NYHET19 december 2018

Julstämning i chokladfabriken

Vällukten av choklad blandas med saffranskola, glögg och pepparkakstryffel. Det doftar jul i Åre Chokladfabrik där pralintillverkningen till både butiker och finrestauranger går för högtryck inför jul.

– Under hela hösten är det högsäsong i fabriken. Det är mycket som ska produceras och levereras till våra återförsäljare runt om i landet. Runt Lucia börjar det lugna ner sig lite men då börjar högsäsongen i butiken istället, säger Marie Söderhielm, en av tre ägare till Åre Chokladfabrik.

Lätt att rekrytera

Redan i maj sattes smakerna i Åre Chokladfabriks julsortiment. I augusti påbörjades införsäljningen och sedan i oktober har produktionen gått för högtryck. Att fabrikens högsäsong är hösten, då det i övrigt är en lugnare period i Åre, förenklar rekrytering av extrapersonal. Företaget har knappa 20 årsanställda medarbetare men under högsäsong jobbar runt 30 personer i fabriken.

– Vi är vana att jobba på det sättet, att vi är fler ibland och färre ibland och jag upplever att det fungerar bra, mycket tack vare våra duktiga arbetsledare. Det är inte svårt att anställa till den här typen av enklare jobb, särskilt inte under hösten då många säsongsarbetare i Åre behöver jobb i väntan på att skidsäsongen drar igång, säger Marie Söderhielm.

Butikens högsäsong följer turistsäsongen i Åre med de stora topparna runt jul, sportlov och sedan ett par år tillbaka även i juli. Chokladfabriken är ett omtyckt utflyktsmål för turister och så många som 350 till 400 personer kan under en dag besöka butiken för att köpa choklad, dricka kaffe och fika i chokladbaren.

Vegan, sockerfritt och hållbart

Åre Chokladfabrik har funnits sedan 1991 och det är samma trio som har drivit företaget i alla år; Marie Söderhielm, Marina Hansson och Eva-Lena Grape. Storleksmässigt, när det gäller antal anställda och omsättning, har företaget legat stabilt på ungefär samma nivå i flera år. Det betyder dock inte att utvecklingen har stått still, det pågår ett ständigt arbete med att skapa nya smaker, nya produkter och följa med i trenderna.

– Något som vi har fått mycket uppmärksamhet för det senaste året är vårt vegansortiment. Det kommer vi fortsätta att utveckla. Det kräver en hel del men har också varit mycket uppskattat. Även när det gäller sockerfria alternativ finns en efterfrågan, just nu erbjuder vi det främst i vår egen butik, berättar Marie Söderhielm.

Hållbarhet är en annan fråga som Åre Chokladfabrik jobbar mycket med. En del i det är att veta var råvarorna kommer ifrån. Helst vill de jobba med lokala råvaror, men när det gäller kakao och nötter krävs naturligtvis import.

– Vi har besökt hasselnötsplantagen i Turkiet varifrån vi köper våra nötter via ett svenskt bolag. Kakaomassan köper vi via ett franskt bolag och vi planerar för att kunna besöka även kakaoplantagen. Det känns bra att med egna ögon ha sett var våra råvaror produceras, säger Marie Söderhielm.

Fjällbyns finpraliner

En del utveckling måste man kämpa för, annan dyker upp av sig själv. Ett bra exempel på det sistnämnda är att Åre Chokladfabrik i augusti fick en ny medarbetare, en konditor med rötterna i Frankrike och som drivit företag i Stockholm flyttade till Åre med sin familj i somras och hörde av sig till Åre Chokladfabrik.

– Det var ett riktigt lyckokast. Med Laurent Tassel har vi börjat satsa lite mer på finpraliner till restauranger. Vi har ett nytt sortiment med specialsmaker och vi har redan flera fina restauranger både i Åre och Stockholm på kundlistan, säger Marie Söderhielm.

Tack vare Laurent Tassel har pralinfabriken i Björnänge också utökat fikasortimentet, på fredagar erbjuds även olika fina efterrätter. Vad sägs till exempel om Vit chokladpannacotta med hjortronsås, Tiramisu med punsch eller Saffranspanacotta med pepparkakscrusch? Har du inte redan julstämning lär det kunna ordnas i chokladfabriken!

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist