Nordanstigs företagsklimat faller för andra året i rad

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs kommun har fallit ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och hamnar på plats 237 av totalt 290 kommuner. Kommunalrådet Monica Olsson (S) säger att kommunen har mycket att jobba med, men menar också att placeringen bara är en jämförelse med andra kommuner.

Monica Olsson

"Vi har i vissa delar blivit bättre men det syns inte eftersom vi i totalrankingen har tappat placeringar", säger kommunalrådet Monica Olsson (S).

Nordanstigs kommun är en liten kommun med runt 9 500 invånare. Huvudorten är Bergsjö men kommunen är utsprid på flera mindre orter av ungefär samma storlek, som Gnarp, Harmånger, Hassela och Strömsbruk.

– Vi har ett rikt näringsliv, där tillverkningsindustrin står för en stor del. Övriga finns bland annat inom jordbruk och skogsbruk och en växande besöksnäring. Omkring tusen företagare finns i vår lilla kommun. Det är viktigt att de får rätt förutsättningar att bedriva sitt arbete, säger Monica Olsson.

De större företagen är SMP AB som tillverkar redskap för grävmaskiner och grävlastare, samt Plyfa AB, i Hassela, som tillverkar faner. Dessutom finns några större företag inom välfärdssektorn, med hemtjänst och personlig assistans.

– Som liten och geografiskt utspridd kommun har vi en hel del utmaningar som större kommuner i de mer tätbefolkade delarna av landet inte har. Vi kämpar hela tiden för att E4:an ska bli fyrfältsväg och vi har en fiberutbyggnad som går för sakta. Naturligtvis spelar sådant in för att förbättra företagsklimatet, säger Monica Olsson.

Mycket finns att förbättra

Men hon är även självkritisk. Kommunikationen med företagarna är något som hon vet måste förbättras för att få bättre insikt i näringslivets behov.

– Vi får ofta höra att vi måste lyssna på och tala mer med företagarna. Även om vi gör våra företagsbesök och har våra forum och mötesplatser måste vi jobba ytterligare med detta.

Men hon vill också peka på insatser som faktiskt har gjorts de senaste åren. En särskild satsning mot skolan har gett bra resultat.

– Vi låter eleverna på våra skolor vara ute på företagen en eller två dagar i månaden under en hel termin. Detta avlutas sedan med en mässa med både elever och företag representerade, där eleverna berättar om företagen. Jag tror att ungas kontakt med näringslivet är viktigt, säger Monica Olsson.

I övrigt vill hon lyfta företagarföreningarna och näringslivsrådet där det finns representanter från både näringslivet och kommunens politiker och tjänstemän. En annan insats som kommunen jobbar med är ”Förenkla, helt enkelt”, som är en dörr in för de företagare som vill ha hjälp med kommunala ärenden. Man ska sedan bli lotsad till rätt instans.

Söker gärna inspiration hos andra kommuner

Monica Olsson är medveten om att andra kommuner kan ha lyckats bättre med att utveckla sitt näringslivsklimat och hon låter sig gärna inspireras av dessa.

– En kommun som vi har fått mycket inspiration av är Timrå. De har arbetat hårt med flexibilitet, service och dialog och därigenom klättrat till toppen vad gäller företagsklimatet. Dessutom kommer vi att titta närmare på Rättvik, som har en vinnande modell för tillväxt och tillsyn, som kanske skulle gagna oss, säger hon.

Hon hoppas att arbetet kan ge resultat och få Nordanstigs kommun att klättra på rankingen i framtiden.

– En ranking visar visserligen bara hur bra vi har blivit i förhållande till andra, men vi har mycket att jobba på och vi siktar på en bättre placering nästa år, avslutar Monica Olsson.

Henrik Sjögren

Fakta Nordanstigs kommun

Invånarantal: Ca 9 500 personer

Politiskt styre: En majoritet bestående av (S), (C) och (MP).

Kommunstyrelsens ordförande: Monica Olsson (S)

Antal aktiva bolag: 1 008 (skogs- och jordbruksfastigheter ej inräknade.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sundsvallsbutik bepansrar skyltfönstret och låser dörren

BROTTSLIGHET Att jobba i klädbutik har blivit ett högriskyrke. Företagaren Per-Erik Christensen i Sundsvall har fått nog. Nu har han satt fjärrlås på butiksdörren och installerat pansarglas i skyltfönstret för att undvika inbrott.
NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Sundsvalls framtid är digital

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommunalråd Peder Björk gläds åt kommunens framgångar som IT-kluster, och tror på fler digitala etableringar. Oppositionsrådet Jörgen Berglund efterlyser dock bättre attityder gentemot företagen från kommunens sida.
NYHET Publicerad:

Ökade ansökningar till yrkesprogrammen i Falkenberg

SKOLA NÄRINGSLIV. Intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet är på uppgång i Falkenbergs kommun. För tredje året i rad ökar sökande till yrkesprogrammen avseende förstahandsval. ”2015 var en bottennotering för oss, men nu är vi uppe på samma nivåer som för fem-sex år sedan. Det känns jätteroligt.”, säger Ulf Olsson, ansvarig gymnasieskolan Falkenbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Vågar ni starta i Nybro?

FÖRETAGSBESÖK Ja, det var den frågan som dök upp när Lisa Ammert och Nina Albrektsson beslutat sig för att öppna sin restaurang Café Hos Oss, i gamla Pukebergs Glasbruks utställningshall.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

Personalbrist och full orderbok tvingar Byggtec att bromsa

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Byggtec har just nu 70 anställda, men för att klara alla inneliggande beställningar behöver man ytterligare 15 medarbetare framåt våren. "Vi har exceptionellt mycket att göra. "Så här hög beläggning har företaget inte haft någon gång sedan starten 2006. Orderboken är redan fulltecknad för hela 2018 och vi måste avstå från att räkna på nya jobb", konstaterar Jan-Erik Silfverberg, vd på Byggtec Gävleborg AB i Gävle. 
NYHET Publicerad:

Fokus på svagheter ska stärka Hyltes företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Nu har turen kommit till Hylte.
NYHET Publicerad:

Regeringen slår mot småföretagare inom byggindustrin

ENTREPRENÖRSANSVAR Regeringens förslag att ge företag inom byggindustrin ett ökat ansvar för sina underleverantörer får skarp kritik från såväl branschen som Svenskt Näringslivs expert. "Förslaget riskerar att slå mot små företag, på väg att etablera sig på marknaden", säger arbetsmarknadsexpert Ola Brinnen.
NYHET Publicerad:

Skinnskatteberg tänker klättra tio placeringar i år

FÖRETAGSKLIMAT Varje år gör Svenskt Näringsliv en kommunranking över det lokala företagsklimatet. 2016 hamnade Skinnskatteberg sist, förra året klättrade kommunen nio placeringar, till plats 281. Men på kommunen har man betydligt högre ambitioner än så. "I år ska vi klättra högre upp på listan", säger Therese Kihlander, samordnare turism och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Habo satsar på topplacering

FÖRETAGSKLIMAT. Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivsansvariga om hur de arbetat baserat på förra årets resultat och vad de har för målsättningar för 2018 års enkät. Först ur är Habo kommun.
NYHET Publicerad:

10 000 nya jobb i samband med Landvetter Airports expansion

TILLVÄXT. Göteborg Landvetter Airport har haft en stadig tillväxt av flygresenärer de senaste 20 åren och en kraftig ökning på senare tid. Fortsatt ökat behov från näringslivet och privatresenärer gör att Landvetter flygplats nu gör en miljardsatsning för att utöka kapaciteten.
NYHET Publicerad:

Företagarfrågor lyfts till högsta nivå i Halmstad

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Halmstad.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Nybro: Utvecklingsprogrammet kom som en sen julklapp

SAMARBETE Ett bättre företagsklimat är målet när fem kommuner inleder ett samarbete med Svenskt Näringsliv. ”Vi vill verkligen jobba med dessa frågor långsiktigt och strategiskt”, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande i Nybro.
NYHET Publicerad:

Ny turné för Uppsalas ”bygglovsbil”

SERVICE Idén med mobil handläggning i Uppsalas mindre tätorter gick hem hos företagare. Nu vill kommunen nå ännu fler med sin "bygglovsbil". ”Vi vill bli den bästa landsbygdskommunen”, säger byggchef Christian Blomberg.