Sämre företagsklimat i sju av länets tio kommuner

NYHET Publicerad

ENKÄTSLÄPP I sju av Gävleborgs tio kommuner ger de lokala företagen ett sämre betyg av företagsklimatet än vid föregående mätning. Det visar de nya enkätsvaren som Svenskt Näringsliv publicerar idag. Totalt sjunker betyget på det nationella företagsklimatet till rekordlågt resultat.

Lotta Petterson

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

I Gävleborg svarade 979 företagare på enkäten som genomfördes under perioden januari till april av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Ockelbo, Hofors och Ovanåker är de tre kommuner i länet som förbättrar sina betyg av det lokala företagsklimatet. Ockelbo tar sig samtidigt över gränsen för betyget ”godkänt”.

– För att förbättra företagsklimatet är det viktigt att kommunerna orkar hålla en långsiktig plan och ha tålamod i frågan. De tre kommunerna i länet som har förbättrat sitt resultat i år har frågan uppe på dagordningen och arbetar med den, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

De sju andra kommunerna i Gävleborg tappar i betyget ”sammanfattande omdöme”. Hudiksvall hamnar under ”godkänt” betyg, Sandviken och Nordanstig tappar och ramlar ner till gränsen för betyget ”godkänt”.

– Att hela sju av tio kommuner tappar i årets mätning av företagsklimatet är oroväckande och alarmerande. Kommunerna i Gävleborg befinner sig i en omvälvande tid med omfattande utmaningar som låg utbildningsnivå, hög öppen arbetslöshet, svårigheter med rekrytering och matchning, högt skattetryck, ökad försörjningsbörda och låg andel företagsamma personer av befolkningen. Hela länet är i stort och starkt behov av ett förbättrat företagsklimat, säger Lotta Petterson.

I årets mätning pekar de svarande företagen på att attityderna till företag och företagande lokalt är en viktig fråga som måste förbättras. Upphandling, tillämpning av lagar och regler samt tillgång på relevant kompetens är andra områden i enkäten som fortsatt får låga betyg. Hofors är den kommun som står ut i enkätresultatet vad gäller en klar förbättring inom områdena upphandling, osund konkurrens och tillämpning av lagar och regler.

– Företagen i Hofors pekar i årets mätning på att kommunen har fortsatt det påbörjade arbetet för att förbättra företagsklimatet. Här kan vi också se att dialogen och informationen till företagen har blivit bättre. Det ska bli spännande att höra mer om deras arbete med frågorna och jag hoppas att de andra kommunerna i länet pratar med Hofors för att få tips och råd, säger Lotta Petterson.

Totalt i Sverige svarade 31 400 företagare på enkäten. På den nationella nivån sjunker betyget återigen för företagsklimatet i Sverige.

– Vi kan konstatera att det krävs fler företagsamma människor, fler företagare som skapar jobb och ett mycket bättre företagsklimat som möjliggör för fler att bli företagare. Därför är det djupt olyckligt att regeringen fortsätter höja trösklarna för att starta, driva och utveckla företag i Sverige, säger Lotta Petterson.

Alla kommuners betyg och hur undersökningen görs finns på www.foretagsklimat.se

Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med företagsrelaterad statistik till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat som släpps den 20 september.

Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Gävleborgs kommuner 2016

Kommun
 

Sammanfattande
omdöme

Förändring från 2015

Bollnäs

2,7

- 0,1

Gävle

2,7

- 0,2

Hofors

3,5

+0,1

Hudiksvall

2,9

- 0,2

Ljusdal

2,6

- 0,1

Nordanstig

3,0

- 0,2

Ockelbo

3,1

+0,2

Ovanåker

3,4

+0,1

Sandviken

3,0

- 0,2

Söderhamn

3,1

- 0,1

Betygskala 1-6 (1=dåligt, 3=godkänt, 6=utmärkt)

Årets ranking kommer den 20 september

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

220 UF-företag ställer ut vid mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Den 19 mars arrangeras årets regionala UF-mässa i Tennishallen på Hällåsen i Söderhamn. Mässan är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00 – 18.00 och avslutas med en pampig prisutdelning. "Det blir en energifylld dag full av inspiration, spännande idéer och företagsamma ungdomar där UF-företagen ställer ut och säljer sina varor och tjänster", säger projektledare Linnea Larsson.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Liten tillbakagång av antalet UF-elever i länet

UNG FÖRETAGSAMHET I år startar och driver 1256 gymnasieelever UF-företag i Gävleborg. Det är en minskning med 17 elever jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Ung Företagsamhet efter att registreringen stängde den 1 december.
NYHET Publicerad:

Stort kompetensbehov inom industrin

KRÖNIKA Trots att Gävleborg är det län i Sverige med högst arbetslöshet så har industrin i regionen väldigt svårt att hitta rätt kompetens. Inte minst saknas mängder av maskinoperatörer, tekniker, svetsare och mekaniker. Det är hög tid att denna obalans åtgärdas genom effektivare satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet – en fråga i näringslivets fokus

FÖRETAGSBESÖK Sandviks och Nilars hållbarhetsarbete lockade Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det finns en genuin vilja i näringslivet att göra något bra för klimatet, konstaterar han, efter att ha besökt 300 företag runt om i landet.
NYHET Publicerad:

Politiker, prioritera brotten mot företagare!

KRÖNIKA "Vi möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige men så är det inte i dag", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

UF Gävleborg bäst i Sverige på grundskolan

UNG FÖRETAGSAMHET Under förra läsåret uppvisade Ung Företagsamhet Gävleborg de bästa resultaten i Sverige vad gäller läromedel och utbildningar till barn och ungdomar inom grundskolan.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet viktigt för Gävleborg

ENTREPRENÖRSKAP I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav föreligger är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Det skriver styrelsen för Ung Företagsamhet Gävleborg i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Allt blinkar rött – ekonomin bromsar in

KRÖNIKA Vi möts i rask takt av att världskonjunkturen försämras. Att Sverige och vår region dras med i den globala konjunktursvackan är därmed ingen överraskning. Detta scenario har flera bedömare förutspått sedan en bra tid tillbaka. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Välbesökt Arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG För femte året i rad arrangerade Svenskt Näringsliv i Gävleborg en arbetsgivardag för medlemmar i länet. Intresset för de nio valbara seminarierna var stort och över 100 personer deltog.
NYHET Publicerad:

Fem av tio kommuner faller i årets ranking

RANKING 2019 Gävleborgs bästa företagsklimat finns fortsatt i Hofors. Däremot faller kommunen med hela 50 placeringar från förra årets mätning. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpptes idag.
NYHET Publicerad:

Överdramatisera inte Arbetsförmedlingens omdaning

KRÖNIKA I januariavtalet slås det fast att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Det är lovvärt och kommer inte en dag för sent. Samtidigt pågår en omdaning av såväl kontorsnät och personalstyrka. I det läge som råder ska vi varken överdriva, eller underdriva, konsekvenserna av en sådan omställning. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mattias Durnik

FÖRETAGSKLIMAT Den 1 augusti började Mattias Durnik som näringslivsdirektör i Gävle kommun. Vi passade på att gratulera och ställa några frågor.
NYHET Publicerad:

Nytt spännande läsår med UF

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Gävleborg kickar i dagarna igång ett nytt läsår och nya elever ska utbildas i entreprenörskap, starta och driva sina UF-företag. ”Vi tror på unga människor och vill att de ska våga tro på sin egen företagsamhet”, säger Anna Leima, regionchef Ung Företagsamhet Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Underkänt betyg kräver krafttag i offentlig upphandling

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Det är oroande eftersom det i sin tur innebär en minskad konkurrens om uppdragen. Min uppmaning är därför följande. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Gävleborg i Sverigebotten på patent

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik över ansökningar som gjordes under 2018. Av denna statistik framkommer att Gävleborg ligger i Sverigebotten beträffande nationella patentansökningar per invånare.
NYHET Publicerad:

Statlig jätte smular sönder små lokala företag

OSUND KONKURRENS I juni slog det statligt ägda Arento AB upp portarna på sin nya filial i Söderhamn, något som djupt oroar de lokala företagarna. ”Det känns helt enkelt som ett slag under bältet att någon som använder mina skattemedel nu kommer hit och försöker konkurrera ut min verksamhet”, säger Lars Burefjord, vd på Söderhamns biltjänst.