Branschråd utvecklar friskskola

NYHET Publicerad

FRISKOLA Med marknadsanpassade utbildningar driver tre entreprenörer och lärare StorsjöGymnasiet i Östersund, StenstanGymnasiet i Sundsvall och GuldstadsGymnasiet i Skellefteå. Praktik hos lokala företag, verklighetstrogna projekt och branschråd bidrar till att eleverna är redo för arbetsmarknaden från dag ett.

Anders Lindh, Alee Farrohi och Pecka Marklund

Anders Lindh, Alee Farrohi och Pecka Marklund är frontfigurerna för StorsjöGymnasiet i Östersund samt en gymnasieskola i Sundsvall respektive Skellefteå.

StorsjöGymnasiet har uttalat att de vill hitta ett mervärde för sina elever att stanna i Östersund och Jämtlands län. Med goda företagarkontakter, speciellt för yrkesprogrammen får många elever jobb direkt efter skolan.

– Företagen vill vara med och påverka skolan och det känns bra. Förutom att vi har bra praktikplatser till alla våra elever så har vi ett branschråd inom både IT, frisör och barn och fritid. Tillsammans med oss är de med och utvecklar utbildningarna i rätt riktning, säger Alee Farrohi, marknadsansvarig inom Honesta Skolutveckling AB.

I branschrådet för StorsjöGymnasiets IT-utbildningar sitter bland annat representanter från Kaj63, Loxysoft, Internetmedia, Mittuniversitetet och politiken. Man stämmer av läget i branschen och pratar om utvecklingspotential och behov.

– Hos oss finns en pott med kurser. Vi stämmer av mot branschen vad de anser passar bäst utifrån sina behov. Alltså kan våra IT-program se olika ut i Östersund, Skellefteå och Sundsvall eftersom branschens behov ser olika ut. Den lokala förankringen är enormt viktig, säger Pecka Marklund, skolchef inom Honesta Skolutveckling AB

Alla IT-elever som går ut årskurs tre får en anställningsintervju hos contact center företaget H1. Både för erfarenheten av att gå på anställningsintervju, men också för att H1 är genuint intresserade av deras kompetens.

– De har en hel avdelning på H1 som bara har elever från StorsjöGymnasiet.  Vill eleverna ha jobb och visar det på intervjun så får de det oftast, säger Alee Farrohi

Från lärare till vd

Honesta Skolutveckling AB äger och driver i dagsläget tre fristående gymnasieskolor. Delägarna Pecka Marklund, Anders Lindh och Alee Farrohi är tre före detta lärare som alla jobbat som rektor, men där de kommit till samma insikt om att rektorn inte har tid att utveckla skolan. Då valde de istället att bli företagsledare, äga skolan och på så sätt kunna bidra till dess utveckling. De tre kompanjonerna har klivit på i omgångar, men sedan 1,5 år tillbaka är det de tre som är frontfigurerna för StorsjöGymnasiet i Östersund samt en gymnasieskola i Sundsvall respektive Skellefteå.

– Vi som driver skolor på flera orter märker av skillnader i kommunernas inställning till oss. Generellt är man mer positiv till friskolor i Sundsvall och mindre i Östersund, men här har vi på senare tid fått bättre kontakt med kommunen och vi har nu en bra dialog och goda relationer, säger Anders Lindh, vd Honesta Skolutveckling AB.

Snabba beslutsvägar

StorsjöGymnasiet har som mål att vara bäst för de elever som väljer dem. Kvalitet genomsyrar hela arbetssättet och här vet man ganska tydligt vilka konkurrensfördelar man har.

– Storleken på skolan och närheten mellan pedagoger och elever är nog det viktigaste. Vi har högre lärartäthet och ett arbetssätt där lärare är lärare och där annan personal, så kallade mentorer/coacher, tar hand om övriga frågor som rör elever och skolan. Sedan sker hela tiden en utveckling eftersom vi har så snabba beslutsvägar, menar de tre delägarna.

De är rörande överens om att de privata alternativen måste finnas.

­– Det fria skolvalet gör att varje elev väljer det som passar dem bäst. De som väljer oss gör det av en anledning och för just de eleverna behövs vi, säger Anders Lindh.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.
NYHET Publicerad:

Ett jättelyft för UF-företagande i Jämtland!

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Jämtland är stolta över att ha ökat till 428 gymnasieelever som driver UF-företag i länet under läsåret 2018/2019. Extra roligt är att flera skolor verkligen ökat sitt engagemang och att några skolor satsar stenhårt på entreprenörskap, företagande och innovation, bland annat Östersunds gymnasieskola och Jämtlands Gymnasium Wången.
NYHET Publicerad:

”Vi småföretagare betyder mycket i små kommuner”

VÄLFÄRDSAVTRYCKET Pelle Sallin har varit företagare sedan 1970-talet. Som entreprenör i Valne i Krokoms kommun i Jämtland, har han och hans anställda bidragit med runt tre miljoner i skatt under 2018. ”Vi småföretagare betyder mycket, så här i små kommuner”, säger han.
NYHET Publicerad:

Julstämning i chokladfabriken

HÖGSÄSONG Vällukten av choklad blandas med saffranskola, glögg och pepparkakstryffel. Det doftar jul i Åre Chokladfabrik där pralintillverkningen till både butiker och finrestauranger går för högtryck inför jul.
NYHET Publicerad:

När robotorna tar över gynnas miljön

NY TEKNIK Återvinningsföretaget Lundstams satsar på automatiserad sortering av industri- och byggavfall. Med hjälp av robotar återvinns mer avfall istället för att gå till uppvärmning, transporterna blir färre och koldioxidutsläppen minskar. Samtidigt skapas utrymme för nya affärsmodeller.
NYHET Publicerad:

Energifullt, ovärderligt och roligt!

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade några av landets mest engagerade företagare för att ge dem möjligheten att lyfta viktiga frågor som påverkar deras företag. Genom möten med andra företagare, med Svenskt Näringslivs experter och riksdagspolitiker från den egna valkretsen fördes dialogen om hur vi kan skapa ett bättre företagarklimat tillsammans. Vikten av att ses underströks inte bara av företagen på plats, utan även politikerna. ”Det är alltid lika viktigt och roligt att träffa företagare från länet”, konstaterar Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S) och får medhåll av Saila Quicklund, riksdagsledamot (M). ”Ovärderligt att vi samlat kunde komma med inspel och ta med oss budskapen från företagen till riksdagen.”
NYHET Publicerad:

Driv sätter fart på jämtländska industriföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att hitta kvalificerad personal är en utmaning för mindre företag ute i landet, inte minst om utvecklingsprojekt innebär att behovet växlar över tid. Lösning: att dela på kompetensen i en konsultpool. Möt DRIV Innovation med konsulter inom konstruktion och företagsutveckling för industrisektorn.
NYHET Publicerad:

Industrinatt i dagsljus visar unga till Jämtlands teknikföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur får man unga att välja jobb i industrin? Industrinatten ska förnya bilden av teknikföretag och underlätta framtida rekrytering. Nytt för årets jämtländska upplaga är att även grundskoleelever deltar, och Hallströms var ett av flera företag som visade upp verksamheten.
NYHET Publicerad:

Konkurs – ett stålbad för alla berörda

DRIVKRAFT Trots att en konkurs drabbar både ägare, anställda och leverantörer finns det ibland inga andra alternativ. Jämt Tugget, som stod bakom varumärket Mörsjö Deli, i Östersund kom till den återvändsgränden. Efter en tuff period med mycket vånda, arbete och ovisshet är nu Anna Godevärn tillbaka som vd och delägare, med nya erfarenheter och redo för nystart.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

12 mars inspirationsdag för Norrlands kommuner

INSPIRATIONSDAGAR Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. Precis som 2018 blir nästa års upplägg fyra regionala inspirationsdagar spridda runt om i Sverige för att underlätta kommunernas medverkan. Dagarna är 12 mars i Umeå, 18 mars i Stockholm-Arlanda, 26 mars i Kristianstad samt 28 mars i Göteborg.
NYHET Publicerad:

Amcoff vässar servicen i Strömsund

FÖRETAGSKLIMAT Efter ett närmare kvarts sekel i ledande positioner inom det privata näringslivet gick Björn Amcoff över till kommunal verksamhet. I våras började han som ny näringslivschef och vd för Strömsunds utvecklingsbolag, Suab.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Åre Byggpro årets Gasell i Jämtland

SNABBVÄXARE Byggföretaget Åre Byggpro har dubblat omsättningen tre år i rad och får av tidningen Dagens industri utmärkelsen årets Gasellföretag i Jämtland 2018. Stig Rikardsson har 17 anställda och han tackar dem för framgången.
NYHET Publicerad:

Bergs kommun på rankingens topp 10-lista över klättrare!

RANKING 2018 Åre kommun har bäst företagsklimat i Jämtlands län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. I länet har Bergs kommun förbättrat sitt företagsklimat mest jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Nu blir det plats för fler företag på Campus Östersund

TILLVÄXT Det byggs nytt på Campus Östersund. Två nya hus med hög miljöcertifiering ska ge plats åt såväl nya som gamla hyresgäster. Det är en efterlängtad utbyggnad i ett område som många företag söker sig till.
NYHET Publicerad:

Miljöombytet blev en livsavgörande vändning

DRIVKRAFT Sofie Westberg, 19 år, är ett talande exempel på vad kraften i att våga kan generera. Livsresan från skoltrött högstadieelev i Linköping till nyfiken och vetgirig ung företagare fick en välbehövlig nytändning under gymnasieåren på Dille Gård Naturbruksgymnasium.
NYHET Publicerad:

Daniel Moverare ny vd sedan februari hos Jämtlandsflyg

PÅ NY POST Den 1 februari tillträdde Daniel Moverare som vd på Jämtlandsflyg. Tidigare har han drivit en egen elinstallationsfirma med 20-tal anställda.