Nordanstigs företagsklimat faller för andra året i rad

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs kommun har fallit ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och hamnar på plats 237 av totalt 290 kommuner. Kommunalrådet Monica Olsson (S) säger att kommunen har mycket att jobba med, men menar också att placeringen bara är en jämförelse med andra kommuner.

Monica Olsson

"Vi har i vissa delar blivit bättre men det syns inte eftersom vi i totalrankingen har tappat placeringar", säger kommunalrådet Monica Olsson (S).

Nordanstigs kommun är en liten kommun med runt 9 500 invånare. Huvudorten är Bergsjö men kommunen är utsprid på flera mindre orter av ungefär samma storlek, som Gnarp, Harmånger, Hassela och Strömsbruk.

– Vi har ett rikt näringsliv, där tillverkningsindustrin står för en stor del. Övriga finns bland annat inom jordbruk och skogsbruk och en växande besöksnäring. Omkring tusen företagare finns i vår lilla kommun. Det är viktigt att de får rätt förutsättningar att bedriva sitt arbete, säger Monica Olsson.

De större företagen är SMP AB som tillverkar redskap för grävmaskiner och grävlastare, samt Plyfa AB, i Hassela, som tillverkar faner. Dessutom finns några större företag inom välfärdssektorn, med hemtjänst och personlig assistans.

– Som liten och geografiskt utspridd kommun har vi en hel del utmaningar som större kommuner i de mer tätbefolkade delarna av landet inte har. Vi kämpar hela tiden för att E4:an ska bli fyrfältsväg och vi har en fiberutbyggnad som går för sakta. Naturligtvis spelar sådant in för att förbättra företagsklimatet, säger Monica Olsson.

Mycket finns att förbättra

Men hon är även självkritisk. Kommunikationen med företagarna är något som hon vet måste förbättras för att få bättre insikt i näringslivets behov.

– Vi får ofta höra att vi måste lyssna på och tala mer med företagarna. Även om vi gör våra företagsbesök och har våra forum och mötesplatser måste vi jobba ytterligare med detta.

Men hon vill också peka på insatser som faktiskt har gjorts de senaste åren. En särskild satsning mot skolan har gett bra resultat.

– Vi låter eleverna på våra skolor vara ute på företagen en eller två dagar i månaden under en hel termin. Detta avlutas sedan med en mässa med både elever och företag representerade, där eleverna berättar om företagen. Jag tror att ungas kontakt med näringslivet är viktigt, säger Monica Olsson.

I övrigt vill hon lyfta företagarföreningarna och näringslivsrådet där det finns representanter från både näringslivet och kommunens politiker och tjänstemän. En annan insats som kommunen jobbar med är ”Förenkla, helt enkelt”, som är en dörr in för de företagare som vill ha hjälp med kommunala ärenden. Man ska sedan bli lotsad till rätt instans.

Söker gärna inspiration hos andra kommuner

Monica Olsson är medveten om att andra kommuner kan ha lyckats bättre med att utveckla sitt näringslivsklimat och hon låter sig gärna inspireras av dessa.

– En kommun som vi har fått mycket inspiration av är Timrå. De har arbetat hårt med flexibilitet, service och dialog och därigenom klättrat till toppen vad gäller företagsklimatet. Dessutom kommer vi att titta närmare på Rättvik, som har en vinnande modell för tillväxt och tillsyn, som kanske skulle gagna oss, säger hon.

Hon hoppas att arbetet kan ge resultat och få Nordanstigs kommun att klättra på rankingen i framtiden.

– En ranking visar visserligen bara hur bra vi har blivit i förhållande till andra, men vi har mycket att jobba på och vi siktar på en bättre placering nästa år, avslutar Monica Olsson.

Henrik Sjögren

Fakta Nordanstigs kommun

Invånarantal: Ca 9 500 personer

Politiskt styre: En majoritet bestående av (S), (C) och (MP).

Kommunstyrelsens ordförande: Monica Olsson (S)

Antal aktiva bolag: 1 008 (skogs- och jordbruksfastigheter ej inräknade.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

VALET 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.