Julstämning i chokladfabriken

NYHET Publicerad

HÖGSÄSONG Vällukten av choklad blandas med saffranskola, glögg och pepparkakstryffel. Det doftar jul i Åre Chokladfabrik där pralintillverkningen till både butiker och finrestauranger går för högtryck inför jul.

Marie Söderhielm, Marina Hansson och Eva-Lena Grape.

Åre Chokladfabrik har funnits sedan 1991 och det är samma trio som har drivit företaget i alla år; Marie Söderhielm, Marina Hansson och Eva-Lena Grape.

– Under hela hösten är det högsäsong i fabriken. Det är mycket som ska produceras och levereras till våra återförsäljare runt om i landet. Runt Lucia börjar det lugna ner sig lite men då börjar högsäsongen i butiken istället, säger Marie Söderhielm, en av tre ägare till Åre Chokladfabrik.

Lätt att rekrytera

Redan i maj sattes smakerna i Åre Chokladfabriks julsortiment. I augusti påbörjades införsäljningen och sedan i oktober har produktionen gått för högtryck. Att fabrikens högsäsong är hösten, då det i övrigt är en lugnare period i Åre, förenklar rekrytering av extrapersonal. Företaget har knappa 20 årsanställda medarbetare men under högsäsong jobbar runt 30 personer i fabriken.

– Vi är vana att jobba på det sättet, att vi är fler ibland och färre ibland och jag upplever att det fungerar bra, mycket tack vare våra duktiga arbetsledare. Det är inte svårt att anställa till den här typen av enklare jobb, särskilt inte under hösten då många säsongsarbetare i Åre behöver jobb i väntan på att skidsäsongen drar igång, säger Marie Söderhielm.

Butikens högsäsong följer turistsäsongen i Åre med de stora topparna runt jul, sportlov och sedan ett par år tillbaka även i juli. Chokladfabriken är ett omtyckt utflyktsmål för turister och så många som 350 till 400 personer kan under en dag besöka butiken för att köpa choklad, dricka kaffe och fika i chokladbaren.

Vegan, sockerfritt och hållbart

Åre Chokladfabrik har funnits sedan 1991 och det är samma trio som har drivit företaget i alla år; Marie Söderhielm, Marina Hansson och Eva-Lena Grape. Storleksmässigt, när det gäller antal anställda och omsättning, har företaget legat stabilt på ungefär samma nivå i flera år. Det betyder dock inte att utvecklingen har stått still, det pågår ett ständigt arbete med att skapa nya smaker, nya produkter och följa med i trenderna.

– Något som vi har fått mycket uppmärksamhet för det senaste året är vårt vegansortiment. Det kommer vi fortsätta att utveckla. Det kräver en hel del men har också varit mycket uppskattat. Även när det gäller sockerfria alternativ finns en efterfrågan, just nu erbjuder vi det främst i vår egen butik, berättar Marie Söderhielm.

Hållbarhet är en annan fråga som Åre Chokladfabrik jobbar mycket med. En del i det är att veta var råvarorna kommer ifrån. Helst vill de jobba med lokala råvaror, men när det gäller kakao och nötter krävs naturligtvis import.

– Vi har besökt hasselnötsplantagen i Turkiet varifrån vi köper våra nötter via ett svenskt bolag. Kakaomassan köper vi via ett franskt bolag och vi planerar för att kunna besöka även kakaoplantagen. Det känns bra att med egna ögon ha sett var våra råvaror produceras, säger Marie Söderhielm.

Fjällbyns finpraliner

En del utveckling måste man kämpa för, annan dyker upp av sig själv. Ett bra exempel på det sistnämnda är att Åre Chokladfabrik i augusti fick en ny medarbetare, en konditor med rötterna i Frankrike och som drivit företag i Stockholm flyttade till Åre med sin familj i somras och hörde av sig till Åre Chokladfabrik.

– Det var ett riktigt lyckokast. Med Laurent Tassel har vi börjat satsa lite mer på finpraliner till restauranger. Vi har ett nytt sortiment med specialsmaker och vi har redan flera fina restauranger både i Åre och Stockholm på kundlistan, säger Marie Söderhielm. 

Tack vare Laurent Tassel har pralinfabriken i Björnänge också utökat fikasortimentet, på fredagar erbjuds även olika fina efterrätter. Vad sägs till exempel om Vit chokladpannacotta med hjortronsås, Tiramisu med punsch eller Saffranspanacotta med pepparkakscrusch? Har du inte redan julstämning lär det kunna ordnas i chokladfabriken!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

FÖRETAG Skillnader i hur kommuner hanterar företagens tillståndsärenden och kontroller var en fråga som företagarna i länet tog upp när Svenskt Näringslivs vd – Jan-Olof Jacke - besökte Jämtland i början av veckan.Det framkom att de stora skillnader som finns idag mellan kommunernas och länsstyrelsernas hantering av företagsärenden är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Budskapet var kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. Nyligen fick företagen besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

MEDLEMSORGANISATION Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.
NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."