11 elever utsedda till vice VD:ar

NYHET Publicerad

GILLA FÖRETAGSAMHET Nu har solrosorna gjort sitt och det är dags för elva ungdomar att testa på yrkeslivet, tio stycken som vice vd:ar och en som vice kommunstyrelseordförande. Solrosodlartävlingen var finalen i kampanjen Gilla #Företagsamhet.

Maria Isak Sven-Olof

Maria Isak Sven-Olof

VD vinnare

VD vinnare

Den som vann hela tävlingen med att odla fram den högsta solrosen var Isak Lindqvist från Söndrumsskolan. Under två veckor blir han nu vice vd på Cirkel K Sannarp.

– Första dagen pratar vi om moms. Sista dagen blir du vd och då ska du hålla i ditt första personalmöte. Välkommen och grattis! Så hälsar Svenne Gudmundsson, vd på Cirkel K Sannarp, sin unge vice vd välkommen till sitt första sommarjobb.

– Jag vet inte vad det innebär att vara vice vd, men det ska bli kul att testa på, säger Isak Lindqvist.

Genom skolan har Isak hittills bara gjort studiebesök på arbetsplatser. Så denna gång blir det annorlunda när han för första gången ska ta del av arbetslivet – på riktigt. Även Svenne Gudmundsson, ser sig som en vinnare i detta samarbete mellan skolan och näringslivet.

– Ofta pratar man om att ungdomar är stillasittande och inte tar för sig, men jag upplever det snarare som att de måste få lite hjälp med att släppa loss deras energi och drivkrafter. Vi från näringslivet måste närma oss skolan och ge ungdomar en chans att se vad en arbetsplats innebär från grunden, menar han.

Söndrumsskolans rektor, Maria Rüter, gladdes över att så många elever antagit utmaningen att tävla om chansen att få vara vice vd. Hon ser förfrågan om skolans deltagande i projekt som ytterligare en pusselbit till det arbete skolan påbörjat i syfte att öka elevernas kontakter med yrkeslivet.

– Vi vill ge eleverna chans att träffa näringslivet och kommunen. Solrostävlingen har lyft fram något som alla inblandade parter tycker är bra och vill ha mer av: ungdomar som ser fram emot att testa på att gå till jobbet, näringslivsrepresentanter som vill inspirera och skolan som vill hjälpa eleverna i deras studieval. Med andra ord – något har börjat gro, så låt oss hjälpas åt att få det att växa.

Solrosodlartävlingen har varit en del av kampanjen Gilla #Företagsamhet, ett initiativ av företagsamma människor, som stöttas av Svenskt Näringsliv, LRF och Företagarna. Syftet är uppmärksamma företagsamma människor som skapar jobb och tillväxt, såväl i Halland som i Sverige. Solrosen symboliserar tillväxt – med rätt förutsättningar växer och utvecklas den precis som ett företag.

– Närmare 1000 elever har deltagit i tävlingen, vilket i sig är helt fantastiskt. Ett sommarjobb som vice VD har såklart lockat skolungdomarna, men resan dit har krävt kreativitet, uthållighet och stor handpåläggning. Det är med glädje vi har utsett 10 företagsamma elever till vice VD och en elev till kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, säger Louise Uvenfeldt, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.

Samtliga vinnare

Isak Lindkvist, Söndrumsskolan
Circle K Sannarp, VD Svenne Gudmundsson

Sacharias Danielsson, Kattegattgymnasiet
ICA Maxi Flygstaden, VD Tommy Fransson

Annie Nilsson, Sturegymnasiet
Hotell Continental, VD Jeanette Nerman

Halah Al-Jassani, Sannarpsgymnasiet
Kommunstyrelsen, Kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graaf

Karl Joelsson, Aspero
Eleiko group, VD Erik Blomberg

Selena Becanovic, Sannarpsgymnasiet
Bröderna Jansson Nissavarvet, VD Christin Jansson

Fabian Ivarsson Hansson, Sannarpsgymnasiet
Bil Månsson, VD Clas Månsson

Måns Andersson, Söndrumsskolan
Halmstad Bollklubb, VD Susanne Nilsson

Jonatan Persson, Kattegattgymnasiet
Oscar Hanson VVS, VD Oscar Hanson

Melker Oscarsson, Wallbergsskolan
Halmstads Mekaniska Verkstad, VD Stefan Edefell

Hugo Sivertsson, Söndrumsskolan
Halmstad Golfklubb, VD/klubbdirektör Christian Jakobsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Historien om Falkenberg

NÄRINGSLIVSHISTORIA ”Falkenberg har en bakgrund som en liten stad under senmedeltiden”, berättar Claes Hederstierna, författare och tidigare chef för Falkenbergs museum. ”Placeringen vid Ätrans utlopp gjorde den till en bra handelsplats.”
NYHET Publicerad:

Christians vallöfte till Hallands jobbskapare

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför hösten val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Christian Johanssons, Moderaterna, svar.
NYHET Publicerad:

Historien om Hylte

NÄRINGSLIVSHISTORIA Hyltebruk är en typisk svensk bruksort som vuxit upp kring ett pappersbruk. Där Hyltebruk ligger idag fanns ingenting år 1907 när pappersbruket först grundades. Det var ett område med sankmark, skog och ett och annat torp där det bodde färre än tio personer. ”Det ligger ju utmed Nissan så det fanns ett vattenhjul som drev en kvarn för att mala mjöl, och några små sågverk”, berättar Lars Sundberg från Hallands Näringslivsarkiv. ”Man var rädd för översvämningar och vågade därför inte bygga nere i dalen.”
NYHET Publicerad:

Mari-Louise vallöfte till jobbskaparna i Halland

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför höstens val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Mari-Louise Wernersson, från Centerpartiet.
NYHET Publicerad:

Glad sommar!

SOMMARKRÖNIKA Jag minns mitt första lediga sommarlov. Självklart syftar jag inte på min barndom, utan snarare ungdomsåren och framåt. Jag hade fyllt 26 år och avslutat min ekonomexamen, drivit eget företag under tiden och arbetat extra. Dessutom hade jag precis skrivit på en projektanställning med start i augusti. För första gången kunde jag unna mig ledig tid!
NYHET Publicerad:

Hallänning representerar Sverige i Yrkes-EM

YRKESLANDSLAGET. Till hösten går EuroSkills, eller Yrkes-EM, av stapeln i Budapest. Under tre intensiva dagar kommer ungdomar från hela Europa att samlas för att visa sin yrkesskicklighet och tävla om de åtråvärda medaljerna. En av deltagarna i det svenska laget är Niklas Ekelöw från Onsala.
NYHET Publicerad:

Valet 2018: LOV:en är viktig för svensk välfärd

VALET 2018. Valfrihet och mångfald är viktigt för att kunna erbjuda en så bra välfärdsmodell som möjligt. Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem.
NYHET Publicerad:

Region Halland renodlar verksamheten efter kritik från näringslivet

OSUND KONKURRENS. Region Halland kritiserades av näringslivet för sin avdelning Utbildnings- och eventservice som planerar och genomför utbildningar, mässor, konferenser och event. Nu ska uppdraget renodlas. ”Det är högst olyckligt. Vi ska absolut inte konkurrera med privata företag” säger Mikaela Walterson (M), regionstyrelsens ordförande, som redan ser över organisationen.
NYHET Publicerad:

Hyltebrukföretaget: rekrytera är att investera i framtiden

JOBBSKAPARNA. Standex Engraving i Hyltebruk är störst i världen på att industrigravering. Framförallt inom fordonsindustri. Men för så många andra är kompetensförsörjningen ett problem. ”Det borde finnas fler som vill arbeta”, säger Magnus Svantesson, Vd för företaget.
NYHET Publicerad:

Osund konkurrens när Region Halland erbjuder eventservice

OSUND KONKURRENS Region Hallands avdelning Utbildnings- och eventservice planerar och genomför utbildningar, mässor, konferenser och event på uppdrag av Region Halland. ”Företagare inom branschen har kontaktat mig och ifrågasätter om det är något regionen ska syssla med. Högst tveksamt”, konstaterar Charlotte Schéle, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Bättre villkor ger fler jobb

INTEGRATION. Bästa vägen till integration är jobb. Där kan man lära sig språket, kulturen och få vänner som bott här i många år. Trots det är arbetslösheten bland utrikes födda i Halland fortsatt hög. ”Med bättre företagsvillkor hade besöksnäringen kunnat anställa fler”, säger Claes Sandvig från branschorganisationen Visita.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Dags att reformera Arbetsförmedlingen

VALET 2018. I år är det 25 år sedan lagen om privat arbetsförmedling infördes i Sverige och såväl bemanningsföretag som rekryteringsföretag fyller i dag en naturlig roll på svensk arbetsmarknad. Kartan har förändrats väsentligen sedan dess, men faktum är att Arbetsförmedlingen (AF) har fått stå relativt oförändrad. Nu är tiden inne för förändring.
NYHET Publicerad:

Bensinmack med eget bonussystem

LÖNEBILDNING På Circle K Sannarp i Halmstad har stationschefen Sven-Olof Gudmundsson utvecklat ett eget bonuslönesystem. Genom att delegera ansvar till de anställda och ge möjlighet till bonuslön, har han fått motiverade medarbetare och en lönsam bensinmack.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna – viktiga samhällsbyggare i Kungsbacka

FÖRETAGSKLIMAT. Kungsbacka kommun har den mest företagsamma befolkningen i Halland, men företagen i kommunen har mer att önska av det lokala företagsklimatet. ”Dialogen och en tydlig riktning framåt är avgörande för att få till ett bättre företagsklimat”, säger Jonas Håkansson, Vd Aranäs.
NYHET Publicerad:

Veteranpoolen viktig för Sverige AB

ARBETSMARKNAD Med en ökande äldre befolkning, ser Veteranpoolen möjligheter att ta tillvara på pensionärernas erfarenhet och drivkraft. Och allt fler vill fortsatt bidra till samhällets utveckling efter pension. ”Vår ambition är att betala mer skatt genom att fler vill fortsätta arbeta på sina villkor. Men att införa en extra löneskatt för pensionärer som jobbar är inte rätt väg att gå”, säger Mats Claesson, Vd Veteranpoolen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagaren: ”privat ägande skapar lojalitet och kontinuitet”

VÄLFÄRD Redan under studietiden, när kollegor klagade på arbetssituationen, kom idén att starta egen verksamhet. ”Vi genomförde en arbetsmiljöstudie mellan privat- och offentligt driven verksamhet, och det var en väsentligt stor skillnad. Då bestämde jag mig”, säger Katarina Järbur, delägare och läkare på Säröledens Familjeläkare.
NYHET Publicerad:

Dags att gå vidare i välfärdsfrågan  

VÄLFÄRD I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

VAL 2018: Rut-avdraget har gett 30 000 nya jobb

VALET 2018 Rut-avdraget firar tio år och omsatte hela 10 miljarder kronor under 2017. Almega konstaterar att den sänkta skatten på hushållsnära tjänster har varit en framgångsrik jobbmotor och skapat över 30 000 nya arbetstillfällen. Av dessa jobb har 23 000 gått till människor som har stått utanför arbetsmarknaden efter att rut-reformen genomfördes.
NYHET Publicerad:

Valets viktigaste frågor enligt hallänningarna

VALET 2018 Lägre skatt på arbete. Det är vad Hallands företagare önskar sig mest av allt efter valet i höst. Men även minskad regelbörda och förändringar i LAS kommer högt på listan över företagens viktigaste valfrågor, visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel i Halland.
NYHET Publicerad:

Optimism bland företagen i Halland

KONJUNKTUR Konjunkturen i Halland är fortfarande stark. 40 procent av företagarna uppger att produktionen/försäljningsvolymen är högre idag än för ett halvår sedan, och mer än varannan företagare tror på ökad försäljning de nästkommande sex månaderna. Det visar nya siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel.