Politiker bör uppmuntra människors entusiasm och skaparkraft

NYHET Publicerad

SKATTER Ica-handlaren Mats Andersson i Falun har vuxit upp med traditionellt socialdemokratiska värderingar. Men nu upplever han en socialdemokrati som har tappat både hjärta och ryggrad. - Det behövs en politik som hjälper och stöttar entusiasmen hos människor som vill skapa något, i stället för att kväva den. Det är entreprenörsandan som skapar jobbtillfällen. Men i politiken i dag handlar det mest om röstfiske och taktik, säger han.

Mats Andersson, Mat i Slätta AB

Mats Andersson, Mat i Slätta AB

Mats Andersson ser personalen som sin allra största tillgång. Eller ”Ica-Mats” som han har kommit att kallas i området. En personlig relation med kundkretsen anser han vara mycket viktig och han är inte rädd att sticka ut och står för vad han tycker. Han uppmuntrar sin personal att göra det samma och han lägger mycket resurser på att skapa den laganda och tillit som bygger förtroende hos kunderna.

– Personalen är butikens hjärta och nerv. Det är oerhört avgörande att man lyckas rekrytera och behålla rätt personal. Regeringen har tyvärr tagit beslut som försvårar att anställa, bland annat när de fördubblade arbetsgivaravgifterna för ungdomar förra året. Detta är en stor utmaning för Ica som helhet eftersom vi är Sveriges största ungdomsarbetsgivare, säger Mats Andersson.

Tuff startsträcka

För 11 år sedan tog Mats Anderson över Ica Slätta i bostadsområdet Slätta i Falun. Butiken hade haft många år av vikande försäljningssiffror och affären var nedgången och behövde få en rejäl uppfräschning för att kunna överleva. Men Mats Andersson såg potentialen och tog över butiken. Några tuffa år följde, innan det tillslut gav resultat.

– Jag är uppvuxen i Slätta och hjärtat slår för området. Jag såg min chans att skapa något eget samtidigt som vi i personalen gjorde en välgärning för Slätta som bostadsområde. Skulle butiken försvinna skulle mycket av sammanhållningen och pulsen också försvinna, säger Mats Andersson. 

Entusiasmen måste uppmuntras

Mats Andersson jobbade nära nog dygnet runt under den första tiden. Stöttningen från familjen har varit viktig. Hans barn har varit till stor hjälp och arbetat i butiken när det har behövts. Trägen vinner och till slut tog sig Mats Andersson över den första stora puckeln.

– Många som vill starta egna företag är väldigt entusiastiska i början och tror att ett starkt engagemang ska räcka. Men det krävs en enorm personlig insats och ett stort risktagande.

De hårda inledande åren gav resultat. Nu är Ica Supermarket i Slätta ett företag som vilar på stabil grund.

– Även om företaget i dag står stadigt så upplever man som företagare hela tiden nya hotbilder. Nyetableringar av konkurrerande kedjor är på gång i Falun och det kan slå ut stora delar av vår omsättning. Det gäller att ha beredskap för sådant.

Mats Andersson skulle önska att politikerna i högre utsträckning såg det hårda och viktiga arbetet som företagarna gör för att sätta människor i arbete.

– Jag tror att många företagare kan uppleva att de går in i väggen när byråkratin hindrar dem. Det kan också handla om att den första anställningen inte motsvarar förväntningarna, eller att investeringarna blev dyrare än beräknat, eller att det inte blev många kronor kvar att ta ut lön för. Det behövs en politik som underlättar för dessa eldsjälar i stället för att hindra dem, säger Mats Andersson.

Regeringens förslag är kontraproduktiva

Han tycker att regeringen gång på gång lägger förslag som hindrar företagare i sin utveckling. Under 2016 fördubblades arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år. Det blev ett stort slag för hela handelsbranschen.

– Fördubblingen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar raderade natursligvis stora delar av resultatet. Vi behöver rekrytera ungdomar men blir det dyrare så blir man också mer försiktig. Det drabbar inte bara mig utan det drabbar många ungdomar som nu kanske inte får chansen att komma in med en fot på arbetsmarknaden.

Mats Anderson tycker även att de nya planerade 3:12-reglerna kan ta bort incitamentet för entreprenörer.

– Allt det slit och de risker som en företagare lägger ner ska kunna leda till en belöning längre fram. Men de 3:12-reglerna kan i ett slag förhindra företagare att ta ut den utdelning som de borde vara värda, säger Mats Andersson.

Han beskriver sig som en person som vill få människor att växa av egen kraft. Han tycker också att den traditionella socialdemokratin, som han själv är uppvuxen med, tillät människor att utvecklas samtidigt som man var garanterad ett skyddsnät. Men detta är nu ett minne blott, anser han.

– Det verkar som om socialdemokraterna har övergivit idén om att man ska göra sin plikt och kräva sin rätt. I stället stirrar man sig blind på att vissa yrken ska anses vara ”pigjobb” eller att det ska vara mindre värt att välja bort universitetet att bli hantverkare.

Henrik Sjögren

Fakta - Mat i Slätta AB

Verksamhet: Ica Supermarket livsmedelsbutik
Kommun: Falun
Ägare: Mats Andersson
Etableringsår: Mats Andersson tog över butiken år 2005
Antal anställda: 20 personer
Omsättning: runt 65 miljoner.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Våga misslyckas - se allt som en skola

GÄSTKRÖNIKA "Om du inte är beredd att misslyckas så kan du heller inte lyckas. Du måste våga ta steget ut ur din bekväma och kända vardag. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och har sedan barnsben fått höra att man kan se ”misslyckanden” som en skola. Man lär sig bäst genom att faktiskt prova saker i verkligheten, och ett ”misslyckande” leder också till större erfarenhet." Skriver Tom Sakofall, Nuvida AB i sin andra gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Trygga chefer sätter bättre löner

LOKALA LÖNER Genom att värdera och rangordna alla tjänstemäns arbetsuppgifter på företaget Morakniv får cheferna en helhetsbild av kompetens och löner även utanför den egna gruppen. Det leder till rättvisare löner och gör cheferna tryggare i sin lönesättning, enligt hr-chefen Pia Kadfalk.
NYHET Publicerad:

Politiker bör uppmuntra människors entusiasm och skaparkraft

SKATTER Ica-handlaren Mats Andersson i Falun har vuxit upp med traditionellt socialdemokratiska värderingar. Men nu upplever han en socialdemokrati som har tappat både hjärta och ryggrad. - Det behövs en politik som hjälper och stöttar entusiasmen hos människor som vill skapa något, i stället för att kväva den. Det är entreprenörsandan som skapar jobbtillfällen. Men i politiken i dag handlar det mest om röstfiske och taktik, säger han.
NYHET Publicerad:

Våga drömma stort, och våga prata om det

GÄSTKRÖNIKA "Jag har alltid drömt stort. Drömmarna har varierat oerhört mycket men har alltid varit av den karaktären att det låter omöjligt. Som liten ville jag bli rockstjärna, regissör i Hollywood och stormrik. Jag pratade alltid om dessa drömmar öppet i skolan och fick oftast ett hånskratt till svars eller att det är omöjligt. Här tändes nog en slags gnista där jag bestämde för att alla som inte trodde på mig banne mig skulle få se!" Skriver Tom Sakofall, Nuvida AB i sin första krönika.
NYHET Publicerad:

Christina & Åke Arnessons remissyttrande till skatteutskottet

ÖPPET BREV Med all respekt för att ni står inför en svår uppgift, och att er tid är begränsad, så vill vi ändå, allra ödmjukast be er att läsa vårt yttrande och därefter också reflektera över vilka signaler ni sänder ut.
NYHET Publicerad:

Mattias Richerts brev till skattutskottet

ÖPPET BREV "De föreslagna regeländringarna kommer att skicka tillbaka småföretagandet i Sverige till 90-talet. Då ägnade alla företagare mycket stor del av sin tid och kraft att försöka undvika att merparten av eventuellt överskott gick i skatt. Det handlade om överlevnadsinstinkt och ett ”rättvisetänk". Ett osunt beteende skapat av alltför högt skattetryck". Skriver Mattias Richert, vd för Lammet & Grisen i sitt brev till skatteutskottet med anledning av de föreslagna förändringarna i entreprenörsskatten.
NYHET Publicerad:

Johan Bobergs brev till skatteutskottet

ÖPPET BREV "Att genomdriva direkt skadliga förslag är snudd på en katastrof för Sverige. Den vänsterpolitik som bedrivs idag får mig att se 70-talet, där man spottade på företagare. Låt oss ha möjlighet att tjäna pengar på vår verksamhet. Det kommer att sprida sig och få människor att våga ta risker för att få det bättre. Skapa ett företagarklimat, inte ett företagarfientligt land. Det blir inte bra." Skriver Johan Boberg, vd för Edita Bobergs AB i sitt brev till skatteutskottet med anledning av de föreslagna förändringarna i entreprenörsskatten.
NYHET Publicerad:

Upprorsstämning bland Dalaföretagare

SKATTER Dalaföretagarna går till storms mot regeringens förslag att försämra de så kallade 3:12-reglerna. För nykläckte företagaren Niklas Jonsson är entreprenörsbanan inte lika attraktiv längre. "Jag och många andra entreprenörer som står i startgroparna kan nu välja att avstå", säger han.
NYHET Publicerad:

Vi skapar en skola där ingen hålls tillbaka

GÄSTKRÖNIKA "Sverige har aldrig varit ett rikare land materialistiskt sätt. Samtidigt ser vi en ökad psykisk ohälsa. Resultaten i skolan har under en lång tid sjunkit jämfört med andra länder, vad beror detta på? Kan det finnas ett samband?" Skriver Sakarias Winberg, Excel Education i sin femte och sista krönika.
NYHET Publicerad:

Debatt: Uppmaning till (S) - Ta snarast avstånd från farliga skatteförslag!

DEBATT För politiker som vill att det skapas fler jobb borde villkoren för våra företag vara särskilt viktiga. Vi är 62 företagare från Dalarna som är oroade för det förslag till nya regler för beskattning av ägarledda företag, den s.k. entreprenörsskatten eller även kallad 3:12-reglerna.  Vad vill länets socialdemokrater? Vi uppmanar er att snarast ta avstånd från farliga skattehöjningar på företagande och jobbskapande.
NYHET Publicerad:

Ny rekordnotering för Dalarnas företagsamhet

NY RAPPORT Företagsamheten uppgår enligt årets mätning till 11,5 procent av Dalarnas befolkning, vilket är en ny toppnotering. Även nyföretagsamheten ökar, vilket är tredje året i rad med stigande tal.
NYHET Publicerad:

En betraktares ord gjorde mig stolt

GÄSTKRÖNIKA Hösten 1997 kommer jag till arbetet som vanligt, byter om, stämplar in och börjar dagens arbete. Min chef kommer in strax före klockan 9. Han kommer fram till mig och frågar om jag var den person som ansvarade för gårdagens specialstädning i lobbyn/restaurangen. Jag svarar att det var jag som städade. Han replikerar genom att säga: ”Då kan du komma in på mitt kontor när du är klart här”. Det skriver Sakarias Winberg i veckans krönika.
NYHET Publicerad:

Försiktigt positiva signaler för Dalarna

KONJUNKTUR För tredje kvartalet i rad tror betydligt fler företag i Dalarna på högre produktions- och försäljningsvolym inom det närmaste halvåret. Närmare hälften av det tillfrågade företagen, 47 procent, svarar att prognosen är positiv. Motsvarande siffra för riket är 43 procent. Det framgår av svaren från Dalarnas företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Kläppens investeringar viktiga för hela bygden

DRIVKRAFT Kläppen är, trots att den öppnade sina portar redan 1982, den yngsta av Sälenfjällens skidanläggningar. Sakta men säkert har det vuxit till en av de största. Och Gustav Eriksson, vd för Kläppen Ski Resort skulle gärna se att regeringen kunde förstå företagens betydelse för landsbygdens utveckling. För Dalarnas landsbygd är just besöksnäringen en mycket viktig tillväxtmotor, men många av regeringens senaste förslag har varit ett hinder för utvecklingen.
NYHET Publicerad:

Tillsammans skapar vi kvalitet för våra barn

GÄSTKRÖNIKA "Nu, februari 2017, är vi cirka 120 vårdnadshavare, 60 barn och 20 anställda som tillsammans reser för att utmana och utmanas. Vi är alla medvetna om att vi var och en har en avgörande betydelse för att forma de bästa förutsättningarna som varje barn. Tillsammans, som team, med våra olikheter och olika erfarenheter är vi tillräckligt starka för att erbjuda möjligheter i varje omständighet vi möter." Skriver Sakarias Winberg i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagande för alla

KRÖNIKA "Vem är företagare? Är det kanske du? Eller är det kanske jag? Många associerar ordet företagare med en självsäker, höguppsatt person men det behöver inte alls vara så. Inte i de flesta fallen i alla fall. Din frisör kan vara en företagare, eller killen som lagar din bil. Tjejen som fixar dina naglar måste även sitta med bokföring och redovisa till Skatteverket. Och revisorfirman som i sin tur granskar hennes bokföring ägs av två företagare själva. Företagande finns runtomkring oss i vardagen, var vi än tittar." Skriver Sofia Kovler, studentmedarbetare hos Svenskt Näringsliv Dalarna i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Ska vi inte ens få spara till en ny gunga?

GÄSTKRÖNIKA "Jag tror på framtiden, på människor och myndigheter som öppnar dörrar till en värld där det omöjliga kan bli möjligt. Reepalus förslag kväver mer än vad det ger näring, för vår del innebär det att staten skulle lägga en våt filt över vår energi och vår skaparanda, därför ber jag regeringen att tänka om." Skriver Sakarias Winberg i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Nya 3:12-reglerna skadligaste förslaget någonsin

ENTREPRENÖRSKATT Andreas Löfström tog steget fullt ut som företagare den första januari 2016 då han startade Miljöanalys Scandinavia AB med uppdrag inom bland annat marksanering. I dag, ett år senare, driver han två bolag och ett tredje ligger i startgroparna. "Men om de nya 3:12-reglerna går i genom så kommer ena bolaget att läggas ner och det tredje kommer jag aldrig att starta, åtminstone inte i Sverige. Det är det skadligaste förslaget någonsin för små och medelstora företag, medan börsjättarna inte kommer märka någon större skillnad", säger Andreas Löfström.
NYHET Publicerad:

"Jag vill skapa en skola som slänger jantelagen i soptunnan"

GÄSTKRÖNIKA "Efter tio år som heltidspolitiker med både lokala, regionala och nationella uppdrag beslutade jag vecka nio 2015 att förändra och förnya mitt liv. Fredagen den 20 maj 2016 befinner jag mig i Arusha, Tanzania. Jag nås av beskedet på flygplatsen att Profilskolan Excel tillhör de 15 % som ansökt och blivit godkända av skolinspektionen att etablera ny skola i Sverige och känslorna - ”all over the place”." Skriver Sakarias Winberg, Profilskolan Excel i Leksand i sin första gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hej Stefan och välkommen till Dalarna!

ÖPPET BREV "Ni har sagt att ni kommer till Falun för att stärka gemenskapen mellan stad och land. Att ni vill fördjupa er i förutsättningarna för olika delar av Sverige. Jag tror att du och jag är överens om att jobben är en nyckelfråga för många av våra samhällsutmaningar. Jag tror också att ni i regeringen vet att de flesta nya jobben skapas i små och medelstora företag. Därför förutsätter jag att näringslivets frågor ligger högt på er agenda när ni är på besök här hos oss i Dalarna. " Skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna i ett öppet brev till stadsminister Stefan Löfven.