Sämre företagsklimat i sju av länets tio kommuner

NYHET Publicerad

ENKÄTSLÄPP I sju av Gävleborgs tio kommuner ger de lokala företagen ett sämre betyg av företagsklimatet än vid föregående mätning. Det visar de nya enkätsvaren som Svenskt Näringsliv publicerar idag. Totalt sjunker betyget på det nationella företagsklimatet till rekordlågt resultat.

Lotta Petterson

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

I Gävleborg svarade 979 företagare på enkäten som genomfördes under perioden januari till april av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Ockelbo, Hofors och Ovanåker är de tre kommuner i länet som förbättrar sina betyg av det lokala företagsklimatet. Ockelbo tar sig samtidigt över gränsen för betyget ”godkänt”.

– För att förbättra företagsklimatet är det viktigt att kommunerna orkar hålla en långsiktig plan och ha tålamod i frågan. De tre kommunerna i länet som har förbättrat sitt resultat i år har frågan uppe på dagordningen och arbetar med den, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

De sju andra kommunerna i Gävleborg tappar i betyget ”sammanfattande omdöme”. Hudiksvall hamnar under ”godkänt” betyg, Sandviken och Nordanstig tappar och ramlar ner till gränsen för betyget ”godkänt”.

– Att hela sju av tio kommuner tappar i årets mätning av företagsklimatet är oroväckande och alarmerande. Kommunerna i Gävleborg befinner sig i en omvälvande tid med omfattande utmaningar som låg utbildningsnivå, hög öppen arbetslöshet, svårigheter med rekrytering och matchning, högt skattetryck, ökad försörjningsbörda och låg andel företagsamma personer av befolkningen. Hela länet är i stort och starkt behov av ett förbättrat företagsklimat, säger Lotta Petterson.

I årets mätning pekar de svarande företagen på att attityderna till företag och företagande lokalt är en viktig fråga som måste förbättras. Upphandling, tillämpning av lagar och regler samt tillgång på relevant kompetens är andra områden i enkäten som fortsatt får låga betyg. Hofors är den kommun som står ut i enkätresultatet vad gäller en klar förbättring inom områdena upphandling, osund konkurrens och tillämpning av lagar och regler.

– Företagen i Hofors pekar i årets mätning på att kommunen har fortsatt det påbörjade arbetet för att förbättra företagsklimatet. Här kan vi också se att dialogen och informationen till företagen har blivit bättre. Det ska bli spännande att höra mer om deras arbete med frågorna och jag hoppas att de andra kommunerna i länet pratar med Hofors för att få tips och råd, säger Lotta Petterson.

Totalt i Sverige svarade 31 400 företagare på enkäten. På den nationella nivån sjunker betyget återigen för företagsklimatet i Sverige.

– Vi kan konstatera att det krävs fler företagsamma människor, fler företagare som skapar jobb och ett mycket bättre företagsklimat som möjliggör för fler att bli företagare. Därför är det djupt olyckligt att regeringen fortsätter höja trösklarna för att starta, driva och utveckla företag i Sverige, säger Lotta Petterson.

Alla kommuners betyg och hur undersökningen görs finns på www.foretagsklimat.se

Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med företagsrelaterad statistik till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat som släpps den 20 september.

Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Gävleborgs kommuner 2016

Kommun
 

Sammanfattande
omdöme

Förändring från 2015

Bollnäs

2,7

- 0,1

Gävle

2,7

- 0,2

Hofors

3,5

+0,1

Hudiksvall

2,9

- 0,2

Ljusdal

2,6

- 0,1

Nordanstig

3,0

- 0,2

Ockelbo

3,1

+0,2

Ovanåker

3,4

+0,1

Sandviken

3,0

- 0,2

Söderhamn

3,1

- 0,1

Betygskala 1-6 (1=dåligt, 3=godkänt, 6=utmärkt)

Årets ranking kommer den 20 september

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Snabbt agerat av länets kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Många kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge vi befinner oss i", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan mildra effekterna för företagen i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

För få unga har upptäckt den spännande fordonsbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Det är tyvärr alldeles för få ungdomar som upptäckt hur spännande fordonsbranschen är. De flesta har ingen aning om att det finns så många olika yrken för den som väljer den här banan", säger Sara Eriksson, HR-chef på Bilmetro.
NYHET Publicerad:

Gävleborg har fortsatt svag nyföretagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Gävleborg är en av få regioner där nyföretagsamheten inte stigit under året och länet har därmed Sveriges svagaste nyföretagsamhet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten i Gävleborgs län 2020.
NYHET Publicerad:

Bättre service viktigt för regionens utveckling

DEBATT Genom att arbeta för en förbättrad serviceinriktning och vägledning kan en länsstyrelse både öka regelefterlevnaden och stärka en regions utveckling. Det är särskilt viktigt i ett läge där varslen blir fler, välfärdens finansiering är under hård press och varje arbetstillfälle behövs.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

220 UF-företag ställer ut vid mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Den 19 mars arrangeras årets regionala UF-mässa i Tennishallen på Hällåsen i Söderhamn. Mässan är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00 – 18.00 och avslutas med en pampig prisutdelning. "Det blir en energifylld dag full av inspiration, spännande idéer och företagsamma ungdomar där UF-företagen ställer ut och säljer sina varor och tjänster", säger projektledare Linnea Larsson.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Liten tillbakagång av antalet UF-elever i länet

UNG FÖRETAGSAMHET I år startar och driver 1256 gymnasieelever UF-företag i Gävleborg. Det är en minskning med 17 elever jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Ung Företagsamhet efter att registreringen stängde den 1 december.
NYHET Publicerad:

Stort kompetensbehov inom industrin

KRÖNIKA Trots att Gävleborg är det län i Sverige med högst arbetslöshet så har industrin i regionen väldigt svårt att hitta rätt kompetens. Inte minst saknas mängder av maskinoperatörer, tekniker, svetsare och mekaniker. Det är hög tid att denna obalans åtgärdas genom effektivare satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet – en fråga i näringslivets fokus

FÖRETAGSBESÖK Sandviks och Nilars hållbarhetsarbete lockade Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det finns en genuin vilja i näringslivet att göra något bra för klimatet, konstaterar han, efter att ha besökt 300 företag runt om i landet.
NYHET Publicerad:

Politiker, prioritera brotten mot företagare!

KRÖNIKA "Vi möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige men så är det inte i dag", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Svenska skolor saknar undervisningskultur i matte"

FORSKNING "Nyutbildade svenska lärare skulle vilja undervisa matematik på ett annat sätt, men de vet inte hur och de kan inte börja experimentera i en klass", säger Yukiko Asami Johansson, matematikforskare vid Högskolan i Gävle.
NYHET Publicerad:

UF Gävleborg bäst i Sverige på grundskolan

UNG FÖRETAGSAMHET Under förra läsåret uppvisade Ung Företagsamhet Gävleborg de bästa resultaten i Sverige vad gäller läromedel och utbildningar till barn och ungdomar inom grundskolan.