Peter Fransson, Malin Karlsson, Erik Ohlson, Teo Zickbauer, Nils Ingmar Thorell, Per Brunberg, Carina Centrén, och Anna-Lena Fransson.
Foto: Krisztina Andersson

Från vänster Peter Fransson, Äggagården i Edestad, Malin Karlsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv, Erik Ohlson (V), Teo Zickbauer (S), Nils Ingmar Thorell (L), Per Brunberg, Björketorps Gård, Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv och Anna-Lena Fransson, Äggagården i Edestad.

Förenkla regelverket och turismsatsningar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.

Syftet med 9-möten, där politiker och företagare i Blekinge träffas, är att öppna upp för samtal och samverkan, belysa näringslivsfrågor som känns angelägna för de lokala företagen och få en ökad förståelse mellan parternas olika roller och verksamheter.

Distributionsmöjligheter och lagen om offentlig upphandling var två av de områden som diskuterades vid mötet som hölls hemma hos företagaren Per Brunberg, livsmedelsproducent och ägare till Björketorps Gård i Johannishus.

För den lilla livsmedelsproducenten kan det vara närmast en omöjlighet att kunna leverera sina produkter om det inte finns en flexibilitet i förfrågningsunderlaget vid en upphandling. Det kan vara direkt avgörande för den lilla livsmedelsproducenten hur kriterierna ställs i ett förfrågningsunderlag. Att det måste till en ändring var både företagare och politiker överens om. Och det är ingen omöjlighet, det finns flera sätt att underlätta för företagen om viljan finns.   

Peter och Anna-Lena Fransson samt Per Brunberg
Foto: Krisztina Andersson

Peter och Anna-Lena Fransson, företagare och ägare till Äggagården i Edestad, tillsammans med Per Brunberg, företagare och ägare till Björketorps Gård, Ronneby.

– Att bryta ut delar i en upphandling gör det lättare för oss småföretagare att konkurrera prismässigt med de större leverantörerna. Bygg upp ett centrallager dit vi kan leverera våra produkter så kan vi vara med i matchen, sa Peter Fransson som driver Äggagården i Edestad AB tillsammans med sin fru Anna-Lena Fransson. 

Teo Zickbauer (S) menade att det finns intresse från politikernas sida att hitta vägar som förenklar upphandlingsreglerna för att möjliggöra för fler små aktörer att vara med i ett anbudsförfarande.

– Regelverket finns där och det måste vi förhålla oss till, men det finns ett intresse och engagemang politiskt att kunna hitta vägar och lösningar för att förenkla och möjliggöra för företagen, sa Teo Zickbauer.

Erik Ohlson (V) fyllde i:

– Allting i samhället är reglerat, sedan är det bara frågan på vilken nivå? Tittar man på reglerna i en offentlig upphandling så finns det saker som man behöver justera. Hur mycket ska vi gynna det lokala eller det inhemska och hur mycket ska man gynna den fria marknaden? Det gäller att hitta balansen.

Erik Ohlson, Teo Zickbauer och Nils Ingmar Thorell
Foto: Krisztina Andersson

Politikerna Erik Ohlson (V), Teo Zickbauer (S) och Nils Ingmar Thorell (L).

Turismnäringen var ett annat område som diskuterades. Blekinge har en stor potential att utveckla sin turismnäring men det gäller att kommunerna samarbetar mer och hittar gemensamma lösningar för att det lokala näringslivet på de små orterna och på landsbygden ska kunna överleva, menade Anna-Lena Fransson, Äggagården i Edestad AB.

– Blekinge har en enorm potential när det gäller turismen. Här gäller det att vara rädd om det vi har och satsa hållbart. Skärgården och kusten är en tillgång som vi måste nyttja bättre i turismsammanhang och de initiativ med satsningar på kajakleder och båtleder är mycket positiva, sa Anna-Lena Fransson.

Kopplat till turismnäringen belystes även vikten av att rusta upp befintliga cykelleder. Flera sträckor på cykellederna är i så dåligt skick att de inte längre är farbara.

– Bygg ut cykellederna och satsa på cykelturism, är Per Brunbergs direkta uppmaning till politikerna.

Nils Ingmar Thorell (L) efterlyste i sammanhanget bättre samordning mellan kommun och stat.

– Det finns ett problem när vi pratat om att bygga ut cykellederna och det är finansieringsfrågan. Det behövs en bättre samordning mellan kommunernas finansiella ansvar och statens ansvar när det gäller utbyggnader av cykelvägnät, sa Nils Ingmar Thorell.

Hur krångliga regelverk kan hindra företagens tillväxt och utveckling var en annan fråga som togs upp och som politikerna lovade ta med sig.

– Förenkla regelverket för oss småföretagare. Företagsamheten i Sverige hade kunnat öka lavinartat men det går inte för allt myndighetskrångel och regelverk som tar tid in absurdum. Hellre många mindre företag som har ett antal anställda än några få stora som ökar sårbarheten. Vi har många gånger exakt samma krav på den lilla företagaren som på den stora, skillnaden är att den lilla inte har de resurserna och tiden att sätta sig in i krångliga regelsystem, sa Per Brunberg.

– Det har kommit upp ett antal frågeställningar av praktisk art här idag som vi tar med oss och som är möjliga att arbeta vidare med på lokal nivå. Men också föra vidare upp i våra organisationer när vi diskuterar samhällsutveckling regionalt och centralt, sa Nils Ingmar Thorell. 

Krisztina Andersson

9-möten hos företagare i Blekinge
  • Ca 9 deltagare vid varje möte, en mix av företagare och politiker, möts kl. 09.09 över en kopp kaffe för att under 90-minuter kläcka idéer om vilka förbättringar och förändringar som kan och bör göras för att företagen ska kunna skapa tillväxt och därmed en positiv samhällsutveckling.
  • Våren 2018 hålls 9-möten den 9 februari, 9 mars, 9 april och 9 maj. Mer information hittar du här på hemsidan och i kalendariet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Inga käppar i hjulen för företagarna, tack!

VALET 2018 ”Viktigast efter valet är att politikerna förstår att de inte kan sätta käppar i hjulen för näringslivet. Blomstrar företagen så ger det också välfärd i landet. Går de bra för dem så går det också bra för Sverige.” Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group. Han efterlyser mer lyhördhet från kommande regimer både nationellt och lokalt.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Företagsfientligare än på decennier

VALET 2018 ”De senaste åren har varit en katastrof för företagande. Sverige har haft den mest företagsfientliga regeringen på många decennier. Att åstadkomma positiva förändringar efter valet bör därför vara tämligen enkelt.” Det säger Anders Hermanson, marknadschef vid tillväxtföretaget BnearIT i Luleå.
NYHET Publicerad:

Tydligare spelregler viktigast efter valet

VALET 2018 ”Med en ny eller nygammal regering blir det nödvändigt att vi får en mycket bättre långsiktighet än i dag. Vi måste få veta att det inte blir ständiga förändringar av lagar, regler, skatter och att vi slipper en massa extra nya påhitt som vi ska ta hand om. Vi är bra på att driva företag och ska inte behöva sköta massor med uppgifter som politiker hittar på.” Det var Jan-Olov Daniels, VD för Modul, viktigaste budskap när han fick träffa de moderata riksdagskandidaterna Mattias Karlsson och Stefan Sydberg.