Gert%20Jonsson,%20Vaggeryd.jpg

Dubbelt upp för Vaggeryd

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

Vaggeryd har en förhållandevis stark historia med idel topp 50 placeringar sedan 2009. I år står man som länsetta och som den 20:e bästa kommunen i hela landet. Detta efter en förbättring med hela 17 placeringar. Att ha länets bästa företagsklimat verkar dock vara det som står högst hos Gert Jonsson.

— Det är himla kul att slå Gnosjö och Värnamo. Vi har alltid sett upp till Gnosjö och deras anda, med att ingenting är omöjligt. Vi har haft, och har dem fortfarande, som en måttstock i många frågor. Det är en av de sakerna som gör rankingen så bra, att den utgör en sporre för kommunerna att arbeta aktivt med dessa frågor och att inspireras av varandras arbeten, säger Gert Jonsson.

Vad det är som Vaggeryd har gjort så bra just i år är Gert lite försiktigt med att uttala sig om, han pratar hellre om det stora hela och det långsiktiga tänkandet i varje enskild dags arbete.

— Vi har börjat att analysera vad det är för faktorer som har lett oss hit där vi är nu men det måste göras mer noggrant och utförligt. Det jag kan säga idag är att jag tror att det handlar mycket om hur vi jobbar med attityder, att det inte finns några ”quick fix”. Det är alltid ett långsiktigt grundarbete som ligger bakom och där jag tror att det personliga mötet underskattas, förklarar Gert Jonsson.

Gert, kommundirektören och oppositionsrådet försöker planera in företagsbesök så ofta de kan och uppmanar även företagare att söka upp dem. Den personliga tillgängligheten och skapandet av en gemensam plattform är, enligt vad Gert själv tror, en stor nyckelfaktor.

— Att just vara tillgängliga för varandra och inte krångla till det mer än nödvändigt är en mycket viktig del. I min roll är det dygnet runt som gäller. Det är alltid spännande att se företagens produkter och att lyssna på deras specifika resa. Sedan ser jag till att alltid ställa frågan om vad vi som kommun skulle kunna göra bättre. Vi kan såklart inte fokusera på allt men det är viktigt att ta in åsikterna, poängterar Gert.

— Vi har även en gemensam marknadsplan med näringslivet där vi försöker tänka i termer av ”Win-Win”. Är vi ute någonstans och ska presentera Vaggeryds kommun så lyfter vi fram våra företag som något att vara stolta över. Vi har även en gemensam logga som företag, vi och föreningar kan använda – bara en sådan sak ger oss ett platsmärke med Vaggeryds kommun som en bra och trivsam plats att verka i, även i framtiden. Det har vi jobbat med länge och nu börjar det sätta sig som ett naturligt inslag, fortsätter Gert.

När Gert nu blickar framåt mot nästkommande år lyfter han att kommunen alltid har som mål att vara en väldigt näringslivsvänlig kommun som ska lyssna in och försöka förstå vilka utmaningar som kommunens företagare ställs inför. Samtidigt är han medveten om att det på kort sikt är svårt för kommunen att lösa de kompetensförsörjningsproblem som finns.

— Man måste vara ödmjuk inför resultaten men jag personligen ser det här som en sporre att bli ännu bättre. Vi måste fortsätta ställa frågor som ”Vad kan vi bidra med?” men framförallt ”Vad vi kan göra tillsammans?”. Vi har jobbat stenhårt med frågor som bostäder och kommunikationer och kommer ta jättekliv när vi elektrifierar järnvägen. Då kommer man kunna åka från Jönköping och vara här på 20 min vilket ökar vår konkurrenskraft markant och är något som långsiktigt kan hjälpa med kompetensförsörjningsproblemen också, förklarar Gert.

— Man får inte tappa fokus. I slutändan är det ändå så att ett gott näringsliv lägger basen för alltihop, avslutar Gert Jonsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Politiker måste våga satsa på industrin”

JOBBSKAPARNA. ”Alla säger ju att industrin är så viktig för landet, men då måste politikerna också våga satsa”, konstaterar Anders Stacke, vd Stacke Hydraulik AB. ”Utan utbildade ungdomar inom svets, svarv och fräs kan inte industrin växa.”
NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”
NYHET Publicerad:

Eksjöföretagaren: ”LAS ställer till problem för alla inblandade”

JOBBSKAPARNA. Lagen om anställningsskydd är inte bara destruktiv för företag. Den kan även tvinga kvar människor på arbetsplatser de vantrivs på och därigenom bidra till arbetsmiljöproblem. Det anser Johan Åsbrink som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Lyckad SYV-dag i Hillerstorp

SKOLA NÄRINGSLIV. Årets upplaga av Svenskt Näringslivs dag för studie- och yrkesvägledare gick av stapeln i Hillerstorp med omnejd. I samarbete med medlemsorganisationerna genomfördes företagsbesök på Axelent, Hestra Inredningar och Söderqvist Gräv.
NYHET Publicerad:

Företagsbesöken blir en del av att lära för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att driva frågan och bygga upp ett kontaktnät.
NYHET Publicerad:

Värna välfärdsbyggarna

VALKRÖNIKA. Det är valfinal och partierna har fullt upp med att paj- och smutskasta bäst de kan. Valfläsk. Vallfjäsk. Överbud. Vem satsar mest på vad? Och framförallt: Mer pengar till välfärden! Det är just det där sista som är det lilla kruxet. Om vi vågar kika en bit in i framtiden.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: försvara och utveckla välfärdssektorn

VALET 2018. Att stoppa privata aktörer från att verka inom välfärden skulle bli ett hårt slag mot hela sektorn, och påverka stora delar av Sveriges befolkning. Det skulle skapa ett monopol där kvaliteten och effektivitet blev lidande.
NYHET Publicerad:

Här jobbar eleverna med riktiga uppdrag för företag

SKOLA-NÄRINGSLIV Samverkan mellan näringsliv och skola är en viktig del av undervisningen på Gislaveds Gymnasium. Gränsen mellan världarna blir mindre definitiv när eleverna tidigt får komma i kontakt med olika yrken och företag.