Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen och Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Hans Unander, kommunalråd Malungs kommun 2019

Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun

Malung-Sälens kommun har ett par tuffa år bakom sig. 2016 låg kommunen 31 miljoner kronor minus i förhållande till budgeten och läget var så illa att kommunrevisorerna hoppade av i protest. Året efter tillträdde Hans Unander som kommunalråd.

– Vi gjorde en nystart där kommunchefen och jag var överens om att gå skilda vägar. Efter det lade vi ett varsel på 55 personer i de kommunala verksamheterna. Det har varit både tufft och jobbigt, men i år räknar vi med att gå mellan 10 och 15 miljoner kronor plus. Men det hänger på om en markaffär går igenom, annars går vi plus minus noll. Det går kraftfullt åt rätt håll enligt mig, men vi är inte riktigt hemma än. Vi måste fortfarande se över och kanske förändra en del i organisationen.

Flera företag investerar för fullt i kommunen. Ett är Skistar, som bygger ett hotell med närmare 800 bäddar i Hundfjället. Ett annat är sågverket Fiskarheden, som gör miljoninvesteringar i ny teknik och utveckling av verksamheten. Bygget av den nya flygplatsen, Scandinavian Mountains Airport, är i full gång och ska enligt planen vara klart under nästa år.

– Jag tror att vi kommer att kunna prata om ett före och ett efter flygplatsen för kommunens utveckling. Den har gjort att företagen vågar investera i besöksnäringen. Men flygplatsen innebär också att det offentliga måste se över sitt. Vi måste möta upp utvecklingen från kommunens sida och till exempel polisen måste ha resurser att sköta gränsbevakning och tull, säger Hans Unander.

En viktig fråga under den kommande mandatperioden är att ta fram planer för bostadsbyggande och industritomter.

– Vi jobbar mycket med att se till att det finns mark för de som vill bygga och utveckla. Vi har köpt in mark i Sälenområdet för att kunna möjliggöra för fler tomter framöver och vi ska även försöka ta fram industritomter. Byggnadsnämnden jobbar för fullt, även om arbetsbelastningen är tuff där så har vi duktiga handläggare, så min bild av läget är att det flyter på bra med handläggningstiderna.

I Svenskt Näringslivs enkätundersökning om näringslivsklimatet i kommunen, där Malung-Sälen hamnade på plats 256 av 290, anser de företag som svarat att förbättrad dialog mellan företag och kommunen är en prioriterad fråga. Förra året lades näringslivskontoret ned och Hans Unander ser gärna att företagare ringer direkt till honom eller till kommunchefen Olle Emanuelsson.

– Min upplevelse är att företagen anser att det finns en styrka i att man kan kontakta mig eller kommunchefen direkt i de här frågorna. Vi prioriterar att ta oss tid för företagen, för att vi tycker att det är så viktigt. Man får till exempel gärna ringa om man har frågor om tillstånd och annat, så hjälper vi till att kontakta de handläggare som behövs.

En stor utmaning för framtiden är kompetensförsörjningen. I Malung-Sälens kommun råder det brist inom flera sektorer, bland annat inom industrin, vården och besöksnäringen.

– Vi på kommunen vill stärka upp samarbetet mellan oss och de stora näringarna. Vi har till exempel ett sådant samarbete med Skistar, där vi delger varandra vilka tjänster som ligger ute och om de som söker har medflyttande som söker jobb. Det här samarbetet kan utökas med många fler företag. Vi har också ett bra samarbete med Västerdalarnas utbildningsförbund, som erbjuder yrkesutbildningar. Jag tror att en väg att gå också är att företagen satsar mer på internutbildning, som till exempel Fiskarheden har gjort.

Hans Unander påpekar att den positiva utvecklingen bland kommunens företag inte bara finns i fjällen. I Malung har nyligen både Byggmax och Dollarstore valt att etablera sig och även i Lima finns flera livskraftiga företag, bland annat Limatvätten.

– Vi jobbar för fler etableringar och har en ny verksamhet på gång på gågatan i Malung. Det finns en positiv anda i kommunen och vi har många duktiga företagare. Det gör att jag tycker att det är jätteroligt att få vara med på den här resan.

Företagskommentar: Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen

Anders Bjernulf

Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen

”Företagen i Sälenfjällen har en väldigt bra och konstruktiv dialog med Malung-Sälens kommun. Det är min förhoppning och tro att detta ska bestå också framgent.”

Malung-Sälens mål för mandatperioden:
  • Jobba för att minska bostadsbristen genom att planlägga nya områden, bygga och göra strategiska markinköp.
  • Få ekonomin i balans.
  • Skapa nätverk mellan företag och kommunen för att jobba med kompetensförsörjningen.
  • Fortsätta bredbandsutbyggnaden i kommunen.

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Malung-Sälens kommun den 22 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.