Branschråd utvecklar friskskola

NYHET Publicerad

FRISKOLA Med marknadsanpassade utbildningar driver tre entreprenörer och lärare StorsjöGymnasiet i Östersund, StenstanGymnasiet i Sundsvall och GuldstadsGymnasiet i Skellefteå. Praktik hos lokala företag, verklighetstrogna projekt och branschråd bidrar till att eleverna är redo för arbetsmarknaden från dag ett.

Anders Lindh, Alee Farrohi och Pecka Marklund

Anders Lindh, Alee Farrohi och Pecka Marklund är frontfigurerna för StorsjöGymnasiet i Östersund samt en gymnasieskola i Sundsvall respektive Skellefteå.

StorsjöGymnasiet har uttalat att de vill hitta ett mervärde för sina elever att stanna i Östersund och Jämtlands län. Med goda företagarkontakter, speciellt för yrkesprogrammen får många elever jobb direkt efter skolan.

– Företagen vill vara med och påverka skolan och det känns bra. Förutom att vi har bra praktikplatser till alla våra elever så har vi ett branschråd inom både IT, frisör och barn och fritid. Tillsammans med oss är de med och utvecklar utbildningarna i rätt riktning, säger Alee Farrohi, marknadsansvarig inom Honesta Skolutveckling AB.

I branschrådet för StorsjöGymnasiets IT-utbildningar sitter bland annat representanter från Kaj63, Loxysoft, Internetmedia, Mittuniversitetet och politiken. Man stämmer av läget i branschen och pratar om utvecklingspotential och behov.

– Hos oss finns en pott med kurser. Vi stämmer av mot branschen vad de anser passar bäst utifrån sina behov. Alltså kan våra IT-program se olika ut i Östersund, Skellefteå och Sundsvall eftersom branschens behov ser olika ut. Den lokala förankringen är enormt viktig, säger Pecka Marklund, skolchef inom Honesta Skolutveckling AB

Alla IT-elever som går ut årskurs tre får en anställningsintervju hos contact center företaget H1. Både för erfarenheten av att gå på anställningsintervju, men också för att H1 är genuint intresserade av deras kompetens.

– De har en hel avdelning på H1 som bara har elever från StorsjöGymnasiet.  Vill eleverna ha jobb och visar det på intervjun så får de det oftast, säger Alee Farrohi

Från lärare till vd

Honesta Skolutveckling AB äger och driver i dagsläget tre fristående gymnasieskolor. Delägarna Pecka Marklund, Anders Lindh och Alee Farrohi är tre före detta lärare som alla jobbat som rektor, men där de kommit till samma insikt om att rektorn inte har tid att utveckla skolan. Då valde de istället att bli företagsledare, äga skolan och på så sätt kunna bidra till dess utveckling. De tre kompanjonerna har klivit på i omgångar, men sedan 1,5 år tillbaka är det de tre som är frontfigurerna för StorsjöGymnasiet i Östersund samt en gymnasieskola i Sundsvall respektive Skellefteå.

– Vi som driver skolor på flera orter märker av skillnader i kommunernas inställning till oss. Generellt är man mer positiv till friskolor i Sundsvall och mindre i Östersund, men här har vi på senare tid fått bättre kontakt med kommunen och vi har nu en bra dialog och goda relationer, säger Anders Lindh, vd Honesta Skolutveckling AB.

Snabba beslutsvägar

StorsjöGymnasiet har som mål att vara bäst för de elever som väljer dem. Kvalitet genomsyrar hela arbetssättet och här vet man ganska tydligt vilka konkurrensfördelar man har.

– Storleken på skolan och närheten mellan pedagoger och elever är nog det viktigaste. Vi har högre lärartäthet och ett arbetssätt där lärare är lärare och där annan personal, så kallade mentorer/coacher, tar hand om övriga frågor som rör elever och skolan. Sedan sker hela tiden en utveckling eftersom vi har så snabba beslutsvägar, menar de tre delägarna.

De är rörande överens om att de privata alternativen måste finnas.

­– Det fria skolvalet gör att varje elev väljer det som passar dem bäst. De som väljer oss gör det av en anledning och för just de eleverna behövs vi, säger Anders Lindh.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."
NYHET Publicerad:

Ny vd på Autotjänst Laitis i Östersund

HANDEL Vd och grundare uppmanar politikerna - "luckra upp LAS och fixa trafiksituationen i Lillänge"
NYHET Publicerad:

Varumärket Åre magnet för näringsliv

TILLVÄXT Ett råd till styrande politiker - använd Åre som varumärke för att locka företag och branscher till kommunen.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef presenterar sig

FÖRETAGSKLIMAT Fredric Kilander, ny näringslivschef i Östersund, vill skapa Sveriges bästa företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.
NYHET Publicerad:

Ett jättelyft för UF-företagande i Jämtland!

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Jämtland är stolta över att ha ökat till 428 gymnasieelever som driver UF-företag i länet under läsåret 2018/2019. Extra roligt är att flera skolor verkligen ökat sitt engagemang och att några skolor satsar stenhårt på entreprenörskap, företagande och innovation, bland annat Östersunds gymnasieskola och Jämtlands Gymnasium Wången.
NYHET Publicerad:

”Vi småföretagare betyder mycket i små kommuner”

VÄLFÄRDSAVTRYCKET Pelle Sallin har varit företagare sedan 1970-talet. Som entreprenör i Valne i Krokoms kommun i Jämtland, har han och hans anställda bidragit med runt tre miljoner i skatt under 2018. ”Vi småföretagare betyder mycket, så här i små kommuner”, säger han.
NYHET Publicerad:

Julstämning i chokladfabriken

HÖGSÄSONG Vällukten av choklad blandas med saffranskola, glögg och pepparkakstryffel. Det doftar jul i Åre Chokladfabrik där pralintillverkningen till både butiker och finrestauranger går för högtryck inför jul.
NYHET Publicerad:

När robotorna tar över gynnas miljön

NY TEKNIK Återvinningsföretaget Lundstams satsar på automatiserad sortering av industri- och byggavfall. Med hjälp av robotar återvinns mer avfall istället för att gå till uppvärmning, transporterna blir färre och koldioxidutsläppen minskar. Samtidigt skapas utrymme för nya affärsmodeller.
NYHET Publicerad:

Energifullt, ovärderligt och roligt!

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade några av landets mest engagerade företagare för att ge dem möjligheten att lyfta viktiga frågor som påverkar deras företag. Genom möten med andra företagare, med Svenskt Näringslivs experter och riksdagspolitiker från den egna valkretsen fördes dialogen om hur vi kan skapa ett bättre företagarklimat tillsammans. Vikten av att ses underströks inte bara av företagen på plats, utan även politikerna. ”Det är alltid lika viktigt och roligt att träffa företagare från länet”, konstaterar Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S) och får medhåll av Saila Quicklund, riksdagsledamot (M). ”Ovärderligt att vi samlat kunde komma med inspel och ta med oss budskapen från företagen till riksdagen.”
NYHET Publicerad:

Driv sätter fart på jämtländska industriföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att hitta kvalificerad personal är en utmaning för mindre företag ute i landet, inte minst om utvecklingsprojekt innebär att behovet växlar över tid. Lösning: att dela på kompetensen i en konsultpool. Möt DRIV Innovation med konsulter inom konstruktion och företagsutveckling för industrisektorn.