Den höjda arbetsgivaravgiften straffar vår framtid

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Tänker med några rader återge min syn på den höjda arbetsavgiften för unga. Mitt namn är Heléne Stålbom och driver sedan år 2000 Stålboms Konditori tillsammans med min make Micael. Stålboms Konditori ligger i Falkenberg och är idag ett företag med 58 år på nacken.

Helene Stålbom

Helene Stålbom, Stålboms Konditori

Företaget har överlevt både lågkonjunkturer och den stora ”konditoridöden” som drog som en farsot över Sverige på 60-talet i samband med televisionens ”intrång” i hemmen.

Räddaren på 90-talet var att ”lattekulturen” bredde ut sig och att det helt enkelt blev trendigt att gå på konditori igen. Alla matprogram och tävlingar i diverse Tv-kanaler gör också att gemene man fått upp ögonen för vårt hantverk. Att baka bullar, bröd och kreera fantastiska tårtor har åter blivit inne.

Det är just det här med att vi är ett hantverksbageri och att vi har en servering som gör att våra företag inom denna bransch är så personalintensiva. Vi har cirka 10 ungdomar som årligen arbetar hos oss som extrapersonal och sommarjobbare. Under de senaste 8 åren har det passerat förbi cirka 35 ungdomar. Ungdomar som fått sitt första ”riktiga” jobb och en erfarenhet att sätta på sitt första CV att ta med sig ut i vuxenlivet. Några av dessa har även stannat kvar hos oss och är numera fastanställda.

När arbetsgivaravgiften höjts till samma nivå som för ”vuxna” blir det en kostnadsökning för Stålboms Konditori med cirka 150 000:-/år. Pengar som kunde återinvesterats eller anställa den där extra personen. Inom konditoribranschen är personalkostnaden en stor post där ungefär 50 % av omsättningen går till löner. Vi är alltså en av de branscher som behöver många ”människor” för att kunna producera våra varor och kunna ge en god service. Vilka blir då konsekvenserna om arbetsgivaravgiften höjs. Vi kanske kan hämta hem en del genom att höja priset på våra varor. Men följden blir då att våra kunder anser sig helt enkelt inte längre ha råd med att fika och köpa varor från hantverksbagaren. Det betyder att vi får mindre att göra och i sin tur kan leda till att vi behöver färre anställda. Då är det mest troligt att de unga får gå först eftersom de har mindre erfarenhet.

Jag får ibland frågan om det inte är bra om det är samma arbetsgivaravgift för alla? Nej, det tycker jag inte. Vi har höga ingångslöner i Sverige. För att man då skall våga satsa på ungdomar som saknar erfarenhet så är det en fördel om kostnaderna att anställa unga är lägre. Det tar både tid och energi när man skall lära upp ungdomar på en arbetsplats. Genom den lägre kostnaden för unga så blir det en morot till oss arbetsgivare, att lägga ner den där tiden och energin på att introducera de unga in i arbetslivet. För visst, det är lättare att anställa någon äldre med utflugna barn och en redan lång erfarenhet från branschen eller arbetsmarknaden. Då behöver vi företagare inte lägga lika stora resurser på upplärning.

Inom hela Livsmedelsindustrin, som bagerier och konditorier tillhör, så utgör de unga under 26 år 20 % av det totala antalet anställda. Inom bageri/konditori utgörs andelen 22 % av ungdomar. Men det är ju inte bara vår bransch som drabbas. Alla sektorer inom näringslivet som vågar anställa unga måste förbereda sig på att ställa om.

Tyvärr så drabbar det inte enbart vårt företag, utan än värre och hårdast våra ungdomar, vår framtid. Vilka blir konsekvenserna för ungdomsarbetslösheten i Sverige, som redan har en av de högsta i närområdet, när man nu med höjda avgifter straffar ut ännu fler?

Vid tangentbordet,
Heléne Stålbom, Stålboms Konditori

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning allt mer tidskrävande

JOBBSKAPARNA Vid sushirestaurangen Takenaka i Halmstad serverar Yasuo och Kajsa Takenaka mat som vittnar om ett fantastiskt hantverk. Smakerna står i centrum och vägen dit är tidskrävande och kräver stor yrkesskicklighet. Detta är nyckeln till parets framgång.
NYHET Publicerad:

Steg i rätt riktning med inträdesjobb

ARBETSMARKNAD Det förslag som Alliansen presenterade nyligen om inträdesjobb påminner mycket om de system som redan finns för subventionerade anställningar. Den stora skillnaden är att det nya förslaget innebär att inträdesjobben inte längre enbart ska subventioneras av staten utan även av den anställde genom en lägre lön. I ett första steg ställer sig Oscar Olsson, VD och ägare Västkustägg, positiv till förslaget.
NYHET Publicerad:

Här finns bästa och sämsta företagsklimatet i Halland

RANKING 2017 Ny länsetta toppar listan i Hallands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Av länets kommuner har Hylte förbättrat sig mest jämfört med förra årets ranking.
NYHET Publicerad:

MTA i Halmstad är en av Sveriges bästa arbetsplatser

JOBBSKAPARNA Arbetsglädje och utvecklingsmöjligheter är viktiga ledord för det halländska byggföretaget MTA. Mjuka ledord i en traditionellt konservativ bransch. För MTA var det vid uppstart 2010 viktigt att skapa ett bolag där man själv trivs och vill utvecklas i. Devisen kräver kontinuerligt arbete med frågor kring trivsel, arbetsglädje och likabehandling.
NYHET Publicerad:

Falkenbergarna nöjer sig inte med högst betyg

FÖRETAGSKLIMAT Fler kommuner än någonsin får höga betyg av företagen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning om lokalt företagsklimat. Falkenbergs kommun är inget undantag. I Hallands län är det just Falkenberg som får högst betyg av företagen.
NYHET Publicerad:

Hallänningarna nöjda med val av kommun att verka i

FÖRETAGSKLIMAT I 2017 års undersökning av det lokala företagsklimatet har Svenskt Näringsliv frågat företagare i Hallands län om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Endast 13 procent av svarande företag i länet svarade ja på frågan.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.
NYHET Publicerad:

Glädjande skattebesked

SKATT I helgen kom besked om att regeringen backar om två skadliga skatteförslag. Det gäller en höjning av den så kallade Entreprenörsskatten och att sänka brytpunkten till den statliga inkomstskatten.
NYHET Publicerad:

Tolkningsföreträde riskerar snedvrida internationell konkurrenskraft

JOBBSKAPARNA Vetskapen kring hur innehållet i hudvårdsprodukter påverkar människor och miljö blev drivkraften bakom Maria Åkerberg ekologiska hudvårdsprodukter. I dag omsätter företaget ca 65 miljoner kronor och med fortsatt växande marknadsandelar. Fabriken i Frillesås som byggdes 2008 är nu för liten och byggnadsnämnden i Kungsbacka kommun är positiv till en utbyggnad. I februari fattades beslut där om och en ny detaljplan kommer att tas fram.
NYHET Publicerad:

Via sommarjobbet föddes drömmen om egen reklambyrå

JOBBSKAPARNA Mitt första jobb var direkt efter gymnasiet, berättar Louise Lejestrand, som driver Treativ Reklambyrå. Det var ett sommarjobb på turistbyrån, som jag sökte för att jag behövde någonting att göra den sommaren. Där lärde jag mig att om man vågar visar framfötterna, och är socialt kompetent och intresserad så kommer man ganska långt.
NYHET Publicerad:

Kan Halmstads medvetenhet vända trenden?

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs undersökning av Lokalt Företagsklimat har Halmstads kommun under de senaste åren haft en negativ trend som fortsätter även i år. Karolina Davidsson, VD Halmstads Näringsliv AB, tror att en av anledningarna kan vara att kommunen har växtvärk.
NYHET Publicerad:

Varberg år 2037 enligt Johan Lind

FRAMTID ”Västkustens kreativa mittpunkt” har länge varit Varberg kommuns vision för utveckling av näringslivet och samhället i stort. Kanske är det först nu som man börjar se resultatet på riktigt. Här finns ett arv av entreprenörskap med bolag som Monark, Lunarstorm och NilsonGroup tillsammans med nya globala bolag som Yellow Brand Protection…
NYHET Publicerad:

Halmstad år 2037 enligt Marcus Dufwa

FRAMTID Den populära kommunen på västkusten lockar många unga människor att studera på högskolan och väljer att stanna kvar efter avslutade studier. Mycket tack vare innovationsklustret och framtidsvisionerna som bidrar till att det växer fram nya och starka idéer. Det gynnar tillväxten i det lokala näringslivet och bidrar till en spännande arbetsmarknad….
NYHET Publicerad:

Sommarjobb innebär mer än arbetsuppgifter

MITT FÖRSTA JOBB Fram till jag tog examen på gymnasiet, arbetade jag om somrarna med att bygga friggebodar i Älvängen. Sedan fick jag en fastanställning som butikssäljare på en tv- och radiobutik i Göteborg. Förutom att det var drömmen för mig som var intresserad av elektronikprodukter, gav det mig värdefull inblick i småföretagens vardag.
NYHET Publicerad:

Halland år 2037 enligt Ida Thorén

FRAMTID Hallands satsning på digitalisering genom hela samhället har skapat möjligheter för framtidens välfärd. Det är här det händer. Ny teknik möter kreativa näringar som bildar en självklar symbios. Med fokus på utveckling har gjort Halmstad kommun till en attraktiv destination, nytta som nöje. De halländska skolorna ligger även steget före övriga Sverige…
NYHET Publicerad:

Sommarjobb - entrébiljett till vuxenlivet

MITT FÖRSTA JOBB Jag var 13 år gammal då jag fick min första lön från sommarjobbet på Kvantum i Varberg, där jag delade ut flygblad. Det kanske inte var speciellt roligt, men jag tjänade pengar och det var en stolthet att få ett jobb – jag var viktig i helheten.
NYHET Publicerad:

”Lönen var en bonus i hela jobbupplevelsen”

MITT FÖRSTA JOBB 14 år gammal fick jag frågan av min gamla lärare om jag var intresserad av ett sommarjobb. Fiskaren Kalle som ägde turistbåtarna ”Getterönbåtarna” behövde hjälp. Jag fick köra båtarna, hoppa i land och snurra fast dem och ta betalt av gästerna. Än idag kan jag knopen ”dubbelt halvslag”.
NYHET Publicerad:

Fortsatt svårt att rekrytera i Halland

KONJUNKTUR Företagen i Halland uppger att de har en högre andel försäljnings- och produktionsvolym idag än för sex månader sedan. För kommande sex månader är man positiv till investeringar och antalet anställda. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Frågan som nu återstår är om de kommer finna sina talanger?
NYHET Publicerad:

Lägre marginalskatt ska locka talangerna till Halland och Sverige

ETT UTMANAT SVERIGE Högkvalificerad arbetskraft är eftertraktad. Men medan allt fler länder aktivt deltar i den globala talangjakten finns frågan knappt på den politiska agendan i Sverige. Nu efterlyser Svenskt Näringsliv slopad värnskatt och sänkt statlig skatt för att göra Sverige mer attraktivt för världens talanger. Även kommunerna kan göra mer för att underlätta kompetensförsörjningen från utlandet.
NYHET Publicerad:

11 elever utsedda till vice VD:ar

GILLA FÖRETAGSAMHET Nu har solrosorna gjort sitt och det är dags för elva ungdomar att testa på yrkeslivet, tio stycken som vice vd:ar och en som vice kommunstyrelseordförande. Solrosodlartävlingen var finalen i kampanjen Gilla #Företagsamhet.