Bristande dialog hämmar friskolorna i Jämtland

NYHET Publicerad

SKOLA Bättre dialog och mer samarbete. Det efterfrågade friskolerepresentanter när Svenskt Näringsliv bjöd in till lunchmöte om skolans framtid i Jämtland.

Pecka Marklund och Eva-Märet Nordenberg

Pecka Marklund från Storsjögymnasiet och Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola ville se ett bättre samarbete med kommunen.

Till lunchmötet var Svenskt Näringslivs skolexpert Johan Olsson samt Storsjögymnasiets Pecka Marklund inbjudna att tala. På plats fanns representanter för flera friskolor samt kommunpolitiker.

Efter Johan Olssons presentation om skolans nuläge och utmaningar, valde Pecka Marklund att hålla ett kort anförande.

– Det vi möter från allmänheten och politiker är en syn på friskolor som inte är tokpositiv. Vi möter människor som känner att de måste påtala hur illa de tycker om friskolor. De tror att vi sitter på Caymanöarna och samlar pengar, berättade Marklund innan han släppte ordet fritt.

Diskussionen som följde handlade främst om två ämnen. Den misstro som finns hos både medborgare, tjänstemän och politiker gentemot friskolor men också om bristen på samarbete och dialog mellan den kommunala skolan och friskolorna.

– Johan Olsson sa något väldigt viktigt, att det är kommunens elever som vi i skolan ska lyckas för. Då är det viktigt att vi samarbetar. Kan vi göra saker tillsammans istället för på var sitt håll kan vi ägna mer tid åt våra elever på båda håll, säger Marklund.

Anders Lindh och Anton Waara

Anton Waara (S), ordförande i Gymnasieförbundet, ser friskolorna som en viktig partner för att ta hand om kommande barnkullar. I förgrunden Anders Lindh, Kids Östersund och Honesta skolutveckling.

Anton Waara (S), ordförande i Jämtlands Gymnasieförbund, såg positivt på ett förbättrat samarbete.

– Det finns goda förutsättningar. Vi ser att det kommer stora barnkullar och när vi har haft det tidigare har friskolorna hjälpt till att ta hand om elever. Vi planerar inte att bygga en till våning på Wargentinskolan, utan vi förväntar oss att friskolorna tar elever och konkurrerar. Det krävs för att vi ska få en välbalanserad skola framöver.

En svårighet med att samarbeta är att kommunen och friskolorna tävlar om att locka elever. Men vinningen av en bättre dialog är inte bara till fördel för friskolorna.

– Kommunen har alltid ansvaret för eleverna. Måste vi stänga ner vår verksamhet så är det ni som måste ta över våra elever. Har vi den dialogen i tid så vet ni om vad som händer och kan planera bättre. Men den dialogen finns inte i dag, säger Anders Lindh som driver förskolan Kids Östersund.

För friskolorna innebär avsaknaden av dialog att det är svårt att planera verksamheten då politikernas beslut kommer utan förvarning. Vare sig det handlar om fördelning av skolpengen eller om nya förskolor. Men kanske kom det ett frö till förbättring. Daniel Liljendahl (MP) som sitter i Barn- och utbildningsnämnden i Östersund lovade att bjuda in friskolornas representanter till att delta i det långsiktiga planeringsarbetet för skolan i Östersund.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunalråd vill stärka turismen i Strömsunds kommun

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivsstrategi, turismsatsning, fler lärlings- och praktikplatser. Det är tre åtgärder som ska utveckla näringslivet i Strömsunds kommun ytterligare, enligt Göran Bergström (S). Han tog över som kommunalråd för drygt ett år sedan.
NYHET Publicerad:

Bristande dialog hämmar friskolorna i Jämtland

SKOLA Bättre dialog och mer samarbete. Det efterfrågade friskolerepresentanter när Svenskt Näringsliv bjöd in till lunchmöte om skolans framtid i Jämtland. Anton Waara (S), ordförande i Jämtlands Gymnasieförbund, såg positivt på ett förbättrat samarbete.
NYHET Publicerad:

Pilgrimsta Hus Bygg spikade vinsten i årets Gasellpris

SNABBVÄXARE Mats Gustavsson har byggt upp Pilgrimsta Hus Bygg till ett framgångsrikt företag. Under onsdagskvällen stod det också klart att företaget är årets länsvinnare i Dagens Industris Gasellpris 2016. Pilgrimsta Hus Bygg, som utför totalentreprenader, ökade omsättningen med 679 procent till 85 miljoner kronor under perioden 2012-2015.
NYHET Publicerad:

Succéevent genomförs igen

INDUSTRINATTEN Förra året var det premiär i Jämtland för Industrinatten – ett event där industriföretag får ta emot gäster och berätta om sin verksamhet. Östersund var andra stad i Sverige att haka på det ursprungligen tyska konceptet, och under 2015 hade Industrinatten 400 besökare och 18 företag som deltog.
NYHET Publicerad:

Missnöje med företagsklimatet i Bräcke

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna i Bräcke är inte nöjda med hur kommunen jobbar med företagarfrågor. I Svenskt Näringslivs ranking tappar Bräcke kommun 56 placeringar och hamnar på plats 251.
NYHET Publicerad:

Höjningen av arbetsgivaravgift negativt för jämtska företag

KOMMENTAR I en färsk undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemsföretag framkommer det att 7 av 10 av företagen i Jämtlands län påverkats negativt av höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga.
NYHET Publicerad:

Näringslivskontoret spindeln i nätet

FÖRETAGSKLIMAT Krokoms kommun har för andra året i rad  länets bästa företagsklimat visar i Svenskt Näringslivs ranking. "Krokoms kommun har ett fantastiskt bra näringslivskontor. Näringslivskontoret fungerar verkligen som en länk mellan oss företag, politiken och regelverken", säger Nils-Åke Hallström, vd för Hallströms Verkstäder i Nälden.
NYHET Publicerad:

Dags att nominera Jämtlands företagsamma människor!

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Vem är Jämtlands läns mest företagsamma människa 2016? Företagsamma människor skapar jobb - det vill vi synliggöra och hylla. Nu kan du nominera den du tycker har gjort något extra företagsamt i år!
NYHET Publicerad:

Krokom har Jämtlands bästa företagsklimat

RANKING Krokom toppar listan i Jämtland, för andra året i rad, när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Stor okunskap om förslag till nya upphandlingsregler hos jämtländska företag

KOMMENTAR Nu ligger ett förslag till ny upphandlingslagstiftning på riksdagens bord. I en färsk undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemsföretag framkommer det att 84 procent av företagen i Jämtlands län inte känner till att det är en ny lagstiftning på gång. Det är allvarligt.
NYHET Publicerad:

Oro för Kälarnes framtid om kilometerskatten blir verklighet

KILOMETERSKATTEN Om kilometerskatten blir verklighet är det inte bara ett hinder för industrin. Det är ett slag mot hela glesbygden menar Leif Berglund, VD på Octowood. Han oroar sig över Kälarnes framtid.
NYHET Publicerad:

Rut-krisen ledde till långsiktig strategi

DRIVKRAFT När det stod klart att rutavdraget skulle bli kvar kunde Carina Subäck expandera istället för att säga upp personal. ­"Hade det försvunnit så hade man fått packa ihop. Visst blev det en halvering av Rut, men då fick jag tänka om och istället skapa en långsiktig strategi, säger Carina Subäck.
NYHET Publicerad:

Forskning blir verkstad i nytt industriföretag

SAMVERKAN Forskare vid Mittuniversitetet och privata entreprenörer har tillsammans startat AIM Sweden AB. Ett högteknologiskt industriföretag i Östersund med unik spjutspetskompetens inom additiv tillverkning, eller så kallad 3D-printing.
NYHET Publicerad:

Förnuftigt med slopad sjukskatt

SJUKSKATTEN Regeringen drar tillbaka förslaget om en sjukskatt. Företagarna är nöjda efter beskedet. ”Det är fantastiskt bra! Det hade varit förödande om förslaget gått igenom”, säger Thomas Olsson, vd för Åre Produktion och ordförande för Teknikföretagens samarbetsgrupp i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nytt nätverk för talanger i besöksnäringen

NÄTVERK "Besöksnäringen växer så det knakar. Att attrahera ny kompetens och behålla och vidareutveckla befintlig inom näringen är därför något som vi prioriterar", säger Teres Vågelind, kommunikationsansvarig för Visita Norrland. Som en del i arbetet med att främja kompetensutveckling ska Visita under hösten 2016 starta nätverket Visita Talent för engagerade unga ledare.
NYHET Publicerad:

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Att någon blir sjuk är det värsta som kan hända"

SJUKSKATTEN ”Ett kontraproduktivt förslag som hör hemma i papperskorgen”. Anna Godevärn på Mörsjö Deli skräder inte orden när hon talar om regeringens sjukskatteförslag. Blir det verklighet vågar hon inte anställa fler med tanke på vad en långtidssjukskrivning kan kosta.
NYHET Publicerad:

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.