Svårt hitta rätt kompetens – USNR i Söderhamn har skapat en egen lösning

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjning är en av de stora utmaningarna för svenska företag idag. Industrin lider av brist på arbetskraft, samtidigt som många arbetslösa står utan jobb. På företaget USNR i Söderhamn försöker man lösa problemet med hjälp av en skräddarsydd utbildning och noga utvalda kandidater.

USNR är världens största leverantör inom träbearbetningsindustrin. Från europaenheten i Söderhamn, idag med 120 anställda, levereras system, service och support för anläggningar i ett tjugotal länder. Företaget har länge haft svårt att hitta personal med rätt kompetens, i synnerhet för rollen CNC-operatör. Håkan Nordlund, produktionschef på USNR berättar att man provat rekryteringsföretag, konsulter och även gjort egna försök att hitta arbetskraft, utan framgång. När de slutligen fick höra talas om ett industrimatchningsprojekt i Tierp som bemanningsföretaget Clockwork genomfört tillsammans med Atlas Copco, tog de reda på mer och bestämde sig för att testa ett liknande upplägg.

Håkan Nordlund, produktionschef på USNR

Håkan Nordlund, produktionschef på USNR

– I dagarna drar vi igång vårt program där en inhyrd lärare, tillsammans med några handledare från vår personal, kommer att utbilda CNC-operatörer på plats hos oss. Utbildningen kommer att pågå tre till sex månader med lärare och nio månader totalt. Därefter har vi ett gäng färdiga CNC-operatörer, teoretiskt och praktiskt utbildade hos oss, i våra maskiner och som blivit en del av vår arbetsgrupp och vår företagskultur. Vi tror att det kommer att bli jättebra, säger Håkan Nordlund.

Hur kommer det sig att ni valde den här lösningen?
– Vi har testat det mesta och inte hittat rätt. Vi vill ha ganska specifika kompetenser och de är svåra att hitta. Då krävs det en egen lösning. Den stora fördelen med ett sådant här upplägg är att vi kan skräddarsy utbildningen exakt utifrån våra behov och att de som vi utbildar får vara här på plats och bli en del av verksamheten, från dag ett. Vi känner förtroende för Clockwork som leverantör och samarbetspartner och vi ser att det finns ett engagemang, vilja och intresse från dem att hitta rätt individer.

Vad krävs av er som företag för att kunna genomföra det här?
­– För att en sån här sak ska lyckas måste vi som beställare lägga tid på att fundera över de egna behoven, vilken kompetens det är vi behöver. Sedan måste man såklart ha lite ekonomiska muskler också. Ett fåmansbolag kan nog ha svårt att mäkta med den investering som det innebär, men då kanske man kan hitta samarbeten med andra företag. Om man är fler företag som har liknande behov kan man gå ihop och köra tillsammans.

Industriföretagen brottas med samma problem
Från Clockworks håll ser man positivt på den här typen av samarbeten. För dem blev ett industrimatchningsprojekt i södra Dalarna starten på en slags traineeverksamhet där man hjälper industriföretag att hitta kvalificerad personal och samtidigt förkortar arbetslösas väg ut på arbetsmarknaden. Petter Lundgren, vd på Clockwork menar att många industriföretag brottas med samma problem.

Petter Lundgren, vd Clockwork

Petter Lundgren, vd Clockwork

– Många industrier söker efter personal som är beredda att ta ett steg till, som är motiverade, engagerade och som har en viss teknisk förståelse med sig i bagaget. Våra kunder kommer till oss för att vi har blivit duktiga på att hitta just de individerna. Med den här typen av traineeprogram kan vi hjälpa företagen att hitta bra personer, se till att de får exakt den kunskap som företagen behöver och dessutom utbilda dem i deras egen miljö, med deras utrustning, handledda av deras egen personal.

Hur gör ni för att hitta rätt personer?
– För att kunna identifiera personer som kan fungera i de här sammanhangen så handlar det för oss om att titta på kvalifikation, motivation och engagemang och inte bara på vad som står i CV:t. Det är då man kan göra de bästa matchningarna. Vi väljer också att se bortom språkkunskaper och inte bara leta bland personer som pratar flytande svenska, eftersom det begränsar urvalet. Istället integrerar vi språkutveckling och språkstöd i utbildningen, om det krävs. På så vis kan vi tillsammans med våra kunder också bidra till att fler utlandsfödda kommer in på den svenska arbetsmarknaden. Det är värdefullt för alla parter.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Gymnasiekvalitet.se ger fakta inför gymnasievalet i Gävleborg

GYMNASIEVAL Drygt 3 000 niondeklassare i Gävleborg och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Kjell Gunnarsson på StyrelseAkademien

HALLÅ DÄR Kjell Gunnarsson är ny verksamhetsledare för StyrelseAkademien Gävleborg. Vi har passat på att ställa några frågor till honom om hur StyrelseAkademien arbetar och vad de kan erbjuda den som är företagare.
NYHET Publicerad:

Smidigt generationsskifte ger företaget utvecklingsmöjligheter

GENERATIONSVÄXLING Med en åldrande företagarkår står många svenska företag inför en generationsväxling. När åkeriföretaget Gävle Fjärrfrakts nya ägare Joakim Tuvér tog över verksamheten var han väl förberedd och inställd på hårt arbete. "Vi har haft hjälp av kunnigt folk som är specialiserade på ägarbyten och generationsväxlingar och tillsammans med dem har vi jobbat fram bra lösningar för alla parter", säger Joakim Tuvér.
NYHET Publicerad:

UF-företagandet i länet växer

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 1273 gymnasieelever driver UF-företag läsåret 2018/2019 i Gävleborg. Det är en ökning med 115stycken sedan förra året. Det visar färska siffror från organisationen Ung Företagsamhet som utbildar unga i entreprenörskap i grundskolan och gymnasiet.
NYHET Publicerad:

Reformtempot måste öka!

KRÖNIKA En politisk mandatperiod är förbi och en ny står för dörren (om vi nu har en ny regering på plats och det har löst sig i samtliga kommuner i regionen...?). Vad kan företagen förvänta sig? Kommer vi se ett politiskt ledarskap som prioriterar jobbskaparnas villkor betydligt högre än den senaste mandatperioden? Det skriver Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg, i en krönika.
NYHET Publicerad:

Lärlingsutbildning i samarbete med lokala hotell

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Besöksnäringen är en av de snabbast växande branscherna i Sverige just nu. I dagarna startar den kommunala vuxenutbildningen i Gävle en lärlingsutbildning i samarbete med fem lokala hotell. Målet är att matcha arbetssökande mot hotellens växande behov av arbetskraft. "Att vara lärling eller trainee är ett fantastiskt bra sätt att lära sig hotellbranschen på och ett jättebra sätt för oss att få in nya medarbetare", säger Karin Lundman, Scandic CH och Scandic Väst.
NYHET Publicerad:

Byggbranschen rustar: ”Vi behöver rekrytera bredare”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING År 2025 väntas Sverige ha 11 miljoner invånare, något som kommer att bli kännbart för byggindustrin framöver. Hur kan företagen och branschen hänga med i utvecklingen och säkra kompetensförsörjningen?  
NYHET Publicerad:

Svårt hitta rätt kompetens – USNR i Söderhamn har skapat en egen lösning

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjning är en av de stora utmaningarna för svenska företag idag. Industrin lider av brist på arbetskraft, samtidigt som många arbetslösa står utan jobb. På företaget USNR i Söderhamn försöker man lösa problemet med hjälp av en skräddarsydd utbildning och noga utvalda kandidater.
NYHET Publicerad:

Viktigt värna hur skattemedel används

KRÖNIKA Den offentliga marknaden uppgår till omkring 650 miljarder kronor i Sverige. Det är väldigt mycket pengar. Svenskt Näringsliv anser att det är viktigt att värna hur dessa pengar används eftersom det är våra gemensamma skattemedel. År efter år ger många företag, inom ramen för vår mätning av det lokala företagsklimatet, kommunerna bottenbetyg när de besvarar frågan hur de anser att den egna kommunen sköter sina offentliga upphandlingar. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Kom igen Gävleborg – bättre företagsklimat tack!

KRÖNIKA Nyligen släpptes Svenskt Näringslivs ranking över det lokala företagsklimatet i landets kommuner. I Gävleborg placerar sig 8 av länets 10 kommuner mellan plats 210 – 289 av Sveriges 290 kommuner. Detta är definitivt inte bra för utvecklingen av länets kommuner som är i stort behov av företagsamma människor som skapar jobb, tillväxt och välstånd! Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Uppåt för åtta av länets tio kommuner

RANKING 2018 Gävleborgs bästa företagsklimat finns fortsatt i Hofors samtidigt som Ljusdal är årets klättrare. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpptes idag.
NYHET Publicerad:

Aktuella frågor lyftes på välbesökt arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG Hur fungerar deltidspension i praktiken, vad krävs av ett modernt arbetsmiljöarbete, hur attraherar man generation Y och vad kan man som företagare förvänta sig efter valet 2018? Totalt bjöds det på sju olika seminarier och en inspirationsföreläsning vid Svenskt Näringslivs arbetsgivardag i Gävle den 27 september. 
NYHET Publicerad:

Kravet är politisk vilja och leverans

KRÖNIKA Valet till riksdag, kommun och landsting är genomfört. De som röstat har sagt sitt. Det är dags för politiken att gå från vallöften och valfläsk till verkstad och leverans – det förtjänar och förväntar sig både befolkningen och våra företagare. Det skriver Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg, i en krönika.
NYHET Publicerad:

“Regelbördan och höga skatter hindrar oss företagare”

VALET 2018 Göran Ekblom, vd Harmångers Plåt & Entreprenad AB, ger sin syn på vad han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiken inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

”Vårdföretagen kan driva utvecklingen framåt”

VALET 2018 Eva Jansson, verksamhetschef Hälsovalet i Sverige, ger sin syn på vad hon förväntar sig av politiken inför kommande mandatperiod och vad som är viktiga företagarfrågor för deras verksamhet.
NYHET Publicerad:

Paneldebatt om viktiga företagarfrågor i länet

WEBB-TV Svenskt Näringsliv och Företagarna bjöd i slutet av augusti in riksdagspartiernas toppkandidater från Gävleborg att delta i en paneldebatt om viktiga företagarfrågor för länets framtid. Se hela paneldebatten här.
NYHET Publicerad:

UF siktar mot nytt rekordår

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året blev ett rekordår för Ung Företagsamhet (UF) i Gävleborg. Aldrig tidigare har så stor andel elever på gymnasiet drivit UF-företag och aldrig tidigare har så många genomfört hela UF-året. ”Detta är något mycket positivt för företagsamheten och det lokala företagsklimatet i länet”, säger Anna Leima, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Debatt med näringsliv och företagande i fokus

VALET 2018 Hur kommer villkoren för företagandet i Sverige och länet att se ut efter valet?  Svenskt Näringsliv och Företagarna Gävleborg bjöd in till lunch och politisk paneldebatt för att diskutera företagens viktigaste frågor.