Amcoff vässar servicen i Strömsund

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Efter ett närmare kvarts sekel i ledande positioner inom det privata näringslivet gick Björn Amcoff över till kommunal verksamhet. I våras började han som ny näringslivschef och vd för Strömsunds utvecklingsbolag, Suab.

Björn Amcoff

Björn Amcoff

Hur beskriver du den här första perioden?
–  Det har varit en ”lära-känna-period” som nu övergått i arbete med olika sakfrågor. Jag känner mig välkommen i både kommunen och bland företagen. Jag har åkt runt och träffat företagare i stora delar av kommunen. Det har varit mycket positivt, många välskötta företag med önskan och möjligheter att växa. En gemensam nämnare för dem är svårigheter att hitta rätt kompetens för att kunna utvecklas och det är en fråga vi redan jobbar med och som också ska växla upp takten i.

I den senaste företagsklimatundersökningen klättrade Strömsunds kommun 44 placeringar, till plats 171 av totalt 290. Det är Strömsunds bästa placering någonsin, hur tar du det arbetet vidare?
– Mitt uppdrag är att uppnå förbättrat företagsklimat. Och jag ser att vi ska jobba på två spår parallellt, både på kort och lång sikt.

Vad prioriterar ni i närtid?
– Framförallt attvässa kommunens service, all personal i kommunen som jobbar med företagen ska till exempel gå SKL:s utbildning Förenkla Helt Enkelt för få ökad insikt om företagens villkor och behov. Vi arbetar aktivt med att skapa förutsättningar för attraktivt boende med till exempel strandnära tomter och fler detaljplanelagda områden för att underlätta byggande. Och som jag redan nämnt så är kompetensförsörjning ett prioriterat område.  I stort sett alla företag säger att de behöver arbetskraft för att utvecklas. Och då kommer man genast in på större sammanhang – hur det är att bo och verka i en glesbygdskommun som Strömsund. Vi har inte samma förutsättningar som en kommun i till exempel Skåne. Vi jobbar också med att stärka Strömsunds varumärke, söka oss utåt för att lyfta vår kommun och locka arbetskraft och få fler att bosätta sig i kommunen. Och det här görs i tätt samarbete med de största företagen i kommunen. Företagens erbjudande är helt avgörande för att nå framgång med detta arbete.

Hur ser du på det långsiktiga arbetet med företagsklimatet?
– Det är viktigt att vi fortsätter att jobba nära företagen och gör förbättringar som vi kan och har mandat att förändra men allting rår vi i kommunen inte över. Jag ser att det över tid är oerhört viktigt att vi jobbar med att påverka politiken och regelverken. Det handlar om att påverka allt från lättnader när det gäller strandnära bebyggelse till enklare administration för småföretagare. Att bo och verka i glesbygd är inte samma sak som i större städer, vi har helt olika förutsättningar. Jag anser att det behövs statliga ekonomiska incitament att starta och driva företag i glesbygd, det kan handla om differentierade skatter eller arbetsavgifter som är långsiktiga och inte kortsiktiga stödåtgärder. Det här är frågor som jag som näringslivschef och vd i SUAB kommer att driva men självklart behövs ett brett stöd från flera olika samhällsaktörer för att vi ska kunna sticka ut hakan och driva på frågorna.

Vilka möjligheter och utmaningar ser du för Strömsunds kommun?
– Den största utmaningen är att behålla befolkningen numerärt och helst ska vi bli fler. Det behövs för att kunna behålla kommunal service vilket är en nödvändighet för att företagen ska kunna verka. Möjligheterna ligger i att fortsätta utveckla våra framgångsrika företag. Även vindkraftsutbyggnaden i kommunen ser jag som möjligheter. Inte bara under investeringsfasen utan även över tid med service och underhåll. Det finns stora affärsmöjligheter för kommunens och regionens företag att ta del av vindkraftssatsningarna i länet och det ska vi också jobba aktivt med.

Privat har du en enskild firma med verksamhet inom kultur, nöje & fritid. Bor det en entertainer i Björn Amcoff?
– Entertainer vet jag inte om jag skulle säga men jag gillar vissång. De senaste 30 åren har jag uppträtt och tolkat Carl Michael Bellman i olika sammanhang. Jag har spelat på såväl Riddarhuset i Stockholm och nu senast för några av kommunens medarbetare, i 1700-tals peruk och rock. Det låter kanske udda men det är en fantastisk kontrast till det jag jobbar med till vardags som ger mig väldigt mycket energi.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

FÖRETAG Skillnader i hur kommuner hanterar företagens tillståndsärenden och kontroller var en fråga som företagarna i länet tog upp när Svenskt Näringslivs vd – Jan-Olof Jacke - besökte Jämtland i början av veckan.Det framkom att de stora skillnader som finns idag mellan kommunernas och länsstyrelsernas hantering av företagsärenden är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Budskapet var kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA  Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon - i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. På måndagen fick dessa företag besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

MEDLEMSORGANISATION Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.
NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."