Efter ett års kamp mot Skogsstyrelsen – Nu ger jag upp!

NYHET Publicerad

ÄGANDERÄTTEN När Björn Hansols skulle avverka ett skogsskifte bedömdes det som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. Nu har han gått med på deras inlösen, efter att ha kämpat i ett år. – Plötsligt får jag inte bruka min egen skog. Jag förstår inte hur man kan sätta sig över äganderätten på det här sättet.

Björn Hansols, skogsägare från Svärdsjö
Foto: Karin Janson

Skogsägaren Björn Hansols anser att han har fått alldeles för lite betalt, i jämförelse med att avverka, plantera ny skog och få full tillväxt." Jag orkar inte bråka mer", säger han.

Björn Hansols äger 75 hektar skog kring släktgården i Boda, Svärdsjö.

– Jag övertog den från min far, som övertog den från sin far, och så vidare. Gården har gått i arv i generationer, berättar han.

I augusti förra året gjorde han en så kallad stämpling, när träden väljs ut för avverkning, på ett cirka tre hektar stort skifte. Han fick flera bud på virket och ställde i ordning en ny vändplan inför avverkningen. Inkomsten från avverkningen skulle återinvesteras i gården och bland annat gå till ett nytt tak på ladugården.

– Det fanns en färdig plan för alltihop. Då ringde en kvinna från Skogsstyrelsen och sa att de hade hittat skyddsvärda objekt i min skog. Det var en privatperson som hade tipsat dem om att skogen var gammal och värd att skydda.

Vem som har tipsat Skogsstyrelsen vet inte Björn Hansols, men i och med att hyggesanmälningar är offentliga handlingar så gissar han att det finns personer som har satt i system att anmäla.

– Ja, jag tror att finns folk som sitter och kollar kontinuerligt och anmäler allt de kan.

Hur gammal skogen är vet han inte exakt.

– De har ju hittat något träd som är 170 år och även garnlav bland annat, men garnlav finns ju lite överallt i skogen där det är frisk luft. Jag tror inte att hela skogen är så gammal. Min första tanke var att de var ute efter ett hörn som jag inte hunnit gå igenom tidigare, men det visade sig att det var hela det stämplade området de ville ta.

Han bad om en ny bedömning och Skogsstyrelsen skickade ut en ny inspektör, som kom till samma slutsats som den första: Skiftet är en så kallad nyckelbiotop och därför skyddsvärd, enligt Skogsstyrelsens bestämmelser.

– Mitt största fel är att jag väntat för länge med att avverka, resonerar Björn Hansols.

– I praktiken blir effekten av sådana här beslut att vi skogsägare går in och gallrar i mogen skog, så att den inte kan bedömas som orörd längre fram. Det blir en fördyring för oss och lite av ett spel för gallerierna egentligen. Och var finns naturvärdet i det?

Efter att ha stångats mot Skogsstyrelsen i snart ett år har Björn Hansols valt att acceptera ett bud för inlösen.

– Jag orkar inte bråka mer. Inlösen är i grunden samma pengar som jag hade fått för avverkningen och sedan får man ytterligare 25 procent för att man lämnar skogen i alla tider. Jag anser att det är alldeles för lite, i jämförelse med att avverka, plantera ny skog och få full tillväxt så äts de där 25 procenten upp ganska snart.

Framför allt är det upplevelsen av att familjens skog nu tillhör staten som skaver.

– Jag förstår inte hur man kan sätta sig över äganderätten på det här sättet och säga att skogsägare inte får bruka sin egen mark. Och jag får betalt nu, men de som tar över efter mig då? Skogen blir ju värdelös.

För att klara av de planerade investeringarna har Björn Hansols tagit ett banklån, nu när avverkningen inte blev av. Hur lång tid det kommer innan han får ut engångsersättningen från Skogsstyrelsen vet han inte.

– Jag känner mig väldigt nonchalant behandlad av dem. Så mycket som jag har tjatat och ringt och pratat in på mobiltelefoner och slussats runt mellan olika handläggare. Går man in på Skogsstyrelsens hemsida står det: En plats för rekreation. Då kan man fråga sig vem de vänder sig till? Det verkar ju inte vara till oss som faktiskt äger skogen.

På Skogsstyrelsens sida kan man också läsa ett debattinlägg skrivet av Göran Rune, chef för Skogsavdelningen. Där står bland annat att endast två procent av svensk skog är klassad som nyckelbiotop.

– Det hjälper inte mig som skogsägare någonting, att det bara är två procent. Jag tycker att eftersom staten äger Sveaskog så kan de ställa upp på att spara biotoper där i första hand, säger Björn Hansols.

Karin Janson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

TILLVÄXT I Dalarna finns e-handelsbutiken Skistart som vill bli störst i landet inom friluftsliv. Detta tillsammans med sin nya partner Outdoorexperten i Västerås. Skistart har efter 13 intensiva år intagit platsen som Nordens största skidbutik på nätet. Detta trots att längdskidor är komplext att sälja då det ska mätas både vikt, spann och åkförmåga men här har ägarna Henrik Lindh och Johan Rehnström tagit hjälp av ny teknik och fixat en välfungerande lösning."Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd," säger Johan Rehnström.
NYHET Publicerad:

"Vi ser världen som rekryteringsbas"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. "Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa", säger platschefen Magnus Ström.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretagare krävs på tredubbla avgifter

TILLSTÅNDSPLIKT Vid årsskiftet införde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nya avgifter för privata omsorgsföretag. Annikas Hemtjänst måste betala 90 000 kronor till IVO. "Det är både tidsödande och dyrt", säger Annika Hedström som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att vi inte bara pratar om Google"

FÖRETAGSKLIMAT Om Google bygger serverhallar i Horndal innebär det ett lyft för regionen, menar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S). "Jag tror att de kommer att locka kompetens till länet som blir till nytta för alla. Men grunden i tillväxtarbetet är fortfarande våra aktiva företag".
NYHET Publicerad:

Näringslivsfrågorna ges högsta prioritet i Hedemora

FÖRETAGSKLIMAT Att förbättra för näringslivet är en prioriterad fråga för Hedemoras styrande koalition. "Vi sitter verkligen inte stilla i båten, utan jobbar på flera olika fronter", säger kommunalrådet Ola Gilén (S).
NYHET Publicerad:

Bra kommunal service är Säters filosofi

FÖRETAGSKLIMAT Säters kommun har haft en positiv utveckling de senaste åren, med låg arbetslöshet och stor efterfrågan på bostäder. " När vi blir fler invånare vill vi också växa på företagssidan", säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Dalarnas unga är företagsamma

NY RAPPORT Dalarna är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Den ökar sett till totalen, men också för såväl kvinnor som för unga personer. Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport, Företagsamheten i Dalarna 2019. "Dalarnas framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Teresa Bergkvist regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn visar starkast konjunktur i Dalarna

KONJUNKTUREN Arbetsmarknaden inom den privata sektorn i Dalarna har utvecklats något bättre det senaste halvåret jämfört med snittet för övriga Sverige. Störst tillväxt kommande halvår väntas inom bygg- och tjänstesektorn. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Gagnef vill vända den negativa trenden

FÖRETAGSKLIMAT "Det är genom växande och välmående företag vi skapar förutsättningar för hela kommunen med vård, skola och omsorg. Därför är det viktigt att ha ett välfungerande och positivt företagsklimat", säger Fredrik Jarl (C) som är nytt kommunalråd i Gagnef.
NYHET Publicerad:

Leksand vill fortsätta växa

FÖRETAGSKLIMAT Leksands kommun har satt upp ett mål om 18000 invånare år 2025. "Det är en rimlig befolkningsmängd om vi ska kunna behålla offentlig service och handel och klara kompetensförsörjningen till företagen", säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C).
NYHET Publicerad:

Falun behöver jobba på förtroendet för att främja tillväxten

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet" säger kommunalrådet Joakim Storck (C). För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Bostadsbrist orsakar kompetensbrist för Mora

FÖRETAGSKLIMAT Mora kommun jobbar för att lösa kompetensförsörjningen till både lokala företag och kommunens egna verksamheter. En viktig fråga att lösa är bostadsbristen. "Vi får hit kompetent personal, men om de inte hittar någonstans att bo så flyttar de igen", säger kommunalrådet Anna Hed (C).
NYHET Publicerad:

Industrins konkurrenskraft högt på agendan i Borlänge

FÖRETAGSKLIMAT För några år sedan kunde en pappersrulle från Borlänge ta sig till Göteborgs hamn på åtta timmar. I dag tar det tolv timmar. Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge, tycker det är dags att frågan om industrins konkurrenskraft lyfts regionalt.
NYHET Publicerad:

Orsa vill klättra i statistiken

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har som mål att vara bland de 100 bästa företagen i Svenskt Näringslivs kommunranking, senast år 2020. Det säger Mikael Thalin (C), kommunalråd i Orsa. För att nå dit ska kommunen bland annat jobba med bemötande och kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bostadsbyggandet en viktig fråga för Ludvika

FÖRETAGSKLIMAT Bostadsbyggandet rankades som den viktigaste frågan för Ludvika kommun att ta tag i vid den senaste mätningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Något som kommunalrådet Leif Pettersson (S) håller med om. "Vi ser en ökad inpendling från flera håll och det gör att bostadsbyggandet måste få bättre fart".
NYHET Publicerad:

Vansbro behöver både industrilokaler och bostäder för att utvecklas

FÖRETAGSKLIMAT För att vara en landsbygdskommun ligger Vansbro förhållandevis högt i Svenskt Näringslivs ranking. Men för att kommunen ska kunna utvecklas behövs fler bostäder. "Vi letar med ljus och lykta efter någon som vill bygga", säger kommunalrådet Stina Munters (C).
NYHET Publicerad:

För Rättvik är bygglovshanteringen en akilleshäl

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik har i flera års tid hamnat i topp bland dalakommunerna i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. "Vi har jobbat långsiktigt för att komma hit", säger kommunalrådet Annette Riesbeck (C). Nu vill hon ta tag i bygglovshanteringen för att planprocesserna ska gå snabbare.
NYHET Publicerad:

Smedjebacken vill utveckla besöksnäringen

FÖRETAGSKLIMAT Efter några år på botten i Svenskt Näringslivs ranking har Smedjebackens kommun vänt uppåt i statistiken. För att behålla den positiva utvecklingen vill kommunalrådet Fredrik Rönning (S) satsa på nyetableringar och turism. – Vi vill inte bli jättestora inom besöksnäringen, men det finns potential att växa.