Ökad flexibilitet nödvändig i byggbranschen

NYHET Publicerad

AVTAL 2016 Enbart den senaste månaden har snabbväxaren Ängabyggen AB i Bollnäs anställt fem yrkesarbetare. Nu är det Facebook, Linkedin och andra sociala medier som gäller för att få kontakt med presumtiva medarbetare.

Josef Guttenkunst, Ängabyggen

Orderböckerna är fyllda fram till sommaren, konstaterar Josef Guttenkunst.

– Det var första gången vi prövade den vägen och det gick väldigt bra. En annons i Ljusnan räcker inte när den som vill jobba hos oss kanske finns i Stockholm eller var som helst i Sverige, säger Josef Guttenkunst, Ängabyggens vd och delägare sedan ett år tillbaka.

Nu behöver företaget anställa platschefer till två-tre nya projekt.

– Vi försöker med sociala medier igen, förklarar han.

Så här i upptakten till en ny avtalsrörelse efterlyser Josef Guttenkunst en ökad flexibilitet kring arbetstiderna.

– Generellt sett har byggbranschen mycket att göra under sommarhalvåret och betydligt mindre på vintern. Många måste därför varslas under ett antal månader. En lösning kan vara att skapa någon form av timbank för att få den nödvändiga flexibiliteten. Då kan varslen minskas och anställningarna blir tryggare, betonar Josef Guttenkunst.

Ängabyggen har expanderat kraftigt de senaste åren och blev i Dagens industris kartläggning i oktober trea bland Gävleborgs nio Gasellföretag. Mellan 2010 och 2014 steg omsättningen från 41 till nästan 165 miljoner. Antalet anställda har vuxit i ungefär samma takt. Idag har företaget 75 medarbetare.

Men det kan kosta på att växa alltför snabbt. Därför har Josef Guttenkunst försiktigt dragit i bromsen för att snart kunna gasa igen.

– Vi rusade fram lite för fort, menar han.

Under 2015 har det helägda dotterbolaget Ljustech Konsult AB sålts, entreprenadverksamheten har bantats något och företagsstrukturen har förändrats.

– Organisationen är tydligare och vi har skaffat oss bättre IT-verktyg, berättar Josef Guttenkunst.

Hela denna omstrukturering gör att den brant stigande omsättningskurvan 2015 fick ett hack, men redan i år väntas den åter peka kraftigt uppåt. Att nå 200 miljoner verkar vara helt realistiskt.

Enbart från augusti fram till idag ligger Ängabyggens orderingång på ungefär 130 miljoner.

– Orderböckerna är fyllda fram till sommaren, konstaterar Josef Guttenkunst.

Stora pågående jobb är exempelvis utbyggnaden av Orbaden Spa & Konferens, ombyggnaden av Bilmetros utställningshall i Bollnäs och totalrenoveringen av en fastighet med 45 lägenheter i Bandhagen i Stockholm. Mycket snart startar bygget av en förskola i Järbo och en i Uppsala.

Som en förklaring till framgångarna för Ängabyggen pekar Josef Guttenkunst på de insatser som grundaren Björn Johnsson, nu företagets styrelseordförande, gjorde på ett tidigt stadium.

– Han är en visionär som ser affärsmöjligheter och vågar förverkliga dem. Som entreprenör måste du alltid snabbt kunna anpassa dig till det som sker i omvärlden. Sedan krävs det lite tur och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Finansieringen är förstås en annan avgörande faktor. Vi har goda bankkontakter och har dessutom gjort betydande egna insatser, säger Josef Guttenkunst.

Han räknar inte med att Ängabyggen kommer att kunna expandera så värst mycket mer i Bollnäs och närområdet i övrigt.

– Vi är redan det största byggbolaget i södra Hälsingland. Marknadsmässigt finns den stora potentialen för oss i Stockholm och Uppsala.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Allt svårare för företag i Gävleborg att hitta arbetskraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 3 av 4 företag i Gävleborg som försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens. Rekryteringsbehovet är stort inom alla branscher. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

Försiktig ökning av företagsamheten i länet

NY RAPPORT Företagsamheten ökar för femte året i rad i Gävleborg. Trots tillväxten är företagsamheten fortsatt bland de lägre i Sverige. Nyföretagsamheten går överlag tillbaka och är totalt den lägsta på ett decennium. Sammantaget har Gävleborg Sveriges fjärde lägsta nivå på nyföretagsamheten. Det framgår av Svenskt Näringslivs nya undersökning Företagsamheten i Gävleborgs län 2018.
NYHET Publicerad:

Våt filt över företagande i välfärdssektorn

FÖRETAGSAMMA Strax efter att den nya regeringen 2014 förklarade att den var feministisk tillsattes, efter påtryckningar från Vänsterpartiet, en utredning om hur man kan begränsa företagandet i välfärdssektorn. Detta är en del av näringslivet som är viktig för kvinnors företagande.
NYHET Publicerad:

Enkät för förändrat företagsklimat

KRÖNIKA "Från januari till april i år har 2000 företagare i vår region möjlighet att bedöma företagsklimatet i den egna kommunen. Jag vill uppmana de som fått enkäten att lägga några minuter av sin tid på att svara. Kommunerna kan inte bortse från företagens åsikter och behov av ett bättre lokalt företagsklimat", skriver Lotta Petterson i en krönika
NYHET Publicerad:

Hallå där, Therese Stålander!

UNG FÖRETAGSAMHET Den 15 mars är det återigen dags för den årliga UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2018. Då får länets UF-företagare chansen att ställa ut för att sälja sina produkter och delta i olika tävlingar. Vi ställde några snabba frågor till mässans projektledare Therese Stålander för att få veta mer om dagen.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Julia Karström!

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar Julia Karström välkommen som studentmedarbetare i Gävleborg med inriktning mot skola.
NYHET Publicerad:

Nordanstig och företagsklimatet

GÄSTKRÖNIKA "Svenskt Näringsliv gör årligen en undersökning om vad företagare tycker i olika frågor som berör företagande och företagsklimatet. Vartannat år skickas också undersökningen till ledande politiker i respektive kommun. Enligt undersökningen ligger Nordanstigs kommun konstant, år efter år, dåligt till när det gäller företagsklimatet. Varför har kommunen ett dåligt företagsklimat? Och hur kan företagsklimatet bli bättre?" Det skriver Gabriel Brånby om i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Personalbrist och full orderbok tvingar Byggtec att bromsa

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Byggtec har just nu 70 anställda, men för att klara alla inneliggande beställningar behöver man ytterligare 15 medarbetare framåt våren. "Vi har exceptionellt mycket att göra. "Så här hög beläggning har företaget inte haft någon gång sedan starten 2006. Orderboken är redan fulltecknad för hela 2018 och vi måste avstå från att räkna på nya jobb", konstaterar Jan-Erik Silfverberg, vd på Byggtec Gävleborg AB i Gävle. 
NYHET Publicerad:

Låt offensiva företagsreformer stå i centrum i valrörelsen!

ARBETSMARKNAD Gävleborgs län står med ett stort rekryteringsgap: samtidigt som företagen efterfrågar personal i ökande omfattning är arbetslösheten skyhög. Nu krävs offensiva reformer för att lösa problemet. Jobbfrågan måste högst upp på dagordningen inför valrörelsen. Det skriver Lotta Petterson och Edward Hamilton i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Wetterlings yxfabrik satsar på integration

INTEGRATION På Wetterlings yxfabrik jobbar tre nyanlända killar från Eritrea, tillsammans med sina nio svenska kollegor. Den lyckade integrationen har väckt uppmärksamhet på håll, berättar vd Johan Ståhlberg. "Vi har blivit ambassadörer i konsten att ta bort fördomar. Företag och kommuner kommer hit på studiebesök".
NYHET Publicerad:

Bollnäs kommun svälte ut privat hemtjänst

VÄLFÄRD Inom loppet av några månader har två privata hemtjänstföretag i Bollnäs slagits ut. I mitten av januari försattes EKA Vård & Service i konkurs. Evelina Hedman, delägare, menar att situationen blev ohållbar med en oförändrad ersättning från kommunen, samtidigt som kostnaderna sköt i höjden.
NYHET Publicerad:

Valmöjligheternas år 2018?

KRÖNIKA "I år är det valår. Val till riksdag, kommun och landsting. Vem ska regera? Vem ska regera med vem? Vem lyfter frågor som engagerar dig? Ett som är säkert är att vi kommer att bli mätta… av valfläsk". Det skriver Lotta Petterson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Politiker! Våga tänja på gränserna i reformarbetet!

KRÖNIKA "Arbetsmarknadsläget är fortsatt starkt i Gävleborgs län, men AF:s senaste verksamhetsstatistik för oktober över antalet nyanmälda jobbplatser på Platsbanken väcker frågor. Antalet platser har nästan halverats på ett år till 1 500 stycken. Förvisso är det en signal om många lediga jobb, men varför denna minskning? Är det en bugg i systemet eller ett faktiskt efterfrågefall på arbetskraft?", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Höja skatten eller effektivisera i Sandviken?

KOMMENTAR "En konsultrapport, som Sandvikens kommun beställt om den egna kommunens ekonomiska utveckling fram till 2030, pekar på att kommunen antingen måste höja skatten med närmare sex kronor eller skära ned på sina utgifter med ungefär en procent per år. En rapport som Svenskt Näringsliv tagit fram visar att om kostnaderna i Sandviken skulle sänkas till genomsnittsnivån för de kommuner som presterar bäst resultat till lägst kostnad, skulle detta innebära en besparing på 214 miljoner kr, vilket motsvarar en skattesänkning om 3,36 kr", skriver Lotta Petterson i en kommentar.
NYHET Publicerad:

TRR hittar lösningar för nästan alla uppsagda

ARBETSMARKNAD I augusti varslades 210 tjänstemän vid Sandvik i Sandviken. Helt nyligen blev drygt 100 av dem uppsagda. Men Erica Sundberg, TRR:s regionchef, är optimistisk och räknar med att man kommer att hitta lösningar för så gott som alla.
NYHET Publicerad:

Ny modell effektiviserar arbete med omställningar

ARBETSMARKNAD Sedan den första november arbetar Trygghetsfonden utifrån en ny modell med målet att effektivisera omställningsarbetet genom att få loss mer resurser inom befintliga medel, för utbildnings- och valideringsinsatser till dem som behöver det.  
NYHET Publicerad:

Hemligheten bakom Sveriges bästa strokevård

VÅRD Aleris Specialistvård Bollnäs har Sveriges bästa strokevård enligt Kvalitetsregistret Riksstroke. ”Vi är det lilla sjukhuset med korta beslutsvägar”, säger verksamhetschefen Magnus Lundin.
NYHET Publicerad:

Höja skatten eller effektivisera?

KRÖNIKA "Det är allmänt känt att kommuner presterar olika vad gäller kvalitet i utförda tjänster och kostnader för de samma. Vissa kommuner levererar hög kvalitet i förhållande till kostnaderna medan motsatsen gäller för andra. Därmed finns en potential att öka effektiviteten, att få ut mer av skattepengarna, i kommunsektorn i Sverige givet att kommuner kan lära av varandra. Frågan är hur stor en sådan potential kan tänkas vara omräknat i pengar". Det skriver Lotta Petterson i sin krönika.