Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen och Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Hans Unander, kommunalråd Malungs kommun 2019

Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun

Malung-Sälens kommun har ett par tuffa år bakom sig. 2016 låg kommunen 31 miljoner kronor minus i förhållande till budgeten och läget var så illa att kommunrevisorerna hoppade av i protest. Året efter tillträdde Hans Unander som kommunalråd.

– Vi gjorde en nystart där kommunchefen och jag var överens om att gå skilda vägar. Efter det lade vi ett varsel på 55 personer i de kommunala verksamheterna. Det har varit både tufft och jobbigt, men i år räknar vi med att gå mellan 10 och 15 miljoner kronor plus. Men det hänger på om en markaffär går igenom, annars går vi plus minus noll. Det går kraftfullt åt rätt håll enligt mig, men vi är inte riktigt hemma än. Vi måste fortfarande se över och kanske förändra en del i organisationen.

Flera företag investerar för fullt i kommunen. Ett är Skistar, som bygger ett hotell med närmare 800 bäddar i Hundfjället. Ett annat är sågverket Fiskarheden, som gör miljoninvesteringar i ny teknik och utveckling av verksamheten. Bygget av den nya flygplatsen, Scandinavian Mountains Airport, är i full gång och ska enligt planen vara klart under nästa år.

– Jag tror att vi kommer att kunna prata om ett före och ett efter flygplatsen för kommunens utveckling. Den har gjort att företagen vågar investera i besöksnäringen. Men flygplatsen innebär också att det offentliga måste se över sitt. Vi måste möta upp utvecklingen från kommunens sida och till exempel polisen måste ha resurser att sköta gränsbevakning och tull, säger Hans Unander.

En viktig fråga under den kommande mandatperioden är att ta fram planer för bostadsbyggande och industritomter.

– Vi jobbar mycket med att se till att det finns mark för de som vill bygga och utveckla. Vi har köpt in mark i Sälenområdet för att kunna möjliggöra för fler tomter framöver och vi ska även försöka ta fram industritomter. Byggnadsnämnden jobbar för fullt, även om arbetsbelastningen är tuff där så har vi duktiga handläggare, så min bild av läget är att det flyter på bra med handläggningstiderna.

I Svenskt Näringslivs enkätundersökning om näringslivsklimatet i kommunen, där Malung-Sälen hamnade på plats 256 av 290, anser de företag som svarat att förbättrad dialog mellan företag och kommunen är en prioriterad fråga. Förra året lades näringslivskontoret ned och Hans Unander ser gärna att företagare ringer direkt till honom eller till kommunchefen Olle Emanuelsson.

– Min upplevelse är att företagen anser att det finns en styrka i att man kan kontakta mig eller kommunchefen direkt i de här frågorna. Vi prioriterar att ta oss tid för företagen, för att vi tycker att det är så viktigt. Man får till exempel gärna ringa om man har frågor om tillstånd och annat, så hjälper vi till att kontakta de handläggare som behövs.

En stor utmaning för framtiden är kompetensförsörjningen. I Malung-Sälens kommun råder det brist inom flera sektorer, bland annat inom industrin, vården och besöksnäringen.

– Vi på kommunen vill stärka upp samarbetet mellan oss och de stora näringarna. Vi har till exempel ett sådant samarbete med Skistar, där vi delger varandra vilka tjänster som ligger ute och om de som söker har medflyttande som söker jobb. Det här samarbetet kan utökas med många fler företag. Vi har också ett bra samarbete med Västerdalarnas utbildningsförbund, som erbjuder yrkesutbildningar. Jag tror att en väg att gå också är att företagen satsar mer på internutbildning, som till exempel Fiskarheden har gjort.

Hans Unander påpekar att den positiva utvecklingen bland kommunens företag inte bara finns i fjällen. I Malung har nyligen både Byggmax och Dollarstore valt att etablera sig och även i Lima finns flera livskraftiga företag, bland annat Limatvätten.

– Vi jobbar för fler etableringar och har en ny verksamhet på gång på gågatan i Malung. Det finns en positiv anda i kommunen och vi har många duktiga företagare. Det gör att jag tycker att det är jätteroligt att få vara med på den här resan.

Företagskommentar: Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen

Anders Bjernulf

Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen

”Företagen i Sälenfjällen har en väldigt bra och konstruktiv dialog med Malung-Sälens kommun. Det är min förhoppning och tro att detta ska bestå också framgent.”

Malung-Sälens mål för mandatperioden:
  • Jobba för att minska bostadsbristen genom att planlägga nya områden, bygga och göra strategiska markinköp.
  • Få ekonomin i balans.
  • Skapa nätverk mellan företag och kommunen för att jobba med kompetensförsörjningen.
  • Fortsätta bredbandsutbyggnaden i kommunen.

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Malung-Sälens kommun den 22 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.