Eva Werkelin - visionär och företagsledare

NYHET Publicerad

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Att sitta och intervjua med Eva Werkelin, VD för Kneippbyn AB, är en häftig upplevelse. Hon är en energisk och verbal person.

Eva Werkelin

Eva Werkelin

Foto: Julia Bendelin/Oss Reklambyrå AB

Men det blir inte en vanlig intervju, för lika ofta bollar hon tillbaka en fråga och vill ha ens egen åsikt. För egna åsikter det har hon, men hon är intresserad av ta del av andras, vilket är en god egenskap hos en chef.Naturligtvis går det inte att komma ifrån att Eva är en Werkelinare. En känd entreprenörssläkt på Gotland som alla på ett eller annat sätt tycker någonting om. Själv tog hon över som VD vid familjeföretaget Kneippbyn AB 2005, efter brodern Pigge och hon har ett stort engagemang i turistfrågor, inte bara på Gotland, utan för Sverige i stort.

– Turistnäringen omsätter miljarder i Sverige i dag och får vi bara fler destinationer som är mogna för export, så måste vi göra stora marknadsföringssatsningar internationellt. Men det kräver att vi gör vår hemläxa och gör ordentliga analyser på vad gäster från andra länder efterfrågar.

Eva vet vad hon talar om och det är som sagt inte endast från en gotländsk horisont. Som ordförande i SCR (Svensk Camping- och Stugägares Riksorganisation), och styrelseledamot i Svensk Turism AB (som bl a äger Visit Sweden) och SHR (Sveriges Hotell & Restaurangföretagare), har hon stor koll på vad som händer inom turistnäringen i Sverige.

– Vi måste börja inse att turismen är en basnäring i Sverige och agera därefter, menar hon bestämt. Det betyder att vi måste höja statusen på att jobba inom dessa näringar, att vi ser till att det finns bra utbildningar som verkligen ger jobb i branschen. Dessutom är frågan om årsarbetstid otroligt viktig för oss som är arbetsgivare på säsongsorter, till exempel om du har en fjällanläggning eller har verksamhet på en badort.

Samtidigt framhåller också Eva hur viktigt det är att företagarna tar sitt ansvar.
– Att se till att unga får en chans att få ett första jobb, ta emot praktikanter och PRAO-elever är något som vi företagare behöver hjälpa till med. För vår del har till exempel den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar gjort att vi kan anställa ytterligare ett tiotal ungdomar varje sommar. Och det vi ju alla, att har du haft ett första jobb, är det lättare att få nästa… Av samma anledning är det viktigt att ingångslönerna hålls nere. Annars är det ganska självklart att man som arbetsgivare satsar på att anställa någon som är erfaren för det är hur man än ser det oftast lönsammare och säkrare.

Hos Eva upplever man ingen dold agenda. Hon är helt öppen vad hon tycker och tänker. Det SKA vara lättare för ungdomar att komma in i arbetslivet, det MÅSTE fungera för företagare att utveckla sin verksamhet. Självklart blir hon ofta uppfattad som kontroversiell, men det verkar faktiskt inte beröra henne märkvärt. Utåt i alla fall. En annan sak man slås av är att det inte finns någon snikenhet eller småaktighet i det hon säger, eller att man uppfattar att hon vill driva igenom saker för egen vinning. Hon är helt enkelt en företagare med ett ärligt engagemang. Ett engagemang som innefattar företagsklimat, ungdomsidrott, Gotlands framtid och Sveriges möjligheter:
– Jag kommer att fortsätta att hävda att vi alla måste bli bättre på att samverka över alla möjliga gränser: Företag, föreningar, myndigheter och vi som individer. Det pinkas mycket revir och alla håller på sitt. Det håller inte i längden.

I längden kommer med all sannolikhet Eva hålla. Hon kommer att fortsätta driva frågor som hur viktigt det är med en bra kommunikation till och från Gotland eller att de som bestämmer i Region Gotland är utvecklingsbenägna. Eller att Sverige i stort tar turismnäringen på allvar som stor exportvara.

Fakta Kneippbyn AB:
Semesteranläggningen Kneippbyn Resort ligger 3 km söder om Visby. Kneippbyn startade som kurort i början av 1900-talet och omsätter idag ca 54 miljoner. Vatten- och sommarland har ca 85 000 besökare per år i centrum och som landmärke finns självklart Villa Villerkulla, orginalhuset från inspelningarna av Pippi Långstrumpfilmerna på 60- och 70 talet. Anläggningen har även Gotlands enda 5-stjärniga camping och utöver detta ca 600 bäddar i stugor, hotell etc. Antalet årsanställda blir ca 58 stycken, men självklart är det en mindre styrka vintertid och ett hundratal ungdomar som arbetar på Kneippbyn sommartid. Eva är VD för företaget och driver det tillsammans med brodern Bobbo och de är andra generationens företagare på stället.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Närhet ger nöjda assistanskunder

VÄLFÄRD Lyhördhet, flexibilitet och närhet till kunderna. Carina Funck startade ett eget företag för att få den assistans hon ville ha till sin son men inte hittade någonstans. Nu driver hon Wisby Assistans som är en av Gotlands största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Sopkrig rasar på Gotland

KONKURRENS Med subventionerad återvinning konkurrerar Region Gotland ut de lokala företag som har som affärsidé att ta hand byggavfall. Men kommunen slår ifrån sig och en lösning på problemet dröjer. ”Det är helt snett”, säger Daniel Björkman som driver företaget Returbagen.
NYHET Publicerad:

"Vi vill få fortsätta utveckla vård och omsorg tillsammans med våra brukare"

VÄLFÄRD "Om det föreslagna vinsttaket skulle bli verklighet måste vi lägga ned och de brukare vi har hos oss i dag måste tas över av Region Gotland som inte har resurser ens för att bedriva den verksamhet man är ålagd att göra i dag, än mindre att ta hand om dessa tungt vårdberoende personer som vi har i vår verksamhet", säger Anders Thomasson, vd på Wisby Assistans.
NYHET Publicerad:

Sverigemästare i företagsamhet förtjänar proaktiv politik och konstruktiv myndighetsutövning

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten ökar för tolfte året i rad och uppgår nu till 16,9 procent av Gotlands befolkning, det är Sveriges högsta nivå. Men ett oroväckande tecken är att nyföretagsamheten nu sjunker på bred front, såväl totalt som bland länets kvinnor och den yngre delen av befolkningen. I årets undersökning presenteras även statistik över andelen tillväxtföretagare, det vill säga personer som har gått från att ha varit nyföretagsamma för fem år sedan till att idag ha minst fem anställda.
NYHET Publicerad:

Fredrik är Gotlands mest företagsamma 2016

MEST FÖRETAGSAMMA "Ett stort tack till alla som nominerat mig, röstat på mig och gratulerat mig. Jag är helt överväldigad, ödmjuk och tacksam. Det här ger mig massor av energi och inspiration att jobba vidare. Sist men absolut inte minst - ett STORT tack till mina härliga medarbetare, utan er hade det inte varit möjligt". Det var en glad och förvånad Fredrik Broman som under onsdagskvällen tog emot Svenskt Näringslivs pris årets mest företagsamma människa på Gotland.
NYHET Publicerad:

”Håller vi inte nere sjukskrivningarna går vi i konkurs”

VÄLFÄRD Privata välfärdsföretag har betydligt lägre sjukskrivningsgrad än inom det offentliga. Det visar nya siffror från Försäkringskassan. ”Om vi inte skapar en bra arbetsplats får vi högre sjukskrivningstal och då går vi i konkurs”, säger Jane Lindell Ljunggren, vd för omsorgsföretaget Hattstugan.
NYHET Publicerad:

Årets finalister klara - dags att rösta!

MEST FÖRETAGSAMMA 2016 Här är de, Lena, Anders, Jennie, Fredrik och Mårten, några av vår regions allra mest företagsamma människor. Människor som skapar jobb för fler än sig själva, inspirerar sin omgivning och vågar satsa när andra kanske backar. Visa dem att du tycker de är viktiga – var med och avgör vem som ska stå som vinnare.
NYHET Publicerad:

Nu är det upp till juryn

MEST FÖRETAGSAMMA Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.  
NYHET Publicerad:

Nominera Gotlands mest företagsamma människa

MEST FÖRETAGSAMMA Vem är Gotlands mest företagsamma människa 2016? Hjälp oss att hitta alla som förtjänar att synas lite extra i vår region genom att nominera den du tycker har gjort något extra företagsamt i år. Nominera nu – det tar bara ett par minuter!
NYHET Publicerad:

Vi hör bättre om vi lutar oss lite framåt

KRÖNIKA FÖRETAGSKLIMAT I dag släpper vi resultatet av årets ranking och vi får se om vi rört oss uppåt eller tappat placeringar, hur det än är med den saken ligger Gotland sedan länge i fel ände av rankinglistan. Det finns ingenting som rättfärdigar en bottenplacering för en region med ett så livskraftigt företagande. Det skriver Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv i sin krönika om Gotlands företagsklimat.
NYHET Publicerad:

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fortsätta reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKA Sveriges vanliga kapitalskatt på 30 procent är nästan dubbelt så hög omvärldens genomsnitt kring 17 procent och våra marginalskatter på upp till 57 procent är högre än något annat land i världen. Med snabba åtgärder på bland annat dessa områden finns god potential för företagande, investeringar och jobb att växa starkare. Det skriver Johan Fall, ansvarig för analys av skattepolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKA Jag hör alltför ofta av fackliga företrädare, politiker och andra debattörer att företagen ”saknar incitament” för att få tillbaka sjukskrivna medarbetare i arbete. Att förse företagen med sådana incitament ser nämnda aktörer som sin stora uppgift. Och det ska ske i form av mer regleringar och sanktioner eller genom att lägga ett än större ekonomiskt ansvar på företagen för de anställdas sjukfrånvaro.
NYHET Publicerad:

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Stolthet över företagsklimatet sällsynt

KRÖNIKA När Svenskt Näringsliv bjöd in företagare från hela landet för att diskutera det lokala företagsklimatet beskrev flera av deltagarna sin hemkommun med uppgivenhet. Som företagare upplever man på många håll att det saknas en grundläggande förståelse för företagens villkor och deras betydelse för välfärden i kommunen. Om detta berättar Pontus Lindström, projektledare på Företagsklimat, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Väl fungerande konkurrens bygger Sverige starkare

SOMMARKRÖNIKA Med de utmaningar som Sverige står inför idag, imorgon och de kommande åren så behöver vi jobba mer tillsammans, inte mot varandra. Varför skapa en atmosfär där man ser varandra som ett ”hot”, snarare än som gemensam resurs? Det skriver Göran Grén, jurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Det här med att ta ansvar

SOMMARKRÖNIKA På en arbetsmarknad där allt större ansvar läggs på arbetsgivaren, oavsett om det är möjligt att ta detta ansvar eller ej, så kan man fråga sig vad som hände med det personliga ansvaret? Ett omfattande arbetsgivaransvar i all ära men det kan inte betyda att medarbetarna, kollegorna och varje enskild människa blir av med sitt ansvar. Det skriver Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.