som fotbollstränare gäller det att få ihop laget för att kunna gå framåt och lyckas. Man måste ha attityd, vilja och engagemang i ett lag, precis som i ett företag, sa Jessica Holmström.

Anna Lindqvist

Anna Lindqvist, vd på Jeppssons.

Unga entreprenörer behöver höra att ”det är möjligt” för att bygga självkänsla i företagsamheten.

– Att våga är nyckeln till allt. Och för att våga måste man höra att det är möjligt och att det inte är farligt att misslyckas. Ge unga entreprenörer förtroende och låt dem testa sina idéer, det är så vi får fler företagare, sa Anna Lindqvist, vd Jeppssons. 

När Ung Företagsamhet startade för 38 år sedan var det endast 30 elever på två skolor i Sverige som drev UF-företag. Idag ser det helt annorlunda ut, inte minst för att entreprenörskap har fått en självklar plats i skolan och ses som ett värdefullt inslag i ungas utbildning.

Deltagare
Foto: Krisztina Andersson

Över 300 företagsamma unga var på plats när UF-mässan arrangerades på Blekinge Convention Center i Ronneby.

– Över 390 000 gymnasieelever har drivit UF-företag i Sverige sedan 1980. Det handlar om 30 000 elever per år. Kreativitet, självkännedom, initiativförmåga, samarbete och ansvarstagande är förmågor som eleverna utvecklar under sitt UF-år och det är också förmågor som efterfrågas på arbetsplatser, oavsett du är egen företagare eller är anställd. Att öva på att utveckla dessa förmågor måste ske tidigt, därför måste skolorna också få rätt förutsättningar för att lyckas med detta, sa Anna Skiöldebrand Berg.

Blekinge har historiskt den största andelen företagsamma människor i yrkesför ålder, och idag är en av tio personer företagsamma. Men Blekinge har rikets tredje lägsta företagsamhet. Det behövs stärkta insatser och resurser för att få snurr på företagsamheten för att fler ska våga starta företag för fortsatt välfärdsutveckling.

deltagare lunchmingel
Foto: Krisztina Andersson

Magnus Larsson, (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Karlskrona, i samtal med lärare från Vägga Gymnasieskola i Karlshamn.

– Och hur förbereder vi då våra ungdomar i hur viktigt det är med engagemang, på vilket sätt kan Ung Företagsamhet och UF:s koncept vara en del i detta arbete, sa Carina Centrén, regionchef, Svenskt Näringsliv, och riktade retoriskt frågan till politiker och beslutsfattare på lunchmötet.

”Vi vill göra skillnad”

På UF-mässan vann företaget Chocogift UF från Nordenbergsskolan i Olofström kategorin Årets UF-Företag i Blekinge-Bromölla. Företaget vann även kategorin Årets Innovation.

Chocogift UF
Foto: Krisztina Andersson

Chocogift UF: Emilia Nilsson, Elias Wiegaard, Lukas Holgersson och Yasmine Gustafsson.

Den 16-17 maj visar Sveriges främsta unga entreprenörer upp sina företagsidéer och produkter och tävlar om SM-Guld på Stockholmsmässan. Chocogift UF från Olofström kommer då att delta som en av finalisterna.

Företaget har satsat på exklusiva chokladtryfflar, förpackade i askar med unika textbudskap.

– Det ska bli superkul. Vi tror på år idé, sa Emilia Nilsson, Chocogift UF, om att tävla på SM efter konfettiregnet på Blekinge Convention Centers stora scen i Ronneby.

Ett annat UF-företag som deltog på mässan var Save It UF som ville satsa på produkter som är både snälla mot miljön och plånboken. Hållbart, smart och ekonomiskt.

Emma Karajica och Cajsa Håkansson

Miljöriktiga tygkassar för hållbar konsumtion. Emma Karajica och Cajsa Håkansson, Save It UF

Foto: Krisztina Andersson

Emma Karajica och Cajsa Håkansson från Furulundskolan i Sölvesborg, satsade på hållbara och återanvändningsbara tygkassar med justerbara handtag för att spara miljön.

– Vi vill göra skillnad och få människor att använda tygkassar istället för miljöskadliga plastkassar. UF-året har varit viktigt, det har öppnat upp möjligheter och kontakter som vi inte skulle fått annars och som är till stor hjälp efter gymnasietiden. Man får bättre självkänsla när man driver UF-företag och får öva på sociala grejer som att ringa det där telefonsamtalet eller hålla det där mötet som känns nervöst. Det har varit jättelärorikt, var Emma Karajicas och Cajsa Håkanssons gemensamma åsikt om att driva UF-företag.

Matilda Möhlnhoff och hennes företagskollegor i Bli Elit UF, valde som affärsidé att producera en kokbok med recept från lokala elitidrottare.

Matilda Möhlnhoff
Foto: Krisztina Andersson

En kokbok med elittränares favoritrecept var Bli Elit UF:s affärsidé. Matilda Möhlnhoff visade smakprov.

– Vi är själva idrottsaktiva och är noga med vad vi äter för att kunna prestera på topp. Kokboken innehåller 30 recept från verksamma elitidrottstränare i Karlskrona. Vi har provlagat alla recepten och även fotograferat alla maträtterna själva, sa Matilda Möhlnhoff.

Krisztina Andersson

Pristagare i övriga kategorier
  • Årets Logotyp – Heritage by Carlskrona UF
  • Årets Webb – Successmood UF
  • Årets Hantverkare – Äppelkasprad UF
  • Årets Säljare – Lucas Mattsson, Pocket In Socket UF
  • Årets Innovation – Chocogift UF
  • Årets Vara – Heritage by Carlskrona UF
  • Årets Monter – Äppelkasprad UF
  • Årets Hållbara UF-företag – WashUp UF
  • Årets UF-Isats - Nordenbergsskolan, Olofström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Samverkan mellan skola och näringsliv bör vara en naturlig del i elevernas vardag

GÄSTKRÖNIKA "Jag är övertygad om att det är viktigt att skola och näringsliv möts och samverkar för att eleverna ska få den bästa utbildningen och vara redo för kommande arbetsliv." Det skriver Malin Karlsson, före detta studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Blekinge, i en krönika.
NYHET Publicerad:

Bjud in varandra till manegen och kratta tillsammans

JOBBSKAPARE Max Michelson växte upp som cirkus- och skådespelarson och har själv erfarenhet från att stå på scen som skådespelare och clown. Nu driver han eget företag i Ronneby, MaxIT Consulting, och han gillar att vara personen som står mitt i manegen och projektleda andra.
NYHET Publicerad:

Företagsamma skolor satte frö för att gilla jobbskaparna

GILLA JOBBSKAPARNA I Blekinge har flera av länets skolor haft extra fokus på företagsamheten i konceptet Gilla Jobbskaparna genom att odla solrosor. "Med Gilla Jobbskaparna såg jag en möjlighet att visa hur eleverna efter en egen idé kan starta ett eget företag, bli självförsörjande och till och med skapa jobb åt andra", säger Yngve Hansson, studie- och yrkesvägledare på Nättrabyskolan.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Politiker, gör om och gör rätt!

PERSONALLIGGARE När de nya reglerna för personalliggare kom från Skatteverket trodde Nina Andersson, ägare till Ninas Konditori i Mörrum, inte att det var sant. Reglerna innebär att såväl ägaren som ägarens familjemedlemmar, inkluderat barn, ska skrivas in och ut i personalliggaren, om de på något sätt hjälper till i företaget. Ett misstag, av familjen eller någon anställd, så väntar böter.
NYHET Publicerad:

Svenska studenter börjar jobba för sent

ETABLERINGSÅLDER Det tar lång tid för svenska studenter att etablera sig på arbetsmarknaden, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. För personerna själva innebär det lägre pensioner och livslön, och för staten minskade skatteintäkter.
NYHET Publicerad:

Tack, kan vi sluta jaga företagarna i välfärden nu?

KOMMENTAR Nu har riksdagen, till slut, röstat ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förhoppningsvis ser vi slutet på en cirkus som pågått under många år. Trots alla brösttoner och utfall mot de privata alternativen tog regeringen fram ett förslag som är så slarvigt och snedvridet att det aldrig skulle kunna röstas igenom. Vad var egentligen meningen med detta, förutom att skapa oreda och osäkerhet?
NYHET Publicerad:

Vad är vinsten med vårdskatten för samhället?

SKATT Riksdagen har nu fattat beslut om att anställda ska behöva betala skatt på sjukvårdsförsäkringar och hälso- och sjukvård som deras arbetsgivare betalar. Detta innebär även att en anställd begränsas i möjligheten att erbjudas bruttolöneavdrag för hälsovård som arbetsgivaren betalar för.
NYHET Publicerad:

Politikerbeslut och myndighetskrav hindrar företagsutvecklingen

DIALOGMÖTE Ett vinsttak skulle strypa välfärdsföretagens möjligheter att utvecklas och leda till konkurser för många små och medelstora företag. Något som inte bara oroar och väcker känslor hos välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Blekinge är upp och ner

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Blekinge ger bättre betyg i två av fem kommuner jämfört med föregående år och sämre i två kommuner. "Det är glädjande att företagsklimatet förbättras i två kommuner men självklart skulle jag vilja se förbättringar i alla fem", säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge.
NYHET Publicerad:

40 procent av rekryteringsförsöken i Blekinge misslyckas

ARBETSMARKNAD Kompetensbehovet hos företagen i Blekinge är stort och svårigheterna att rekrytera medarbetare med rätt kompetens är mer utbredd än på länge. Efterfrågan på personer från yrkesprogram och yrkeshögskolor är enormt och det är brister inom i princip alla branscher.
NYHET Publicerad:

Elever på företagsbesök bland robotar och maskiner

SAMARBETE Kallingeskolans årkurs 6 var under förra våren framgångsrika solrosodlare som nu mottog vinsten i form av ett besök på det lokala företaget Kockums Maskin AB som bara ligger ett stenkast från skolan – ett besök som blev mycket uppskattat av både elever och företagsrepresentanter.
NYHET Publicerad:

Lärare gästar det lokala näringslivet

SAMVERKAN På Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby besöker lärarna ett par gånger om året det lokala näringslivet. Senast var det Orbit One AB, Fueltech Sweden AB, Riflex Film AB, Kockums Maskin AB och Nordic Vehicle Conversion AB som tog emot lärare på studiebesök. Svenskt Näringslivs skolnätverksansvarige studentmedarbetare i Blekinge var med på besöket hos Orbit One AB för att få en inblick i skolans arbete och vilka aktuella kompetensfrågor företaget har.
NYHET Publicerad:

Blekinges företagare missnöjda med Arbetsförmedlingen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bara 23 procent av företagen i Blekinge planerar att ta hjälp av Arbetsförmedlingen under de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Det är ett underbetyg för myndigheten, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Checka In – där två världar möts

JOBBSKAPARNA Det är så fantastiskt roligt men samtidigt en stor och viktig utmaning, säger Anna Johansson som svar på varför hon startat en libanesisk restaurang i Sölvesborg. Företaget är ett resultat av att nyanlända kom till ett asylboende i Sölvesborg 2014.
NYHET Publicerad:

"Här får vi se hur det fungerar i verkligheten"

SAMARBETE Victoria Hallberg och Felicia Eriksson är två företagsamma elever på Vägga Gymnasieskola som har valt att praktisera hos riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) från Blekinge. Företagsamhet och näringslivsfrågor är en självklar del på agendan.
NYHET Publicerad:

Stora krav ställs på små företag

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, möter gärna företagare för att diskutera olika frågeställningar som företagen har i sin vardag. Oavsett bransch så är det ofta frågor om regelkrångel, skatter och anställningsfrågor som lyfts fram från företagarna. Kraven på företagen är stora och omfattande och tar oftast ingen hänsyn till företagens storlek.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna är hjältar – det vill vi uppmärksamma

JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Vill vi att fler ska förverkliga sina idéer och starta företag krävs rätt förutsättningar. Därför vill vi under april månad rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna", säger regionchef Carina Centrén.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap på riktigt

UNG FÖRETAGSAMHET Årets upplaga av Ung Företagsamhets mässa i Blekinge/Bromölla slog nytt rekord! 140 utställande UF-företag och över 300 UF-elever vittnade än en gång om gymnasieelevers företagsamhet och drivkraft.
NYHET Publicerad:

”Var tydligare med vad ni står för”

DIALOGMÖTE Politikerna missar att vara tydliga med hur de partiideologiskt vill driva de samhällsutvecklande frågorna, däribland näringslivslivsfrågorna. Det var ett av budskapen när företagare i Blekinge nyligen mötte politikerna i Karlskrona för samtal kring företagsutveckling och näringslivsfrågor.