Gert%20Jonsson,%20Vaggeryd.jpg

Dubbelt upp för Vaggeryd

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

Vaggeryd har en förhållandevis stark historia med idel topp 50 placeringar sedan 2009. I år står man som länsetta och som den 20:e bästa kommunen i hela landet. Detta efter en förbättring med hela 17 placeringar. Att ha länets bästa företagsklimat verkar dock vara det som står högst hos Gert Jonsson.

— Det är himla kul att slå Gnosjö och Värnamo. Vi har alltid sett upp till Gnosjö och deras anda, med att ingenting är omöjligt. Vi har haft, och har dem fortfarande, som en måttstock i många frågor. Det är en av de sakerna som gör rankingen så bra, att den utgör en sporre för kommunerna att arbeta aktivt med dessa frågor och att inspireras av varandras arbeten, säger Gert Jonsson.

Vad det är som Vaggeryd har gjort så bra just i år är Gert lite försiktigt med att uttala sig om, han pratar hellre om det stora hela och det långsiktiga tänkandet i varje enskild dags arbete.

— Vi har börjat att analysera vad det är för faktorer som har lett oss hit där vi är nu men det måste göras mer noggrant och utförligt. Det jag kan säga idag är att jag tror att det handlar mycket om hur vi jobbar med attityder, att det inte finns några ”quick fix”. Det är alltid ett långsiktigt grundarbete som ligger bakom och där jag tror att det personliga mötet underskattas, förklarar Gert Jonsson.

Gert, kommundirektören och oppositionsrådet försöker planera in företagsbesök så ofta de kan och uppmanar även företagare att söka upp dem. Den personliga tillgängligheten och skapandet av en gemensam plattform är, enligt vad Gert själv tror, en stor nyckelfaktor.

— Att just vara tillgängliga för varandra och inte krångla till det mer än nödvändigt är en mycket viktig del. I min roll är det dygnet runt som gäller. Det är alltid spännande att se företagens produkter och att lyssna på deras specifika resa. Sedan ser jag till att alltid ställa frågan om vad vi som kommun skulle kunna göra bättre. Vi kan såklart inte fokusera på allt men det är viktigt att ta in åsikterna, poängterar Gert.

— Vi har även en gemensam marknadsplan med näringslivet där vi försöker tänka i termer av ”Win-Win”. Är vi ute någonstans och ska presentera Vaggeryds kommun så lyfter vi fram våra företag som något att vara stolta över. Vi har även en gemensam logga som företag, vi och föreningar kan använda – bara en sådan sak ger oss ett platsmärke med Vaggeryds kommun som en bra och trivsam plats att verka i, även i framtiden. Det har vi jobbat med länge och nu börjar det sätta sig som ett naturligt inslag, fortsätter Gert.

När Gert nu blickar framåt mot nästkommande år lyfter han att kommunen alltid har som mål att vara en väldigt näringslivsvänlig kommun som ska lyssna in och försöka förstå vilka utmaningar som kommunens företagare ställs inför. Samtidigt är han medveten om att det på kort sikt är svårt för kommunen att lösa de kompetensförsörjningsproblem som finns.

— Man måste vara ödmjuk inför resultaten men jag personligen ser det här som en sporre att bli ännu bättre. Vi måste fortsätta ställa frågor som ”Vad kan vi bidra med?” men framförallt ”Vad vi kan göra tillsammans?”. Vi har jobbat stenhårt med frågor som bostäder och kommunikationer och kommer ta jättekliv när vi elektrifierar järnvägen. Då kommer man kunna åka från Jönköping och vara här på 20 min vilket ökar vår konkurrenskraft markant och är något som långsiktigt kan hjälpa med kompetensförsörjningsproblemen också, förklarar Gert.

— Man får inte tappa fokus. I slutändan är det ändå så att ett gott näringsliv lägger basen för alltihop, avslutar Gert Jonsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur ska den svenska skolan möta lärarbristen?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING. Från olika delar av landet rapporteras om hård konkurrens om behöriga lärare och få eller inga sökande till utannonserade tjänster. Svenskt Näringsliv tror att det behövs en bred palett av initiativ och åtgärder för att vända trenden. ”Därför lanserar Svenskt Näringslivs en rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” med sex skribenter som har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen” säger Johan Olsson, utbildningspolitiska expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

ARBETSGIVARAVGIFT. Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. ”Den allmänna löneavgiften har successivt höjts och finansierar ingen försäkringsförmån för de anställda. Det är en ren skatt och nu föreslås den höjas ännu mer.”, säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Det går att påverka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT. Svenskt Näringsliv lägger snart ytterligare ett år bakom sig i marknadsekonomins och den fria företagsamhetens tecken. Lokalt arbetar vi år efter år för att stärka företagsklimatet i Sveriges samtliga 290 kommuner. För min del, som regionchef i Jönköpings län, gäller det att hjälpa länets 13 kommuner att förbättra villkoren för entreprenörer och företag att verka, att helt enkelt förbättra företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Ingen julhandel utan fria avtal

ÅRSKRÖNIKA. Det kan tyckas självklart, men så är det med mycket som vi tar för givet, att avtal är en överenskommelse mellan minst två parter som uttrycker överensstämmande viljeförklaringar. Så inleder regionchef Dan Sylvebo sin årskrönika.
NYHET Publicerad:

”EU behövs för frihandeln”

JOBBSKAPARNA. Under Företagardagen på Svenskt Näringsliv i Stockholm den 27 november diskuterades viktiga näringslivsfrågor mellan riksdagspolitiker och företagare. Från Jönköpings län deltog i ett samtal med Eric Westroth (SD), Åsa Storm, Stormtrivs, Niklas Lindberg, Linto, och Erik Kylberg, Flit.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

GYMNASIEVALET. Nu förbereder sig 110 000 elever för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt. Ibland är det första gången som tonåringen mer eller mindre på egen hand fattar ett beslut som kan ha stor påverkan på framtiden. Men ofta spelar föräldrarna en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften för välfärdens bästa

ARBETSGIVARAVGIFT. Världen styrs som alla vet av pengar. Utan pengar blir det omöjligt för dig att ha ett värdigt liv. För att få in pengar behöver du någon form av arbete, och vi ungdomar är inget undantag. Vi vill också ha arbete. Dessutom är Sverige just nu i en högkonjunktur, företagen skriker efter arbetskraft och vi har lägre arbetslöshet än på länge.
NYHET Publicerad:

”Politiker måste våga satsa på industrin”

JOBBSKAPARNA. ”Alla säger ju att industrin är så viktig för landet, men då måste politikerna också våga satsa”, konstaterar Anders Stacke, vd Stacke Hydraulik AB. ”Utan utbildade ungdomar inom svets, svarv och fräs kan inte industrin växa.”
NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”