Entreprenörskap på riktigt

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Årets upplaga av Ung Företagsamhets mässa i Blekinge/Bromölla slog nytt rekord! 140 utställande UF-företag och över 300 UF-elever vittnade än en gång om gymnasieelevers företagsamhet och drivkraft.

Chocogift UF
Foto: Krisztina Andersson
Chocogift UF från Sölvesborg tog hem vinsten som Årets Företagare i Blekinge-Bromölla. Från vänster Emilia Nilsson, Elias Wiegaard, Lukas Holgersson och Yasmine Gustafsson.
Matilda Möhlnhoff
Foto: Krisztina Andersson
En kokbok med elittränares favoritrecept var Bli Elit UF:s affärsidé. Matilda Möhlnhoff visade smakprov.
Emma Karajica och Cajsa Håkansson
Foto: Krisztina Andersson
Miljöriktiga tygkassar för hållbar konsumtion. Emma Karajica och Cajsa Håkansson, Save It UF
Rebecka Reuterljung
Foto: Krisztina Andersson
Rebecka Reuterljung, Mensbutiken UF, satsade på hållbara mensprodukter.
Alexander Olsson och Jesper Isgren
Foto: Krisztina Andersson
Alexander Olsson och Jesper Isgren med företaget Handymen UF.
Najibeh Heidari
Foto: Krisztina Andersson
Najibeh Heidari, Najibes Syhörna UF, satsade på sömnad.

Att andelen unga som startar UF-företag ökar för varje år går inte att ta miste på och trenden håller i sig. På förra årets mässa var det 130 montrar med unga företagare jämfört med årets 140. Men Blekinge har förutsättningar att prestera bättre.

Anna Skiöldebrand Berg

Anna Skiöldebrand Berg, HR-ansvarig och vice vd för Ung Företagsamhet Sverige.

Foto: Krisztina Andersson

– Blekinge har en jättestor potential att växa ytterligare i Ung Företagsamhet och länet har goda förutsättningar att lyckas. Ge fler chansen att driva UF-företag, sa Anna Skiöldebrand Berg, HR-ansvarig och vice vd för Ung Företagsamhet Sverige, när hon deltog i det inledande lunchmötet om företagsamhet i samband med UF-mässan i Ronneby.

Det är när något blir på riktigt som det också blir lärdom. Att driva UF-företag är på riktigt, kunskapen sätts i ett sammanhang och koncept, det är då förmågor kan utvecklas.

– En sådan här dag som UF-mässan är därför väldigt viktig, sa Anna Skiöldebrand Berg.

Mattias Nygren, Anna Lindqvist, Jessica Holmström och Anna Skiöldebrand Berg

Jessica Holmström, vd och grundare av företaget Techmedico.

Foto: Krisztina Andersson

Jessica Holmström, vd och grundare av företaget Techmedico, deltog också vid lunchmötet och liknade sin roll som företagare med en fotbollstränares.

– Fotbollen är som ett företag. Som fotbollstränare gäller det att få ihop laget för att kunna gå framåt och lyckas. Man måste ha attityd, vilja och engagemang i ett lag, precis som i ett företag, sa Jessica Holmström.

Anna Lindqvist

Anna Lindqvist, vd på Jeppssons.

Unga entreprenörer behöver höra att ”det är möjligt” för att bygga självkänsla i företagsamheten.

– Att våga är nyckeln till allt. Och för att våga måste man höra att det är möjligt och att det inte är farligt att misslyckas. Ge unga entreprenörer förtroende och låt dem testa sina idéer, det är så vi får fler företagare, sa Anna Lindqvist, vd Jeppssons. 

När Ung Företagsamhet startade för 38 år sedan var det endast 30 elever på två skolor i Sverige som drev UF-företag. Idag ser det helt annorlunda ut, inte minst för att entreprenörskap har fått en självklar plats i skolan och ses som ett värdefullt inslag i ungas utbildning.

Deltagare
Foto: Krisztina Andersson

Över 300 företagsamma unga var på plats när UF-mässan arrangerades på Blekinge Convention Center i Ronneby.

– Över 390 000 gymnasieelever har drivit UF-företag i Sverige sedan 1980. Det handlar om 30 000 elever per år. Kreativitet, självkännedom, initiativförmåga, samarbete och ansvarstagande är förmågor som eleverna utvecklar under sitt UF-år och det är också förmågor som efterfrågas på arbetsplatser, oavsett du är egen företagare eller är anställd. Att öva på att utveckla dessa förmågor måste ske tidigt, därför måste skolorna också få rätt förutsättningar för att lyckas med detta, sa Anna Skiöldebrand Berg.

Blekinge har historiskt den största andelen företagsamma människor i yrkesför ålder, och idag är en av tio personer företagsamma. Men Blekinge har rikets tredje lägsta företagsamhet. Det behövs stärkta insatser och resurser för att få snurr på företagsamheten för att fler ska våga starta företag för fortsatt välfärdsutveckling.

deltagare lunchmingel
Foto: Krisztina Andersson

Magnus Larsson, (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Karlskrona, i samtal med lärare från Vägga Gymnasieskola i Karlshamn.

– Och hur förbereder vi då våra ungdomar i hur viktigt det är med engagemang, på vilket sätt kan Ung Företagsamhet och UF:s koncept vara en del i detta arbete, sa Carina Centrén, regionchef, Svenskt Näringsliv, och riktade retoriskt frågan till politiker och beslutsfattare på lunchmötet.

”Vi vill göra skillnad”

På UF-mässan vann företaget Chocogift UF från Nordenbergsskolan i Olofström kategorin Årets UF-Företag i Blekinge-Bromölla. Företaget vann även kategorin Årets Innovation.

Chocogift UF
Foto: Krisztina Andersson

Chocogift UF: Emilia Nilsson, Elias Wiegaard, Lukas Holgersson och Yasmine Gustafsson.

Den 16-17 maj visar Sveriges främsta unga entreprenörer upp sina företagsidéer och produkter och tävlar om SM-Guld på Stockholmsmässan. Chocogift UF från Olofström kommer då att delta som en av finalisterna.

Företaget har satsat på exklusiva chokladtryfflar, förpackade i askar med unika textbudskap.

– Det ska bli superkul. Vi tror på år idé, sa Emilia Nilsson, Chocogift UF, om att tävla på SM efter konfettiregnet på Blekinge Convention Centers stora scen i Ronneby.

Ett annat UF-företag som deltog på mässan var Save It UF som ville satsa på produkter som är både snälla mot miljön och plånboken. Hållbart, smart och ekonomiskt.

Emma Karajica och Cajsa Håkansson

Miljöriktiga tygkassar för hållbar konsumtion. Emma Karajica och Cajsa Håkansson, Save It UF

Foto: Krisztina Andersson

Emma Karajica och Cajsa Håkansson från Furulundskolan i Sölvesborg, satsade på hållbara och återanvändningsbara tygkassar med justerbara handtag för att spara miljön.

– Vi vill göra skillnad och få människor att använda tygkassar istället för miljöskadliga plastkassar. UF-året har varit viktigt, det har öppnat upp möjligheter och kontakter som vi inte skulle fått annars och som är till stor hjälp efter gymnasietiden. Man får bättre självkänsla när man driver UF-företag och får öva på sociala grejer som att ringa det där telefonsamtalet eller hålla det där mötet som känns nervöst. Det har varit jättelärorikt, var Emma Karajicas och Cajsa Håkanssons gemensamma åsikt om att driva UF-företag.

Matilda Möhlnhoff och hennes företagskollegor i Bli Elit UF, valde som affärsidé att producera en kokbok med recept från lokala elitidrottare.

Matilda Möhlnhoff
Foto: Krisztina Andersson

En kokbok med elittränares favoritrecept var Bli Elit UF:s affärsidé. Matilda Möhlnhoff visade smakprov.

– Vi är själva idrottsaktiva och är noga med vad vi äter för att kunna prestera på topp. Kokboken innehåller 30 recept från verksamma elitidrottstränare i Karlskrona. Vi har provlagat alla recepten och även fotograferat alla maträtterna själva, sa Matilda Möhlnhoff.

Krisztina Andersson

Pristagare i övriga kategorier
  • Årets Logotyp – Heritage by Carlskrona UF
  • Årets Webb – Successmood UF
  • Årets Hantverkare – Äppelkasprad UF
  • Årets Säljare – Lucas Mattsson, Pocket In Socket UF
  • Årets Innovation – Chocogift UF
  • Årets Vara – Heritage by Carlskrona UF
  • Årets Monter – Äppelkasprad UF
  • Årets Hållbara UF-företag – WashUp UF
  • Årets UF-Isats - Nordenbergsskolan, Olofström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Checka In – där två världar möts

JOBBSKAPARNA Det är så fantastiskt roligt men samtidigt en stor och viktig utmaning, säger Anna Johansson som svar på varför hon startat en libanesisk restaurang i Sölvesborg. Företaget är ett resultat av att nyanlända kom till ett asylboende i Sölvesborg 2014.
NYHET Publicerad:

"Här får vi se hur det fungerar i verkligheten"

SAMARBETE Victoria Hallberg och Felicia Eriksson är två företagsamma elever på Vägga Gymnasieskola som har valt att praktisera hos riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) från Blekinge. Företagsamhet och näringslivsfrågor är en självklar del på agendan.
NYHET Publicerad:

Stora krav ställs på små företag

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, möter gärna företagare för att diskutera olika frågeställningar som företagen har i sin vardag. Oavsett bransch så är det ofta frågor om regelkrångel, skatter och anställningsfrågor som lyfts fram från företagarna. Kraven på företagen är stora och omfattande och tar oftast ingen hänsyn till företagens storlek.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna är hjältar – det vill vi uppmärksamma

JOBBSKAPARNA Det är företagsamma människor som skapar jobben. Vill vi att fler ska förverkliga sina idéer och starta företag krävs rätt förutsättningar. Därför vill vi under april månad rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna", säger regionchef Carina Centrén.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap på riktigt

UNG FÖRETAGSAMHET Årets upplaga av Ung Företagsamhets mässa i Blekinge/Bromölla slog nytt rekord! 140 utställande UF-företag och över 300 UF-elever vittnade än en gång om gymnasieelevers företagsamhet och drivkraft.
NYHET Publicerad:

”Var tydligare med vad ni står för”

DIALOGMÖTE Politikerna missar att vara tydliga med hur de partiideologiskt vill driva de samhällsutvecklande frågorna, däribland näringslivslivsfrågorna. Det var ett av budskapen när företagare i Blekinge nyligen mötte politikerna i Karlskrona för samtal kring företagsutveckling och näringslivsfrågor.
NYHET Publicerad:

Företagen hjälper Karlskrona att bli en bättre stad

FÖRETAGSKLIMAT Bättre service till en billigare kostnad. Det är vad många kommuner hoppas att digitaliseringen ska kunna skapa. Karlskrona ligger långt fram i utvecklingen, mycket tack vare täta samarbeten med företagen. ”Vi måste samverka för att dra nytta av utvecklingen”, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör i Karlskrona. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän från sydöstra Sverige träffades.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Våra politiker, vad gör ni om förslaget går igenom?

KOMMENTAR Över 3000 barn och ungdomar går i privata skolor i Blekinge. Deras skolor riskerar att stänga ned om regeringen får igenom sitt förslag om vinsttak i välfärden. En färsk rapport från PWC visar att 9 av 10 elever, anställda och brukare går i välfärdsverksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till politikerna i länet är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Olofström sätter näringslivsklimatet i fokus

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en bred vilja och ett engagemang i Olofström för att förbättra företagsklimatet. För att nå resultat krävs nu mer samarbete och ökad dialog mellan kommun och näringsliv, men även mer information om allt vad kommunen gör. "Det händer mycket mer i kommunen än vad som kommer fram", säger Frank Arnesson, vd Säljfast AB.
NYHET Publicerad:

Företagsamhet ska locka elever till gymnasiet

UNG FÖRETAGSAMHET Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun, vill locka elever med företagsamhet som säljargument. Genom Ung Företagsamhet (UF) får eleverna testa på att driva företag på gymnasiet. En bra möjlighet som borde marknadsföras mer, menar hon.
NYHET Publicerad:

Utbildningschef vill satsa på ungt företagande

ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE Elever som får driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet, har lägre sjukfrånvaro, är mer anställningsbara och har ofta högre ledande befattningar. Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund, vill satsa mer på entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Disktraseföretaget förbereder dem för arbetslivet

UNG FÖRETAGSAMHET Att få driva företag på gymnasiet skapar självkänsla och mod. Det menar eleverna Jacob Karlsson, Jakob Ottosson och Klara Carlsson som genom Ung Företagsamhet (UF) testat på att vara entreprenörer. Nu vill Furulundsskolan i Sölvesborg att fler ska få samma möjlighet.
NYHET Publicerad:

Rättviksmodellen ger win-win i kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Rättviksmodellen, där kommunal tillsyn faktureras i efterhand, gick från att vara utskälld till att bli föredöme för kommuner som vill förbättra kommunikationen med sina företagare. Intresset var stort när skaparna av modellen kom till Blekinge.
NYHET Publicerad:

Varg inspirerar ungas entreprenörskap

SKOLMATERIAL Gunilla Oveson är lärare i årskurs 6 på Fridlevstads skola i Karlskrona. För henne är Svenskt Näringslivs skolmaterial ett värdefullt hjälpmedel i det entreprenöriella lärandet. "Skola och näringsliv behöver samarbeta ännu mer", säger hon.
NYHET Publicerad:

Löfte om uthållighet

OPINIONSBILDARE Så kan vi då skriva 2018. Jag tycker det känns som inte alltför långt bort när jag skrev 2000 första gången. Vart har de åren tagit vägen? 2000 var året jag började min bana som företagens företrädare i Blekinge och att arbeta med opinionsbildning.
NYHET Publicerad:

Delar av LAS har blivit ålderdomliga

DEBATT Lagen om anställningsskydd skrevs för en annan tid. Nu håller den både företagare och medarbetare tillbaka. "Vi är redo att förhandla", skriver Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med för några år sedan. "Det är en stor skillnad. För 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

Entreprenöriella insatser gav vinst

FÖRETAGSAMHET Det är med företagande som med solrosor, får de rätt förutsättningar att växa skjuter de i höjden. För eleverna i Fridlevstad skola, Karlskrona, gav de entreprenöriella insatserna resultat och som pris fick de besöka ett företag i bilbranschen.