Gästkrönikor från jobbskapare

Företagarnas egna berättelser från vardagen.

Gästkrönikor

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Matcha nyanlända med startups

GÄSTKRÖNIKA ”För att trenden att Sverige är usla på att få företag att växa och vilja stanna kvar i landet, ska vändas så behöver vi tänka till. Att förse startups med den talang de i kritiska lägen behöver och samtidigt skapa arbetstillfällen för nyanlända borde ses som en självklarhet” Det skriver Jessica Stark, vd Sup46.
NYHET Publicerad:

Individuell lön – erfarenhet eller prestation?

GÄSTKRÖNIKA “Erfarenheten kommer med åren sägs det. Likadant är det med lönen. I organisationer med individuell lönesättning är korrelationen mellan hög lön och erfarenhet något av de starkaste på svensk arbetsmarknad. Nästan så att erfarenhet är det absolut viktigaste lönekriteriet i den svenska modellen”, skriver Daniel Edenholm, vd på Sysarb Group, i sin gästkrönika och undrar samtidigt, är det verkligen så?
NYHET Publicerad:

Med hjärta och passion för mat, kaffe och eget företagande

GÄSTKRÖNIKA "Vart femte företag som startas idag, startas av en person med utländsk bakgrund. Största hindret är att få finansiering och uppstartskapital. Idag finns det ca 95 000 företag som är ägda av personer med utländsk bakgrund i Sverige som sysselsätter ca 350 000 personer. Det är inte dåligt och det kan bli bättre", skriver Orhan Asmarson, Melins café & bistro i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Valfrihet sticker landstinget i ögonen

GÄSTKRÖNIKA "Med en övertygelse om att göra primärvården bättre och mer personlig, lämnade jag mitt tidigare jobb som skattejurist för att starta en egen vårdcentral i Nyköping. Strävan efter att erbjuda högkvalitativ vård med ett helhetsperspektiv på patientens fysiska och psykiska välmående har gett fantastisk respons från patienterna. Lika entusiastiska har inte landstinget varit." Det skriver Lora Leijoned, verksamhetschef på Din Vårdcentral i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sökes: En ny sorts chef

GÄSTKRÖNIKA "Det finns ingen som kan förutspå hur världen kommer att se ut framöver. Varken politiker, tjänstemän eller entreprenörer har några spåkulor. Istället är rollen som facilitator och möjliggörare vår viktigaste uppgift. En ny sorts chef helt enkelt". Det skriver Patricia Kimondo, grundare och VD för Lärarförmedlarna i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Avskyr Sverige internationella företagare?

GÄSTKRÖNIKA ”Fram till 2013 bodde jag i mitt hemland Jordanien. Där drev jag eget företag, ett konsultföretag specialiserat på affärsutveckling och projektledning. Jag arbetade med kunder på den Arabiska halvön men kriget i Syrien påverkade allt och alla.” Det skriver Fairooz Tamini från Malmö i en gästkrönika om hur det var att flytta till Sverige som företagare.
NYHET Publicerad:

Flera ungdomar bör driva UF-företag

GÄSTKRÖNIKA "Att dagens ungdomar är framtidens entreprenörer är ett faktum. Intresset för ungt entreprenörskap ökar, vilket bekräftas av rekordåret för Ung Företagsamhet i Västmanland. Trots det finns det mycket som kan förbättras för att gynna företagandet redan vid tidig ålder. Att införa entreprenörskap som ett obligatoriskt grundämne i skolan är ett sätt att få ungdomarna att utvecklas samtidigt som det gynnar samhället i längden." Det skriver Lucas Solteiro, VD för Lunchie UF, som utsågs till Årets Bästa UF-företag i Västmanland 2016 i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Företagare på fyra kommuners olika villkor

GÄSTKRÖNIKA "Jag är en välfärdsföretagare som driver förskoleverksamheter i fyra kommuner: Nyköping, Örebro, Nacka och Huddinge. Trots att uppdraget är detsamma är förutsättningarna påtagligt olika från kommun till kommun, beträffande såväl ekonomiska frågor som bemötande och attityder." Så inleder Solveig Sunnebo, vd för Förskoleteamet Helianthus sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Det behövs en rejäl attitydförändring

GÄSTKRÖNIKA "För att få företag att växa och fler jobb att skapas i Sverige behövs en rejäl attitydförändring både hos politiker och gemene man. Det måste finnas en förståelse hos alla att pengar skapas av att någon säljer något med vinst. En del av den vinsten skattas och blir till löner för de jobb som finns inom välfärden. En annan del av vinsten behålls och återinvesteras i företaget för att få det att växa och skapa ännu fler jobb." Det skriver Anna Winther på Winther Wireless i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Ger nytt liv åt Möjligheternas ö

GÄSTKRÖNIKA Fastighetsägaren och superentreprenören Nicklas Nyberg från Örnsköldsvik gjorde en överraskande affär när han köpte nedlagda Vivstavarv i Timrå. I krönikan skriver han om sina planerna för området.
NYHET Publicerad:

Rektorn som inte ville tillbaka till skolan

GÄSTKRÖNIKA En varm dag i Lund gick jag 1991 för sista gången ut från Polhemsskolan efter tre år på Teknisk linje. Efter sedvanlig frukost i Stadsparken svor jag att aldrig mer sätta min fot i en skola. Så inleder Björn Wallqvist sin gästkrönika. Idag, flera utbildningar senare, och många år som verksam inom skola och utbildning brinner han för att förse Sverige med rätt kompetens.
NYHET Publicerad:

Företagare, jobbskapare och mamma – ja det går!

GÄSTKRÖNIKA "Det går alldeles utmärkt att kombinera eget företagande och att vara mamma. Det är inte ett val som per automatik sätter barnen på andra plats eller att fredagsmyset och semestrarna blir ersatta med en jobbande mamma som inte bryr sig eller lyser med sin frånvaro. Nej! Friheten med att vara egen gör det möjligt med spontanlediga eftermiddagar i simhallen och sovmornar med lång djungelfrukost." Det skriver Linda Bergqvist, vd på Hälsofreak i Sverige AB i sin gästkrönika
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter utan kolleger i samma bransch

GÄSTKRÖNIKA Låt oss utnyttja varandras resurser istället för att se varandra som konkurrenter. Vi delar många liknande utmaningar, låt oss också dela med oss av lösningarna. Tillsammans blir vi bättre och starkare. Det skriver Victor Olin, VD på Villa Källhagen Hotell & Restaurang AB i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Minska antalet möten och få mer gjort!

GÄSTKRÖNIKA Sedan jag blev företagare har jag tänkt mycket på vad som skapar utveckling i ett företag. Och en sak har jag i alla fall kommit underfund med. Jag vill att mina anställda släpper loss sin kreativitet i stället för att sitta i en massa möten på dagarna! Det skriver Magnus Bråth.
NYHET Publicerad:

Hur jag blivit vi

GÄSTKRÖNIKA Människan har en otrolig kapacitet att lösa problem. Vi har förmågan att koppla samman våra tidigare erfarenheter och information som vi fått till oss, för att förhoppningsvis skapa något nytt och bättre av det. Det skriver Mattias Stjernström, vd Klara Fastigheter, Lineroom och Stjernström Elinstallation i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Underlätta för mig att vara jobbskapare

GÄSTKRÖNIKA I min bransch finns de ”lätta jobben” de som inte kräver fyra års högskolestudier men som är så viktiga som ingångsjobb och för att ge erfarenhet om arbetsmarknaden. Så snälla regeringen – underlätta för mig att vara det jag vill vara nämligen en jobbskapare! Det skriver Veronica Eriksson som driver kursgården Rimforsa Strand i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Företagares erfarenheter borde ses som kunskapsbank

GÄSTKRÖNIKA Personligen anser jag att det är hög tid för gemensamma tag från både företagare, tjänstemän och politiker. Det är dags att lämna gamla oförrätter för att skapa nya plattformar. Vi måste hitta en väg framåt tillsammans helt enkelt. Men vad är det politiker och tjänstemän är rädda för? Jag bara undrar – vad har ni att förlora? Som jag ser det finns allt att vinna – men då måste man våga gå några ronder, bjuda upp till dans, ta matchen – kalla det vad du vill – ni behöver i alla fall vara lite nyfikna! Det skriver Christina Williamsson Liw, vd på Östhammars Schakt AB i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Olikheternas storhet – en konkurrensfördel

GÄSTKRÖNIKA En dag, det var året 2008, gick jag och Mia tillsamman till vår chef och sade upp oss. Det var då allt började. Vi var enhetschefer inom området personlig assistans och upptäckte att själva instansen för omsorg och personlig assistans var en åsidosatt verksamhet, med stora omsättningar av både chefer och personal. Så inleder Anne Wigren, Rik Assistans, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Nedåtgående spiral skapas av regeringen

GÄSTKRÖNIKA "Vi var sex personer med totalt 150 års erfarenhet av elbranschen som såg en möjlighet att få driva ett företag på vårt sätt och jobba mer lokalt. Strax efter millennieskiftet sa vi upp oss från våra trygga anställningar på ABB Construction och startade ELCOM i Karlshamn." Det skriver Örjan Nilsson, vd Elcom, Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Juste konkurrens svårt med LOU

GÄSTKRÖNIKA Lagen om offentlig upphandling har goda syften men slår fel. Det har blivit för stort fokus på lägsta pris istället för att även se till kvalitet och service. Det skriver Mikael Sundström, regionchef och franchisetagare för tryckeriet Arkitektkopia i Gävle.
NYHET Publicerad:

Hemtjänst på holländskt vis

GÄSTKRÖNIKA Vi har en åldrande befolkning, en akutmottagning som ofta är överfull och sjukhusplatser som inte räcker till. Vi måste göra något för att ändra systemet. Vi, på Grannvård jobbar efter en holländsk modell som sätter människan i fokus.  Det skriver Mona Lindström, verksamhetschef på Grannvård Sverige AB i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Vi odlar en kultur att enkla jobb inte behövs”

GÄSTKRÖNIKA "Mitt första jobb var som 17-åring på ett städbolag. Där jobbade jag på helger och kvällar med kontorsstäd, att samla kundvagnar på IKEA och att diska i Pågens personalkök. Nu är jag egen företagare. Oavsett hur många smarta jobb som finns därute så behövs även de enkla." Det skriver Jovan Diec, Ultra Clean i Malmö i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Det går fort nu och det gäller att hänga med."

GÄSTKRÖNIKÖR Omvandlingstrycket i näringslivet är enormt och många företag slås ut hela tiden för att man inte uppfattar och ser vad som händer i marknaden. Hemmablindhet kanske det heter. Eller vi vet ofta bäst själva.  Det skriver Johan Sjöberg, delägare i Bröderna Sjöberg.
NYHET Publicerad:

Det svåra är inte att starta ett företag – utan att driva det

GÄSTKRÖNIKA Jag jobbar med att fånga upp och motivera ungdomar att gå från att vilja starta, till att faktiskt driva företag. Debatten om att den enda vägen för unga är en anställning gör mig både besviken och motiverad. Vad är det som säger att en anställning är det enda alternativet? Jag vill jag visa att företagande är ett lika givet alternativ, skriver Alexander Zahari, vd på Young Capital.
NYHET Publicerad:

Drömmen om att driva hotell

GÄSTKRÖNIKA Jag började jobba på ett hotell en gång i tiden, och i dag är jag chef för tre Scandichotell i Linköping. Det har varit en lång resa. Det är med glädje jag berättar om mina tankar om vår bransch och om hur det är att driva hotell. Det jag har lärt mig under åren är att oavsett var man har jobbat som hotelldirektör måste man engagera sig i näringslivsfrågor. Det skriver Roshan Malalatunga, Hotelldirektör för tre Scandic-hotell i  Linköping.
NYHET Publicerad:

Är du den vi söker?

GÄSTKRÖNIKA Jag älskar livet som företagare! Jag formligen avgudar det. Att styra min egen tid, ta mina egna beslut, utmanas, utvecklas. Våga. Företagarlivet är den bästa skola jag någonsin har gått. Det skriver Lina Skandevall som drivit kommunikationsbyrån Skandevall media i tio år.