Årets finalister klara - dags att rösta!

NYHET Publicerad

MEST FÖRETAGSAMMA 2016 Här är de, Lena, Anders, Jennie, Fredrik och Mårten, några av vår regions allra mest företagsamma människor. Människor som skapar jobb för fler än sig själva, inspirerar sin omgivning och vågar satsa när andra kanske backar.

Visa dem att du tycker de är viktiga – var med och avgör vem som ska stå som vinnare. Motivera din röst så är du med och tävlar om en upplevelse! Här läser du mer om finalisterna, röstar och motiverar.

Senast den 30 november behöver vi din röst! Rösta här!

Årets finalister är:

Lena di Corsi, Ägare, Träningsboxen, Visby

Fint erkännande på uthålligt engagemang

Gotland Lena di Corsi Bild 1

Lena di Corsi

Foto: Sara Norrehed
För fyra år sen startade jag Träningsboxen och i år har jag verkligen fått erkännande för det jobb jag lagt ner. Efter att ha inspirerats av tv-programmet ”Gympaläraren” införde jag två gratis träningspass i veckan för ungdomar. Programledaren Kalle Zackari Wahlström uppmärksammade detta och åkte hit för att besöka och föreläsa hos oss. Nu i oktober sändes också ett avsnitt av MiffoTV från Träningsboxen, där programledarna Sebastian Pawlowski och Nancy Delic gjorde ett avsnitt om hälsa. Jag är också otroligt glad över mina nomineringar i Guld Hjärtat – Årets gym, förebild och träningsinstruktör! Det är häftigt att få den bekräftelsen, efter att ensam ha startat och jobbat fram mitt koncept. Förra året jobbade jag till den grad att jag blev sjuk, och jag har lärt mig av den läxan. Nu utbildar jag och tar hjälp av fem engagerade medarbetare! För Träningsboxen växer, men inte till den grad att jag överger min vision- alla ska bli sedda!

 

Jennie Olofsson, Kreativ ledare, Glasstudion Big Pink, Norrlanda

Viljan att våga chansa skapar möjligheter

Gotland Jennie Olofsson bild 1

Jennie Olofsson

Foto: Karl Melander
Efter att ha utbildat mig och arbetat med glasblåsning i 10 år stod jag inför ett beslut – att våga eller inte våga ta klivet och starta eget. När Norrlandas bygdegård blev till salu i samma veva såg jag det som ett tecken och tog chansen. Det var jätteläskigt att simma ut på okänt vatten, men jag hade stöd från familj och pojkvän och såg även ett ökat intresse för mitt arbete. Idag finns Big Pink och mycket är på gång! Bland annat kommer mina glas säljas på New York Designcenter. Det är återförsäljaren Lawton Mull som uppmärksammat mitt arbete. Att få vara en av de som tar Gotland ut i världen är en magisk känsla. Ett högaktuellt projekt är mitt samarbete med kocken Luqaz Ottosson. I december öppnar vi en pop-up restaurang i min verkstad där vi tillsammans skapar en femrätters middag. All mat kommer att lagas på smält glas. Håll ögonen öppna!

 

Mårten Britse, Delägare och projektledare, Hansa Event, Visby

Utvidgar utbudet för att möta stor efterfrågan

Gotland Mårten Britse Bild 1

Mårten Britse

Foto: TIMOTHY SKINNER +46707473311
När jag, för snart tre år sedan, gick in som delägare i företaget började vi arbeta med att utvidga konceptet. Det var våra kunders positiva respons som fick oss att se möjligheten att bredda! Vi håller kvar i de existerande kärnfrågorna men utvecklar visionen. Utöver att ta hand om besökare som redan är här, drar vi nu på egen hand människor hit till Gotland genom att ta hand om helhetsupplevelsen! Detta har gett goda resultat och verksamheten ökar väldigt. Vi är fyra delägare i företaget och gör lite allt möjligt allihop, men vi kan inte möta en växande efterfrågan på egen hand. Vi arbetar därför med ett brett kontaktnät. Genom att ta hjälp av extern kompetens maximerar vi projektens nivå av kunskap och erfarenhet, samtidigt som det sker ett häftigt energiutbyte i samarbetet. Utan mina medarbetare och våra samarbetspartners vore ingenting möjligt. Det är härligt att gemensamt jobba för Gotland!

 

Anders Cedergren, Projekt- och försäljningsansvarig, Cedergrens mekaniska verkstad AB, Klintehamn

Rör företaget säkert framåt

Gotland Anders Cedergren Bild 1

Anders Cedergren

Under året har vår senaste storsatsning Skidbike verkligen tagit fart. Efter att ha funderat en längre period på möjligheten att använda samma koncept för motorcyklar som vi har till Skidcar, började vi utveckla idén för tre år sedan. När amerikansk militär och polis ställde en förfrågan om produkten såg vi att det fanns efterfrågan. Skidbike är ett mekaniskt system som gör det säkrare att testa risksituationer. Genom att styra friktionen mellan hjul och underlag går det att prova kurvtagning, bromsning, sladdning och mer i mycket lägre farter. Vi kan erbjuda ”the crash without the rash”! För ett företag i vår storlek kan det ta tid med marknadsföring men nu har det börjat sprida sig och vi säljer till hela världen. Bland annat ska vi ställa ut på världens största motorcykelmässa i Milano, EICMA! Jag är fjärde generationen i familjeföretaget och känner stolthet i att få föra rörelsen framåt.

 

Fredrik Broman, VD, goGotland, Visby

Team-work tar verksamheten till nya höjder

Gotland Fredrik Broman Bild 1

Fredrik Broman

Vi överträffar våra mål och expanderar i flera delar av verksamheten! Med stort fokus, aktivt säljarbete och glädje i jobbet har vi hittat ett framgångsrecept. I en framåtrörelse uppstår utmaningen, för ett företag i vår storlek, att mäkta med den häftiga tillväxten. Vår lösning är en väl genomtänkt rekryteringsprocess som i sin tur leder till motiverade och välmående medarbetare. Jag har stor erfarenhet av rekrytering och bidrar med kunskap och engagemang, men betoningen ligger på team-work. Vi har tillsammans skapat en transparent och prestigelös organisation där vi kompletterar varandra på bästa sätt, för i vårt arbete är samarbete nyckeln till framgång. Verksamheten kommer fortsätta växa och vi planerar att anställa fler medarbetare kommande år. Jag är en vinnarskalle som alltid satsar stort! 

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Uniguides chefer vågar sätta noll i löneökning

JOBBA MED LÖNEN Största vinsten med individuella löner är att det blir lättare att identifiera nya talanger. Det säger Anna-Lena Bohm, vd på Uniguide. Hennes råd till andra är att börja i liten skala och sedan bygga på.
NYHET Publicerad:

Gör företagsklimatet till ett prioriterat mål

FÖRETAGSKLIMAT En ny mandatperiod innebär möjligheter och självklart utmaningar. Hösten har inletts med att rent faktiskt få fram en konstellation som kan ta sig an uppdraget att styra Gotland. När detta väl är förankrat kommer förhoppningsvis frågor om kompetensförsörjning, skatteintäkter, integration, bostadsbyggande och fungerande infrastruktur så som säkra elleveranser och transporter att stå i fokus. En sak är klar. Med ett bra lokalt företagsklimat ökar möjligheterna för både tillväxt och utveckling. Därför bör företagsklimatet vara en prioriterad fråga för de kommande fyra åren.
NYHET Publicerad:

Efter elavbrotten: Nu vill Cementa ha betalt för skadorna

INFRASTRUKTUR Byggföretaget Cementa är ett av många Gotlandsföretag som drabbats hårt av sommarens strömavbrott och nu vill företaget att Vattenfall tar sitt ansvar. ”Vi har inlett diskussioner om ekonomisk kompensation”, säger fabrikschefen Fred Grönwall.
NYHET Publicerad:

Gotland är bäst i landet på att söka mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT Nu har Patent- och registreringsverket presenterat sin statistik i den återkommande statistikårsboken och på många områden ligger Stockholm högst. Men det finns ett lysande undantag och det gäller mönsterskydd räknat per invånare, där Gotland gjorde flest godkända ansökningar om mönsterskydd 2017. Med tillförsikt och glädje kan vi konstatera att om det söks mönsterskydd så finns det design att skydda och idéer att förverkliga. Om det dessutom söks mest här på ön så borde vi möta det med åtgärder som gör det enklare att starta, driva, investera och växa i sitt företagande.
NYHET Publicerad:

Elavbrotten på Gotland tydliggör vikten av leveranssäkerhet

ELFÖRSÖRJNING Gotland har under de senaste dygnen upplevt ett antal oplanerade större strömavbrott. Detta till följd av ett nödvändigt underhållsarbete som just nu pågår på de högspänningsförbindelser som finns mellan ön och fastlandet. Effekterna av underhållsarbetet har dock blivit större än vad som aviserats i förväg.
NYHET Publicerad:

Fortsätt satsa på yrkeshögskolan!

UTBILDNING Vi är mitt inne i en högkonjunktur. Efterfrågan på arbetskraft är stor och då framför allt på yrkesinriktad kompetens. I Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät uppger företagen att vart fjärde rekryteringförsök misslyckas vilket är en ökning från tidigare undersökning då vart femte försök misslyckades.
NYHET Publicerad:

Regeringens ambitionshöjning löser inte infrastrukturskulden

KRÖNIKA "Regeringen har fastställt den nationella transportplanen. Trots många positiva delar räcker den inte. Grundproblemet kommer att kvarstå. Även efter denna tolvårsperiod kommer Sverige att ha en betydande infrastrukturskuld." Det skriver Mårten Bergman, ansvarig för infrastruktursfrågor på Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hur mycket ska vi diskutera 70 miljarder kronor?

SOMMARKRÖNIKA "De mest avgörande förslagen för universitet och högskolor på ett kvartssekel väntas senare i år. Högre utbildning genomgår stora förändringar, men diskuteras inte tillräckligt." Det skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika och hoppas på att högre utbildning och forskning får en större plats i valrörelsen. "Den största statliga sektorn förtjänar debatt."
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Hem kära hem

SOMMARKRÖNIKA Vad är det som skapar bra förutsättningar för entreprenörskap? Det har den amerikanske, prisbelönade ekonomen Olav Sorenson forskat på. Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv skriver om slutsatserna i sin sommarkrönika och konstaterar att vi inte ska glömma att heja på folk i kön på ICA.
NYHET Publicerad:

Motverka protektionismen och stå upp för fortsatt frihandel och globalisering

SOMMARKRÖNIKA "En fortsatt öppenhet, frihandel och globalisering är en förutsättning för Sverige och svenskt näringslivs möjlighet att fortsatt vara en dynamisk del av världen som byggt sitt välstånd och välfärd på handel och investeringar. Detta är avgörande för vår tillväxt, vårt jobbskapande och vårt bidrag till en mer hållbar värld för framtidens generationer." Det skriver Niklas Bergström, handelspolitisk expert hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet för företag i Brexit-processen

SOMMARKRÖNIKA "Det är snart två år sedan en knapp majoritet av brittiska väljare röstade för ”British exit” och att Storbritannien ska lämna EU. Sedan dess har det svenska, europeiska och brittiska näringslivet efterfrågat klara besked om vad detta kommer att innebära för handel och utbyten mellan EU och Storbritannien. Förhandlingar pågår, men ännu är ingenting avgjort och allt sköts under devisen ”ingenting är klart förrän allt är klart”. Var ska vi tro att det slutar?" Det skriver Karin Atthoff, policyansvarig för EU:s inre marknad på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Vilket EU vill Sverige ha?

SOMMARKRÖNIKA "Vid EU-toppmötet i slutet av juni kommer de europeiska ledarna ta flera stora beslut som påverkar EU:s framtid. Det handlar om migrationspolitik, innovation, Brexit och relationerna till omvärlden. Så många viktiga beslut, att Italiens president Sergio Mattarella uttryckte särskild oro för att den italienska regeringsombildningen inte skulle bli klar i tid till toppmötet. I Sverige ser vi istället en valrörelse där Europa är helt frånvarande." Det skriver Sophia Bengtsson, expert på EU-frågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Fiskala skatter i gröna kläder – miljöskatter utan miljöeffekt

SOMMARKRÖNIKA "En sann miljövän måste rimligen förespråka styrmedel och miljöpolitik som har en reell effekt på miljön. Det är rimligt att den som förespråkar införande av nya miljöskatter kan redogöra för de effekter som skatten får för både välfärd och miljö." Det skriver Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inte vatten värd när det går åt skogen?

SOMMARKRÖNIKA "Den som inte i tid har bevakat sina intressen riskerar att förlora sin verksamhet på sikt. Ur ett samhällsperspektiv är utvecklingen allvarlig och förhoppningsvis kan den vändas. Det vore nämligen olyckligt om det gick åt skogen för att vi kastat ut barnet med badvattnet." Det  skriver Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Svensk skola kan mycket bättre

SOMMARKRÖNIKA "Det finns många bilder av den svenska skolan. Flera av dem är positiva och på flera sätt går det åt rätt håll, men helheten måste förbättras. Ambitionerna måste höjas. Svensk skola kan mycket bättre." Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

När förslaget nu fallit behövs arbetsro och framtidstro

DEBATT "Nu har riksdagen sagt sitt, förslaget om vinstbegränsningar har fallit. Det är dags att företagen i denna viktiga sektor får tillbaka arbetsro och framtidstro. Vi har en lång rad angelägna uppgifter att gripa oss an för att få välfärden här att fungera bättre och för att rusta den för framtida påfrestningar." Det skriver Josefina Rustas, Alvarssons Läkarpraktik och Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Ta fram lönestrategin på webben

STRATEGI Webbverktyget Jobba med lönen har varit ett bra stöd i företaget Uniguides utveckling mot individuella löner, enligt vd:n Anna-Lena Bohm. Dessutom har det lett till att företaget har identifierat nya talanger internt.