Nordanstig satsar på företagsbesök

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs företagsklimat har stärkts det senaste året. Man har klättrat tio placeringar i rankingen och tagit ett rejält kliv framåt inom området ”tillgång till kompetens”. Bäst betyg från företagen får man på området ”konkurrens från kommunen”.

Ola Wigg
Foto: Nordanstigs kommun

Ola Wigg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig. Han framhåller god kommunikation mellan kommunen och företagen som en väg för att stärka företagsklimatet ytterligare.

Vad har ni för mål för mandatperioden kopplat till företagsklimatet?

– Vi vill stärka kommunikationen mellan näringslivet och kommunen. Det vill vi göra genom att låta Näringslivsrådet och Företagarföreningen få en tyngre roll i arbetet med exempelvis infrastrukturen. Vi arbetar också med konceptet ”en dörr in” som ska underlätta för våra företag att snabbare få den hjälp som efterfrågas, speciellt för ny- eller småföretagare. Utöver det ska vi utföra minst 20 organiserade företagsbesök per år.

Vilka är de viktigaste handlingspunkterna just nu kopplat till det lokala företagsklimatet?

– Vi har startat upp företagsbesöken och prioriterar de frågor som kommer upp under besöken, för att visa att vi tar våra duktiga företagare på allvar.

Vilka är de viktigaste prioriteringarna under mandatperioden kopplat till företagsklimatet?

– Jag tror att det viktigaste är att säkerställa en infrastruktur som fungerar, exempelvis detaljplaner, fiberanslutning och liknande.

Vad kan företagen göra om de vill bidra till förbättringen av företagsklimatet?

– Det är viktigt att föra en dialog mellan företag och kommunen. Både små och stora företag har allt att vinna på att samarbeta. Vi som kommun måste få veta vad som fungerar bra men även det som fungerar mindre bra. Annars kan vi inte utvecklas på rätt sätt, om vi bara tror att vi gör rätt. 

Vikten av mark, bostäder och upphandlingar

Per-Ola Wadin äger och driver Lindhs bageri i Bergsjö, Nordanstigs kommun och är sedan flera år tillbaka engagerad i den lokala företagarföreningen. Enligt honom har mycket hänt i kommunen det senaste året när det gäller företagsbesök och dialogen med företagen. Nu hoppas han att man fortsätter på inslagen väg och samtidigt jobbar vidare på andra viktiga områden. 

Per-Ola Wadin, Lindhs bageri

Per-Ola Wadin

Vilka är dina förväntningar på Nordanstigs kommun kopplat till ett förbättrat företagsklimat kommande mandatperiod?

– Från kommunens sida så har man kommit igång med företagsbesök och jobbat med att förbättra kommunikationen det senaste året och det är jättebra. Nu behöver man jobba på det här med att få fram industrimark. Både här i Bergsjö och i Gnarp finns det efterfrågan på färdig mark. Och då menar jag mark där det finns färdig infrastruktur. Där hoppas jag att man blir bättre och tar tag i frågan. Det handlar inte bara om att kunna erbjuda mark till nyetableringar, utan också till våra befintliga företag som vill växa och stanna kvar i kommunen.

– Bostäder är ett annat problem. Det finns efterfrågan i tätorterna men där finns inget ledigt. Där behöver kommunen och det kommunala bostadsbolaget starta upp och ta första steget till nybyggnation för att få privata aktörer att följa efter.

– En tredje sak som oroar framåt är inköpsorganisationen, nu när Inköp Gävleborg imploderar. Man pratar om något slags nätverk i Hälsingland, men det finns inget färdigt. Personligen förespråkar jag att vi ska ta kontakt med Sundsvalls motsvarighet och köpa tjänsten därifrån. En bra och fungerande upphandlingsorganisation är oerhört viktigt. Det kan göra att det upphandlas mer lokala varor och tjänster och att kommunen gör bättre affärer. Det blir en vinn-vinn-situation.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

220 UF-företag ställer ut vid mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Den 19 mars arrangeras årets regionala UF-mässa i Tennishallen på Hällåsen i Söderhamn. Mässan är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00 – 18.00 och avslutas med en pampig prisutdelning. "Det blir en energifylld dag full av inspiration, spännande idéer och företagsamma ungdomar där UF-företagen ställer ut och säljer sina varor och tjänster", säger projektledare Linnea Larsson.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Liten tillbakagång av antalet UF-elever i länet

UNG FÖRETAGSAMHET I år startar och driver 1256 gymnasieelever UF-företag i Gävleborg. Det är en minskning med 17 elever jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Ung Företagsamhet efter att registreringen stängde den 1 december.
NYHET Publicerad:

Stort kompetensbehov inom industrin

KRÖNIKA Trots att Gävleborg är det län i Sverige med högst arbetslöshet så har industrin i regionen väldigt svårt att hitta rätt kompetens. Inte minst saknas mängder av maskinoperatörer, tekniker, svetsare och mekaniker. Det är hög tid att denna obalans åtgärdas genom effektivare satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet – en fråga i näringslivets fokus

FÖRETAGSBESÖK Sandviks och Nilars hållbarhetsarbete lockade Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det finns en genuin vilja i näringslivet att göra något bra för klimatet, konstaterar han, efter att ha besökt 300 företag runt om i landet.
NYHET Publicerad:

Politiker, prioritera brotten mot företagare!

KRÖNIKA "Vi möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige men så är det inte i dag", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Svenska skolor saknar undervisningskultur i matte"

FORSKNING "Nyutbildade svenska lärare skulle vilja undervisa matematik på ett annat sätt, men de vet inte hur och de kan inte börja experimentera i en klass", säger Yukiko Asami Johansson, matematikforskare vid Högskolan i Gävle.
NYHET Publicerad:

UF Gävleborg bäst i Sverige på grundskolan

UNG FÖRETAGSAMHET Under förra läsåret uppvisade Ung Företagsamhet Gävleborg de bästa resultaten i Sverige vad gäller läromedel och utbildningar till barn och ungdomar inom grundskolan.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet viktigt för Gävleborg

ENTREPRENÖRSKAP I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav föreligger är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Det skriver styrelsen för Ung Företagsamhet Gävleborg i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Allt blinkar rött – ekonomin bromsar in

KRÖNIKA Vi möts i rask takt av att världskonjunkturen försämras. Att Sverige och vår region dras med i den globala konjunktursvackan är därmed ingen överraskning. Detta scenario har flera bedömare förutspått sedan en bra tid tillbaka. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Välbesökt Arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG För femte året i rad arrangerade Svenskt Näringsliv i Gävleborg en arbetsgivardag för medlemmar i länet. Intresset för de nio valbara seminarierna var stort och över 100 personer deltog.
NYHET Publicerad:

Fem av tio kommuner faller i årets ranking

RANKING 2019 Gävleborgs bästa företagsklimat finns fortsatt i Hofors. Däremot faller kommunen med hela 50 placeringar från förra årets mätning. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpptes idag.
NYHET Publicerad:

Överdramatisera inte Arbetsförmedlingens omdaning

KRÖNIKA I januariavtalet slås det fast att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Det är lovvärt och kommer inte en dag för sent. Samtidigt pågår en omdaning av såväl kontorsnät och personalstyrka. I det läge som råder ska vi varken överdriva, eller underdriva, konsekvenserna av en sådan omställning. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mattias Durnik

FÖRETAGSKLIMAT Den 1 augusti började Mattias Durnik som näringslivsdirektör i Gävle kommun. Vi passade på att gratulera och ställa några frågor.
NYHET Publicerad:

Nytt spännande läsår med UF

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Gävleborg kickar i dagarna igång ett nytt läsår och nya elever ska utbildas i entreprenörskap, starta och driva sina UF-företag. ”Vi tror på unga människor och vill att de ska våga tro på sin egen företagsamhet”, säger Anna Leima, regionchef Ung Företagsamhet Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Underkänt betyg kräver krafttag i offentlig upphandling

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Det är oroande eftersom det i sin tur innebär en minskad konkurrens om uppdragen. Min uppmaning är därför följande. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Gävleborg i Sverigebotten på patent

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik över ansökningar som gjordes under 2018. Av denna statistik framkommer att Gävleborg ligger i Sverigebotten beträffande nationella patentansökningar per invånare.