Lärlingsutbildning i samarbete med lokala hotell

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Besöksnäringen är en av de snabbast växande branscherna i Sverige just nu. I dagarna startar den kommunala vuxenutbildningen i Gävle en lärlingsutbildning i samarbete med fem lokala hotell. Målet är att matcha arbetssökande mot hotellens växande behov av arbetskraft.

Enligt den svenska besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita behöver det rekryteras mer än 350 000 medarbetare innan 2023. Detta samtidigt som siffror från Skolverket visar att allt färre ungdomar söker sig till hotell- och restaurangutbildningar. I Gävle hoppas man att den nystartade lärlingsutbildningen ska kunna bidra till kompetensförsörjningen. Under sex månaders heltidsstudier får eleverna varva teoretiska studier med praktiskt arbete på ett av de fem hotellen. Karin Lundman, hotelldirektör för Scandic CH och Scandic Väst i Gävle, var en av dem som var snabb att nappa på kommunens initiativ.

Karin Lundman, Scandic CH och Scandic Väst

Karin Lundman, hotelldirektör för Scandic CH och Scandic Väst i Gävle

– Att vara lärling eller trainee är ett fantastiskt bra sätt att lära sig hotellbranschen på och ett jättebra sätt för oss att få in nya medarbetare. De som går utbildningen får lära känna oss och vi dem. Eftersom det här jobbet handlar mycket om hur du är som person så är det nyttigt att verkligen få prova yrket och se vad det innebär. Det är också en möjlighet för oss att visa hur roligt det är att vara verksam i vår bransch. Det är verkligen en vinn-vinn-situation, säger Karin Lundman.

Är det självklart för er att arbeta på det här sättet?
– Det är vanligt med praktik i vår bransch och det finns många liknande initiativ från både Arbetsförmedlingen, skolor och andra aktörer. Det vi såg som extra fördelaktigt med det här samarbetet var att vi fick vara med och skräddarsy innehållet utifrån våra behov och värderingar; vilka kunskaper och egenskaper som är viktiga att en person har om man ska jobba hos oss. Överlag brukar vi ställa oss positiva till den här typen av utbyten och försöka hjälpa så många vi kan med praktikplats. Det handlar ju om att ta ett samhällsansvar också.

Chans att få personalen att stanna länge

På Clarion Hotel Winn i Gävle resonerar man på ett liknande sätt. Hotellchefen Emma Norelius menar att det underlättar för dem att hitta rätt personer till jobbet.

Emma Norelius, hotellchef Clarion Hotel Winn
Foto: Stefan Estassy

Emma Norelius, hotellchef Clarion Hotel Winn

– När det blev en vuxenutbildning med den här inriktningen skrek vi ja direkt. Genom att jobba praktiskt hos oss får personen en tydligare bild av hur det är och därmed enklare att avgöra om det är något som han eller hon verkligen vill. Och vill man, så har man stora möjligheter hos oss. Just den biten ser jag också som en fördel med en vuxenutbildning. Där kan vi möta personer som kanske redan vet att de vill, men som hittills inte haft rätt erfarenhet för att komma in i hotellbranschen. Då är chansen större att man blir kvar längre, säger Emma Norelius.

Är det stor personalrörlighet i hotellbranschen?
– Jag upplever det som att det är mer rörligt idag än för tio år sedan. De yngre rör på sig på ett helt annat sätt idag än förr, många slutar för att de ska göra en långresa, flytta eller gå en kurs. Det var inte lika vanligt förr. Samtidigt ser vi att nio av tio som lämnar oss kommer tillbaka. En del redan efter några månader, andra efter ett år eller två. Vi försöker tänka långsiktigt i det här; genom att introducera människor i det här yrket på ett bra sätt och ge dem en vettig grund så blir de också bra ambassadörer för oss. Förhoppningsvis vill de stanna länge.

Effektivt sätt att lära sig

På Högbo Brukshotell i Sandviken har man också höga förväntningar på samarbetet med lärlingsutbildningen. Fredrik Ländin som är operativ hotellchef ser fördelar på både kort och lång sikt.

Fredrik Ländin, Högbo Brukshotell

Fredrik Ländin, Högbo Brukshotell

– I längden hoppas vi att det här gör att fler får upp ögonen för hotell- och restaurang; den här otroligt roliga branschen där ingen dag är den andra sig lik.  Kortsiktigt hoppas vi på hotellet, och inom vår koncern Winn Hotel Group, att vi hittar nya stjärnor till vårt team som vi kan anställa. Jag tror att kombinationen av mycket praktik ute hos oss och lite mindre tid i skolan är ett väldigt bra och effektivt sätt att lära sig. Och vi tycker det är fantastiskt att en så pass stor del av utbildningen är ute hos oss, säger Fredrik Ländin.

Hur fungerar den praktiska delen av utbildningen på plats hos er?
– Vi som tar hand om lärlingen har gått Skolverkets webbaserade handledarutbildning. Den rekommenderar jag varmt, oavsett vilken typ av praktik man har, eller vid upplärning av nya kollegor. Innan praktiken gör vi upp en plan för att allt ska bli så bra och effektivt som möjligt och bestämmer vilka perioder hen ska vara på respektive avdelning. Under praktiken får personen prova på helheten och får på så vis en väldigt bra kunskap och förståelse för många olika avdelningar. Vi har kontinuerlig avstämning med lärlingen och läraren så att allt går enligt plan. Den här personen kommer ganska snabbt bli en i gänget, vilket är riktigt kul. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Finns vilja, finns möjligheter

KRÖNIKA "Svenskt Näringslivs undersökning "Företagsamheten i Gävleborgs län 2019" visar på att i sju av regionens tio kommuner backar nyföretagsamheten och är den lägsta på tio år. Bland kvinnor och unga når nyföretagsamheten bottennoteringar. Sammantaget är nyföretagsamheten i vår region näst svagast i Sverige", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Lyckad regional UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Årets mest företagsamma dag i Gävleborg var torsdag den 14 mars i Iggesund. Då gick den regionala UF-mässan ”Entreprenörskap på riktigt 2019” av stapeln och Igge Camp fylldes av kreativitet, entreprenörskap och företagsamhet.
NYHET Publicerad:

Nordanstig satsar på företagsbesök

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs företagsklimat har stärkts det senaste året. Ola Wigg (S) är kommunstyrelsens ordförande. Han framhåller god kommunikation mellan kommunen och företagen som en väg för att stärka företagsklimatet ytterligare.
NYHET Publicerad:

”Från socialt perspektiv till arbetsmarknadsperspektiv”

INSPIRATION Hur kan företagen vara en del av lösningen i lokala insatser för jobb och integration? Hur kan kommunen underlätta och vara rådgivande för företagens väg genom myndighetsdjungeln? Hur höjer man tillsammans ambitionen för ett bättre lokalt företagsklimat? Det var några av frågeställningarna som diskuterades under Svenskt Näringslivs inspirationsdagar i mars 2019.
NYHET Publicerad:

Ockelbo lägger grunden för fortsatt stärkt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Ockelbos företagsklimat går framåt. Nu vill man fortsätta utveckla dialogen med företagare och jobba vidare med de insatser som påbörjats.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivsorganisation ska stärka Söderhamn

FÖRETAGSKLIMAT Sedan 2016 har företagsklimatet i Söderhamn stadigt försämrats och i den senaste rankingen hamnade kommunen på plats 289 av landets 290 kommuner. John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande, hoppas att en ny kommunal näringslivsorganisation ska hjälpa till att stärka företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Bottennotering för nyföretagsamheten i Gävleborg

NY RAPPORT I sju av länets tio kommuner backar nyföretagsamheten och är den lägsta på tio år. Bland kvinnor och unga når nyföretagsamheten bottennoteringar. Sammantaget är nyföretagsamheten i länet näst svagast i Sverige. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten i Gävleborgs län 2019. "Det är oroväckande siffror för Gävleborgs del", säger Lotta Petterson.
NYHET Publicerad:

Till ledande kommunpolitiker: Förbättra företagsklimatet

KRÖNIKA "Att det lokala företagsklimatet gradvis förbättras är mycket viktigt för möjligheten att starta och driva företag i vår region och därmed även för hur välståndet utvecklas här." Det skriver Lotta Petterson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Gävle klättrar försiktigt och siktar på topp 100

FÖRETAGSKLIMAT Det gick svagt framåt för Gävle i den senaste rankningen, men är ändå tredje sämst i länet med sin plats 254 av landets 290 kommuner. Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle, menar att kommunen ska jobba brett de kommande åren, med fokus på de områden där man har mest att utveckla.
NYHET Publicerad:

Höga förväntningar i Gävleborg

KONJUNKTUREN Företagen i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Gävleborg har en något mer optimistisk syn på konjunkturen det kommande halvåret jämfört med genomsnittet för övriga Sverige. Det visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Ovanåker siktar uppåt med förbättrad service

FÖRETAGSKLIMAT Ovanåker har näst bästa företagsklimat i länet, enligt den senaste rankingen. Kommunen har dock tappat 33 placeringar sedan förra enkäten och mest har man backat på området ”kommunpolitikernas attityder till företagande”. Håkan Englund (S), nytillträtt kommunalråd i Ovanåkers kommun, är självkritisk och lyfter förbättrad service från kommunens sida som ett av de övergripande målen för kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Oskar Simryd!

UNG FÖRETAGSAMHET Torsdag den 14 mars är det dags för Ung Företagsamhets årliga mässa - Entreprenörskap på riktigt – Gävleborgs största mässa med unga företagare!
NYHET Publicerad:

Hudiksvall jobbar brett och långsiktigt med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Hudiksvall fortsätter den positiva trend man haft sedan 2016 och klättrar 16 placeringar i den totala rankingen. Den största förbättringen, enligt enkätsvaren, är på området ”allmänhetens attityder till företagande”. Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall, lyfter fram förtroendeskapande insatser som en av nycklarna till ett starkt företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Hofors fortsätter framåt med näringslivet i fokus

FÖRETAGSKLIMAT Hofors företagsklimat fortsätter att gå starkt framåt. Sedan 2014 har kommunen klättrat från plats 281 till plats 91 vilket gör Hofors till klart bäst i länet.
NYHET Publicerad:

Omvärldsspaning och samverkan i fokus för klättrande Ljusdal

FÖRETAGSKLIMAT Ljusdal är den kommun i länet som klättrat mest på rankingen av företagsklimatet. Ljusdal finns idag på plats 225 av landets 290 kommuner i den totala rankingen, vilket gör dem till fjärde bäst i länet.
NYHET Publicerad:

Januariöverenskommelsen måste stärka svensk konkurrenskraft

SKATTER Överenskommelsen mellan S, C, L och MP kommer att ha stor betydelse för skattepolitiken framöver, då en lång rad punkter i överenskommelsen behandlar skatter. Det skriver Lotta Petterson och Johan Fall i en gemensam debattartikel.
NYHET Publicerad:

Konkurrenskraftigt EU är viktigt för vår region

KRÖNIKA I maj är det val till Europaparlamentet. Ett viktigt val i flera aspekter för oss som invånare i en exportberoende region, inte minst i betydelsen av våra företag och hur vår gemensamma välfärd skapas. Det skriver Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg, i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mötesplatser och kompetensutveckling ska ta Bollnäs framåt

FÖRETAGSKLIMAT Det går försiktigt framåt för Bollnäs företagsklimat. En klättring med 21 placeringar i rankingen placerar hälsingeorten på plats 257 av landets 290 kommuner. Enligt den senaste enkäten har det gått mest framåt inom områdena tillämpning av lagar och regler och tjänstemännens attityder till företagare.  Sämst utveckling, enligt enkätsvaren, har kommunen på området tele- och IT-nät.
NYHET Publicerad:

Ständig dialog och fortsatta aktiviteter i Sandviken

FÖRETAGSKLIMAT Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandvikens kommun, menar att de senaste årens enkätsvar visar att det finns en positiv trend i Sandviken. Genom ständig dialog med företagen och att fortsätta insatser och aktiviteter som påbörjats hoppas man att företagsklimatet ska förbättras ytterligare kommande år.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekvalitet.se ger fakta inför gymnasievalet i Gävleborg

GYMNASIEVAL Drygt 3 000 niondeklassare i Gävleborg och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.