Nordanstigs företagsklimat faller för andra året i rad

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs kommun har fallit ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och hamnar på plats 237 av totalt 290 kommuner. Kommunalrådet Monica Olsson (S) säger att kommunen har mycket att jobba med, men menar också att placeringen bara är en jämförelse med andra kommuner.

Monica Olsson

"Vi har i vissa delar blivit bättre men det syns inte eftersom vi i totalrankingen har tappat placeringar", säger kommunalrådet Monica Olsson (S).

Nordanstigs kommun är en liten kommun med runt 9 500 invånare. Huvudorten är Bergsjö men kommunen är utsprid på flera mindre orter av ungefär samma storlek, som Gnarp, Harmånger, Hassela och Strömsbruk.

– Vi har ett rikt näringsliv, där tillverkningsindustrin står för en stor del. Övriga finns bland annat inom jordbruk och skogsbruk och en växande besöksnäring. Omkring tusen företagare finns i vår lilla kommun. Det är viktigt att de får rätt förutsättningar att bedriva sitt arbete, säger Monica Olsson.

De större företagen är SMP AB som tillverkar redskap för grävmaskiner och grävlastare, samt Plyfa AB, i Hassela, som tillverkar faner. Dessutom finns några större företag inom välfärdssektorn, med hemtjänst och personlig assistans.

– Som liten och geografiskt utspridd kommun har vi en hel del utmaningar som större kommuner i de mer tätbefolkade delarna av landet inte har. Vi kämpar hela tiden för att E4:an ska bli fyrfältsväg och vi har en fiberutbyggnad som går för sakta. Naturligtvis spelar sådant in för att förbättra företagsklimatet, säger Monica Olsson.

Mycket finns att förbättra

Men hon är även självkritisk. Kommunikationen med företagarna är något som hon vet måste förbättras för att få bättre insikt i näringslivets behov.

– Vi får ofta höra att vi måste lyssna på och tala mer med företagarna. Även om vi gör våra företagsbesök och har våra forum och mötesplatser måste vi jobba ytterligare med detta.

Men hon vill också peka på insatser som faktiskt har gjorts de senaste åren. En särskild satsning mot skolan har gett bra resultat.

– Vi låter eleverna på våra skolor vara ute på företagen en eller två dagar i månaden under en hel termin. Detta avlutas sedan med en mässa med både elever och företag representerade, där eleverna berättar om företagen. Jag tror att ungas kontakt med näringslivet är viktigt, säger Monica Olsson.

I övrigt vill hon lyfta företagarföreningarna och näringslivsrådet där det finns representanter från både näringslivet och kommunens politiker och tjänstemän. En annan insats som kommunen jobbar med är ”Förenkla, helt enkelt”, som är en dörr in för de företagare som vill ha hjälp med kommunala ärenden. Man ska sedan bli lotsad till rätt instans.

Söker gärna inspiration hos andra kommuner

Monica Olsson är medveten om att andra kommuner kan ha lyckats bättre med att utveckla sitt näringslivsklimat och hon låter sig gärna inspireras av dessa.

– En kommun som vi har fått mycket inspiration av är Timrå. De har arbetat hårt med flexibilitet, service och dialog och därigenom klättrat till toppen vad gäller företagsklimatet. Dessutom kommer vi att titta närmare på Rättvik, som har en vinnande modell för tillväxt och tillsyn, som kanske skulle gagna oss, säger hon.

Hon hoppas att arbetet kan ge resultat och få Nordanstigs kommun att klättra på rankingen i framtiden.

– En ranking visar visserligen bara hur bra vi har blivit i förhållande till andra, men vi har mycket att jobba på och vi siktar på en bättre placering nästa år, avslutar Monica Olsson.

Henrik Sjögren

Fakta Nordanstigs kommun

Invånarantal: Ca 9 500 personer

Politiskt styre: En majoritet bestående av (S), (C) och (MP).

Kommunstyrelsens ordförande: Monica Olsson (S)

Antal aktiva bolag: 1 008 (skogs- och jordbruksfastigheter ej inräknade.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.