Nya vattenavgifter drabbar Gävleföretag

NYHET Publicerad

HÖGRE TAXA Installera nya mätare, annars höjs vattenkostnaderna. Det är budskapet från kommunala Gästrike Vatten till företag och privatpersoner i Gävle. "Vi har fått en prishöjning på drygt 600 procent. Det här är en politisk konstruktion som till och med de själva har svårt att förklara hur det fungerar", säger en företagare.

vattenmatare
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Svante Holmberg

Svante Holmberg anser att det här bara är ytterligare ett av många dåliga beslut som drabbar företagen i Gävle kommun.

Gästrike Vatten ansvarar för vattenförsörjning i Gävle och de tre kommunerna Hofors, Ockelbo och Älvkarleby. Nu har man, med mycket kort varsel, ändrat sättet att ta betalt för förbrukningen. Målsättningen är att stärka de egna intäkterna och garantera att 70 procent kommer från fasta avgifter och 30 procent av den rena förbrukningen.

– Så skulle jag också vilja ha det, säger Svante Holmberg som driver företaget Harmånge Inrednings AB i Gävle och som reagerat på både taxeändringen i sig och sättet som den genomförts.

– Jag har inte fått någon förhandsinformation utan plötsligt damp det ner en faktura där våra kostnader ökat från 1 700 kronor per år till 12 000 per år. Det är en prisökning på åtminstone 600 procent.

För att undvika den chockartade kostnadsökningen har Svante Holmberg och andra som reagerat fått rådet att installera en ny, mindre vattenmätare. Den ger en minskad vattentillströmning och därmed ska kostnaderna återgå till de som var tidigare. Gästrike Vatten kan dock inte garantera att det gäller alla kunder.

– Hälften av kunderna får lägre avgifter och hälften högre avgifter, säger Torbjörn Wallin som är projektledare på Gästrike Vatten.

Han erkänner också att informationen kring taxeförändringen inte har fungerat som den skulle när det gäller Svante Holmbergs företag men påpekar att information kring taxeförändringen har använt ”minst 14 olika kanaler beroende på målgrupp”. Han har också varit i personlig kontakt med Svante Holmberg.

– Det mötet bekräftade bara att jag fått en våldsam taxehöjning. På det stora hela har det också varit svårt att förstå regelverket. Som jag ser det är det en politisk konstruktion och det finns inte tillräckligt med logiska argument så då uppfinner man förklaringar som passar, säger Svante Holmberg.

Det är också brukarna som måste stå för installationen av en ny och mindre vattenmätare. Själva mätaren är kostnadsfri men arbetet att installera den kräver en investering på 5 000-20 000 kronor. Företag med stor och oregelbunden vattenförbrukning måste dock ha kvar den stora mätaren som alltså höjer kostnaderna. De har fått rådet att installera en utjämningstank som kan styra vattenflödet och därmed klara sig med en mindre mätare.

– Men det är ju ytterligare en kostnad, säger en företagare som föredrar att vara anonym.

Personer som Svenskt Näringsliv varit i kontakt med menar att den nya taxekonstruktionen riskerar att minska viljan att hushålla med vatten. Med 70 procent i fast kostnad finns det knappast något incitament att spara på förbrukningen eftersom det bara marginellt påverkar den totala utgiften. Det är något som Gästrike Vatten oroat sig för men hänvisar till att undersökningar kring liknande taxeförändringar på annat håll, visar på en inledande ökad förbrukning som sedan återgått till normalt läge: ”Vi är medvetna om att den nya taxan kommer att förändra den totala årskostnaden både positivt och negativt för våra kunder”, skriver Gästrike Vatten i en kommentar till Svenskt Näringslivs rapportering.

Svante Holmberg tycker att det här bara är ytterligare ett av många dåligt skötta beslut som drabbar företagen i kommunen.

– Som företagare är man chanslös inför sånt här, men att ensidigt ändra förutsättningarna på det här sättet är att gå över gränsen. Till slut måste man säga ifrån. Vi har en verksamhet i Östersund också och vi skulle kunna flytta dit. Det tror jag inte vi gör men det gäller principen att vi som företagare behandlas så här av myndigheterna. Det finns en stor ilska bland företagen i kommunen.

– Det visar sig ju också att jag hade otur i lotteriet med de nya vattentaxorna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ovanåker tar täten i Gävleborg

FÖRETAGSKLIMAT I fyra av Gävleborgs tio kommuner ger de lokala företagen ett sämre betyg av företagsklimatet än vid föregående år. Samtidigt förbättrar tre kommuner sina betyg och tre ligger kvar på samma nivå som tidigare mätning. Det visar de nya enkätsvaren som Svenskt Näringsliv publicerar idag.
NYHET Publicerad:

Gävleborg påverkat av coronakrisen

KONJUNKTUR Företagen i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Gävleborg har drabbats av rådande tid i samma utsträckning som riket i stort. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "I länet är det en blandad bild som tornar upp sig. Dels finns det företag i länet som går bra, sedan finns det företag som befinner sig i någorlunda balans och sedan finns det företag som har det riktigt tufft", säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Coronan gav Cibes Lift en tidig högerkrok

CORONAKRISEN "Att coronakrisen var på väg fick vi tydliga indikationer om så fort allting började i Kina. Den första högerkroken träffades oss vid månadsskiftet januari-februari. Kina är vår största marknad och svarar för drygt en tredjedel av omsättningen", säger Per Lidström, vd på Cibes Lift Group.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Hyresstödet måste nå fler

CORONAKRISEN "Medan vissa delar inom e-handeln ser positiva försäljningskurvor så har konsekvenserna för oss i partybranschen varit förödande. Vi ser ett tapp i försäljningen på mer än 50 procent", säger Joel Svensson som driver Partykungen.se. Nu vill han att staten tillåter fler företag att ta del av hyresstödet, samtidigt som det inte är villkorat att fastighetsägarna bjuder till.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot Gävleborgs besöksnäring

CORONAKRISEN Besöksnäringen är en av många branscher som drabbats hårt av coronakrisen. För att undvika en massarbetslöshet krävs att betydligt fler åtgärder vidtas. Det nya systemet för korttidspermitteringar fungerar inte för alla verksamheter och måste kompletteras med andra kraftfulla åtgärder, menar Helene Åkerström Hartman på Orbaden Spa & Resort.
NYHET Publicerad:

Politiska krafttag behövs här och nu

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige, Gävleborg och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv, i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen ger störtdykning för taxi- och bussföretagen

CORONAKRISEN Coronakrisen får taxi- och bussföretagens beställningar att störtdyka. De flesta aktörer talar om en ren katastrof. Halverade intäkter är inget ovanligt. För en del är en räddningsplanka att hitta helt nya jobb åt sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Ohållbart med 50-procentig självförsörjning i Sverige

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNING "Coronakrisen har fått fler och fler att äntligen inse att det är ohållbart med en självförsörjningsgrad på livsmedel på bara 50 procent i Sverige. Den andelen måste upp till 85 procent", säger Lotta Zetterlund, nyvald regionordförande i LRF Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Företagens nytänkande lindrar coronakrisen

NYTÄNK I CORONATIDER Nytänkandet är stort hos företagen i Gävleborg. När det gäller att lindra konsekvenserna av coronakrisen är idéerna många. Det handlar om att få företagen att överleva och att rädda så många jobb som möjligt. Mikael Ericsson, som är hotelldirektör på Elite Grand Hotel i Gävle är en av de som nu försökt hitta nya lösningar.
NYHET Publicerad:

Snabbt agerat av länets kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Många kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge vi befinner oss i", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan mildra effekterna för företagen i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

För få unga har upptäckt den spännande fordonsbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Det är tyvärr alldeles för få ungdomar som upptäckt hur spännande fordonsbranschen är. De flesta har ingen aning om att det finns så många olika yrken för den som väljer den här banan", säger Sara Eriksson, HR-chef på Bilmetro.