Ett bra företagsklimat ska bli ännu bättre

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking i september förra året kom Vansbro på plats 94 bland landets 290 kommuner. I företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet för ett par veckor sedan fick kommunen det näst högsta betyget i Dalarna. Men Vansbro siktar ännu högre och arbetar målmedvetet för att förbättra sitt företagsklimat ytterligare.

Vansbro frukostmöte

- Våra attityder mot företagen är det allra viktigaste att arbeta med. Vi ska göra allt vi kan för att underlätta kontakterna ännu mer, lovade Stina Munters, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande, på ett välbesökt frukostmöte med företagare, ledande politiker och kommunens chefstjänstemän.

Stina Munters deklarerade sin tilltro till utmaningsrätten, alltså möjligheten för privata aktörer att ifrågasätta offentlig verksamhet och föreslå alternativa lösningar.

- Det är nyttigt och nödvändigt att låta privata företag utmana kommunen, framhöll hon.

Svenskt Näringslivs regionchef Teresa Bergkvist betonade att företagsklimatet är en fråga som berör kommunen som helhet.

- Företagens vanligaste kontakter med kommunen gäller upphandlingsfrågor och tillståndsärenden. Det går aldrig att delegera företagsklimatet till näringslivskontoret. Det måste vara en angelägenhet för alla som arbetar inom kommunen, poängterade Teresa Bergkvist.

Vansbro är en av de få kommuner i Dalarna som i Svenskt Näringslivs senaste mätning får godkänt betyg för den offentliga upphandlingen.

- Men förbättringspotentialen är fortfarande stor. Det här är ett område där de flesta företagare har synpunkter, förklarade Teresa Bergkvist.

Hon lyfte fram problemen med kompetensförsörjningen som en klart tillväxthämmande faktor.

- Många kommuner har brist på medarbetare med relevant kompetens. Konsekvensen blir ibland att företagen tvingas tacka nej till beställningar eller att den befintliga personalen behöver jobba ännu mer. Det här är en nöt som måste knäckas, konstaterade Teresa Bergkvist.

Kommunchefen Oscar Fredriksson pekade på myndighetsutövningen som ett område där Vansbro har stora möjligheter till förbättringar och gjorde ingen hemlighet av att Rättvik är förebilden i sammanhanget.

- Rättvik har sin egen modell som man framgångsrikt arbetat med i åtta år. Därför är det Rättvik som vi ska ta rygg på, underströk Oscar Fredriksson.

Han efterlyste en mer hjälpande attityd i kommunens myndighetsroll.

- Kommunens experter ska dela med sig av sina kunskaper och hjälpa företagen att göra rätt istället för att straffa dem som gör fel, sammanfattade Oscar Fredriksson.

Näringslivschefen Oskar Lundgren menade att Finnvedens nedläggning i Vansbro för drygt 10 år sedan blev inledningen till en strukturomvandling med bättre riskspridning och med en växande insikt om företagens helt avgörande betydelse.

- Vi har blivit duktiga på att berätta om det positiva som händer. Attityderna är helt annorlunda idag. Kan vi addera Rättviks myndighetsutövning till Vansbros attityder blir resultatet jättebra. Då lyfter företagsklimatet en bit till, fastslog Oskar Lundgren.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.