Industrinatt i dagsljus visar unga till Jämtlands teknikföretag

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur får man unga att välja jobb i industrin? Industrinatten ska förnya bilden av teknikföretag och underlätta framtida rekrytering. Nytt för årets jämtländska upplaga är att även grundskoleelever deltar, och Hallströms var ett av flera företag som visade upp verksamheten.

Industrinatten, Hallströms
Eva-Lisa Oskarsson berättar om sin arbetsplats för elever i Östersunds och Krokoms skolor.
Industrinatten, elever på företagsbesök
Fanny Israelsson till höger går i åttan på Nyhedens skola i Krokom. Här med parallell-klasskompisen Petra Svanberg Arvehed. "Det är bra att veta vad företagen gör", säger Fanny
Industrinatten-Elever på företagsbesök
Simon Lindgren kan tänka sig ett sommarjobb i industrin medan Hjalmar Jämting helst vill jobba med bilar. Båda går i åttan på Nyhedens skola i Krokom.
Industrinatten-Magnus Jonasson på Hallströms
Magnus Jonasson arbetar i produktionen på Hallströms i Ås.
Industrinatten, Hallströms
Idén till Industrinatten kommer ursprungligen från Tyskland, men hämtades till Sverige av IUC i Skåne. Sedan 2015 genomförs den årligen även i Jämtland.

Bussarna anländer enligt ett upplagt schema till den nya fabriken i Ås utanför Östersund. Eleverna i årskurs åtta från Nyhedens skola i Krokom kliver ur, visas in i foajén och delas in i grupper. Alla får gula reflexvästar innan de visas in i produktionslokalen.

– Hej, jag heter Eva-Lisa Oskarsson och är maskinoperatör här i fabriken, säger vår ciceron och gruppen hummar till svar.

Under en knapp timme visas de runt i den moderna anläggningen där produktionen pågår för fullt. Det är ganska hög ljudnivå i lokalen, så varje ord går kanske inte riktigt fram, men eleverna lyssnar artigt. Andra grupper av elever passerar, och emellanåt ett par roliga självkörande robot-truckar som varsamt gör halt och backar när de kommer nära någon av besökarna.

Recept mot kunskapsbrist

Industrinatten arrangeras av teknikföretagen inom IUC Z-Group, och går trots sitt namn av stapeln dagtid. Just denna torsdag i slutet av november är det 350 elever från Östersunds och Krokoms kommuner som bussas runt mellan olika företag. Förutom Hallströms i Ås besöker varje klass ytterligare ett företag under dagen.

Nils-Åke Hallström

Nils-Åke Hallström

För Nils-Åke Hallström, vd för Hallströms, var det självklart att slå upp dörrarna till fabriken som invigdes så sent som våren 2017.

– Vi ligger ju strategiskt, nära Östersund, så det är ganska enkelt för eleverna att ta sig hit. Sen är det lite egoistiskt: det påtalas hela tiden att det är kunskapsbrist och vi måste försöka få unga att förstå hur det ser ut i teknikföretag nuförtiden, säger Nils-Åke.

Han är nöjd att Industrinatten från och med i år även inkluderar elever från grundskolan.

– Vi vill egentligen få hit elever redan när de går på mellanstadiet – långt innan de gör valet till gymnasiet. Och allra helst skulle jag se att prao pågick året runt, istället för bara en vecka som det är nu. Då skulle vi kunna avsätta en arbetsstation och eleverna skulle kunna få pröva på att jobba med robotar, säger vd:n som ännu inte fått gehör hos skolorna för sin idé.

Ett uppskattat arrangemang

Ute på golvet har åttondeklassarna från Krokom visats fram till lagret, där höga hyllor med färdiga ventilationsrör tornar upp sig mot taket. För Hjalmar Jämting är det faktiskt inte första besöket på ett industriföretag.

– På Trångsvikens skola gjorde vi besök på Charken och Trangia. Jag fick ett paket prinskorv, säger Hjalmar som inte tror att han själv skulle kunna ta ett jobb inom industrin.

– Jag vill bli besiktningsmekaniker, det är bra betalt – det har jag sett på en hemsida.

Hans klasskompis Simon Lindgren är lite mer öppen för tanken.

– Kanske som ett sommarjobb, säger han.

Eleverna är ändå övervägande positiva till att det arrangeras den här typen av dagar. Under de tre år som IUC Z-Group genomfört Industrinatten har drygt 90 procent av deltagarna sagt att de är mer positiva till industrin efter evenemanget.

Och Fanny Israelsson har visserligen varit på Hallströms tidigare, men håller ändå med om att besöket är givande.

– Det är bra att veta vad företagen gör. Jag skulle kanske kunna jobba inom industrin, men helst vill jag jobba med matematik och med skidskytte, säger Fanny.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.
NYHET Publicerad:

Halvering av antal varumärkesansökningar från Jämtland

VARUMÄRKESSKYDD Antalet varumärkesansökningar från länet har halverats senaste året, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket. 2018 gjordes 34 ansökningar från länet mot 62 ansökningar 2017."Företag med många varumärken är ofta innovativa företag som ligger väl till på sin marknad," säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

De lär sig driva företag på sommarlovet

ENTREPRENÖRER Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

KONKURRENS Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.
NYHET Publicerad:

Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver en ny syn på kunskap

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Jämtlands län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

"Samarbetet över kommungränserna kommer att öka"

MYNDIGHETSUTÖVNING Berg och Härjedalen slår ihop vissa kommunala verksamheter och utvecklar samarbetet över kommungränserna. "Det är troligt att fler mindre kommuner kommer att behöva göra som oss. Det läggs mer ansvar på kommunerna och direktiven utgår från situationen i storstäderna, att folk bor i trappuppgångar men så är det inte i våra kommuner," säger Anders Häggkvist, (C), kommunalråd i Härjedalens kommun. 
NYHET Publicerad:

Svenskt-norskt gränssamarbete står som modell i Brexit

GRÄNSSAMARBETE "Vi upplever att Sverige alltid vill ligga i framkant när EU kommer med nya direktiv om handeln utanför medlemsländerna. Det är tolkningsfrågor. Nya direktiv kan ställa till det för kunderna," säger Pär Skytt som är chef för KGH Customs Service i Jämtlands län. Ett företag som sköter tullhantering och administration åt företag som handlar med varor utanför EU.
NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

REGELKRÅNGEL Hur kommuner och länsstyrelser hanterar tillståndsärenden och kontroller är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Idag råder stora skillnader. När vd Jan-Olof Jacke besökte Jämtland var budskapet kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. Nyligen fick företagen besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

MEDLEMSORGANISATION Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.
NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna.