Segdragen handläggning drabbar guldsmedsföretag

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsverkets långa handläggningstider för utländsk arbetskraft slår hårt mot guldsmedsföretaget Schalins Ringar. De behöver rekrytera juvelfattare utomlands men det tar så lång tid att få tillstånd att medarbetarna inte hinner komma förrän högsäsongen är över.

Johan Redhe

Nio av företagets fjorton juvelfattare är utlandsfödda, de flesta av dem har börjat jobba extra under sommaren och senare fått fast anställning, berättar Johan Redhe, vd för Schalins Ringar.

Istället för två månader som företaget räknat med tar det minst fyra månader att få arbets- och uppehållstillstånd för tillfälliga medarbetare.

– Det är helt orimligt lång tid. Att planera hur många personal jag behöver i så lång tid i förväg och kunna boka upp och namnge de personerna är svårt i vår bransch. Marknaden är betydligt mer lättrörlig än myndigheternas bestämmelser, säger Johan Redhe, vd för Schalins Ringar.

Inga undantag

Sommaren är företagets högsäsong och de behöver förstärkning av professionella juvelfattare, en specialkompetens som är svår att få tag i inom EU men som finns i Thailand. Företaget har rekryterat tre thailändare men de får inte komma hit förrän om fyra månader, då säsongen i stort sett är över. Beskedet från Migrationsverket är att de inte hanterar några ärenden snabbare än fyra månader, oavsett hur detta ser ut eller vem som söker.

– Det stör mig att Migrationsverket är så kategoriska och stelbenta. Jag förstår att de har mycket att göra men de borde kunna organisera sig så att de har beredskap och kan hantera flyktingströmmar, kärleksinvandring och arbetskraftsinvandring parallellt. Nu matas allting in i samma system och det blir ohållbara väntetider för alla, säger Johan Redhe.

Och det ser inte ut att bli någon förändring i närtid. Till P4 Jämtland säger Robert Kollberg, chef för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm, att de i dagsläget inte har någon möjlighet att prioritera och ge förtur, i så fall skulle de bara få sitta och hantera förturer.

Ändrade spelregler

Nio av företagets 14 juvelfattare är utlandsfödda, de flesta av dem har börjat jobba extra under sommaren och senare fått fast anställning. Företaget har sökt och fått tillstånd för flera medarbetare sedan 2008 utan krångel. Tidigare har det tagit en till två månaders arbete med myndigheten, inklusive den obligatoriska annonseringen av tjänsterna inom EU.

– Att det nu helt plötsligt tar fyra månader är vare sig okej eller rimligt. För oss är det en överlevnadsfråga med kortare handläggningstider. Vi måste också få tydliga och tidigare besked om vilka spelreglerna är, nu fick jag beskedet efter en månad att det skulle ta ytterligare minst tre månader. Det är illa, inte bara för oss utan även de vi lovat jobb som inte blir av, säger Johan Redhe.

Onödigt krångel

Johan Redhe har nu fått tag i annan personal men det blir en betydligt dyrare och mer osäker lösning än den ursprungliga.

– Det blir mycket dyrare med både flyg- och hotellkostnader för den personal vi nu lyckats anställa i sista minuten. Vi förlorar ekonomiskt och det blir mycket extra jobb i onödan men framförallt innebär det här krånglet osäkerhet i verksamheten. Min största farhåga är att vi inte kan leverera i tid och att vi tappar kunder på det. Jag tycker att Migrationsverkets långa handläggningstider får orimliga konsekvenser, säger Johan Redhe.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.