Malin Karlsson

Malin Karlsson, före detta studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Blekinge.

Samverkan mellan skola och näringsliv bör vara en naturlig del i elevernas vardag

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag är övertygad om att det är viktigt att skola och näringsliv möts och samverkar för att eleverna ska få den bästa utbildningen och vara redo för kommande arbetsliv.

Jag har under ett och ett halvt år arbetat på Svenskt Näringsliv i Blekinge som skolnätverksansvarig/ studentmedarbetare. Mitt arbetsområde har varit att bygga upp ett nätverk med skolpersonal samt att visa upp det skolmaterial som Svenskt Näringsliv kostnadsfritt ger ut. Det är en satsning som Svenskt Näringsliv gör centralt och som finns i hela landet. Jag har arbetat 5-15 timmar i veckan samtidigt som jag studerat på distans på Umeå universitet till Studie- och yrkesvägledare.

I början av min utbildning pratade man aldrig om samverkan mellan skola och näringsliv. I slutet av min utbildning märkte jag att allt fler tyckte att det var en allt viktigare fråga. Många har förstått att det är nyttigt för eleverna, lärare och skolpersonal att de får ta del av kunskap om den arbetsmarknad som idag råder. Arbetsmarknaden är föränderlig och då är det viktigt att vi som är i elevernas omgivning är uppdaterade på vad som händer. Jag har under min tid på Svenskt Näringsliv och genom utbildningen förstått att samverkan mellan skola och näringsliv ibland är mer komplext än vad jag tänkt från början. Det krävs en dialog och att båda parterna sätter sig ner och diskuterar möjliga sätt att samverka.  

Jag skrev mitt examensarbete om samverkan mellan gymnasieskola och det lokala näringslivet i syfte att visa på att samverkan är viktig både för elev, lärare, skola och företag. Samtidigt finns det mycket annat också som är viktigt för skolans verksamhet och för företagens och att samverkan därför faller mellan stolarna eller inte prioriteras. Samverkan mellan skola och näringsliv är inget nytt påhitt utan har funnits sedan tidigt 70-tal. Mitt examensarbete visade på att de som samverkar är de som har en tydlig handlingsplan som de ständigt uppdaterar och där alla lärare arbetar efter samma mål. Samtliga som intervjuades i studien ville samverka men flera hade svårt att få det till att bli verklighet. Oftast berodde det på att en tydlig handlingsplan saknades.  

Malin Karlsson

Malin Karlsson

När jag själv gick i nian och skulle välja gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag skulle välja för program. Det blev textil och konfektion i Hässleholm som då var ett industriprogram med en dröm om att bli kläddesigner, vilket jag förstod tidigt inte var min riktiga dröm. På både grundskola och gymnasiet har jag saknat ett samband mellan skolans vardag och vad som finns där utanför. Vad kan man bli? Vad vill jag bli? Vad är jag intresserad av? Frågor som är svåra att få svar på om man inte får prova på eller se vilka företag som finns därute. Prao var min väg till mitt första jobb. Där och då ville jag bli butikschef. Den drömmen försvann i vimlet av andra drömmar. Idag drömmer jag om att skapa samverkan mellan skola och näringsliv i mitt kommande yrkesliv som studie- och yrkesvägledare.

Jag är övertygad om att det är viktigt att skola och näringsliv möts för att eleverna ska få den bästa utbildningen och vara redo för kommande arbetsliv. Många elever har inte ett nätverk som kan hjälpa till med en första ingång på arbetsmarknaden. Det är ett nätverk som behöver byggas upp. Övergången mellan skola och näringsliv behöver inte vara så långt ifrån varandra om eleverna tidigt kan koppla skolans vardag till de företag som finns i närheten. Ska vi skapa anställningsbara och företagsamma individer är det mer samverkan som jag tror på, där både skola och företag jobbar nära varandra. Kan vi tillsammans visa våra ungdomar att det finns en plats för dem i ett väldigt häftigt näringsliv tror jag att samverkan mellan skola och näringsliv blir en naturlig del i elevernas vardag.

Är du student med brinnande intresse för att skapa samverkan mellan skola och näringsliv tycker jag att du ska söka den tjänst som jag nu lämnar. Länk till mera om tjänsten och hur du ansöker hittar du HÄR.

Malin Karlsson, före detta studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Blekinge

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Myndigheter har mycket att lära”

FÖRETAGSKLIMAT Bemötandet från myndigheter måste bli bättre. Företagen känner sig många gånger motarbetade istället för hjälpta i djungeln av paragrafer och lagtexter. "Myndigheterna måste vara mer samarbetsinriktade och vilja hjälpa till istället för att stjälpa. Man riskerar att få böter för något man inte hade en aning om var fel. Informationen och dialogen med företagen måste bli bättre", säger Jonna Hermansson vd Norje Smidesfabrik AB i Sölvesborg.
NYHET Publicerad:

Vi vill hjälpa landets elever till bättre val

KOMMENTAR Mer än 2000 elever i Blekinge ska snart göra sina val till gymnasiet. För många är det ett av de första stora besluten i livet. Det är inte livsavgörande, men viktigt. Kompisar och föräldrar påverkar mycket, men även skolornas rykte. Hittills har det varit svårt att avgöra vilka gymnasier som faktiskt har lyckats bra.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Nina Andersson, ny projektledare

NY PÅ JOBBET Vi välkomnar vår nya projektledare Nina Andersson till Svenskt Näringslivs regionkontor i Blekinge! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

”Basen är för liten”

REKRYTERING Bristen på kompetenser med rätt behörighet och teknisk bakgrund är kännbart även för Volvo Cars i Olofström. "Kompetensförsörjning är en överlevnadsfråga", säger Håkan Ljungbeck, kvalitets- och verksamhetsutvecklingschef. Mer samarbete och större långsiktighet är vägen framåt för att stärka kompetensförsörjningen i industrin.
NYHET Publicerad:

God Jul, alla företagare

KOMMENTAR Nu råder julstämning i Sverige. Jag vill passa på att tacka alla de företagare som på olika sätt har hjälpt oss i vårt arbete under året som har gått!
NYHET Publicerad:

Stark framtidstro bland Blekinges företagare

KONJUNKTURPROGNOS Många företagare planerar att öka investeringarna och antalet anställda de kommande sex månaderna. De blekingska företagarna är mer optimistiska än företagen i resten av Sverige, enligt Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer. Samtidigt börjar högkonjunkturen bromsa in och riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Arbetsrättsexpert: ”Gör det enklare att byta arbete”

FÖRETAGARDAGEN En återkommande fråga inom politiken och i näringslivet är lagen om anställningsskydd (LAS). Under Svenskt Näringslivs företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, vill se en förändring. "Med en mer dansk modell skulle det bli enklare för både arbetstagaren och företagen", säger han.
NYHET Publicerad:

Alla elever på yrkesprogram borde få testa att driva företag

ARBETSGIVARDAGEN Antalet ungdomar som driver företag på gymnasiet via Ung Företagsamhet (UF) ökar varje år. Studier visar att dessa elever lyckas bättra senare i livet. De får i snitt högre lön och fler blir chefer. Samtidigt är det många elever som inte har möjlighet att driva UF-företag eftersom det inte ingår i deras gymnasieprogram. "Då hamnar kursen ofta i kläm med andra valbara kurser", säger Jennifer Stenfelt, regionchef för Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla.
NYHET Publicerad:

Nya regler och fokus på vårdskatten för sjukskrivna medarbetare

ARBETSGIVARDAGEN Sjukfrånvaron i Sverige har gått upp och ner som en bergochdalbana genom åren. Just nu blir alltfler sjukskriva på grund av psykisk ohälsa, framförallt kvinnor. Det var några av trenderna som beskrevs när Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, och Marie-Therese Siggelkow, samverkansansvarig på Försäkringskassan, talade på Arbetsgivardagen i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

Missförstånd att det alltid krävs samtycke för att spara uppgifter

ARBETSGIVARDAGEN Det har nu gått mer än ett halvår sedan den nya dataskyddsförordningen, GDPR, trädde i kraft. Många missförstånd råder kring vad reglerna innebär, konstaterade Svenskt Näringslivs expert Carolina Brånby på Arbetsgivardagen i Blekinge. Exempelvis är det många som tror att det alltid krävs samtycke för att spara uppgifter. "Det finns flera andra grunder för att få spara uppgifter, och om möjligt bör man försöka använda någon av dem", säger Carolina Brånby.
NYHET Publicerad:

Pension är en djungel, men konkreta tips finns för arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN Det är många regler att hålla reda på när det gäller pension, och som arbetsgivare kan det ibland vara svårt att få ordning på alla begrepp. På arbetsgivardagen i Blekinge föreläste Åsa Blomberg, Finfa, och Ambjörn Wahlberg, Grafiska företagen och TMF, om nyheter i pensionssystemet och vad man som arbetsgivare bör hålla extra koll på. "Det kan vara krångligt ibland, men det är väldigt viktigt. Det handlar om vår inkomst efter arbetslivet", säger Åsa Blomberg.
NYHET Publicerad:

”Vi kan inte blunda för riskbilden”

EKONOMI Produktivitetstillväxten måste öka om vi ska få fart på ekonomin. Vi kan inte blunda för riskbilden, menar Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv när han mötte företagare, politiker och kommunala näringslivsrepresentanter från Blekinge vid ett frukostmöte i Karlshamn. Han gav sin analys över ekonomin, mot bakgrund av en ny konjunkturrapport som släpptes i dagarna.
NYHET Publicerad:

”Infrastrukturen har halkat efter”

REFORMER Sverige har den lägsta entreprenöriella aktiviteten med tillväxtambitionär. Här behövs reformer för att ta reda på orsaken.
NYHET Publicerad:

”En skev bild som målas upp”

SAMARBETE Den skeva bilden av hur en modern industri ser ut och fungerar måste förändras. Att medverka i projekt där skola och näringsliv samarbetar är ett sätt att vända förutfattade meningar och kunna säkra kompetensförsörjningen på sikt. Företaget Riflex Film i Ronneby deltar i projektet Delta Blekinge vars syfte är att stärka teknikföretagens och industriernas möjlighet att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens genom att med olika aktiviteter och insatser inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikbranschen.
NYHET Publicerad:

Företagens överlevnad stavas kompetensförsörjning

UTBILDNING Företag i teknikbranschen har svårt att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens. Både företagen och skolorna i Ronneby ser nyttan av att ha ett bra samarbete. De vill tillsammans locka unga till industri- och teknikinriktade utbildningar och matcha utbildningarna med företagens behov av kompetens. ”Teknik för tjejer” är ett obligatoriskt inslag i undervisningen för alla tjejer i årskurs 8 i Ronneby kommun och ett exempel på insatserna att attrahera och inspirera unga att söka sig till yrken med teknisk inriktning.
NYHET Publicerad:

Kraftig ökning av patentansökningar från Blekinge

IMMATERIALRÄTT Mellan 2016 och 2017 ökade antalet nationella patentansökningar från Blekinge, från 12 till 17. Det är en kraftig ökning. ”Förhoppningsvis visar detta på en positiv trend för innovationskraften i Blekinge. Det är positivt att det finns innovativa företag i hela Sverige”, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Var upplever Blekingeföretagen att företagsklimatet är bäst i länet?

FÖRETAGSKLIMAT I årets ranking av företagsklimatet ser vi en ny etta i Blekinge. Det är Olofström som nu tagit på sig ledartröjan. Det framgår när Svenskt Näringsliv nu presenterar sin ranking av länets och landets alla kommuner. "Det är glädjande att se Olofström som den kommun där företagen upplever det bästa företagsklimatet i Blekinge. Olofström är en motor i länet och med flera företag som jobbskapare och stor exportandel", säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge.
NYHET Publicerad:

Ronnebys företag sätter avtryck i välfärden

VÄLFÄRDSAVTRYCK Arbetstillfällen som skapas i den privata sektorn ger avtryck i välfärden. Företagen i Ronneby bidrar med 1,5 miljarder kronor i skatter. Det motsvarar 10 700 förskoleplatser.
NYHET Publicerad:

”Jaga inte småföretagarna med blåslampa”

FÖRETAGSKLIMAT Försämra inte skattevillkoren och hjälp småföretagare genom att förenkla regelverken. Daniel Ekberg, företagare och huvudägare till nybildade Karöbolaget i Ronneby, har ett tydligt budskap till beslutsfattarna. "Kräv inte att småföretagare ska lägga huvuddelen av sin tid på en massa byråkratiskt tjafs för det finns det inte tid till, vi har en verksamhet att leda."
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.