Varför är det viktigt att mäta lokalt företagsklimat?
I slutet av 90-talet fann Svenskt Näringsliv att förutsättningarna för att driva företag varierade stort mellan landets kommuner, trots att lagstiftningen är densamma. Således är det mycket mer än endast faktiska lagar och regler som påverkar den enskilde företagarens vardag. År 2001 genomförde därför Svenskt Näringsliv den första undersökningen om det lokala företagsklimatet.
— Vi vet att ett bra företagsklimat är nödvändigt för att företagen ska kunna växa och utvecklas. Ges företagen denna möjlighet ökar också utsikterna för kommunen att göra detsamma. Därför är en god dialog, bra attityder till företagande och en främjande myndighetsutövning en nödvändighet, säger Anna Hedberg, projektledare Svenskt Näringsliv Värmland.
Hur görs rankingen?
Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2019 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning som presenterades under våren. På en sexgradig skala där 1= Instämmer inte alls och 6=Instämmer helt, lämnar företagen sin uppfattning om hur man upplever attityder, dialog, service och tillämpning av lagar och regler från kommunen. Ytterligare en tredjedel bygger sedan på statistik från SCB och UC.
Först efter att dessa faktorer sammanställts rankas alla Sveriges kommuner från plats 1 till plats 290. Således ges möjlighet att jämföra både den egna kommunens prestation över tid samt gentemot andra kommuner.
2018 års ranking
Vid förra årets ranking såg vi en förtätning i toppen bland Värmlandskommunerna. Sunne kommun hamnade på plats 36 i landet, följt av Grums kommun och Munkfors kommun på plats 46 resp. 49. Tätt efter topptrion följde Säffle, på plats 52, och därefter Kil på placering 55. Längst ned i botten hamnade Eda kommun på 278:e plats av landets kommuner och förra årets sjunkbomb var Hammarö kommun som tappade flest placeringar i länet, nämligen 64 placeringar.
— Vi vill att färre kommuner ska tappa i rankingen och att fler kommuner ska bli bättre, men konkurrensen hårdnar för varje år. Allt fler kommuner inser vikten och jobbar intensivt med att förbättra företagsklimatet, vilket är mycket glädjande, säger Anna Hedberg.
Hur blir rankingen av företagsklimatet i Sverige för 2019?
Behåller Sunne sin topplacering? Vilken av kommunerna har haft den bästa utvecklingen och blir ”årets raket” och vilken kommun tappar placeringar och blir ”årets sjunkbomb”?
Den 24 september släpps årets ranking av lokalt företagsklimat – håll utkik på vår webb och i sociala medier efter just din kommun!
På www.foretagsklimat.se kan du hitta resultaten och jämföra alla landets kommuner med varandra.