11 elever utsedda till vice VD:ar

NYHET Publicerad

GILLA FÖRETAGSAMHET Nu har solrosorna gjort sitt och det är dags för elva ungdomar att testa på yrkeslivet, tio stycken som vice vd:ar och en som vice kommunstyrelseordförande. Solrosodlartävlingen var finalen i kampanjen Gilla #Företagsamhet.

Maria Isak Sven-Olof

Maria Isak Sven-Olof

VD vinnare

VD vinnare

Den som vann hela tävlingen med att odla fram den högsta solrosen var Isak Lindqvist från Söndrumsskolan. Under två veckor blir han nu vice vd på Cirkel K Sannarp.

– Första dagen pratar vi om moms. Sista dagen blir du vd och då ska du hålla i ditt första personalmöte. Välkommen och grattis! Så hälsar Svenne Gudmundsson, vd på Cirkel K Sannarp, sin unge vice vd välkommen till sitt första sommarjobb.

– Jag vet inte vad det innebär att vara vice vd, men det ska bli kul att testa på, säger Isak Lindqvist.

Genom skolan har Isak hittills bara gjort studiebesök på arbetsplatser. Så denna gång blir det annorlunda när han för första gången ska ta del av arbetslivet – på riktigt. Även Svenne Gudmundsson, ser sig som en vinnare i detta samarbete mellan skolan och näringslivet.

– Ofta pratar man om att ungdomar är stillasittande och inte tar för sig, men jag upplever det snarare som att de måste få lite hjälp med att släppa loss deras energi och drivkrafter. Vi från näringslivet måste närma oss skolan och ge ungdomar en chans att se vad en arbetsplats innebär från grunden, menar han.

Söndrumsskolans rektor, Maria Rüter, gladdes över att så många elever antagit utmaningen att tävla om chansen att få vara vice vd. Hon ser förfrågan om skolans deltagande i projekt som ytterligare en pusselbit till det arbete skolan påbörjat i syfte att öka elevernas kontakter med yrkeslivet.

– Vi vill ge eleverna chans att träffa näringslivet och kommunen. Solrostävlingen har lyft fram något som alla inblandade parter tycker är bra och vill ha mer av: ungdomar som ser fram emot att testa på att gå till jobbet, näringslivsrepresentanter som vill inspirera och skolan som vill hjälpa eleverna i deras studieval. Med andra ord – något har börjat gro, så låt oss hjälpas åt att få det att växa.

Solrosodlartävlingen har varit en del av kampanjen Gilla #Företagsamhet, ett initiativ av företagsamma människor, som stöttas av Svenskt Näringsliv, LRF och Företagarna. Syftet är uppmärksamma företagsamma människor som skapar jobb och tillväxt, såväl i Halland som i Sverige. Solrosen symboliserar tillväxt – med rätt förutsättningar växer och utvecklas den precis som ett företag.

– Närmare 1000 elever har deltagit i tävlingen, vilket i sig är helt fantastiskt. Ett sommarjobb som vice VD har såklart lockat skolungdomarna, men resan dit har krävt kreativitet, uthållighet och stor handpåläggning. Det är med glädje vi har utsett 10 företagsamma elever till vice VD och en elev till kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, säger Louise Uvenfeldt, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.

Samtliga vinnare

Isak Lindkvist, Söndrumsskolan
Circle K Sannarp, VD Svenne Gudmundsson

Sacharias Danielsson, Kattegattgymnasiet
ICA Maxi Flygstaden, VD Tommy Fransson

Annie Nilsson, Sturegymnasiet
Hotell Continental, VD Jeanette Nerman

Halah Al-Jassani, Sannarpsgymnasiet
Kommunstyrelsen, Kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graaf

Karl Joelsson, Aspero
Eleiko group, VD Erik Blomberg

Selena Becanovic, Sannarpsgymnasiet
Bröderna Jansson Nissavarvet, VD Christin Jansson

Fabian Ivarsson Hansson, Sannarpsgymnasiet
Bil Månsson, VD Clas Månsson

Måns Andersson, Söndrumsskolan
Halmstad Bollklubb, VD Susanne Nilsson

Jonatan Persson, Kattegattgymnasiet
Oscar Hanson VVS, VD Oscar Hanson

Melker Oscarsson, Wallbergsskolan
Halmstads Mekaniska Verkstad, VD Stefan Edefell

Hugo Sivertsson, Söndrumsskolan
Halmstad Golfklubb, VD/klubbdirektör Christian Jakobsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

LAS är inte anpassad efter den nya arbetstagaren

JOBBSKAPARNA. En hade sålt av alla sina bolag i Småland för att gå i pension, och en hade slått i taket på sin arbetsplats. Det blev starten till Widal Industri. ”Vi storsatsar och investerar bland annat i nya maskiner. Det är ett måste då det är riktigt tufft att hitta personal”, säger Peter Widal, Vd och delägare till Widal Industri i Getinge.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs förslag till en bättre fungerande kompetensförsörjning

KOMMENTAR. En förutsättning för att företag ska kunna växa, anställa och bidra till vårt gemensamma välstånd är att de hittar rätt kompetens. Tillgången på ledig arbetskraft varierar med konjunkturens upp- och nedgångar och den kompetensbrist som idag råder kan naturligtvis delvis förklaras av högkonjunkturen. Men, även i sämre konjunkturer råder det rekryteringssvårigheter.
NYHET Publicerad:

Här finns jobben i Halland

RAPPORT. 68 procent av företagen i Hallands län har försökt rekrytera under det senaste halvåret. Lika många uppger att det är svårt att hitta personal. En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar nu företagens rekryteringsbehov och var det finns störst chans att få jobb i Halland.
NYHET Publicerad:

Eftertraktade jobb i RUT-branschen

RUT. Nu har det gått sex år sedan Reinfeldts uttalande om att arbetslösheten var mycket låg bland etniska födda svenskar mitt i livet. För inrikes födda, som han syftade på, har arbetslösheten stadigt gått ned sedan dess. För utrikes födda med kort utbildning är dock utvecklingen en annan. Det saknas fortfarande enkla jobb med låga trösklar in på svensk arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Företagare och mamma – ja, det går!

JOBBSKAPARNA. För Janna Ygreus, Vd på Hannells IT, är det viktigt att skapa förståelse för företagens betydelse i samhället tidigt i skolåren. Det eftersom hon själv är mamma och driver företag. ”Jag lär min dotter i vardagen att allt är möjligt – att genom hårt arbete kan man bli vad som helst”, säger Janna Ygreus.
NYHET Publicerad:

Ny policy i Hallands hamnar värnar om den svenska modellen

HALLAND. Under tisdagen kom nyheten att Hallands hamnar har beslutat sig för att genomföra Sveriges Hamnars policy om att endast ge fackföreningar utan kollektivavtal det inflytande som följer av lag, vilket i flera fall innebär Svenska Hamnarbetarförbundet.
NYHET Publicerad:

Ny rekordnotering för Hallands företagsamhet

RAPPORT Halland är unikt i Sverige – nyföretagsamheten stiger i alla avseenden. Både när det gäller den totala andelen, kvinnors nyföretagsamhet samt ungas nyföretagsamhet. Halland har idag näst högsta nyföretagsamhet efter Stockholm på 11 personer per 1 000 invånare.
NYHET Publicerad:

Lovordad hotellchef till Falkenberg

JOBBSKAPARNA. Sedan hösten 2017 har Falkenberg Strandbad en ny hotellchef som ska locka ännu fler besökare till Falkenberg. En person som sedan tidigare har blivit utvald av Visitas nätverksprogram för att satsa på unga ledare. ”Jag är ödmjuk inför utmaningen och ser fram emot att ta Falkenberg Strandbad till nya höjder”, säger Kent Johansson.
NYHET Publicerad:

Oro i Halland trots fortsatt tillväxt inom välfärden

RAPPORT. Antalet företagsamma inom välfärdssektorn har vuxit med i genomsnitt 4 procent per år under en femårsperiod. Dock sjönk senaste årets tillväxt kraftigt till 1,7 procent. Halland är ett av fåtal län där tillväxten är fortsatt hög under det senaste året. Antalet företagsamma inom välfärdssektorn i Halland har vuxit med i genomsnitt 3,3 procent per år under en femårsperiod. Samtidigt slutar allt fler att vara företagsamma i välfärdssektorn. Det visar ny statistik från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hallands politiker, vad gör ni när privata välfärdsutförare stänger?

KOMMENTAR. 5 978 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Halland. 870 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Vinster i välfärden berör hela näringslivet

VINSTBEGRÄNSNING ”Alla företag är beroende av skola, vård och omsorg”, säger Svenskt Näringslivs expert Robert Thorburn. Därför är regeringens förslag om vinstbegränsning ett hot mot hela näringslivet.
NYHET Publicerad:

Visste du att… Det är de små företagen som bidrar mest till BNP?

JOBBSKAPARNA. Bilden av Sverige som ett storföretagsland lever till viss del fortfarande kvar, men faktum är att småföretagen dominerar näringslivet, inte bara vad gäller antal företag. De är också den grupp som bidrar mest till BNP.
NYHET Publicerad:

Ökade ansökningar till yrkesprogrammen i Falkenberg

SKOLA NÄRINGSLIV. Intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet är på uppgång i Falkenbergs kommun. För tredje året i rad ökar sökande till yrkesprogrammen avseende förstahandsval. ”2015 var en bottennotering för oss, men nu är vi uppe på samma nivåer som för fem-sex år sedan. Det känns jätteroligt.”, säger Ulf Olsson, ansvarig gymnasieskolan Falkenbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Vill du vara med och bygga Sverige?

KOMPETENS. Just nu väljer en rad niondeklassare runt om i landet gymnasieutbildning. Det är därför hög tid att vi alla - föräldrar, studievägledare och bygglärare – uppgraderar bilden av vad det innebär att jobba på en byggarbetsplats. ”Om du som förälder undrar vad du ska råda ditt barn att välja kommer här ett tips: välj bygg- och anläggning. Det gäller särskild om du är förälder till en tjej. Det är ett val de inte kommer ångra”, säger Martin Klang, chef Sveriges Byggindustrier i Halland.
NYHET Publicerad:

Fokus på svagheter ska stärka Hyltes företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Nu har turen kommit till Hylte.
NYHET Publicerad:

Nobelkonstnären om framtiden: ”en bransch i förändring”

FÖRETAGSAMHET. Sedan 1994 har Richard Vakil levt på sin konst. Trots en krokig väg fram till en av sina tidiga utställningar den varma sommaren -94, har han alltid känt att han har haft någonting speciellt i sin konst. Men det var ingen självklarhet att bli konstnär, utan mer som en slump.  ”När jag i februari 2016 blev tillfrågad att utforma Nobeldiplomen kom det som en fullständig överraskning. Det är en stor och ärofylld uppgift att få - ett stort förtroende”, säger Richard Vakil.
NYHET Publicerad:

Företagarfrågor lyfts till högsta nivå i Halmstad

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Halmstad.
NYHET Publicerad:

RUT förverkligade Katarinas företagsamhet

JOBBSKAPARNA. Sommaren 2005 kom Katarina hit med sin mamma för att sommarjobba och tjäna pengar. Målet var även att fortsätta studierna från Polen, men formaliteter stoppade henne att studera vidare det sista året. ”Jag behövde försörja mig, så 2008 startade jag en enskild firma och började städa”, säger Katarina Stefaniuk, Vd och ägare till Katarinas Städtjänst i Varberg.
NYHET Publicerad:

Är du student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag?

STUDENT Till Svenskt Näringsliv i Hallands län söker vi en studentmedarbetare för att ansvara för regionalt skolnätverk och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nya idéer för mer infrastruktur 

RAPPORT Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda tåg. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten dagligen och på nära håll upplever de allt allvarligare problemen Sveriges infrastruktur.