Årets finalister klara - dags att rösta!

NYHET Publicerad

MEST FÖRETAGSAMMA 2016 Här är de, Lena, Anders, Jennie, Fredrik och Mårten, några av vår regions allra mest företagsamma människor. Människor som skapar jobb för fler än sig själva, inspirerar sin omgivning och vågar satsa när andra kanske backar.

Visa dem att du tycker de är viktiga – var med och avgör vem som ska stå som vinnare. Motivera din röst så är du med och tävlar om en upplevelse! Här läser du mer om finalisterna, röstar och motiverar.

Senast den 30 november behöver vi din röst! Rösta här!

Årets finalister är:

Lena di Corsi, Ägare, Träningsboxen, Visby

Fint erkännande på uthålligt engagemang

Lena di Corsi

Lena di Corsi

Foto: Sara Norrehed
För fyra år sen startade jag Träningsboxen och i år har jag verkligen fått erkännande för det jobb jag lagt ner. Efter att ha inspirerats av tv-programmet ”Gympaläraren” införde jag två gratis träningspass i veckan för ungdomar. Programledaren Kalle Zackari Wahlström uppmärksammade detta och åkte hit för att besöka och föreläsa hos oss. Nu i oktober sändes också ett avsnitt av MiffoTV från Träningsboxen, där programledarna Sebastian Pawlowski och Nancy Delic gjorde ett avsnitt om hälsa. Jag är också otroligt glad över mina nomineringar i Guld Hjärtat – Årets gym, förebild och träningsinstruktör! Det är häftigt att få den bekräftelsen, efter att ensam ha startat och jobbat fram mitt koncept. Förra året jobbade jag till den grad att jag blev sjuk, och jag har lärt mig av den läxan. Nu utbildar jag och tar hjälp av fem engagerade medarbetare! För Träningsboxen växer, men inte till den grad att jag överger min vision- alla ska bli sedda!

 

Jennie Olofsson, Kreativ ledare, Glasstudion Big Pink, Norrlanda

Viljan att våga chansa skapar möjligheter

Jennie Olofsson

Jennie Olofsson

Foto: Karl Melander
Efter att ha utbildat mig och arbetat med glasblåsning i 10 år stod jag inför ett beslut – att våga eller inte våga ta klivet och starta eget. När Norrlandas bygdegård blev till salu i samma veva såg jag det som ett tecken och tog chansen. Det var jätteläskigt att simma ut på okänt vatten, men jag hade stöd från familj och pojkvän och såg även ett ökat intresse för mitt arbete. Idag finns Big Pink och mycket är på gång! Bland annat kommer mina glas säljas på New York Designcenter. Det är återförsäljaren Lawton Mull som uppmärksammat mitt arbete. Att få vara en av de som tar Gotland ut i världen är en magisk känsla. Ett högaktuellt projekt är mitt samarbete med kocken Luqaz Ottosson. I december öppnar vi en pop-up restaurang i min verkstad där vi tillsammans skapar en femrätters middag. All mat kommer att lagas på smält glas. Håll ögonen öppna!

 

Mårten Britse, Delägare och projektledare, Hansa Event, Visby

Utvidgar utbudet för att möta stor efterfrågan

Mårten Britse

Mårten Britse

Foto: TIMOTHY SKINNER +46707473311
När jag, för snart tre år sedan, gick in som delägare i företaget började vi arbeta med att utvidga konceptet. Det var våra kunders positiva respons som fick oss att se möjligheten att bredda! Vi håller kvar i de existerande kärnfrågorna men utvecklar visionen. Utöver att ta hand om besökare som redan är här, drar vi nu på egen hand människor hit till Gotland genom att ta hand om helhetsupplevelsen! Detta har gett goda resultat och verksamheten ökar väldigt. Vi är fyra delägare i företaget och gör lite allt möjligt allihop, men vi kan inte möta en växande efterfrågan på egen hand. Vi arbetar därför med ett brett kontaktnät. Genom att ta hjälp av extern kompetens maximerar vi projektens nivå av kunskap och erfarenhet, samtidigt som det sker ett häftigt energiutbyte i samarbetet. Utan mina medarbetare och våra samarbetspartners vore ingenting möjligt. Det är härligt att gemensamt jobba för Gotland!

 

Anders Cedergren, Projekt- och försäljningsansvarig, Cedergrens mekaniska verkstad AB, Klintehamn

Rör företaget säkert framåt

Anders Cedergren

Anders Cedergren

Under året har vår senaste storsatsning Skidbike verkligen tagit fart. Efter att ha funderat en längre period på möjligheten att använda samma koncept för motorcyklar som vi har till Skidcar, började vi utveckla idén för tre år sedan. När amerikansk militär och polis ställde en förfrågan om produkten såg vi att det fanns efterfrågan. Skidbike är ett mekaniskt system som gör det säkrare att testa risksituationer. Genom att styra friktionen mellan hjul och underlag går det att prova kurvtagning, bromsning, sladdning och mer i mycket lägre farter. Vi kan erbjuda ”the crash without the rash”! För ett företag i vår storlek kan det ta tid med marknadsföring men nu har det börjat sprida sig och vi säljer till hela världen. Bland annat ska vi ställa ut på världens största motorcykelmässa i Milano, EICMA! Jag är fjärde generationen i familjeföretaget och känner stolthet i att få föra rörelsen framåt.

 

Fredrik Broman, VD, goGotland, Visby

Team-work tar verksamheten till nya höjder

Fredrik Broman

Fredrik Broman

Vi överträffar våra mål och expanderar i flera delar av verksamheten! Med stort fokus, aktivt säljarbete och glädje i jobbet har vi hittat ett framgångsrecept. I en framåtrörelse uppstår utmaningen, för ett företag i vår storlek, att mäkta med den häftiga tillväxten. Vår lösning är en väl genomtänkt rekryteringsprocess som i sin tur leder till motiverade och välmående medarbetare. Jag har stor erfarenhet av rekrytering och bidrar med kunskap och engagemang, men betoningen ligger på team-work. Vi har tillsammans skapat en transparent och prestigelös organisation där vi kompletterar varandra på bästa sätt, för i vårt arbete är samarbete nyckeln till framgång. Verksamheten kommer fortsätta växa och vi planerar att anställa fler medarbetare kommande år. Jag är en vinnarskalle som alltid satsar stort! 

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagare fastnade i kommunens byråkrati

REGELKRÅNGLET Det såg så bra ut för företagarna Marita och Jon Jonsson. En bygglovsansökan mottogs positivt av Gotlands kommun. Därefter sex månaders tystnad, följt av VA-prövning med tillhörande provpumpning i tre veckor, varje dag. Efter åtta månader tvingades paret att dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet för företag i Brexit-processen

SOMMARKRÖNIKA "Det är snart två år sedan en knapp majoritet av brittiska väljare röstade för ”British exit” och att Storbritannien ska lämna EU. Sedan dess har det svenska, europeiska och brittiska näringslivet efterfrågat klara besked om vad detta kommer att innebära för handel och utbyten mellan EU och Storbritannien. Förhandlingar pågår, men ännu är ingenting avgjort och allt sköts under devisen ”ingenting är klart förrän allt är klart”. Var ska vi tro att det slutar?" Det skriver Karin Atthoff, policyansvarig för EU:s inre marknad på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Vilket EU vill Sverige ha?

SOMMARKRÖNIKA "Vid EU-toppmötet i slutet av juni kommer de europeiska ledarna ta flera stora beslut som påverkar EU:s framtid. Det handlar om migrationspolitik, innovation, Brexit och relationerna till omvärlden. Så många viktiga beslut, att Italiens president Sergio Mattarella uttryckte särskild oro för att den italienska regeringsombildningen inte skulle bli klar i tid till toppmötet. I Sverige ser vi istället en valrörelse där Europa är helt frånvarande." Det skriver Sophia Bengtsson, expert på EU-frågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Fiskala skatter i gröna kläder – miljöskatter utan miljöeffekt

SOMMARKRÖNIKA "En sann miljövän måste rimligen förespråka styrmedel och miljöpolitik som har en reell effekt på miljön. Det är rimligt att den som förespråkar införande av nya miljöskatter kan redogöra för de effekter som skatten får för både välfärd och miljö." Det skriver Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inte vatten värd när det går åt skogen?

SOMMARKRÖNIKA "Den som inte i tid har bevakat sina intressen riskerar att förlora sin verksamhet på sikt. Ur ett samhällsperspektiv är utvecklingen allvarlig och förhoppningsvis kan den vändas. Det vore nämligen olyckligt om det gick åt skogen för att vi kastat ut barnet med badvattnet." Det  skriver Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Svensk skola kan mycket bättre

SOMMARKRÖNIKA "Det finns många bilder av den svenska skolan. Flera av dem är positiva och på flera sätt går det åt rätt håll, men helheten måste förbättras. Ambitionerna måste höjas. Svensk skola kan mycket bättre." Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

När förslaget nu fallit behövs arbetsro och framtidstro

DEBATT "Nu har riksdagen sagt sitt, förslaget om vinstbegränsningar har fallit. Det är dags att företagen i denna viktiga sektor får tillbaka arbetsro och framtidstro. Vi har en lång rad angelägna uppgifter att gripa oss an för att få välfärden här att fungera bättre och för att rusta den för framtida påfrestningar." Det skriver Josefina Rustas, Alvarssons Läkarpraktik och Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Ta fram lönestrategin på webben

STRATEGI Webbverktyget Jobba med lönen har varit ett bra stöd i företaget Uniguides utveckling mot individuella löner, enligt vd:n Anna-Lena Bohm. Dessutom har det lett till att företaget har identifierat nya talanger internt. 
NYHET Publicerad:

Tjelvar och företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet är mötet mellan företagaren och myndighetsutövningen, det är den mellanmänskliga kontakten, kvalitén, kompetensen och förståelsen för varandras roller och förutsättningar som mäts. Idag presenterar Svenskt Näringsliv årets resultat av enkätsvaren i undersökningen om hur företagare upplever det lokala företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Varför avveckla det som omsorgsfullt byggts upp?

#GILLAJOBBSKAPARNA "Att se bristerna, ta eget ansvar, investera och göra sig själva till en del av lösningen är precis vad vi behöver för att skapa kvalité i vården och vi behöver det från såväl politiker som vårdgivare." Det skriver Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv Gotland.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

"Den grundlösa kritiken mot privata utförare tär på krafterna"

VÄLFÄRD "Att jobba med hemtjänst är det finaste som finns" säger Anette Andersson som äger och driver Primula hemtjänst och städservice sedan 2015. Hon och hennes cirka 40 medarbetare finns till hands i kundernas liv för att lösa det dom inte själva klarar.
NYHET Publicerad:

Bättre omställning kräver goda villkor för att anställa

DEBATT "Tryggheten på arbetsmarknaden måste vila i goda möjligheter att få jobb – och då krävs det också att nya jobb kan skapas. Företagen måste kunna anställa, utan att osäkerheten är för stor. Därför behöver Lagen om anställningsskydd, LAS, förändras." Det skriver Svenskt Näringslivs vice vd, Peter Jeppsson och regionchef, Kirsten Åkerman, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Använd skattepengarna effektivt

SAMHÄLLSEKONOMI För det mesta gör kommunledningar kloka och konstruktiva val för medborgarna, så att förvaltningarna kan leverera god service och skapar ett modigt samhälle. Men det finns alltid utrymme för förbättringar och en ständigt levande diskussion om hur vi använder skattemedel allra bäst i varje givet tillfälle.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Sopkrig på Gotland när regionen konkurrerar om byggavfall

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Region Gotland konkurrerar med lokala, privata företag när regionen tar hand om byggavfall. Trots att politikerna erkänner problemet, händer inget. ”Det finns tillräckligt många privata företag som arbetar med byggavfall för att det ska råda en sund konkurrens på marknaden”, säger Daniel Björkman, vd på Returbagen AB.
NYHET Publicerad:

Startblocken är uppställda, var så god och kliv i

FÖRETAGSKLIMAT Det finns faktiskt inte någon människa här som inte är berörd av hur det går för företagen, hur de mår och hur deras förutsättningar att tackla verkligheten ser ut. Man kan hylla dem eller inte bry sig så värst, men berörd av hur de vågar anställa och investera och vad som håller dem tillbaka det är man lika fullt. Idag presenterar Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av företagsklimatet i landets alla kommuner, hur har det gått för Gotland?
NYHET Publicerad:

Stärkt yrkesutbildning avgörande för kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För att regeringen ska uppfylla sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, krävs åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden, understryker Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

"Regelkrångel sätter stopp"

REGELKRÅNGEL Migrationsverkets handläggningstider och tveksamma information skapar osäkerhet i rekryteringsprocessen av utländsk arbetskraft. Arbetskraft som är nödvändig för företagen. ”Jag är trött på regelkrångel som sätter stopp” säger Kanjana ägare av Kanjanas Thairestaurang i Visby.