Visstid smörjmedel för dalaföretag

NYHET Publicerad

VISSTID Många företagare i Dalarna är beroende av visstidsanställningar och många av dem skulle få svårt att överleva om anställningsformen förbjöds. Dessutom skulle viktiga vägar in på arbetsmarknaden stängas. Trots detta signalerar nu Socialdemokraterna om att begränsa möjligheterna till visstidsanställningar.

För vissa branscher, som restaurangnäring, turism och assistansbranschen, är möjligheten till visstid i en överlevnadsfråga. Dessutom utgör visstidsanställningar en viktig språngbräda in på arbetsmarknaden för många ungdomar och andra grupper som har låga erfarenheter av den svenska arbetsmarknaden. Statistik från SCB visar att närmare en miljon fasta anställningar har skapats via allmän visstid sedan anställningsformen infördes 2007.

Trots de uppenbara fördelarna med visstidsanställningar har Socialdemokraterna öppnat för att gå fackförbundet Kommunal till mötes och slopa anställningsformen allmän visstid. Detta är en tydlig signal till landets företagare om att möjligheten till visstidsanställningar är något som kommer att motarbetas hårt från både fackligt som socialdemokratiskt håll.

Vi har talat med tre företagare i Dalarna om hur viktiga visstidsanställningar är för dem.

Ingemar Eberstål

Ingemar Eberstål, Banken bar & brasserie och Banken två rum & kök, Falun

Ingemar Eberstål, vd Banken bar & brasserie och Banken två rum & kök, Falun
”Visstidsanställningar är viktigt på så många plan. Vi skulle få stora svårigheter att överleva som företag om vi inte kunde ta in visstidsanställningar under de perioder då vi har som mest att göra. Dessutom skulle mycket färre människor få chansen att få in en fot på arbetsmarknaden som sedan kan leda till tillsvidareanställning. I princip alla de tillsvidareanställningar jag har gjort kommer från visstidsanställningar.

Många som söker sig till vår bransch faktiskt inte är ute efter en tillsvidareanställning. Många är ungdomar som vill arbeta extra under sin studietid, eller befinner sig mellan två jobb och vill arbeta extra. Många av mina anställda lägger själva sina scheman och de kan själva välja hur mycket de vill jobba. Väldigt få av dem vill jobba heltid hela tiden. Visstidsanställningarna gör arbetstiden mer flexibel. De anställda blir nöjda då de kan lägga ett schema som passar deras livssituation.

Jag ser visstidsanställningar som ett smörjmedel för den svenska arbetsmarknaden och denna typ av arbeten behövs om vi ska kunna sänka arbetslösheten.”

Roberth Klarqvist, Libra Assistans AB, Falun

Roberth Klarqvist, Libra Assistans AB, Falun

Roberth Klarqvist, vd Libra Assistans, Falun
”När vi får ett assistansuppdrag åt en person så anställer vi personal till just det aktuella uppdraget. På så vis är i princip alla våra anställda assistenter visstidsanställda. När assistansuppdraget upphör, eller när relationen mellan assistent och brukare inte fungerar som förväntat, så upphör också uppdraget. Om vi för tillfället inte har något annat assistansuppdrag att sysselsätta den anställde med så upphör också anställningen.

Vår bransch har så pass små marginaler att vi omöjligen skulle kunna avlöna personer som inte utför något uppdrag. Vi har oftast inte heller möjligheter eller resurser att omplacera personer till andra arbetsuppgifter.

Skulle möjligheten till visstid försvinna skulle även vårt företag försvinna och över tvåhundra anställda skulle förlora jobbet. Vi är inte ensamma. I Sverige finns många assistansbolag som i dag erbjuder människor en meningsfull väg in på arbetsmarknaden. I ett enda slag skulle denna möjlighet försvinna.”

Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort

Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort, Sälen

Gustav Eriksson, vd Kläppen Ski Resort AB
”Jag driver en fjällturismanläggning i Sälenfjällen. Det är en bransch där visstidsanställningarna utgör nästan hela personalstyrkan under högsäsong. Skulle vi behöva tillsvidareanställa alla personer vi anställer under högsäsong skulle vinsten snabbt utraderas under de månader då vår verksamhet går på lågvarv.

Om vi under dessa förutsättningar överhuvudtaget skulle gå runt så skulle vi i vart fall inte ha minsta möjlighet att expandera vår verksamhet så som vi har kunnat göra de senaste åren, med bland annat jätteinvesteringar i en gondollift. Det skulle ha förhindrat tillväxten i hela bygden med alla kringverksamheter som det har bidragit till.

De som söker sig till vår bransch har inte heller siktet inställt på tillsvidareanställningar. De flesta är ungdomar som vill passa på att göra något på egen hand innan de flyttar hemifrån, pluggar vidare eller funderar på vad de vill göra i framtiden. Jag tror att väldigt få av dessa ungdomar önskar jobba här i Kläppen på heltid året runt.

Jag tror att en påtvingad tillsvidareanställning skulle ge problem även för de anställda, då det kan innebära att man inte vågar lämna ett arbete när man väl har fått sin tillsvidareanställning, vilket kan leda till en inlåsningseffekt. Ett krav på tillsvidareanställningar skulle alltså inte bara hämma tillväxt. Det skulle även innebära sämre möjlighet för ungdomar att göra sina egna val i livet.  

Om Socialdemokraterna menar allvar med att få Europas lägsta arbetslöshet till år 2020 så borde de göra det lättare för företagare att anställa i stället för att lägga ännu fler hinder i vägen.”

Henrik Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Riksdagspolitiker på praktik hos Falukrögare

POLITIKERPRAKTIK Arbetsgivaravgifter och kompetensförsörjning var två av de stora samtalsämnena när riksdagspolitikern Peter Helander (C) besökte krögaren Ingemar Eberståls restaurang Banken Två Rum & Kök i Falun den 10 november. Men den huvudsakliga anledningen till besöket var brödbak – riksdagspolitikern fick känna på hur ett restaurangbiträde jobbar.
NYHET Publicerad:

Höjd arbetsgivaravgift miljonsmäll för företag

ARBETSGIVARAVGIFT Tre företagare vittnar om hur regeringens beslut att fördubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar slår mot resultatet och verksamheten i stort. Det är nedslående siffror som ger illavarslande besked – det kommer att bli betydligt svårare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden i framtiden.
NYHET Publicerad:

Hur ska framtidens arbetsförmedling se ut?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Under hösten har Arbetsförmedlingen debatterats flitigt på Dalarnas Tidningars debattsidor och den 8:e november bjöd Svenskt Näringsliv i Dalarna in till ett seminarium där Arbetsförmedlingens framtid diskuterades.
NYHET Publicerad:

"LAS måste moderniseras – annars ger jag upp"

LAS Lagen om anställningsskydd skapar osäkerhet och oro bland små och medelstora företag – inte bara för företagarna utan även för de anställda. Det kan Anna Karin Tyskhagen vittna om. Därför välkomnar hon nu det nyväckta politiska intresset för en modernisering av lagen.
NYHET Publicerad:

Jag vill ha bästa möjliga välfärd till lägsta möjliga kostnad

KRÖNIKA "Jag tror att du och jag är överens. Vi vill ha så hög kvalitet som möjligt inom skola, vård och omsorg. Antagligen tycker du som jag: att kvalitén dessutom behöver bli bättre än vad den är idag och att det här behöver vara ett av Sveriges stora fokusområden framöver. Men istället för att prata om detta är den offentliga debatten präglad av tuff och nära nog populistisk retorik med fokus på enskilda dåliga exempel. Det har vi inte råd med om vi på riktigt vill utveckla en bättre kvalitet." Skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet med allt – att bli anställd?

KRÖNIKA "Jag är förvisso medelålders, men jag har passerat genom "Den Svenska Skolans" alla år, och fler därtill. Jag är en av dem som, trots min rastlöshet och glappa käft, lyckades göra det på det sätt som lärarna önskade, och jag lämnade således varje utbildning med nära nog toppbetyg. Men om jag för 35 år sedan blivit betygsatt på att sälja en rymdfarkost hade saker och ting sett annorlunda ut för mig." Skriver Malin Floridan, entreprenör i Stora Skedvi i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAGEN Drygt 100 företagare deltog i Arbetsgivardagen som arrangerades i Mora av Svenskt Näringsliv Dalarna. En dag som bjöd på nyttig information och kunskap varvat med mingel och inspiration.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Reepalu vill bestraffa kvalitetsarbete

KRÖNIKA Om välfärdsutredningens förslag blir verklighet, så försvinner min uppskattade förskola. Gör vi inte positiva resultat, så kan jag inte erbjuda kvalitet. Kan jag inte erbjuda kvalitet, så varken kan eller vill jag driva min förskola vidare, skriver Eva Högberg, ägare till friförskolan Talento i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Dalarnas produktionstakt planar ut

KONJUNKTURLÄGET I nästan ett års tid har företagen i Dalarna haft en positiv utveckling när det gäller produktion- och försäljningsvolym. Nu vänder kurvan något och när företagen ser framåt så förutspår de mer normala nivåer, i linje med riket som helhet. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Tre av Dalarnas kommuner klättrar mest i hela Sverige

RANKING 2017 Dalarnas företagsklimat utvecklas mycket positivt. Hela 13 av länets 15 kommuner når en högre rankingplacering i år jämfört med förra året. Älvdalen är den kommun i Sverige som klättrat allra mest. Även Mora och Smedjebacken placerar sig på Sveriges topp-10-lista när det gäller förbättring av rankingplacering. Dalarnas bästa företagsklimat finns i Rättvik. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpps idag.
NYHET Publicerad:

Älvdalen är årets rankingraket

FÖRETAGSKLIMAT Älvdalen klättar 96 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är mer än någon annan kommun i landet. ”Vi företagare märker hur näringslivskontoret har arbetat med att öka sin tillgänglighet. Vi är glada över att det ger resultat”, säger Klas Eriksson som driver företag i kommunen.
NYHET Publicerad:

Ölbryggare: Gårdsförsäljning bra för turismen

GÅRDSFÖRSÄLJNING Möjlighet till gårdsförsäljning skulle betyda mycket för små bryggerier. Tre dalabryggare betonar att gårdsförsäljning är en viktig pusselbit för deras egen marknadsföring, och att det i förlängningen kan lyfta och utveckla besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "Jag är ledsen och besviken"

GÄSTKRÖNIKA "Mina medarbetare skulle behöva söka en ny arbetsplats och våra förskolebarn en annan förskola. Inte för att de inte trivs eller vill vara kvar, utan på grund av ett politiskt beslut som regeringen står bakom. Det gör mig ledsen", skriver välfärdsföretagaren Eva Högberg i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Förarbrist tvärnit för åkeribranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska åkare får allt större problem med att hitta utbildad arbetskraft. Det börjar bli en flaskhals. "När vi inte kan hitta tillräckligt många förare tvingas vi stå med tomma lastbilar", säger Jan Runberg, personalchef på Jale Åkeri i Mora.
NYHET Publicerad:

Löfven och Andersson – sluta slira och börja prata klartext!

KRÖNIKA "Menar regeringen allvar med att de vill skapa riktigt bra förutsättningar för våra företag? Vill de att jobb ska växa till, att fler ska komma in på arbetsmarknaden, att vi ska ha en tillväxt i ekonomin, ett ökat välstånd, mer pengar till välfärden, fler företag som investerar i nya och hållbara innovationer, produkter och tjänster? Ja, då måste de skapa rätt och tydliga förutsättningar!" Skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Konkurs på grund av Rot-förändringar

ARBETSMARKNAD Takläggningsföretaget Rustabo i Borlänge lämnade in en konkursansökan i augusti. Ett 40-tal personer riskerar att bli utan arbete. Huvudanledningen till konkursen är det sänkta Rot-avdraget, hävdar vd Mikael Puhakka.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde inspireras av våra lokalpolitiker

SOMMARKRÖNIKA "Jag önskar att våra riksdagspolitiker kunde ta lite mer intryck av sina partikollegor ute i våra dalakommuner. Det skulle kunna ge mer resurser till välfärden, fler jobb och ett mer hållbart samhälle." Det skriver Teresa Bergkvist, regionchef för Svenskt Näringsliv Dalarna i sin krönika
NYHET Publicerad:

Stora svårigheter att rekrytera medarbetare

KONJUNKTUR Enligt Dalarnas företagarpanel har 68 procent försökt att rekrytera medarbetare under de senaste sex månaderna. Fyra av fem svarande att det var mycket svårt eller ganska svårt att hitta en medarbetare. Hela 85 procent av de svarande angav brist på personer med rätt yrkeserfarenhet som huvudorsak till svårigheten att rekrytera. 46 procent uppgav bristen på personer med rätt utbildning som orsak.
NYHET Publicerad:

Inget utrymme för bättring med snäva lastbilsregler

TRANSPORTER Transportbranschens kör- och vilotider är så hårt hållna att man riskerar att få näringsförbud vid småfel. En missad paus på en minut kostar 500 kronor i böter. ”Det är inte bara lätt att göra fel, det är även svårt att göra rätt”, säger Fredrik Fagerström, vd för transportföretaget Godsservice.