Jag - en handlare i begagnat

NYHET Publicerad

KRÖNIKA Epitetet ”entreprenör” klistras då och då på mig i diskussioner. Det antas i vissa sammanhang att det är sådan ”en sån som jag är”, och att det krävs en entreprenör för att leda företag. Jag brukar svara med att ”jag är ingen entreprenör, jag är handlare i begagnat” och det brukar i sin tur leda till viss förvirring. Vad jag menar är att det jag kan är att förvalta och utveckla det som någon annan lagt grunden till eller kanske till och med byggt upp.

Daniel Lindkvist, Lystra personlig assistans AB

Daniel Lindkvist, vd för Lystra personlig assistans AB

En riktigt entreprenör förverkligar sin idé, en sådan som jag kommer i nästa läge, skruvar på entreprenörens redan tänkta, begagnade tankar och idéer och i den bästa av läge så tar jag entreprenörens idé om ett företag till nästa nivå. Men för att en sådan som jag, en handlare i begagnat, ska fylla en funktion så måste entreprenörerna inte bara finnas, det måste finnas förutsättningar för dem att kunna, vilja och våga skapa något av sina idéer i förstaläget.

Globaliseringen, digitaliseringen och urbaniseringen skapar en ny arbetsmarknad, både för Sverige som nation och Dalarna som region. Det är ingenting vi kan stoppa även om vi skulle vilja (och varför skulle vi vilja det?) men det är något som vi behöver förhålla oss till och utveckla oss själva i riktning med. Storskalig produktionsindustri flyttar ofta till länder där kostnaderna är lägre, dessutom innebär digitalisering och rationalisering att produktion är betydligt mindre personalkrävande och därmed skapas betydligt färre arbetstillfällen. Sådan har utvecklingen varit och den kommer inte att avta. Allt detta vet vi. Allt detta har vi att anpassa oss till. Det är inte framtid, det är nutid.

Jag har för ambition att leva och verka i Dalarna. Jag hoppas dessutom att mina barn ska vilja göra detsamma. En förutsättning för det är ett levande och spännande näringsliv som skapar arbetstillfällen som lockar ungdomar att stanna kvar eller återvända till Dalarna för att skapa sig sin karriär här. Här kommer de in i bilden, entreprenörerna.

Framtidens arbetsmarknad i Dalarna kommer, tror jag, att bestå till stor del av många entreprenörsdriva bolag med innovativa produkter och tjänster. Vi ser dem redan idag, bolag som startar runt om i länet och som genom nytänk, mod och hårt arbete tar sina produkter till en internationell marknad. De här bolagen är ofta en produkt av en eller ett antal driva entreprenörer som offrat tid, pengar och energi för att skapa ett företag av sin idé. De riskerar allt och skyddsnätet är grovmaskigt. Ändå gör de det och när de lyckas skapar de såväl arbetstillfällen som skatteintäkter.

Det är på grund av det här som det är så viktigt att samtalet och debatten kring företagarklimatet i Sverige inte får tystna. Frågan om företags och företagares förutsättningar får inte överlämnas till de ”närmast berörda”, den angår oss alla. Och om vi tror på en arbetsmarknad där entreprenörerna blir allt viktigare för tillväxten och sysselsättningen, då blir det än viktigare att vi skapar förutsättningar för dem att få förverkliga sina idéer. Risktagandet för att starta, driva och utveckla sitt företag måste bli mindre.

Jag tror att det måste bli billigare att anställa unga och nyanlända för att ge nystartade eller små företag möjlighet att växla upp sin verksamhet och samtidigt öppna upp en väg in på arbetsmarknaden. Jag tror att LAS måste moderniseras, inte för att det ska vara enkelt att ”göra sig av med folk” utan för att kompetens måste få väga tyngre än det gör idag och för att mindre företag ska våga ta risken att rekrytera. Jag tror att vi måste släppa den i mina ögon skadliga låsningen på driftsformer inom välfärdssektorn och hitta former att arbeta med kvalitetskrav och kontroller istället för att straffa ut företag med hög kvalitet, dessutom i branscher där kvinnligt företagande blomstrar. Fortsatta riktade satsningar från såväl kommuner som näringsliv på Ung Företagsamhet kommer att ge framtidens entreprenörer bättre verktyg och kortare startsträcka.

Jag är som sagt en handlare i begagnat. Det perspektivet har gett mig en enorm respekt för det mod, kraft och energi det krävs att vara en framgångsrik entreprenör. Jag har andra egenskaper som kan vara värdeskapande för ett företag, men för att de ska komma till användning så krävs det att någon har inte bara en idé utan även just modet, kraften och energin att genomföra den. Så är det för de flesta av oss som inte har för ambition att själva starta företaget vi vill arbeta hos. Därför är företagarfrågor inte bara företagarnas frågor, tvärtom borde det ligga i allas vårt intresse att förutsättningarna för duktiga entreprenörer att bygga framtidens arbetsmarknad blir så gynnsamma som det bara är möjligt.

Daniel Lindkvist
VD, Lystra personlig assistans AB

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

UTBILDNING I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Prao lär eleverna om ansvarstagande och att skapa kontakter

SKOLA/NÄRINGSLIV Forskning visar att ca 70 % av jobben tillsätts genom rekommendationer och kontaktnätverk. 100 % av eleverna på Britsarvsskolan i Falun har under de senaste tre praoperioderna varit ute på prao, och nästan alla har hittat platserna på egen hand. På skolan är det viktigt att lära eleverna ta kontakt med företagen själva och sedan behålla och underhålla kontakterna.
NYHET Publicerad:

Skogsägare blåsta av myndigheter

ÄGANDERÄTT Bröderna Jon och André Danielsson köpte och ärvde skog i Mockfjärd för två år sedan. När de anmälde en avverkning blev det stopp, det fanns tjäderspel på området. Nu har skogen lösts in som naturreservat. – Efter långa förhandlingar anser vi ändå att vi fått närmare 100 kronor kubiken för lite betalt, jämfört med marknadsvärdet, säger André Danielsson.
NYHET Publicerad:

Nysatsning med prao ger eleverna fler möjligheter

SKOLA/NÄRINGSLIV På Orsaskolan i Orsa gör man i år en nysatsning med prao. Med jobbskuggning och prao i både offentlig och privat sektor får eleverna se och lära inför framtida arbetsliv och gymnasieval.
NYHET Publicerad:

Att driva UF-företag i gymnasiet är något jag verkligen vill göra

PRAO-KRÖNIKA "Väljer man att driva ett UF-företag på gymnasiet har man gjort helt rätt. Man får inte bara god erfarenhet inom företagande utan man växer även som person och får ett betydligt bredare kontaktnät. Och det är väl ändå ett perfekt tillfälle att stärka självförtroendet?" Det skriver Rebecka Sundqvist från Britsarvsskolan i en krönika från sin prao hos Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Efter ett års kamp mot Skogsstyrelsen – Nu ger jag upp!

ÄGANDERÄTTEN När Björn Hansols skulle avverka ett skogsskifte bedömdes det som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. Nu har han gått med på deras inlösen, efter att ha kämpat i ett år. – Plötsligt får jag inte bruka min egen skog. Jag förstår inte hur man kan sätta sig över äganderätten på det här sättet.
NYHET Publicerad:

Sänkta arbetsgivaravgifter gav 16 000 nya jobb

SKATTER Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga 2007 ledde till 16 400 nya jobb i hela landet.  Det visar en ny studie från Handelns utredningsinstitut, HUI. "När arbetsgivaravgiften höjdes igen blev vi tvungna att skära ner på antalet anställda", säger Mats Nobelius, VD på Leksand Resort.
NYHET Publicerad:

Över 100 företagare tog chansen att bli inspirerade

ARBETSGIVARDAGEN BORLÄNGE Den årliga arbetsgivardagen anordnad av Svenskt Näringsliv gick av stapeln i Borlänge den 4:e oktober. Över 100 personer var på plats och representerade företag från olika branscher och olika dalakommuner. -Trevlig dag med bra urval. Kommer absolut att gå igen om det är lika intressanta seminarier, kommenterade en av deltagarna.
NYHET Publicerad:

5 av Dalarnas kommuner på topp-100 listan

RANKING 2018 "Jag är positiv inför framtiden. Även om allt för många av våra kommuner ligger långt ner på rankingen så ser vi en positiv trend. Den måste fortsätta och förstärkas. Kommunernas arbete med att göra företagsklimatet till hela kommunens fråga tror jag är avgörande. Likaså arbetet med att modernisera myndighetsutövningen", säger Teresa Bergkvist, regionchef på Svenskt Näringsliv när rankingen av Sveriges kommuners lokala företagsklimat presenteras.
NYHET Publicerad:

Som företagare är du alltid tillgänglig

KRÖNIKA "För knappt 1 år sedan fattade jag beslutet och för knappt 9 månader sedan började jag tillsammans med mina bolagspartners arbeta i vår alldeles egna verksamhet. För att dra en metafor kan det liknas med att jag och mina kollegor slängde oss ut från 27 våningen. Utan skyddsnät. Utan någon som helst aning om vi skulle ha en chans." Skriver Richard Mårtensson,delägare i Human & Heart HR AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans hårda LSS-linje skapar samhällsproblem

VÄLFÄRD Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans i Gagnef för att vårda en anhörig.
Nu har företaget 125 anställda och planerar att växa ytterligare. – Det har aldrig varit vår tanke att bli stora, det har blivit så naturligt, menar Nagla Negm el-din, som också är mycket kritisk till den nya tillämpningen av LSS. – Det är ett samhällsproblem, sammanfattar hon.
NYHET Publicerad:

Transportstyrelsen bromskloss för körskolans utveckling

REGELKRÅNGEL För åtta år sedan startade Sofia Samuelsson TrafikCenter i Dalarna i Säter. Sedan två år finns trafikskolan också i Hedemora, men på grund av ett lagkrav kan båda kontoren inte ha öppet samtidigt. – Det blir en stoppkloss, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kvarnfors gård vill se en tydligare jordbrukspolitik

VALET 2018 Vem satsar på bönderna? Det frågar sig mjölkbönderna Anki och Ingemar Arvidsson. Efter många tuffa år i mjölkkrisens spår hoppas de på att lantbruket hamnar högre upp på agendan i svensk politik.
NYHET Publicerad:

"Jag hoppas att Skatteverket låter mig vara i fred"

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns är fäbodbrukaren som tog strid mot Skatteverket - och vann. Men hennes dispens på kravet om kassaregister löper ut vid årsskiftet och dessutom har administrationskraven på personalliggare ökat. "Jag hoppas att Skatteverket låter mig vara i fred", säger hon.
NYHET Publicerad:

Hallå där…..Peter Funk, VD på Moelven Dalaträ AB i Mockfjärd

VALET 2018 "Framtidens kompetensförsörjning för industrin är viktig. Får vi inte ordning på skolan så kommer vi som driver företag att tappa konkurrensfördelar då vi inte kan rekrytera kompetenta medarbetare" det säger Peter Funk, vd på Moelven Dalaträ AB i Mockfjärd på frågan om vad  han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiken inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Många vill anställa – men LAS står i vägen

KRÖNIKA "Jag har mött så många småföretagare som går i tillväxttankar, men som tvekar. När jag frågar varför, lyfts nästan alltid LAS som en av de viktigaste orsakerna. Vill vi ha tillväxt måste vi reformera LAS så att den är relevant utifrån dagens verklighet. Mycket har förändrats mycket sedan 1974 då lagen tillkom", säger Teresa Bergkvist, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Funktionärsarbete ger elever vid SFI-utbildning nya kontaktnät

INTEGRATION På Arcus Utbildning och Jobbförmedling AB i Falun finns SFI-utbildningen där eleverna ges möjlighet att se och lära i samhället. Under 2018 års upplaga av Svenska Skidspelen i Falun deltog bland annat ett flertal elever som funktionärer, berättar Karin Nordström, lärare och handledare på Arcus i Falun.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildningar som möter branschernas behov

SKOLA/NÄRINGSLIV Företagen har stora rekryteringsbehov och letar efter kompetens som passar deras verksamheter. Skolorna har en viktig roll i att utbilda de unga för att möta arbetsmarknadens behov. I Älvdalens Utbildningscentrum möts skola och näringsliv och hittar samarbeten som är fruktsamma för eleverna, näringen och för kommunen.
NYHET Publicerad:

En välfärd i världsklass – genom konkurrens, effektiviseringar och ny teknik

VÄLFÄRD Välfärden står inför stora utmaningar. Vi ser en brist på arbetskraft och fler blir äldre. De i arbetsför ålder bär en försörjningsbörda för allt fler. Situationen kräver ett rejält omtag. Sverige behöver ta ett nytt välfärdskliv och det finns lösningar därute. Vi har goda exempel från kommuner som effektiviserat sin kärnverksamhet och vi ser hur innovationer och ny teknik skapar nya arbetssätt och lösningar. Om vi tar vara på de här möjligheterna kan vi få en välfärd i världsklass. Det skriver Teresa Bergkvist, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Projektarbete och UF-företagandet ger eleverna trygghet

SKOLA/NÄRINGSLIV På Hagströmska gymnasiet i Falun arbetar man övergripande med skolämnena i olika projekt. ”Istället för att man har en massa olika uppgifter i varje ämne så har man en uppgift som berör flera ämnen” säger Alicia Ingesson, elev på skolan.