Mikael och Risto, Sigma.jpg

Företaget som tror på drömmar

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA. ”Star for Life är en del av vår företagskultur. Gör något av dina drömmar!”. Teknikkonsulten Sigma Technology startade upp verksamheten i Jönköping för 2,5 år sedan inom ramen för ett av koncernbolagen, Sigma Technology Mid AB, där Mikael Karlsson är vd och Risto Kesti vice vd.

Vi träffas på kontoret i centrala Jönköping och pratar rekrytering, kompetensförsörjning – och värderingar.

”Det är fokus på individen. Vi vill att våra konsulter vill mycket! Vi anställer utifrån cv och vad man vill med jobbet ”, säger Mikael.

”Det är i linje med Sigmas slogan: Expect a better tomorrow”, kompletterar Risto. ”Vi vill att våra anställda ska drivas av en inre vilja och lust att utvecklas. Engagemanget är dubbelriktat. Vi som bolag vill engagera oss i våra anställda, men vi vill också att våra anställda engagerar sig i bolaget. Det är när engagemanget blir ömsesidigt som relationen blir komplett”.

Och just passion är något som genomsyrar hela Sigma Technology, även utanför det kommersiella. Bolaget är engagerat inom välgörenhet genom den av ägaren, Dan Olofsson grundade stiftelsen Star for Life, som bland annat är med och finansierar skolor i Afrika som jobbar med att bekämpa hiv/aids. Star for Life arbetar även med att inspirera unga att tro på sig själva och sin förmåga.

”Star for Life är en del vår företagskultur”, säger Mikael. ”Gör något av dina drömmar!”

Den grundläggande värderingen om att inte bara ta utan också ge syns i evenemanget ”Sigma Technology Open Hackathon” som nyligen genomfördes i Jönköping för första gången.

”Sigma Technology Open Hackathon är en idétävling i mjukvaruutveckling i samarbete med bland andra Science Park, Start Up Jönköping och JIBS, Jönköping International Business School”, berättar Risto. ”Olika lag av studenter ska presentera en idé till lösning på ett tekniskt problem. Tanken är att det ska vara entreprenörsdrivet. Vinnaren kommer med i företagsinkubatorn inom Science Park och på sikt kanske det blir ett eget AB. Det är Sigmas sätt att bidra till nyföretagande.”

Mikael fyller i:

”Vi jobbar inte reaktivt, utan proaktivt. Det gäller att skapa affärsmöjligheter. Att ge andra chans att driva affär, där går våra värden igen. Sigma Technology Open Hackathon ska bli ett årligt evenemang och planeringen av nästa års event är redan igång.”

Att stimulera studenter inom det tekniska området är helt avgörande för Sigmas fortsatta utveckling. Som så många andra företag i alla branscher kämpar bolaget med att hitta kompetent personal.

”Vi vill ha personer med rätt utbildning, som har ingenjörskänsla”, säger Mikael. ”Vi hade kunnat anställa 30 stycken idag.”

För att få in nyanlända menar Mikael och Risto att språket är viktigt, även om man på inget sätt behöver kunna perfekt svenska.

”Bolag likt oss skulle kunna vara en otrolig språngbräda för unga och nyanlända”, säger Mikael, och berättar att man har anställt en kille som klarar jobbet galant trots att han inte kan så bra svenska. ”Han sökte anställning på en statlig myndighet, men där blev det nej på grund av språkbristen.”

Här har samhället ett ansvar, anser de. Kvaliteten på språkundervisningen för invandrare måste höjas.

”SFI är inte effektiv idag”, menar Risto. ”Vad som skulle behövas är mer riktade kurser inom till exempel teknisk svenska.”

Risto pekar även på ett annat problem som ett företag som Sigma upplever, då bolaget har ett nätverk av självständiga konsulter:

”Det är en snabb utveckling på arbetsmarknaden idag med kontraktsanställningar, egenanställningar och flexiblare arbetsformer. Den utvecklingen måste lagstiftningen möta och här finns mycket att göra. Om Sigma tar in en konsult som får sitta här i våra lokaler, ja då slår LAS till – konsulten blir arbetstagare, inte uppdragstagare enligt lagen.”, säger Risto Kesti.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Politiker måste våga satsa på industrin”

JOBBSKAPARNA. ”Alla säger ju att industrin är så viktig för landet, men då måste politikerna också våga satsa”, konstaterar Anders Stacke, vd Stacke Hydraulik AB. ”Utan utbildade ungdomar inom svets, svarv och fräs kan inte industrin växa.”
NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”
NYHET Publicerad:

Eksjöföretagaren: ”LAS ställer till problem för alla inblandade”

JOBBSKAPARNA. Lagen om anställningsskydd är inte bara destruktiv för företag. Den kan även tvinga kvar människor på arbetsplatser de vantrivs på och därigenom bidra till arbetsmiljöproblem. Det anser Johan Åsbrink som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Lyckad SYV-dag i Hillerstorp

SKOLA NÄRINGSLIV. Årets upplaga av Svenskt Näringslivs dag för studie- och yrkesvägledare gick av stapeln i Hillerstorp med omnejd. I samarbete med medlemsorganisationerna genomfördes företagsbesök på Axelent, Hestra Inredningar och Söderqvist Gräv.
NYHET Publicerad:

Företagsbesöken blir en del av att lära för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att driva frågan och bygga upp ett kontaktnät.
NYHET Publicerad:

Värna välfärdsbyggarna

VALKRÖNIKA. Det är valfinal och partierna har fullt upp med att paj- och smutskasta bäst de kan. Valfläsk. Vallfjäsk. Överbud. Vem satsar mest på vad? Och framförallt: Mer pengar till välfärden! Det är just det där sista som är det lilla kruxet. Om vi vågar kika en bit in i framtiden.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: försvara och utveckla välfärdssektorn

VALET 2018. Att stoppa privata aktörer från att verka inom välfärden skulle bli ett hårt slag mot hela sektorn, och påverka stora delar av Sveriges befolkning. Det skulle skapa ett monopol där kvaliteten och effektivitet blev lidande.
NYHET Publicerad:

Här jobbar eleverna med riktiga uppdrag för företag

SKOLA-NÄRINGSLIV Samverkan mellan näringsliv och skola är en viktig del av undervisningen på Gislaveds Gymnasium. Gränsen mellan världarna blir mindre definitiv när eleverna tidigt får komma i kontakt med olika yrken och företag.