"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

NYHET Publicerad

ÅKERIBRANSCHEN Det transporteras varor på våra vägar som aldrig förr. Och snabbt ska produkterna levereras. Lastbilarna har blivit företagens rullande lager. Transportbranschen ser bokstavligen till att Sverige snurrar runt men ändå är det svårt för åkeriföretag att få ekonomin att rulla på i samma takt som efterfrågan.

Marianne Kurtson

Prisbelönta Marianne Kurtson, vd på Sandberg & Jonssons åkeri i Östersund vill se rättvisare spelregler för åkeribranschen

– Jag har jobbat i branschen i 40 år och det är första gången under den här perioden som vi under en högkonjunktur ser att pris och lönsamhet går ner. Under en högkonjunktur skulle vi behöva ”ladda i ladorna” för att förbereda oss för en lågkonjunktur, men det är svårt i vår lågmarginalbransch. Vi på Sandberg&Jonsson har klarat oss bra hittills, men framöver kan jag känna oro, säger Marianne Kurtson vd för Sandberg&Jonsson Åkeri.

67-årigt familjeföretag

Koncernen Sandberg&Jonsson Åkeri i Östersund ägs av de tre syskonen Marianne Kurtsson, Sven-Olof Kurtsson och Jan Jonsson. Med fyra bolag, 140 medarbetare och ett 90-tal lastbilar är koncernen en av Östersunds större arbetsgivare inom åkeribranschen. Ett stabilt företag med Marianne Kurtson vid rodret som i höstas fick ta emot ”Sven O Perssons pris för föredömlig företagargärning”på företagseventet Guldgalan.

– Jag ser det inte bara som ett pris för Sandberg&Jonsson, det är en utmärkelse för hela branschen. Vi ser till att Sverige snurrar runt. Vi gör så att matbutikerna kan fylla på med färska varor varje dag och att reservdelarna till bilen kvickt kommer fram. Ett samhälle utan transporter är ett samhälle som står still, säger Marianne Kurtson.

Nycklar till framgång

Koncernen Sandberg&Jonsson Åkeri omsatte nära 195 miljoner kronor 2017. Kärnan i verksamheten är daglig gods- och livsmedelstrafik för DB Schenker. Företaget kör lokalt, regionalt och även nationellt. I Jämtlands län levererar de till exempel livsmedel till alla ICA-butiker, sju dagar i veckan året om. Marianne Kurtson lyfter just leveranssäkerheten och medarbetarna som nycklar till framgången och utmärkelsen Sven O Perssons pris.

– Förutom att vi hållit på i många år, är en stor arbetsgivare och redovisar svarta siffror, tror jag att nyckeln till vår framgång är att vi är en pålitlig samarbetspartner. Vi håller vad vi lovar, håller hög kvalitet och lever upp till de höga krav som ställs på branschen idag med punktlighet och leveranssäkerhet. Men framförallt har vi väldigt duktiga medarbetare som tar stort ansvar, säger Marianne Kurtson. Att sitta nöjd och njuta av framgången är inte hennes stil, tvärtom. Arbetet med att förbättra verksamheten pågår hela tiden.

– Det går inte att luta sig tillbaka. Det går bra för oss men vi jobbar hårt för det och både vårt bolag och branschen står inför flera utmaningar framöver. Jag tänker framförallt på förarbristen och att få täckning för kostnadsökningarna, säger Marianne Kurtson.

Miljöbränsle kostar

Dyrare bränsle är exempel på kostnadsökningar som åkerierna har svårt att få full täckning för. Sandberg&Jonsson försöker tanka flertalet lastbilar med HVO100 som är ett helt fossilfritt bränsle.

– Vi jobbar för så hållbara transporter som möjligt. Att köra på ren HVO, är ett steg i den riktningen men det är dyrare och svårare idag i och med de ändrade reglerna kring den nya reduktionsplikten för fossila drivmedel. Det innebär å ena sidan att vi får en bättre dieselprodukt totalt sätt men samtidigt att tillgången på rena biodrivmedel som HVO något begränsad just nu. Vi vill och har åtagit oss att köra miljövänligt men det finns inte alltid höjd i våra avtal för att få täckning för det i ett sådant här läge, säger Marianne Kurtson.

Löneglidning

Utmaningen med förarbrist i branschen resulterar i hård konkurrens om förarna och löneglidning. Sandberg&Jonsson samverkar med andra åkerier för att hitta lösningar på problemet, de diskuterar till exempel personalpool och branschgemensamma utbildningar.

– Vi behöver jobba på ett annorlunda sätt framöver men det tar tid att komma framåt, utbildningar är också förknippade med stora kostnader på kort sikt och frågan är hur vi löser en sådan sak, men jag tycker att vi tar små steg framåt.

Modernt slaveri

Marianne Kurtson anser att det behövs nationella justeringar för att underlätta för den pressade åkeribranschen.

– Vi är en av de mest reglerade branscherna i Sverige, och det administrativa tar oerhört mycket tid och kostar pengar. När vi dessutom inte konkurrerar på lika villkor blir det väldigt snett. Svenska åkeribranschen konkurrerar idag bland annat med utländska bolag som betalar en bråkdel i lön till sina förare jämfört med vad vi gör. Det är också en trafiksäkerhets- och en arbetsmiljöfråga,det är inte rimligt att utnyttja människor på det viset. Det är ett modernt slaveri. Jag menar att politikerna behöver besluta om ökade resurser, bland annat för polisen så att de kan göra fler kontroller. Det finns mycket trafik på landets vägar som inte skulle tåla att granskas, säger Marianne Kurtson.

Även om det finns utmaningar ser hon ljust på framtiden.

– Efterfrågan på transporter är stor och om vi fortsätter att arbeta med hållbarhet, som är en överlevnadsfråga för oss alla, så är åkeribranschen definitivt en framtidsbransch, säger Marianne Kurtson. 


 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."
NYHET Publicerad:

Ny vd på Autotjänst Laitis i Östersund

HANDEL Vd och grundare uppmanar politikerna - "luckra upp LAS och fixa trafiksituationen i Lillänge"
NYHET Publicerad:

Varumärket Åre magnet för näringsliv

TILLVÄXT Ett råd till styrande politiker - använd Åre som varumärke för att locka företag och branscher till kommunen.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef presenterar sig

FÖRETAGSKLIMAT Fredric Kilander, ny näringslivschef i Östersund, vill skapa Sveriges bästa företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.
NYHET Publicerad:

Ett jättelyft för UF-företagande i Jämtland!

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Jämtland är stolta över att ha ökat till 428 gymnasieelever som driver UF-företag i länet under läsåret 2018/2019. Extra roligt är att flera skolor verkligen ökat sitt engagemang och att några skolor satsar stenhårt på entreprenörskap, företagande och innovation, bland annat Östersunds gymnasieskola och Jämtlands Gymnasium Wången.
NYHET Publicerad:

”Vi småföretagare betyder mycket i små kommuner”

VÄLFÄRDSAVTRYCKET Pelle Sallin har varit företagare sedan 1970-talet. Som entreprenör i Valne i Krokoms kommun i Jämtland, har han och hans anställda bidragit med runt tre miljoner i skatt under 2018. ”Vi småföretagare betyder mycket, så här i små kommuner”, säger han.
NYHET Publicerad:

Julstämning i chokladfabriken

HÖGSÄSONG Vällukten av choklad blandas med saffranskola, glögg och pepparkakstryffel. Det doftar jul i Åre Chokladfabrik där pralintillverkningen till både butiker och finrestauranger går för högtryck inför jul.
NYHET Publicerad:

När robotorna tar över gynnas miljön

NY TEKNIK Återvinningsföretaget Lundstams satsar på automatiserad sortering av industri- och byggavfall. Med hjälp av robotar återvinns mer avfall istället för att gå till uppvärmning, transporterna blir färre och koldioxidutsläppen minskar. Samtidigt skapas utrymme för nya affärsmodeller.
NYHET Publicerad:

Energifullt, ovärderligt och roligt!

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade några av landets mest engagerade företagare för att ge dem möjligheten att lyfta viktiga frågor som påverkar deras företag. Genom möten med andra företagare, med Svenskt Näringslivs experter och riksdagspolitiker från den egna valkretsen fördes dialogen om hur vi kan skapa ett bättre företagarklimat tillsammans. Vikten av att ses underströks inte bara av företagen på plats, utan även politikerna. ”Det är alltid lika viktigt och roligt att träffa företagare från länet”, konstaterar Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S) och får medhåll av Saila Quicklund, riksdagsledamot (M). ”Ovärderligt att vi samlat kunde komma med inspel och ta med oss budskapen från företagen till riksdagen.”
NYHET Publicerad:

Driv sätter fart på jämtländska industriföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att hitta kvalificerad personal är en utmaning för mindre företag ute i landet, inte minst om utvecklingsprojekt innebär att behovet växlar över tid. Lösning: att dela på kompetensen i en konsultpool. Möt DRIV Innovation med konsulter inom konstruktion och företagsutveckling för industrisektorn.
NYHET Publicerad:

Industrinatt i dagsljus visar unga till Jämtlands teknikföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur får man unga att välja jobb i industrin? Industrinatten ska förnya bilden av teknikföretag och underlätta framtida rekrytering. Nytt för årets jämtländska upplaga är att även grundskoleelever deltar, och Hallströms var ett av flera företag som visade upp verksamheten.