11 elever utsedda till vice VD:ar

NYHET Publicerad

GILLA FÖRETAGSAMHET Nu har solrosorna gjort sitt och det är dags för elva ungdomar att testa på yrkeslivet, tio stycken som vice vd:ar och en som vice kommunstyrelseordförande. Solrosodlartävlingen var finalen i kampanjen Gilla #Företagsamhet.

Maria Isak Sven-Olof

Maria Isak Sven-Olof

VD vinnare

VD vinnare

Den som vann hela tävlingen med att odla fram den högsta solrosen var Isak Lindqvist från Söndrumsskolan. Under två veckor blir han nu vice vd på Cirkel K Sannarp.

– Första dagen pratar vi om moms. Sista dagen blir du vd och då ska du hålla i ditt första personalmöte. Välkommen och grattis! Så hälsar Svenne Gudmundsson, vd på Cirkel K Sannarp, sin unge vice vd välkommen till sitt första sommarjobb.

– Jag vet inte vad det innebär att vara vice vd, men det ska bli kul att testa på, säger Isak Lindqvist.

Genom skolan har Isak hittills bara gjort studiebesök på arbetsplatser. Så denna gång blir det annorlunda när han för första gången ska ta del av arbetslivet – på riktigt. Även Svenne Gudmundsson, ser sig som en vinnare i detta samarbete mellan skolan och näringslivet.

– Ofta pratar man om att ungdomar är stillasittande och inte tar för sig, men jag upplever det snarare som att de måste få lite hjälp med att släppa loss deras energi och drivkrafter. Vi från näringslivet måste närma oss skolan och ge ungdomar en chans att se vad en arbetsplats innebär från grunden, menar han.

Söndrumsskolans rektor, Maria Rüter, gladdes över att så många elever antagit utmaningen att tävla om chansen att få vara vice vd. Hon ser förfrågan om skolans deltagande i projekt som ytterligare en pusselbit till det arbete skolan påbörjat i syfte att öka elevernas kontakter med yrkeslivet.

– Vi vill ge eleverna chans att träffa näringslivet och kommunen. Solrostävlingen har lyft fram något som alla inblandade parter tycker är bra och vill ha mer av: ungdomar som ser fram emot att testa på att gå till jobbet, näringslivsrepresentanter som vill inspirera och skolan som vill hjälpa eleverna i deras studieval. Med andra ord – något har börjat gro, så låt oss hjälpas åt att få det att växa.

Solrosodlartävlingen har varit en del av kampanjen Gilla #Företagsamhet, ett initiativ av företagsamma människor, som stöttas av Svenskt Näringsliv, LRF och Företagarna. Syftet är uppmärksamma företagsamma människor som skapar jobb och tillväxt, såväl i Halland som i Sverige. Solrosen symboliserar tillväxt – med rätt förutsättningar växer och utvecklas den precis som ett företag.

– Närmare 1000 elever har deltagit i tävlingen, vilket i sig är helt fantastiskt. Ett sommarjobb som vice VD har såklart lockat skolungdomarna, men resan dit har krävt kreativitet, uthållighet och stor handpåläggning. Det är med glädje vi har utsett 10 företagsamma elever till vice VD och en elev till kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, säger Louise Uvenfeldt, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.

Samtliga vinnare

Isak Lindkvist, Söndrumsskolan
Circle K Sannarp, VD Svenne Gudmundsson

Sacharias Danielsson, Kattegattgymnasiet
ICA Maxi Flygstaden, VD Tommy Fransson

Annie Nilsson, Sturegymnasiet
Hotell Continental, VD Jeanette Nerman

Halah Al-Jassani, Sannarpsgymnasiet
Kommunstyrelsen, Kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graaf

Karl Joelsson, Aspero
Eleiko group, VD Erik Blomberg

Selena Becanovic, Sannarpsgymnasiet
Bröderna Jansson Nissavarvet, VD Christin Jansson

Fabian Ivarsson Hansson, Sannarpsgymnasiet
Bil Månsson, VD Clas Månsson

Måns Andersson, Söndrumsskolan
Halmstad Bollklubb, VD Susanne Nilsson

Jonatan Persson, Kattegattgymnasiet
Oscar Hanson VVS, VD Oscar Hanson

Melker Oscarsson, Wallbergsskolan
Halmstads Mekaniska Verkstad, VD Stefan Edefell

Hugo Sivertsson, Söndrumsskolan
Halmstad Golfklubb, VD/klubbdirektör Christian Jakobsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tillväxttoppen är passerad – Halland väntas tappa

KONJUNKTUR Svensk ekonomi har passerat tillväxttoppen i den här konjunkturcykeln. Trots detta förväntas BNP fortsätta att växa i relativt hög takt. Men välståndet ökar inte i samma omfattning. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos. 
NYHET Publicerad:

Tillverkningsindustrins Silicon Valley - i Hylte?

JOBBSKAPARNA ”Passion, nyfikenhet och nätverkande är jätteviktigt! Och företagande är jäkligt kul, särskilt produktion. Så skulle jag sammanfatta det!” Det säger Peter Syrén, VD och delägare i Kinnareds Well sedan ett år tillbaka.
NYHET Publicerad:

Dobus i Halmstad: "Vi kan inte konkurrera mot storstäderna i lön"

JOBBSKAPARNA Den tvåfaldige UF-alumnen Johan Sveningsson från Anderstorp tog med sig Gnosjöandan till Halmstad. Idag, 24 år gammal, driver har Dobus AB som guidar företag och organisationer genom den digitala djungeln.
NYHET Publicerad:

Jag vill kunna välja det bästa för mina föräldrar

VÄLFÄRD Vi har många utmaningar framför oss i samhället idag. En av dem är hur vi ska få bra kvalitet i vår omsorg och hur alla som behöver den ska få tillgång till den. För egen del är jag, ännu så länge och om inget oförutsett händer, en bit ifrån att behöva denna omsorg för egen del. Men med åldrande föräldrar så måste jag erkänna att mitt intresse för ämnet ökat de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna ett av de bästa verktygen för lyckad integration

JOBBSKAPARNA Med industriell produktion av bostäder i form av moduler som affärsidé bygger IntegrAB flexibla bostadslösningar avsedda för den breda massan. Då det råder stor brist på arbetskraft inom byggsektorn, har man utvecklat företagets affärskoncept med att anställa många nyanlända, vilket även är en av grundtankarna med företaget som också avspeglas i företagsnamnet IntegrAB.
NYHET Publicerad:

Därför är flygskatt en dålig idé

FLYGSKTT Med ett modifierat flygskatteförslag säger sig regeringen ta ”ansvar för Sverige, för världen och för klimatet”. Men en svensk flygskatt får ingen effekt på klimatet. Den blir däremot en skadlig skatt på mobilitet i ett land med långa avstånd.
NYHET Publicerad:

Varberg klättrar och tappar på årets ranking

FÖRETAGSKLIMAT Rankingresultatet för Varbergs kommun har senaste åren pekat nedåt. Men nu verkar utvecklingen ha vänt och nya kommunala satsningar börjar få genomslag.
NYHET Publicerad:

Så ska välfärdens kvalitet stärkas

VÄLFÄRD Privata utförare inom vård, skola och omsorg får samma, eller lägre ersättning, som offentliga utförare. Ändå presterar de privata utförarna lika bra eller bättre kvalitet på nästan alla områden inom välfärden.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen av PUL:s ersättare

DIGITALISERING Från den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen i kraft och ersätter därmed personuppgiftslagen (PUL). Den ställer höga krav på företag och därför reser Svenskt Näringslivs expert på digital juridik Carolina Brånby runt i Sverige för att informera om hur detta kommer påverka företagen. På tisdagen samlades företag i Heberg för att få veta mer.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning allt mer tidskrävande

JOBBSKAPARNA Vid sushirestaurangen Takenaka i Halmstad serverar Yasuo och Kajsa Takenaka mat som vittnar om ett fantastiskt hantverk. Smakerna står i centrum och vägen dit är tidskrävande och kräver stor yrkesskicklighet. Detta är nyckeln till parets framgång.
NYHET Publicerad:

Steg i rätt riktning med inträdesjobb

ARBETSMARKNAD Det förslag som Alliansen presenterade nyligen om inträdesjobb påminner mycket om de system som redan finns för subventionerade anställningar. Den stora skillnaden är att det nya förslaget innebär att inträdesjobben inte längre enbart ska subventioneras av staten utan även av den anställde genom en lägre lön. I ett första steg ställer sig Oscar Olsson, VD och ägare Västkustägg, positiv till förslaget.
NYHET Publicerad:

Här finns bästa och sämsta företagsklimatet i Halland

RANKING 2017 Ny länsetta toppar listan i Hallands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Av länets kommuner har Hylte förbättrat sig mest jämfört med förra årets ranking.
NYHET Publicerad:

MTA i Halmstad är en av Sveriges bästa arbetsplatser

JOBBSKAPARNA Arbetsglädje och utvecklingsmöjligheter är viktiga ledord för det halländska byggföretaget MTA. Mjuka ledord i en traditionellt konservativ bransch. För MTA var det vid uppstart 2010 viktigt att skapa ett bolag där man själv trivs och vill utvecklas i. Devisen kräver kontinuerligt arbete med frågor kring trivsel, arbetsglädje och likabehandling.
NYHET Publicerad:

Falkenbergarna nöjer sig inte med högst betyg

FÖRETAGSKLIMAT Fler kommuner än någonsin får höga betyg av företagen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning om lokalt företagsklimat. Falkenbergs kommun är inget undantag. I Hallands län är det just Falkenberg som får högst betyg av företagen.
NYHET Publicerad:

Hallänningarna nöjda med val av kommun att verka i

FÖRETAGSKLIMAT I 2017 års undersökning av det lokala företagsklimatet har Svenskt Näringsliv frågat företagare i Hallands län om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Endast 13 procent av svarande företag i länet svarade ja på frågan.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.
NYHET Publicerad:

Glädjande skattebesked

SKATT I helgen kom besked om att regeringen backar om två skadliga skatteförslag. Det gäller en höjning av den så kallade Entreprenörsskatten och att sänka brytpunkten till den statliga inkomstskatten.
NYHET Publicerad:

Tolkningsföreträde riskerar snedvrida internationell konkurrenskraft

JOBBSKAPARNA Vetskapen kring hur innehållet i hudvårdsprodukter påverkar människor och miljö blev drivkraften bakom Maria Åkerberg ekologiska hudvårdsprodukter. I dag omsätter företaget ca 65 miljoner kronor och med fortsatt växande marknadsandelar. Fabriken i Frillesås som byggdes 2008 är nu för liten och byggnadsnämnden i Kungsbacka kommun är positiv till en utbyggnad. I februari fattades beslut där om och en ny detaljplan kommer att tas fram.
NYHET Publicerad:

Via sommarjobbet föddes drömmen om egen reklambyrå

JOBBSKAPARNA Mitt första jobb var direkt efter gymnasiet, berättar Louise Lejestrand, som driver Treativ Reklambyrå. Det var ett sommarjobb på turistbyrån, som jag sökte för att jag behövde någonting att göra den sommaren. Där lärde jag mig att om man vågar visar framfötterna, och är socialt kompetent och intresserad så kommer man ganska långt.
NYHET Publicerad:

Kan Halmstads medvetenhet vända trenden?

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs undersökning av Lokalt Företagsklimat har Halmstads kommun under de senaste åren haft en negativ trend som fortsätter även i år. Karolina Davidsson, VD Halmstads Näringsliv AB, tror att en av anledningarna kan vara att kommunen har växtvärk.