"LAS måste förändras"

NYHET Publicerad

LAS Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, LAS, måste förändras med tanke på den kompetensbrist som råder i många branscher. Det menar Fredrik Bertils, VD på Elmab i Dala-Järna: "Vi måste kunna undanta vissa kompetenser från LAS för att företaget ska ha en chans att överleva i lågkonjunktur."

Fredrik Bertils, Elmab, Dala-Järna

Fredrik Bertils vd för Elamb i Dala-Järna vill att reglerna för LAS ändras.

Fredrik Bertils tycker att lagen om anställningsskydd, LAS, behöver reformeras. Även om Elmab just nu går som tåget, kan det komma en ny lågkonjunktur och då är det viktigt att företagen får behålla livsviktig kompetens.

– Det är jättesvårt att hitta personal i en glesbygdskommun som Vansbro. Jag tycker att vi måste kunna sätta undan en viss procent från turordningsreglerna. Säg att vi lyckats rekrytera en nyckelkompetens som har flyttat till kommunen för vår skull och så kommer det en svacka i ekonomin och vi måste låta den personen gå. Det blir ju skadligt för företaget, resonerar han.

Fredrik Bertils påpekar att arbetsmarknaden har förändrats mycket sedan LAS infördes 1974.

– På 1960- och 70-talet började man ofta en anställning efter skolan och var kvar till pensionen. Så ser det inte ut i dag, nu kanske ungdomar jobbar ett par år och byter jobb för att utvecklas. Men som reglerna ser ut nu, att man hamnar sist i turordningskön om man byter jobb, är inte utvecklande för någon. LAS har ett uråldrigt regelverk.

Elmab har i dag 50 anställda. De senaste tre åren har de anställt ungefär fem personer om året. Även om det har varit svårt att hitta personal med rätt kompetens så har det gått vägen, bland annat genom att ordna internutbildningar.

– Den största bristen är inom CNC-operatörer och där vill vi att de som söker ska ha en grundläggande utbildning. Svetsare, där ska det också finnas en grund. Vi har även montörer och målare och där kan vi lära upp på plats, säger Fredrik Bertils.

Han tycker också att provanställningstiden ska förlängas från dagens sex, till tolv månader. Inte minst med tanke på att internutbildningar kan ta flera år i anspråk.

– Man hinner inte få en klar bild av personen under sex månader. Personal är en stor investering och blir det fel så blir det dyrt. Jag tror att många företagare skulle kunna satsa mer om de vågade anställda, men risken är helt enkelt för stor.

De som försvarar LAS menar bland annat att lagen skyddar anställningstryggheten. Men Fredrik Bertils betonar att en reform av LAS inte har som syfte att göra sig av med personer som har jobbat länge på företaget.

– Tvärtom, vi behöver alla, inte minst de med lång kompetens. Vad det handlar om är att kunna säkerställa att vi har rätt kompetens på plats, så att företaget ska kunna överleva en lågkonjunktur. Det gör att företaget går bättre och räddar kvar jobb på sikt.

Edvin Larssons Mekaniska Aktiebolag AB startades 1946 av Fredrik Bertils gammelfarfar Edvin. Företaget erbjöd på den tiden tjänster inom smide åt lokala bönder och hade ett tiotal anställda. På 1960-talet ställdes verksamheten om till tillverkning av hydraulcylindrar, något som Elmab har jobbat med sedan dess. På 1900-talet tillkom även tillverkning av gripklor.

– Vi tillverkar cirka 50,000 hydraulcylindrar om året. Det är legotillverkning mot kundritningar, förklarar Fredrik Bertils.

Han äger Elmab tillsammans med sin bror Tom Bertils. Att de båda skulle gå in i familjeföretaget var ganska självklart.

– När jag hade gjort lumpen 1997 blev det en naturlig grej att jag gick in som anställd i bolaget. Tom kom in 2003 och 2008 gjorde vi en generationsväxling och tog över pappas del. Då omsatte vi ungefär 25 miljoner, säger Fredrik Bertils.

De sista tio åren har företaget expanderat rejält och prognosen för nästa år är en omsättning på 100 miljoner.

– Vi har flera kunder som har gett oss förtroendet att växa med dem och därför har vi investerat 18 miljoner i en ny maskinhall och nya maskiner. Satsningen har också gjort att vi har fått in några nya kunder, säger Fredrik Bertils.

Som arbetsgivare har han även varit med om tuffa perioder. Under finanskrisen 2008 stannade marknaden av helt och Elmabs omsättning sjönk med 11 miljoner på ett år.

– Vi var tvungna att lägga ett större varsel och tvingades också att låta någon gå. Det var tufft, säger Fredrik Bertils.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Viktigt att vi inte bara pratar om Google"

FÖRETAGSKLIMAT Om Google bygger serverhallar i Horndal innebär det ett lyft för regionen, menar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S). "Jag tror att de kommer att locka kompetens till länet som blir till nytta för alla. Men grunden i tillväxtarbetet är fortfarande våra aktiva företag".
NYHET Publicerad:

Näringslivsfrågorna ges högsta prioritet i Hedemora

FÖRETAGSKLIMAT Att förbättra för näringslivet är en prioriterad fråga för Hedemoras styrande koalition. "Vi sitter verkligen inte stilla i båten, utan jobbar på flera olika fronter", säger kommunalrådet Ola Gilén (S).
NYHET Publicerad:

Bra kommunal service är Säters filosofi

FÖRETAGSKLIMAT Säters kommun har haft en positiv utveckling de senaste åren, med låg arbetslöshet och stor efterfrågan på bostäder. " När vi blir fler invånare vill vi också växa på företagssidan", säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Dalarnas unga är företagsamma

NY RAPPORT Dalarna är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Den ökar sett till totalen, men också för såväl kvinnor som för unga personer. Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport, Företagsamheten i Dalarna 2019. "Dalarnas framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Teresa Bergkvist regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn visar starkast konjunktur i Dalarna

KONJUNKTUREN Arbetsmarknaden inom den privata sektorn i Dalarna har utvecklats något bättre det senaste halvåret jämfört med snittet för övriga Sverige. Störst tillväxt kommande halvår väntas inom bygg- och tjänstesektorn. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Gagnef vill vända den negativa trenden

FÖRETAGSKLIMAT "Det är genom växande och välmående företag vi skapar förutsättningar för hela kommunen med vård, skola och omsorg. Därför är det viktigt att ha ett välfungerande och positivt företagsklimat", säger Fredrik Jarl (C) som är nytt kommunalråd i Gagnef.
NYHET Publicerad:

Leksand vill fortsätta växa

FÖRETAGSKLIMAT Leksands kommun har satt upp ett mål om 18000 invånare år 2025. "Det är en rimlig befolkningsmängd om vi ska kunna behålla offentlig service och handel och klara kompetensförsörjningen till företagen", säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C).
NYHET Publicerad:

Falun behöver jobba på förtroendet för att främja tillväxten

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet" säger kommunalrådet Joakim Storck (C). För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Bostadsbrist orsakar kompetensbrist för Mora

FÖRETAGSKLIMAT Mora kommun jobbar för att lösa kompetensförsörjningen till både lokala företag och kommunens egna verksamheter. En viktig fråga att lösa är bostadsbristen. "Vi får hit kompetent personal, men om de inte hittar någonstans att bo så flyttar de igen", säger kommunalrådet Anna Hed (C).
NYHET Publicerad:

Industrins konkurrenskraft högt på agendan i Borlänge

FÖRETAGSKLIMAT För några år sedan kunde en pappersrulle från Borlänge ta sig till Göteborgs hamn på åtta timmar. I dag tar det tolv timmar. Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge, tycker det är dags att frågan om industrins konkurrenskraft lyfts regionalt.
NYHET Publicerad:

Orsa vill klättra i statistiken

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har som mål att vara bland de 100 bästa företagen i Svenskt Näringslivs kommunranking, senast år 2020. Det säger Mikael Thalin (C), kommunalråd i Orsa. För att nå dit ska kommunen bland annat jobba med bemötande och kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bostadsbyggandet en viktig fråga för Ludvika

FÖRETAGSKLIMAT Bostadsbyggandet rankades som den viktigaste frågan för Ludvika kommun att ta tag i vid den senaste mätningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Något som kommunalrådet Leif Pettersson (S) håller med om. "Vi ser en ökad inpendling från flera håll och det gör att bostadsbyggandet måste få bättre fart".
NYHET Publicerad:

Vansbro behöver både industrilokaler och bostäder för att utvecklas

FÖRETAGSKLIMAT För att vara en landsbygdskommun ligger Vansbro förhållandevis högt i Svenskt Näringslivs ranking. Men för att kommunen ska kunna utvecklas behövs fler bostäder. "Vi letar med ljus och lykta efter någon som vill bygga", säger kommunalrådet Stina Munters (C).
NYHET Publicerad:

För Rättvik är bygglovshanteringen en akilleshäl

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik har i flera års tid hamnat i topp bland dalakommunerna i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. "Vi har jobbat långsiktigt för att komma hit", säger kommunalrådet Annette Riesbeck (C). Nu vill hon ta tag i bygglovshanteringen för att planprocesserna ska gå snabbare.
NYHET Publicerad:

Smedjebacken vill utveckla besöksnäringen

FÖRETAGSKLIMAT Efter några år på botten i Svenskt Näringslivs ranking har Smedjebackens kommun vänt uppåt i statistiken. För att behålla den positiva utvecklingen vill kommunalrådet Fredrik Rönning (S) satsa på nyetableringar och turism. – Vi vill inte bli jättestora inom besöksnäringen, men det finns potential att växa.
NYHET Publicerad:

Infrastruktur en utmaning för Älvdalen

FÖRETAGSKLIMAT De närmaste åren kan vara oerhört avgörande för om det kan skapas hundratals nya arbetstillfällen i Idre, menar Torbjörn Wallin, vd för Idre Himmelfjäll AB. Precis som grannkommunen Malung-Sälen har Älvdalen en stark utveckling inom fjällturismen. Något som också innebär stora utmaningar för kommunen och det nya kommunalrådet Kjell Tenn (C).
NYHET Publicerad:

Kabelföretag går för högtryck – anställt 14 medarbetare på ett år

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kablego går för högtryck. 14 av de 36 medarbetarna anställdes på ett år. De flesta rekryterades via personliga kontakter eller annonser på Blocket, konstaterar ägarna Marie-Louise och Fredrik Fjägerås.
NYHET Publicerad:

Säljyrket borde vara ett högstatusjobb

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Statusen på säljyrket behöver höjas i Sverige. Det anser Daniel Erlandsson, vd på Din Elonbutik. "Allt med sälj är en avgörande kompetens i dag, så varför inte starta ett gymnasieprogram med säljinriktning?"