deltagare
Foto: Krisztina Andersson

Företagare och politiker möttes i samtal för att utbyta tankar och synpunkter om hur näringslivet kan utvecklas. Mötet hölls hos på plats hos tillverkningsföretaget Stål- och Rörmontage, Sölvesborg.

Stora krav ställs på små företag

NYHET Publicerad

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, möter gärna företagare för att diskutera olika frågeställningar som företagen har i sin vardag. Oavsett bransch så är det ofta frågor om regelkrångel, skatter och anställningsfrågor som lyfts fram från företagarna. Kraven på företagen är stora och omfattande och tar oftast ingen hänsyn till företagens storlek.

Vid ett dialogmöte hos Stål & Rörmontage i Sölvesborg mötte Annicka Engblom företagare inom helt olika branscher – industri, besöksnäring samt bilservice och handel. Det blev engagerande diskussioner, både om vad som var bra, men självklart även om vad som borde förändras och förbättras.

– Systemet följer inte vårt samhälle, eller rättare sagt, Skatteverket följer inte utvecklingen. Skatteverket har fortfarande 30 dagars betalningstid och för oss som ligger på en omsättning på över 40 miljoner innebär det att vi måste redovisa momsen nästkommande månad, trots att vi inte får betalt från våra kunder förrän efter 60 eller 90 dagar. Det går inte ihop helt enkelt, säger Susanne Södergren, ekonomiansvarig, Stål- och Rörmontage AB, Sölvesborg.

Mindre och medelstora företag får agera bank åt staten, vilket är ohållbart, menade Susanne Södergren. Det blir ganska mycket pengar som de måste ligga ute med och Susanne Södergren berättar vidare att många kollegor tyvärr både har gått omkull och reder inte ut situationen kostnadsmässigt för att marginalerna är för små.

– En förändring av betalningstiderna för att underlätta för företagen vore önskvärt och en redovisning av momsen kvartalsvis skulle rimma bättre med kassaflödet i bolagen, säger Susanne Södergren.

Susanne Södergren och Patrik Johansson
Foto: Krisztina Andersson

Susanne Södergren, ekonomiansvarig och tidigare delägare till tillverkningsföretaget Stål- och Rörmontage, och Patrik Johansson, vd Listermacken, två av de medverkande företagen på plats på dialogmötet med politiker.

Patrik Johansson, vd Listermacken i Mjällby, Sölvesborg, lyfte lagförändringen med reduktionsplikten för drivmedel som träder ikraft vid halvårsskiftet. För mackägare kan förändringen innebära höga vitesbelopp om företaget inte lyckas att få tag på rätt vara. Lagförändringen innebär att tankstationer från och med halvårsskiftet måste tillhandahålla bränsle som innehåller 20–27 procent förnybart bränsle. I dag ligger kravet på fem procent. En god tanke om man även sett till konsekvenserna och hur lagförändringen påverkar de mindre mackägarna, vilka ofta även är viktiga servicefunktioner på landsbygden.

– Det gäller att få tag på varan, är det brist så kan det bli problem och risk för vite. Vi är i händerna på de stora bolagen med egna raffinaderier som bestämmer villkoren för pris och tillgång. Vi har ju bara en producent så det kan bli besvärligt med tillgången. Vi är inte där än och vi får försöka lösa situationen, men det är ett bekymmer, säger Patrik Johansson.

För tio år sedan var det etanolen som stod i fokus, en jätteinvestering för många företag i branschen.

– Alla mackar skulle ha ett alternativt bränsle och det som då var närmast till hands var etanol. Nu är det reduktionsplikten som det handlar om, säger Patrik Johansson.

Politiken vill väl men det slår fel. En lagförändring måste hänga ihop med helheten, menade Annicka Engblom när hon mötte Patrik Johansson i sitt svar.

– Det är inte alltid den gör det, oberoende av vilka som styr Sverige. Det viktiga är att om det är emulsioner man ska titta på, så är det det man ska titta på, är det energieffektivitet man ska granska så är det det man ska titta på och göra teknikartat. Här hänger inte lagförändringen ihop med konsekvenser och påverkan i sin helhet, säger Annicka Engblom. 

Jenny Grönlund och Annicka Engblom
Foto: Krisztina Andersson

Politikern Annicka Engblom och företagaren Jenny Grönlund, ägare Tredenborgs Camping.

Jenny Grönlund är ägare av Tredenborgs Camping som drivs på kommunal arrenderad mark. Jenny Grönlund ser svårigheter med att våga satsa och investera i verksamheten på grund av den otrygga avtalsskrivningen med kommunen. Avtalet förnyas årsvis, vilket innebär att hon som företagare inte vågar planera för satsningar på längre sikt.

– Kommunägda campingar där en privat aktör står som arrendator är inte den bästa lösningen. En kommunal organisation som vägrar släppa taget sätter käppar i hjulet för expansion och samhällsutveckling, säger Jenny Grönlund.

Eldsjälar med entreprenörsanda måste kunna ha fria tyglar att investera och på sikt också kunna räkna hem satsningen.

– Att det ska finnas regler med vad man får göra och inte får göra i samband med utbyggnader eller andra investeringar är jag helt med på, men man måste ju känna att man vågar, det har betydelse även för kommunen om verksamheten sköts och utvecklas, säger Jenny Grönlund.

Hon efterlyste även sänkta arbetsgivaravgifter vid anställning av ungdomar.

– Det vill vi ha tillbaka. Att man slopade systemet med lägre arbetsgivaravgifter har slagit hårt mot hela besöksnäringen och servicesektorn, både restauranger, hotell och andra servicebranscher med små marginaler. Lägre arbetsgivaravgifter gynnar ju även unga arbetstagare som kommer ut i arbetslivet, säger Jenny Grönlund.

Annicka Engblom, Jenny Grönlunds synpunkter, Victoria Hallberg och Felicia Eriksson
Foto: Krisztina Andersson

Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, lyssnar in företagaren Jenny Grönlunds synpunkter. Tar del av diskussionen gör även Victoria Hallberg och Felicia Eriksson, praktikanter hos Annicka Engblom.

Annicka Engblom lyssnade in företagarnas synpunkter och gav sin reflektion:

– Näringslivet är en del av samhället som vi måste vårda mycket bättre än vad vi gör idag. Jag håller inte med när man pratar om att vi måste ha fler företagare för att de ska kunna anställa fler och få in skatteintäkter för att bygga välfärden. Det är väl inte därför man driver företag, man gör det ju för att man är driven och har en tanke eller dröm om en idé eller verksamhet. Det är något som kommer bort i diskussionerna tycker jag.

Krisztina Andersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsamma människor skapar arbetstillfällen

VALET 2018 Företagsamma människor skapar arbetstillfällen. Ju fler arbetstillfällen som skapas, desto mer skatteintäkter kommer in till den gemensamma offentliga sektorn. Dessa medel kan sedan användas för att finansiera välfärd och andra socialförsäkringar, vilka bidrar till ett tryggare samhälle i Dalarna och övriga landet. Det säger Lennart Sacrédeus, Kristdemokraterna och nummer två på Kristdemokraternas riksdagslista i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Nyföretagandet driver samhällsutvecklingen framåt

VALET 2018 Ett starkt och blomstrande näringsliv är en garant för nya arbetstillfällen. I dag skapas fyra av fem jobb av Sveriges små och medelstora företag. Ett aktivt och växande nyföretagande, inte minst familjeföretagen, driver samhällsutvecklingen framåt och genererar en stor del av Sveriges totala bruttonationalprodukt. Det säger Lars Adaktusson, Europaparlamentariker och riksdagskandidat för Kristdemokraterna Dalarna.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag önskar mera valfrihet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Den offentliga vården var inte förberedd när ensamstående kvinnor i april 2016 fick rätt till provrörsbefruktning. Det var däremot IVF-kliniken Livio Fertilitetscentrum i Malmö, som direkt kunde ta emot patienter. Nu kan de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv i Skåne och Centerpartiets toppkandidater till riksdagen stolt berätta att det första barnet med den nya lagstiftningen kom till på deras klinik.
NYHET Publicerad:

Företagarnas roll är viktigare än någonsin

VALET 2018. Sara Gunnarsson, andranamn på Liberalernas värmländska riksdagslista och partiets kommunlista i Karlstad, har kunskap och erfarenhet från företagandets värld med en mamma som egenföretagare.
NYHET Publicerad:

Stora krav ställs på små företag

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Blekinge, möter gärna företagare för att diskutera olika frågeställningar som företagen har i sin vardag. Oavsett bransch så är det ofta frågor om regelkrångel, skatter och anställningsfrågor som lyfts fram från företagarna. Kraven på företagen är stora och omfattande och tar oftast ingen hänsyn till företagens storlek.
NYHET Publicerad:

Så tycker de skånska centerpartisterna om företagsfrågor

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Centerpartiet.
NYHET Publicerad:

"Alla kan inte bli akademiker"

FÖRETAGSBESÖK För Leif Carlsson och hans 17 medarbetare är det laserskärning, plåtarbeten, svets och smide som gäller. När Liberalernas riksdagskandidat Johan Pehrson var på besök blev det mycket diskussioner om kompetensförsörjning, utbildningssystemet och synen på praktiska jobb.
NYHET Publicerad:

Om att behålla uppätna kakor och utvärdera offentliga upphandlingar

FÖRETAGSBESÖK En solig och blåsig förmiddag i april bjuder Svenskt Näringsliv med riksdagskandidater från Östergötland på företagsbesök. Sara Skyttedal (KD), Muharrem Demirok (C), Betty Malmberg (M), och John Weinerhall (M) stiger in på Boragos kontor i Linköping och träffar Karl Henriksson, VD och delägare i Sveriges ledande leverantör av kunskap inom lokalvårdsområdet.
NYHET Publicerad:

Det finns gott om pengar

FÖRETAGSBESÖK Lili-Ann Öhlund Green och Björn Green välkomnade Centerpartiets toppnamn till riksdagen för Uppsala län, Solveig Zander och Catarina Deremar till Läraskolan i Bålsta för att prata välfärdsföretagande och företagsklimatet i Sverige, i Uppsala län och i Håbo kommun. Det blev intensiva samtal om valfrihet och politiska förslag som får effekt även om de aldrig blir verklighet.
NYHET Publicerad:

Så tycker Liberalerna inför riksdagsvalet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Efter mötena publicerar vi vad kandidaterna tycker är de viktigaste näringspolitiska frågorna inför valet. Vi inleder med riksdagskandidater för Liberalerna från de fyra skånska valkretsarna.
NYHET Publicerad:

Två jobbar för fem

FÖRETAGSBESÖK Allas vård och omsorg i Enköping, AVO, tog emot Kristdemokraternas förstanamn till riksdagen, Mikael Oscarsson och Björn-Owe Björk förstanamn till regionfullmäktige i Uppsala län för att samtala om villkoren för välfärdsföretagande i Sverige.
NYHET Publicerad:

Med fokus på vårt viktigaste livsmedel

FÖRETAGSBESÖK Åsbroföretaget Amphi-tech är specialister på inspektion, underhåll och rengöring av dricksvattenreservoarer. Nyligen fick vd Martin Pehrson besök av riksdagsledamoten Lotta Olsson och riksdagskandidaten Oscar Svärd. "De som jobbar som miljö- och hälsoskyddsinspektörer inom kommunerna lägger mer fokus på pizzerior än på vatten. Skulle de hitta det vi kan hitta i en vattenreservoar i en restaurang skulle den få stänga direkt" berättar Martin Pehrson.
NYHET Publicerad:

Hotell letar kockar i Spanien, brist i Sverige

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 "Det är en sådan brist på kockar i Sverige att vi är tvungna att söka oss utomlands för att rekrytera." Det säger Anders Nilsson, vd på MJ's i Malmö, som tog upp svårigheterna med att hitta rätt kompetens på ett möte mellan riksdagskandidater från Liberalerna och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

En orolig framtid till mötes

FÖRETAGSBESÖK Det svenska riksdagsvalet i september närmar sig snabbt. Hur kan företagarna i Västmanland få gehör för sina viktiga frågor? Svenskt Näringsliv i Västmanland har arrangerat träffar med lokala företagare som fått möjlighet att ställa frågor till västmanländska politiker som kandiderar till riksdagen. Första partiet ut blev Liberalerna som mönstrade Roger Haddad och Jesper Brandberg. Företagare med funderingar på framtiden var Daniel Kvist, handlare ICA Maxi Erikslund och Mansour Nozhatzadeh, vd, Q-RA, Hemtjänst och Hemsjukvård.
NYHET Publicerad:

Utan företagen stannar Sverige

VALET 2018 Utan företagen stannar Sverige. Vi har stora samhällsutmaningar i Dalarna och Sverige i dag med fallande skolresultat, en integration av nyanlända som tar orimligt lång tid, växande vårdköer och att otryggheten upplevs öka i samhället. Därför är det nödvändigt att fler väljer att bli företagare samt att fler företagare skapar jobb, vilket ger ökade skatteintäkter. Det säger Monica Lundin kandidat till riksdagen för Liberalerna.
NYHET Publicerad:

”Vill betala men får inte”

FÖRETAGSBESÖK Kompetensförsörjning, PostNord, upphandlingar och vinster i välfärden var några av de frågor som diskuterades när Liberalernas toppkandidat till Riksdagen för Uppsala län, Lina Nordquist, följde med till Enköping för att samtala med fyra enköpingsföretagare.
NYHET Publicerad:

Värmlands viktigaste näringspolitiska fråga enligt V

VALET 2018 Håkan Svenneling, riksdagsledamot för Vänsterpartiet menar att det ibland kan upplevas som att det finns en distans mellan svenska företag och den politik hans parti för. Men att de egentligen har en politik som gynnar det svenska företagandet.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Västmanland måste bli bättre

HALLÅ DÄR Jesper Brandberg, som är riksdagskandidat för Liberalerna i Västmanland. Svenskt Näringsliv Västmanland kommer under valåret bjuda in toppkandidater från de olika riksdagspartierna, för samtal tillsammans med företagare. I samband med träffarna görs intervjuer med deltagande kandidater.
NYHET Publicerad:

Bättre förståelse för att 4 av 5 jobb blir till i småföretagen

HALLÅ DÄR Sture Johansson, som är lantbrukare och riksdagskandidat för Centerpartiet i Västmanland. Svenskt Näringsliv Västmanland kommer under valåret bjuda in toppkandidater från de olika riksdagspartierna, för samtal tillsammans med företagare. I samband med träffarna görs intervjuer med deltagande kandidater.
NYHET Publicerad:

Det ska vara enklare och mer lönsamt att starta och driva företag

VALET 2018 Företagen är mycket viktiga både för Dalarna och för Sverige. Fyra av fem jobb skapas i små- och medelstora företag. Vi behöver fler skattebetalare, inte högre skatter. Det säger Malin Höglund, moderat kommunalråd i Mora kommun.