Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen och Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Hans Unander, kommunalråd Malungs kommun 2019

Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun

Malung-Sälens kommun har ett par tuffa år bakom sig. 2016 låg kommunen 31 miljoner kronor minus i förhållande till budgeten och läget var så illa att kommunrevisorerna hoppade av i protest. Året efter tillträdde Hans Unander som kommunalråd.

– Vi gjorde en nystart där kommunchefen och jag var överens om att gå skilda vägar. Efter det lade vi ett varsel på 55 personer i de kommunala verksamheterna. Det har varit både tufft och jobbigt, men i år räknar vi med att gå mellan 10 och 15 miljoner kronor plus. Men det hänger på om en markaffär går igenom, annars går vi plus minus noll. Det går kraftfullt åt rätt håll enligt mig, men vi är inte riktigt hemma än. Vi måste fortfarande se över och kanske förändra en del i organisationen.

Flera företag investerar för fullt i kommunen. Ett är Skistar, som bygger ett hotell med närmare 800 bäddar i Hundfjället. Ett annat är sågverket Fiskarheden, som gör miljoninvesteringar i ny teknik och utveckling av verksamheten. Bygget av den nya flygplatsen, Scandinavian Mountains Airport, är i full gång och ska enligt planen vara klart under nästa år.

– Jag tror att vi kommer att kunna prata om ett före och ett efter flygplatsen för kommunens utveckling. Den har gjort att företagen vågar investera i besöksnäringen. Men flygplatsen innebär också att det offentliga måste se över sitt. Vi måste möta upp utvecklingen från kommunens sida och till exempel polisen måste ha resurser att sköta gränsbevakning och tull, säger Hans Unander.

En viktig fråga under den kommande mandatperioden är att ta fram planer för bostadsbyggande och industritomter.

– Vi jobbar mycket med att se till att det finns mark för de som vill bygga och utveckla. Vi har köpt in mark i Sälenområdet för att kunna möjliggöra för fler tomter framöver och vi ska även försöka ta fram industritomter. Byggnadsnämnden jobbar för fullt, även om arbetsbelastningen är tuff där så har vi duktiga handläggare, så min bild av läget är att det flyter på bra med handläggningstiderna.

I Svenskt Näringslivs enkätundersökning om näringslivsklimatet i kommunen, där Malung-Sälen hamnade på plats 256 av 290, anser de företag som svarat att förbättrad dialog mellan företag och kommunen är en prioriterad fråga. Förra året lades näringslivskontoret ned och Hans Unander ser gärna att företagare ringer direkt till honom eller till kommunchefen Olle Emanuelsson.

– Min upplevelse är att företagen anser att det finns en styrka i att man kan kontakta mig eller kommunchefen direkt i de här frågorna. Vi prioriterar att ta oss tid för företagen, för att vi tycker att det är så viktigt. Man får till exempel gärna ringa om man har frågor om tillstånd och annat, så hjälper vi till att kontakta de handläggare som behövs.

En stor utmaning för framtiden är kompetensförsörjningen. I Malung-Sälens kommun råder det brist inom flera sektorer, bland annat inom industrin, vården och besöksnäringen.

– Vi på kommunen vill stärka upp samarbetet mellan oss och de stora näringarna. Vi har till exempel ett sådant samarbete med Skistar, där vi delger varandra vilka tjänster som ligger ute och om de som söker har medflyttande som söker jobb. Det här samarbetet kan utökas med många fler företag. Vi har också ett bra samarbete med Västerdalarnas utbildningsförbund, som erbjuder yrkesutbildningar. Jag tror att en väg att gå också är att företagen satsar mer på internutbildning, som till exempel Fiskarheden har gjort.

Hans Unander påpekar att den positiva utvecklingen bland kommunens företag inte bara finns i fjällen. I Malung har nyligen både Byggmax och Dollarstore valt att etablera sig och även i Lima finns flera livskraftiga företag, bland annat Limatvätten.

– Vi jobbar för fler etableringar och har en ny verksamhet på gång på gågatan i Malung. Det finns en positiv anda i kommunen och vi har många duktiga företagare. Det gör att jag tycker att det är jätteroligt att få vara med på den här resan.

Företagskommentar: Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen

Anders Bjernulf

Anders Bjernulf, vd, Destination Sälenfjällen

”Företagen i Sälenfjällen har en väldigt bra och konstruktiv dialog med Malung-Sälens kommun. Det är min förhoppning och tro att detta ska bestå också framgent.”

Malung-Sälens mål för mandatperioden:
  • Jobba för att minska bostadsbristen genom att planlägga nya områden, bygga och göra strategiska markinköp.
  • Få ekonomin i balans.
  • Skapa nätverk mellan företag och kommunen för att jobba med kompetensförsörjningen.
  • Fortsätta bredbandsutbyggnaden i kommunen.

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Malung-Sälens kommun den 22 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?